Διακοπές στις Καλύτερες Τιμές!

Booking.com

Βότανα και μπαχαρικά της ελληνικής κουζίνας

Η παράδοσή μας είναι πλημμυρισμένη από γεύσεις εξαιρετικές, γεύσεις που σε ένα μεγάλο βαθμό, οφείλονται στα βότανα και τα μπαχαρικά της ελληνικής φύσης. Ρίγανη, βασιλικός και δυόσμος είναι μερικά μόνο από αυτά που κυριαρχούν στην καθημερινή κουζίνα μας, προσδίδοντας, ξεχωριστή και ιδιαίτερη γεύση ακόμα και χωρίς τη χρήση αλατιού. Ακολουθώντας λοιπόν τις παραδοσιακές συνταγές της πατρίδας μας, μπορούμε να προσδώσουμε στην καθημερινότητά μας μία ιδιαίτερα ευχάριστη και γευστική νότα. Βασιλικός:
  • Συνδυάζεται με: σάλτσες ντομάτας συνοδεύοντας τα μακαρόνια μας και ψητά ενώ χρησιμοποιείται και για τον αρωματισμό ελαιολάδου
  • Ευεργετικές ουσίες – Ιδιότητες: πλούσιος σε ευγενόλη, εστραγόλη, λιναλούνη και άλλες ουσίες με σημαντική αντιμικροβιακή και ανιφλεγμονώδη δράση. Έχει αντισπασμωδικές ιδιότητες και καταπραΰνει τις ημικρανίες νευρικής φύσης. Δρα εναντίον του κρυολογήματος, του πονοκέφαλου και θεωρείται άριστο γαλακτογόνο για τις θηλάζουσες γυναίκες.
Γαρίφαλο:
  • Συνδυάζεται με: γλυκά και σάλτσες
  • Ευεργετικές ουσίες – Ιδιότητες: πλούσιο σε ευγενόλη, η οποία ανακουφίζει από τον πόνο, τον τυμπανισμό, τη δυσπεψία, τη ναυτία, και έχει ήπια αντισηπτική δράση. Έχει τανίνες και φλαβονοειδή, ουσίες στις οποίες αποδίδονται ευεργετικές ιδιότητες για την καρδιά.
Δάφνη:
  • Συνδυάζεται με: τις φακές, τα διάφορα ψητά και κοκκινιστά, το στιφάδο και τις σουπιές δίνοντας ιδιαίτερα πικάντικη γεύση
  • Ευεργετικές ουσίες – Ιδιότητες: κύριο συστατικό της είναι η κινεόλη. Είναι τονωτικό της πέψης, αντιασθματικό και χρησιμοποιείται και για την καταπολέμηση της τριχοφυΐας. Το αφέψημα των φύλλων της διώχνει τα έντομα από τα αποθηκευμένα σύκα, δαμάσκηνα, σταφίδες.
Δεντρολίβανο:
  • Συνδυάζεται με: μοσχάρι, αρνί, κυνήγι, πουλερικά και ψάρια μειώνοντας την έντονη οσμή τους ενώ, αποτελεί και το κύριο αρωματικό φυτό των παραδοσιακών τηγανητών σαλιγκαριών της Κρήτης
  • Ευεργετικές ουσίες – Ιδιότητες: περιέχει σημαντικά ποσά βιταμίνης Α και C, 2 οξέων (carnosic και rosmarinic acid) με εξαιρετικά αντιοξειδωτική δράση, ουσιών με αντιμικροβιακή δράση και θεωρείται διουρητικό και ενισχυτικό της μνήμης.
Δυόσμος:
  • Συνδυάζεται με: ντολμαδάκια, γεμιστά, μπιφτέκια, σούπες, καλιτσούνια και μυζηθρόπιτες
  • Ευεργετικές ουσίες – Ιδιότητες: κύριο συστατικό του είναι η μενθόλη. Υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να συμβάλει στη μείωση της χοληστερίνης. Έχει απολυμαντικές ιδιότητες και σε συνδυασμό με γλυκάνισο δρα εναντίον των κολικών, της κράμπας και της κόπωσης.
Θρούμπι:
  • Συνδυάζεται με: σαλάτες και ομελέτες ενώ, χρησιμοποιείται και για να δώσει ιδιαίτερο άρωμα και γεύση στις ελιές
  • Ευεργετικές ουσίες – Ιδιότητες: κύρια συστατικά του είναι η καρβακρόλη και η θυμόλη οι οποίες του προσδίδουν μικροβιοκτόνο δράση. Χρησιμοποιείται στον πονόλαιμο και σε εντερικά προβλήματα ενώ, θεωρείται αφροδισιακό βότανο.
Θυμάρι:
  • Συνδυάζεται με: ψάρια, κεφτέδες, γεμιστά, κοτόπουλο, σάλτσες, σούπες, λαχανικά, σαλάτες και ζυμαρικά ενώ, χρησιμοποιείται και για τον αρωματισμό ελαιολάδου
  • Ευεργετικές ουσίες – Ιδιότητες: εξαιρετικό αντιμικροβιακό έναντι του βακτηρίου Λιστέρια, το οποίο αναπτύσσεται σε νωπά και κατεψυγμένα κρέατα και πουλερικά, μη παστεριωμένα γαλακτοκομικά αλλά και σε ωμά λαχανικά. Τα κυριότερα συστατικά του είναι οι φαινόλες, θυμόλη και καρβακρόλη. Έχει επίσης καρυοφυλλένιο, λιναόλη, βορνεόλη και τερπινεόλη σε μικρότερες ποσότητες. Έχει ισχυρές αντισηπτικές ιδιότητες. Χρησιμοποιείται σε πονόλαιμο, κρυολογήματα, αναπνευστικά προβλήματα και στομαχολογικά. Συμμετέχει σε αλοιφές, οδοντόκρεμες για το άρωμά του και τις αντιμικροβιακές ιδιότητές του. Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι μπορεί να καταπολεμήσει τη γαστρίτιδα, τη δυσπεψία και τη διάρροια.
Κανέλα:
  • Συνδυάζεται με: φρούτα, όπως μήλο και μπανάνα, γλυκά, κρέας και ψάρια
  • Ευεργετικές ουσίες – Ιδιότητες: καλή πηγή μαγνησίου και σιδήρου, οι κινναμικές αλδεΰδες της βοηθούν στην ελάττωση της πίεσης και του πυρετού έχοντας ηρεμιστική και αναλγητική δράση, ενδείκνυται σε καταστάσεις τυμπανισμού, δυσπεψίας και γαστροπεπτικών κολικών με μετεωρισμό και λόγω της ουσίας MHCP που ανήκει στις πολυφαινόλες ενδέχεται να μπορεί να μειώσει τη γλυκόζη του αίματος, τα τριγλυκερίδια και LDL- χοληστερόλη σε άτομα με διαβήτη τύπου 2.
Κρόκος (σαφράν):
  • Συνδυάζεται με: ζυμαρικά, ρύζι, σούπες, σάλτσες, λευκό και κόκκινο κρέας, ψάρι, καφέ κα τσάι
  • Ευεργετικές ουσίες – Ιδιότητες: μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνες Β1 και Β2 και σε αντιοξειδωτικές ουσίες, χρησιμοποιείται σε πεπτικές διαταραχές, όπως η δυσπεψία και η δυσκοιλιότητα, στον πονοκέφαλο, στη ναυτία, στις κρίσεις άσθματος, στην ενίσχυση της μνήμης και τη βελτίωση της όρασης. Έχει αντισπασμωδική δράση, τονώνει την κυκλοφορία του αίματος και βοηθά στη μείωση της χοληστερίνης. Κάποιες μελέτες υποστηρίζουν την αντικαταθλιπτική του δράση.
Ρίγανη:
  • Συνδυάζεται με: χωριάτικη σαλάτα, ψητά κρέατα, μπιφτέκια, πατάτες φούρνου, σάλτσες και ομελέτες
  • Ευεργετικές ουσίες – Ιδιότητες: κύρια συστατικά του αιθέριου ελαίου της είναι οι φαινόλες κραβακρόλη και θυμόλη. Έχει ισχυρές μικροβιοκτόνες ιδιότητες και υψηλή αντιοξειδωτική δράση. Είναι σπασμολυτικό, αντιφυσητικό, εφιδρωτικό, αντιβηχικό σε έντονο βήχα και ανακουφίζει το αναπνευστικό σύστημα. Επίσης δρα εναντίον του πονόδοντου και των κολικών.
Αναδηυμοσίευση από το περιοδικό Ευεξία & Διατροφη. Τεύχος 37 Μάιος - Ιούνιος 2009, 14 Γράφει η Παρασκευή Κουστουράκη, M.Sc., Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Είμαι άρρωστος. Να κάνω προπόνηση;


Είναι αναπόφευκτο! Αν γυμνάζεστε συστηματικά, τότε θα ξέρετε πως η ίδια η ζωή συχνά παρεμβαίνει στο πρόγραμμα προπόνησης και επηρεάζει αρνητικά τη συστηματικότητα και την τυπικότητα μας στην άσκηση. Το συχνότερο ενδεχόμενο είναι οι ξαφνικές αρρώστιες. Κάνεις δεν είναι άτρωτος από τις κοινές αρρώστιες, όπως η γρίπη και το κρυολόγημα. Συμβαίνουν ακόμα και στους πιο σκληρούς και δυνατούς αθλούμενους.



Η κοινή αντίδραση σε όλους μας είναι η απόγνωση. Όσο περισσότερο μας απομακρύνει η αρρώστια από τις καλές μας συνήθειες και όσο περισσότερο διαταράσσεται η ποιότητα και η ένταση των προπονήσεων μας, τόσο μεγαλώνει και η απόγνωση μας. Αρχίζουμε να γινόμαστε τρομερά ανυπόμονοι για το πότε θα γίνουμε καλά, και μας διακατέχει άγχος για το αν θα χάσουμε την αντοχή και τη δύναμή μας.
Συνήθως, είναι δύσκολο να αποφασίσουμε κατά πόσο πρέπει να συνεχίσουμε να γυμναζόμαστε όταν είμαστε άρρωστοι ή αν αυτό θα μας κάνει χειρότερα. Η δυσκολία μεγεθύνεται όταν αρχίσουν οι ανησυχίες για τη φυσική μας κατάσταση. Η ερώτηση που δέχομαι αρκετά συχνά από πελάτες μου, ειδικά αυτήν την περίοδο, είναι κατά πόσο είναι σωστό να κάνουν προπόνηση ενώ είναι άρρωστοι. Η απάντηση που δίνω είναι πως αυτό εξαρτάται από το τι εννοούμε με τη λέξη “άρρωστος/η”. Είναι κρυολόγημα; Είναι γρίπη; Είναι αλλεργίες;
Συχνά, το κοινό κρυολόγημα παρερμηνεύεται με τη γρίπη και αντίθετα. Η γρίπη, όπως ήδη μάλλον ξέρετε, είναι πιο σοβαρή από το κρυολόγημα, Συνοδεύεται από μια σειρά από πόνους (πονοκέφαλους, πόνους στις αρθρώσεις και στους μυς) και από πυρετό. Έτσι, το ανοσοποιητικό μας σύστημα είναι αρκετά πιο επιβαρυμένο παρά όταν είμαστε κρυολογημένοι. Σ’ αυτήν τη φάση η εντατική άσκηση (είτε με αντιστάσεις, είτε αερόβια) θα έχει σοβαρό αντίκτυπο στην υγεία μας και θα επιδεινώσει την κατάστασή μας. Όπως έχει αναφερθεί σε άλλα άρθρα, η άσκηση είναι μια δραστηριότητα, η οποία ενώ μας βοηθά να χάσουμε λίπος, να αυξήσουμε τους μυς μας, και να έχουμε ενεργεία, δεν παύει να είναι “καταβολική” δραστηριότητα. Για να μπούμε στην αντίθετη κατάσταση, τον “αναβολισμό”, δηλαδή την κατασταση στην οποία το σώμα αναρρώνει, “κτίζει” μυς και πλέον πηδά σε ψηλότερο επίπεδο φυσικής κατάστασης , προϋποτίθεται καλή υγεία για να δουλεύουν όλα τα συστήματα φυσιολογικά.
Αν τώρα είμαστε γριπωμένοι, το σώμα είναι ήδη σε κατάσταση “καταβολισμού” η οποία προκλήθηκε από τον ιό. Το σώμα με οπλοστάσιο το ανοσοποιητικό σύστημα, παλεύει για να καταπολεμήσει αυτήν την κατάσταση. Η άσκηση σε αύτη τη φάση θα επιφέρει περισσότερη καταπόνηση, στον ήδη κουρασμένο οργανισμό. Αυτό επηρεάζει αρνητικά την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την αρρώστια. Το αποτέλεσμα θα είναι να νιώθουμε πιο άρρωστοι και να καθυστερήσουμε την ανάρρωση μας. Οπότε, ΜΗΝ γυμνάζεστε όταν έχετε γρίπη. Επικεντρωθείτε σε τακτικές που θα βάλουν τον οργανισμό σας σε συνθήκες ανάρρωσης, όπως καλή διατροφή και καλή ενυδάτωση. Όταν τα συμπτώματα υποχωρήσουν, μπορείτε να ξαναρχίσετε σιγά. Τουλάχιστον για τις πρώτες 10 μέρες μη σπρώξετε τον εαυτό σας στα παλιά σας επίπεδα. Ταυτόχρονα, “ακούτε” το σώμα σας και προσέχετε τα σημάδια που σας δίνει.
Ο μέτριος βήχας και η μύτη που τρέχει, χωρίς τη συνοδεία πυρετού, σημαίνει πως έχετε μάλλον κρυολογήσει. Σ’ αυτήν την περίπτωση, η άσκηση δεν είναι απαραίτητα απαγορευτική. Όμως είναι σημαντικό να αναλύετε τα σημάδια που σας δίνει το σώμα σας. Αν, για παράδειγμα, έχετε δοκιμάσει μια ελαφριά προπόνηση και αρχίσατε να νιώθετε χάλια, να έχετε πονοκέφαλο, να νιώθετε καταβεβλημένοι, τότε σημαίνει πως μάλλον έχετε κρίνει λάθος την αρρώστια σας και πρέπει να ξεκουραστείτε μέχρι να νιώσετε καλύτερα.
Αν νιώθετε καλά, συνεχίστε με ελαφριές προπονήσεις, οι οποίες δεν θα επιβαρύνουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Είναι σημαντικό να λαμβάνονται αρκετά υγρά και ηλεκτρολύτες καθώς το κρυολόγημα επιφέρει αφυδάτωση. Κατά τις προπονήσεις σας να θυμάστε πως είστε άρρωστοι και ότι το σώμα σας χρειάζεται αρκετή ενεργεία για να παλέψει με την αρρώστια. Μην σπαταλήσετε άδικα ενεργεία απλά και μόνο για να βγάλετε μια προπόνηση που ούτως ή άλλως δεν θα είναι στα παλιά σας επίπεδα. Είναι ίσως προτιμότερο, να χάσετε λίγες προπονήσεις ή να κάνετε κάποιες με πιο λίγη ένταση, παρά να επιβαρύνετε την υγεία σας.
Δεν είναι εύκολο να παραμείνουμε υπομονετικοί και αισιόδοξοι, όταν εξαναγκαζόμαστε να βγούμε εκτός προγράμματος και μάλιστα όχι απόλυτα εξ’ υπαιτιότητας μας, όμως η υγεία πρέπει να μπαίνει πάντοτε πρώτη. Δεν αποσκοπεί πουθενά να “χτυπούμε ένα ήδη κουρασμένο άλογο” γιατί δε πρόκειται να αποδώσει, ούτε και να βελτιωθεί. Η σωστή κρίση της αρρώστιας μας και των συμπτωμάτων της μας βοηθά να ξεπερνούμε έξυπνα τις αρρώστιες μας και να επιστρέφουμε στη κανονική μας ρουτίνα συντομότερα.
*Αντώνης Αλεξόπουλος Διδάκτωρ κοινονιολογίας του αθλητισμου/Καθηγητής φυσικής αγωγής Τηλ.99524645.

Ο πόλεμος της σόγιας

Σύγχυση προκαλούν οι έρευνες για τις επιπτώσεις της στην υγεία μας Να τρώει κανείς ή να μην τρώει; Αυτό το σχεδόν υπαρξιακό ερώτημα προκύπτει όταν μελετά κανείς τις έρευνες που έχουν γίνει για τη σόγια τα τελευταία χρόνια. Κάποιες υποστηρίζουν ότι βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου – και άλλες ότι αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης του. Λοιπόν; Κατ’ αρχάς, να αναγνωρίσουμε πως η σύγχυση είναι κατανοητή: έρευνα που έγινε πέρυσι από επιστήμονες του Χάρβαρντ, με τη συμμετοχή 99 ανδρών, συνέδεσε την κατανάλωση σόγιας με χαμηλό αριθμό σπερματοζωαρίων. Από την άλλη πλευρά, έρευνα που έγινε πρόσφατα από επιστήμονες του Πανεπιστημίου Vanderbilt, στο Νάσβιλ του Τενεσί, σε 68.412 γυναίκες ηλικίας 40 έως 70 ετών στη Σανγκάη, συνέδεσε την κατανάλωση σόγιας με έως και 30% μικρότερο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του παχέος εντέρου. Και μια άλλη έρευνα στην Ταϊβάν κατέληξε στο συμπέρασμα πως τα συμπληρώματα σόγιας μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης, αντί για την αμφιλεγόμενη θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης. Κάποιες μελέτες όμως έχουν συνδέσει τη σόγια με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ορμονοεξαρτώμενων καρκίνων, όπως ο καρκίνος του μαστού, ενώ άλλες υποστηρίζουν ότι δρα προστατευτικά ενάντια στους ορμονοεξαρτώμενους καρκίνους, όπως ο καρκίνος του μαστού…
Ο καρκίνος του μαστού
Το ατού (και ενδεχομένως το πρόβλημα) της σόγιας είναι η υψηλότερη περιεκτικότητα της σε ισοφλαβόνες, φυτοοϊστρογόνα που φαίνεται να λειτουργούν ως μια πολύ πιο ήπια μορφή των οιστρογόνων. Και εδώ είναι που περιπλέκονται τα πράγματα, καθώς πολλοί ανθρώπινοι καρκίνοι – όπως ο καρκίνος του μαστού – έχουν συνδεθεί με υψηλά επίπεδα οιστρογόνων την ίδια ώρα όμως πολλοί επιστήμονες πιστεύουν πως καθώς προσδένονται στους υποδοχείς οιστρογόνων και εμποδίζουν την πρόσβαση στα ισχυρότερα οιστρογόνα, οι ισοφλαβόνες μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο ορμονοεξαρτώμενων καρκίνων. Η Γίνκα Ίμπο, από το βρετανικό Αντικαρκινικό Ίδρυμα, επισημαίνει πως «οι περισσότερες από τις περιορισμένες έρευνες που έχουν γίνει γύρω από τη σόγια έχουν γίνει σε δίσκους καλλιέργειας μικροβίων, αποσπώντας τις ισοφλαβόνες. Απομονώνουν και εξετάζουν τα επακόλουθα ενός χημικού, ενώ η αντίδραση του ανθρώπινου σώματος στα προϊόντα σόγιας περιλαμβάνει ένα πολύ πιο περίπλοκο μείγμα χημικών». Επιπλέον, οι περισσότερες έρευνες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα σε ανθρώπους ήταν σε πληθυσμούς της Ασίας, που έχουν διαφορετικό τρόπο ζωής, διατροφή, γενετική σύνθεση και δυνατότητα μεταβολισμού της σόγιας και των φυτοοιστρογόνων – τα οποία καταναλώνουν κατά παράδοση σε πολύ μεγαλύτερες ποσότητες από ό,τι ο μέσος Δυτικός. Οι έρευνες λοιπόν δεν βοηθούν ιδιαίτερα. Εμείς τι να κάνουμε;
SOS και για τις εγκύους
Ο δρ. Αλαν Πεϊσι, καθηγητής αΑνδρολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ, συμβουλεύει τις εγκύους να μην καταναλώνουν πολλά προϊόντα σόγιας, κι αυτό διότι οι φυτικές ορμόνες «μπορεί να επηρεάσουν την αρχική ανάπτυξη των όρχεων στο αρσενικό έμβρυο». Η δρ. Τζάστιν Μπάτλερ, από το βρετανικό Ίδρυμα Φυτοφάγων, επισημαίνει πως η σόγια κρύβει «δυνάμει κινδύνους» για τις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες με ορμονοεξαρτώμενο καρκίνο του μαστού και για του πάσχοντες από υποθυρεοειδισμό, «καθώς κάποιες έρευνες έχουν δείξει ότι οι ισοφλαβόνες μπορεί να επηρεάσουν τη λειτουργία του θυρεοειδούς». Το βρετανικό υπουργείο Υγείας συνιστά να μην χορηγείται γάλα σόγιας σε βρέφη παρά μόνο κατόπιν σύστασης του παιδιάτρου. Για τους υπόλοιπους από εμάς, οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν πως από τη στιγμή που η σόγια καταναλώνεται με μέτρο, στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής, μπορεί να παραμείνει στο μενού. Τα βασικά προϊόντα
  • Γάλα σόγιας : Παράγεται από φασόλια σόγιας που έχουν μουλιάσει σε νερό. Καλή εναλλακτική λύση για όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη.
  • Τόφου : Μοιάζει με μαλακό τυρί και φτιάχνεται από γάλα σόγιας. Δεν έχει ιδιαίτερη γεύση, απορροφά όμως τις γεύσεις των άλλων συστατικών του φαγητού.
  • Πρωτεΐνη σόγιας : Δίνει υφή σε διάφορα προϊόντα – ντρέσινγκ για σαλάτες, σούπες, υποκατάστατα κρέατος.
  • Γιαούρτι σόγιας : Παρασκευάζεται όπως και το κοινό γιαούρτι, με την προσθήκη ενζύμων στο γάλα σόγιας.
  • Σάλτσα σόγιας : Φτιάχνεται από φασόλια σόγιας, νερό και αλάτι.
  • Σογιέλαιο : Έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λίπη.
Βιολογική ή μεταλλαγμένη;
Κάθε χρόνο εισάγονται στην Ελλάδα περίπου 120.00 τόνοι μεταλλαγμένης σόγιας, το 80% των οποίων προορίζεται για ζωοτροφές. Σύμφωνα πάντως με την ισχύουσα νομοθεσία, «όλα τα τρόφιμα και τα συστατικά τροφίμων που περιέχουν αποτελούνται ή παράγονται από εγκεκριμένους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς, πρέπει να φέρουν στην ετικέτα τη σχετική ένδειξη».
Η σόγια στο μικροσκόπιο
Τα συν (+)
  • Υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη.
  • Υψηλή θρεπτική αξία.
  • Ρίχνει τη χοληστερίνη.
  • Ανακουφίζει από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης.*
  • Προστατεύει από ορισμένες μορφές καρκίνου, όπως του παχέος εντέρου και του προστάτη.
Τα πλην (-)
  • Αυξάνει τον κίνδυνο ορμονοεξαρτώμενων καρκίνων.*
  • Συσχετίζεται με υπογονιμότητα στους άνδρες.*
  • Μπορεί να προκαλέσει αλλεργίες.
* Χρειάζονται περαιτέρω επιβεβαίωση. Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Τετάρτη 6 Μαΐου 2009, 60

Καλοκαιρινές διακοπές με ασφάλεια για το παιδί

Είναι αποδεδειγμένο ότι τα περισσότερα παιδικά ατυχήματα συμβαίνουν το καλοκαίρι. Την εποχή αυτή κλείνουν τα σχολεία και αυτό σημαίνει περισσότερος ελεύθερος χρόνος για τα παιδιά, συχνά χωρίς επιτήρηση. Είναι επίσης εποχή διακοπών στο βουνό ή στη θάλασσα. Για το λόγο αυτό, πρέπει να μάθουμε στα παιδιά μας, όσο το δυνατόν νωρίτερα, να αναγνωρίζουν τους κινδύνους και να προφυλάσσονται από αυτούς. Ασφάλεια όμως, δε σημαίνει υπερπροστασία. Η υπερπροστασία συχνά προκαλεί το αντίθετο αποτέλεσμα.
Ασχέτως προορισμού, οι διακοπές προϋποθέτουν συχνές μετακινήσεις. Τα παιδιά πρέπει πάντα, να κάθονται στο πίσω κάθισμα σωστά δεμένα. Οι αντιπροσωπείες αυτοκινήτων και τα μαγαζιά με αξεσουάρ αυτοκινήτων, μπορούν να ενημερώσουν για το κάθισμα ή τη ζώνη ασφαλείας που χρειάζεται ένα παιδί, ανάλογα με το ύψος και το βάρος του, για να ταξιδεύει με ασφάλεια.
Διακοπές στη θάλασσα
  • Το κολύμπι σώζει ζωές. Ας μάθουμε στα παιδιά μας να κολυμπούν σωστά από την πιο μικρή ηλικία.
  • Ποτέ να μην αφήνουμε τα παιδιά μας κοντά στο νερό χωρίς επίβλεψη, ακόμα και αν ξέρουν να κολυμπούν.
  • Να μην βασιζόμαστε σε φουσκωτά αντικείμενα, π.χ. μπρατσάκια, κουλούρες κλπ. για την ασφάλεια των παιδιών μας.
  • Ποτέ να μην κολυμπάνε τα παιδιά μας με γεμάτο στομάχι.
  • Είναι επικίνδυνο το κολύμπι σε πολύ ταραγμένη θάλασσα και σε περιοχές όπου υπάρχει δυνατό θαλάσσιο ρεύμα.
  • Όταν τα παιδιά ασχολούνται με θαλάσσια αθλήματα και όταν βρίσκονται σε σκάφη, να φροντίζουμε να φοράνε πάντα εγκεκριμένα σωσίβια και να ακολουθούν τους κανόνες ασφαλείας.
  • Να μάθουμε στα παιδιά να μην κάνουν βουτιές, αν δεν σιγουρευτούν πρώτα, ότι τα νερά είναι βαθιά και δεν υπάρχουν εμπόδια.
  • Ο ήλιος είναι πολύ επικίνδυνος. Πάντα καπέλο, άσπρη μπλούζα και αντηλιακή προστασία στα παιδιά μας. Να αποφεύγουμε την παραμονή στον ήλιο μεσημεριανές ώρες.
  • Εάν τα παιδιά ψαρεύουν, ας τους μάθουμε τη σωστή χρήση του εξοπλισμού (ψαροντούφεκο, καλάμι, καθετή κλπ.) και να αναγνωρίζουν τα δηλητηριώδη ψάρια. Τα μεγαλύτερα παιδιά που κάνουν υποβρύχιο ψάρεμα πρέπει να ακολουθούν πιστά τους κανόνες ασφαλείας, να είναι πάντα συνδεδεμένα με την ειδική σημαδούρα για να διακρίνονται από διερχόμενα σκάφη και να είναι πάντα συνοδευόμενα.
  • Εφόσον υπάρχουν μικρά παιδιά σε σπίτι με πισίνα, τότε η πισίνα πρέπει να είναι σωστά περιφραγμένη.
Διακοπές στο βουνό
  • Κατάλληλο ντύσιμο :
α) στην πεζοπορία κατάλληλα υποδήματα και καπέλο β) στην ποδηλασία κράνος ασφαλείας και σωστά παπούτσια γ) στο rafting εγκεκριμένα σωσίβια και κράνος. Γενικά όλα τα αθλήματα του βουνού, όπως αναρρίχηση, ανάβαση, ελεύθερη πτώση κλπ. καλόν είναι να γίνονται σε οργανωμένες ομάδες υπό την επιτήρηση ειδικών, να ακολουθούνται αυστηρά οι κανόνες ασφαλείας και να χρησιμοποιείται ο κατάλληλος εξοπλισμός.
  • Να μάθουμε στα παιδιά να αναγνωρίζουν τα δηλητηριώδη έντομα και ερπετά της περιοχής και πώς να αποφεύγουν ατυχήματα που προέρχονται από αυτά.
Να αποφεύγουν να περπατούν μέσα σε ψηλά χόρτα, αλλιώς να κάνουν θόρυβο για να απομακρύνουν τα φίδια που μπορεί να κρύβονται σε αυτά.
Να μη χώνουν τα χέρια τους σε χαραμάδες και κάτω από πέτρες, γιατί εκεί μπορεί να βρίσκονται φίδια και δηλητηριώδη έντομα όπως οι σκορπιοί.
  • Να μάθουμε στα παιδιά ότι γενικά τα ζώα γίνονται επικίνδυνα όταν αισθάνονται ότι απειλούνται, είναι άρρωστα ή προστατεύουν τα μικρά τους, την τροφή τους, την κατοικία τους, ακόμα και το αφεντικό τους. Κατά κανόνα τα παιδιά πρέπει να μάθουν να σέβονται όλα τα ζώα.
Στην εξοχή τα παιδιά μπορεί να συναντήσουν ζώα μη κατοικίδια, όπως τσοπανόσκυλα, μουλάρια, γαϊδούρια κ.α. που δεν είναι συνηθισμένα σε κόσμο. Στην περίπτωση αυτή, θέλει προσοχή εκ μέρους των παιδιών για να μην προκληθούν σοβαρά ατυχήματα.
  • Να βεβαιωθούμε ότι στην περιοχή δεν υπάρχουν ποτάμια, πηγάδια, στέρνες και άλλα μέρη αποθήκευσης νερού. Σε περίπτωση που υπάρχουν, να εξηγήσουμε την επικινδυνότητά τους στα παιδιά και να τα αποτρέψουμε να παίζουν δίπλα τους.
  • Τα παιδιά μακριά από σπίρτα, φωτιά και γκαζάκια. Όταν κρίνουμε ότι είναι πλέον ώριμα και υπεύθυνα, να τους μάθουμε πώς να τα μεταχειρίζονται σωστά.
  • Να βεβαιωθούμε ότι δεν υπάρχουν δηλητηριώδη φυτά στην περιοχή πχ. μανιτάρια, και ας μάθουμε στα παιδιά μας να τα αναγνωρίζουν και να μην τα αγγίζουν.
  • Να προσέχουμε τις καλοκαιρινές καταιγίδες. Ας μάθουμε στα παιδιά μας να μη στέκονται κάτω από δέντρα και ηλεκτρικά καλώδια και να μην κολυμπούν, όταν πέφτουν κεραυνοί.
Όπου και να είμαστε στις διακοπές, να μάθουμε στα παιδιά μας να αποφεύγουν τις αλλοιωμένες τροφές, τα λιωμένα παγωτά και τα ληγμένα προϊόντα. Με τις υψηλές καλοκαιρινές θερμοκρασίες υπάρχει μεγάλος κίνδυνος δηλητηρίασης. Δεν βάζουμε ποτέ πίσω στην κατάψυξη τρόφιμα που έχουν ήδη αποψυχθεί. Τα παραπάνω είναι γνωστά σε όλους μας. Δυστυχώς όμως, είναι τόσο απλά που παραβλέπονται. Όλοι πιστεύουμε ότι δεν θα συμβούν σε εμάς και επαναπαυόμαστε, με αποτέλεσμα να έχουμε πολλά ατυχήματα κατά την διάρκεια του καλοκαιριού. Ας μην ξεχνάμε ότι για τα μικρά παιδιά πρέπει να υπάρχει πάντα σωστή επίβλεψη. Το Σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος» είναι μη κερδοσκοπικός Οργανισμός που έχει σκοπό να συμβάλει στην καθοριστική μείωση των Παιδικών Ατυχημάτων και των συνεπειών τους. Τηλ.: 210.6741.933, 210.6740.118, Fax: 210.6724.536 www.pedtrauma.gr , e-mail: info@pedtrauma.grΑυτό το ηλεκτρονικό μήνυμα προστατεύεται από spam bots, θα πρέπει να έχετε ενεργοποιημένη τη Javascript για να το δείτε

Νιώθετε ότι έχετε συναισθηματική λαιμαργία; Καταπολεμήστε τη με έξυπνο τρόπο!

Κάθε άνθρωπος γεννιέται με τους ιδανικούς ρυθμιστικούς μηχανισμούς. Το βρέφος τρώει μόνο όταν πεινάει και σταματάει να τρώει μόλις νιώσει ικανοποίηση και κορεσμό. Η διαδικασία αυτή ονομάζεται ενστικτώδης ή ενδογενώς ρυθμιζόμενη κατανάλωση τροφής. Έτσι ακριβώς πρέπει να γίνεται η κατανάλωση φαγητού από τον καθέναν που επιδιώκει ένα υγιές και σταθερό βάρος.
Στην πραγματικότητα, το στοίχημα αυτό είναι δύσκολο, καθώς σήμερα η κατανάλωση φαγητού έχει συνδεθεί σχεδόν με όλα τα συναισθήματα του ανθρώπου. Τρώμε για να αντιμετωπίσουμε το άγχος και τη νευρικότητα, για να ξεφύγουμε από την ανιαρή καθημερινότητα, τρώμε για να απαλύνουμε τη στεναχώρια μας και να νιώσουμε καλύτερα, τρώμε για να γιορτάσουμε όταν είμαστε χαρούμενοι. Η κατανάλωση φαγητού συχνά συνδέεται και με την ανία ή το θυμό καθώς και με τη χαμηλή αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση.
Η πρόσληψη τροφής σε απάντηση των διαφόρων ψυχολογικών καταστάσεων που αναφέρονται παραπάνω ονομάζεται «συναισθηματικό φαγητό» και αποτελεί την κυριότερη διαταραχή διατροφικής συμπεριφοράς στις ανεπτυγμένες χώρες. Η καθαρή σκέψη και η λογική είναι τα βασικότερα όπλα στην καταπολέμηση του «συναισθηματικού φαγητού». Υπάρχει σίγουρα τρόπος καθένας να ξεφύγει από αυτό το ψυχολογικό μαρτύριο και αυτά που ακολουθούν μπορούν να σας βοηθήσουν σε αυτήν την κατεύθυνση.
Αναγνωρίστε την πείνα σας
Καταρχήν, μάθετε να αναγνωρίζετε και να μπορείτε να αξιολογήσετε την πείνα σας. Πριν ξεκινήσετε να τρώτε αψυχολόγητα, σκεφτείτε πως θα ήταν αν βαθμολογούσατε το αίσθημα πείνας που νιώθετε χρησιμοποιώντας τους αριθμούς από 1 έως 5. Ο αριθμός 1 αντιστοιχεί στo ασθενέστερο αίσθημα πείνας, ενώ το 5 στο ισχυρότερο. Επειδή πολύ συχνά τρώμε χωρίς πραγματικά να πεινάμε η βαθμολόγιση αυτή θα σας βοηθούσε να αποφεύγετε την υπερκατανάλωση φαγητού όταν δεν υπάρχει οργανική ανάγκη.
Σχεδιάστε το καθημερινό σας πρόγραμμα, ακόμα κι αν βρίσκεστε σε άδεια ή διακοπές.
Σαν δεύτερο βήμα κατασκευάστε μία λίστα καθημερινών δραστηριοτήτων που μπορείτε να κάνετε ώστε να αποφύγετε το φαγητό. Για παράδειγμα, κάντε έναν περίπατο, ακούστε μουσική, κάντε τηλέφωνο σε έναν φίλο, κάντε ένα ντους, κάντε δουλειές στο σπίτι, ασχοληθείτε με τον κήπο, διαβάστε ένα βιβλίο, δείτε ένα φιλικό σας πρόσωπο που έχετε «χάσει», περιποιηθείτε τον εαυτό σας π.χ. το δέρμα ή τα μαλλιά σας. Σχετικά με όσους βρίσκονται σε διακοπές περπατήστε και εξερευνήστε την περιοχή που βρίσκεστε, κολυμπήστε περισσότερο, παίξτε ρακέτες στην παραλία ή χαλαρώστε και ξεκουραστείτε ακόμα και με τον ύπνο. Σε αυτές τις κινήσεις ή δραστηριότητες-λύσεις μπορείτε να καταφεύγετε όταν νιώθετε ότι θέλετε να φάτε. Αποφύγετε το να παρακολουθήσετε τηλεόραση, καθώς η ανία και τα ερεθίσματα από τις διαφημίσεις μπορεί να σας αυξήσουν τη διάθεση για κατανάλωση φαγητού.
Κρατήστε ημερολόγιο καταγραφής τροφίμων
Η τήρηση ενός ημερολογίου κατανάλωσης τροφίμων θα μπορούσε να βοηθήσει στην καλύτερη κατανόηση των ωρών της ημέρας, αλλά και των συνθηκών που σας οδηγούν στη συναισθηματική κατανάλωση του φαγητού. Ακόμα θα βοηθούσε την προσπάθεια να υπολογίζετε κατά προσέγγιση το θερμιδικό περιεχόμενο των τροφών που καταναλώνετε καθημερινά.Συνεπώς, θα μπορούσατε να αποφύγετε να είστε σπίτι εκείνες τις χρονικές στιγμές της ημέρας, καθώς και να αποφεύγετε τις καταστάσεις που συνδέονται με υπερφαγία.
Άμεση πρόσβαση σε υγιεινά σνακς-μικρογεύματα
Φτιάξτε μια λίστα με 3-4 υγιεινά σνακς που σας ικανοποιούν και φροντίστε να υπάρχει άμεση πρόσβαση σε αυτά, ώστε μόλις νιώθετε ότι θέλετε να τσιμπολογήσετε κάτι να τρώτε πάντα αυτά τα προϊόντα. Για παράδειγμα, κάποια φρούτα, γιαούρτι ή γάλα χαμηλά σε λιπαρά, κάποια λαχανικά π.χ. αγγούρι-καρότο, κάποια κράκερς ολικής-σικάλεως, κάποια τοστ με τυρί και αλλαντικά χαμηλών λιπαρών.
Ο ρόλος της άσκησης
Η φυσική δραστηριότητα είναι μια πολύ ποιοτική καθημερινή συνήθεια, η οποία μας κρατάει πάντα μακριά από τη συναισθηματική κατανάλωση φαγητού. Μέσω της φυσικής δραστηριότητας, συναισθήματα όπως η οργή, η νευρικότητα, το άγχος διοχετεύονται και μπορούμε να απαλλαγούμε από αυτά. Επιπρόσθετα, η φυσική δραστηριότητα μας απασχολεί για κάποια ώρα, με αποτέλεσμα εκ των πραγμάτων να αποφεύγεται η συναισθηματική κατανάλωση του φαγητού, ενώ το ίδιο ισχύει και για το χρονικό διάστημα πριν και μετά την άσκηση.
Επαρκής ύπνος Έχει φανεί από επιστημονικές μελέτες ότι στα άτομα που τείνουν να μην κοιμούνται επαρκώς, τα φαινόμενα συναισθηματικής υπερφαγίας πολλαπλασιάζονται. Αυτό συμβαίνει καθώς η αποχή από τον ύπνο μειώνει τα επίπεδα της λεπτίνης στον ανθρώπινο οργανισμό, μιας ορμόνης που ρυθμίζει την όρεξη και συμμετέχει στο μηχανισμό του κορεσμού μετά από γεύματα. Εξάλλου, ο υγιής ύπνος παρέχει πνευματική διαύγεια και καλύτερο έλεγχο των συναισθημάτων του ανθρώπου. Βασική αρχή μιας ισορροπημένης διατροφής είναι η αποδέσμευση των συναισθηματικών μεταπτώσεων από την κατανάλωση φαγητού, που οφείλει να είναι στόχος όλων μας. Οι παραπάνω στρατηγικές μπορούν να βρουν εφαρμογή στην καθημερινή μας ζωή και να μας βοηθήσουν στην επίτευξη αυτού του δύσκολου στόχου.
Τροφές μειώνουν το αίσθημα της κούρασης
Κύρια σύσταση που θα μπορούσε να δώσει κανείς είναι να αποφεύγετε ιδιαίτερα στρεσογόνες καταστάσεις. Προσπαθείτε να βρίσκετε πάντα λίγο χρόνο για τον εαυτό σας και να ξεχνάτε την πίεση της δουλειάς. Παράλληλα η εφαρμογή αυστηρών και στερητικών διαιτών επιτείνουν το στρες και συμβάλλουν τόσο στην ψυχική όσο και στη σωματική εξάντληση. Ας δούμε μερικά μικρά διατροφικά μυστικά: Ξηροί καρποί Είναι πολύ καλές πηγές μαγνησίου και του συνενζύμου Q10. Έρευνα που έγινε σε 200 ασθενείς με υποτονικότητα και μελαγχολία, βρέθηκε στο 75% αυτών πολύ χαμηλά επίπεδα μαγνησίου στα λευκοκύταρα τους. Όταν αύξησαν το μαγνήσιο στο διαιτολόγιο τους, παρατηρήθηκε μείωση των συμπτωμάτων. Παράλληλα, το συνένζυμο Q10 (ή αλλιώς ουβοκινόνη) έχει συσχετισθεί από πολλές μελέτες με τόνωση και αύξηση της διάθεσης καθώς παίζει σημαντικό ρόλο στη διαδικασία της παραγωγής ενέργειας από το κύτταρο.
Μέλι Μας δίνει άμεσα ενέργεια και διάφορα αντιοξειδωτικά συστατικά, που αποτελούν το 'άμεσο φάρμακο' για την κόπωση. Μάλιστα, σε πρόσφατη μελέτη από το Τμήμα Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, φάνηκε ότι το Ελληνικό μέλι υπερτερεί του εισαγόμενου, καθώς λόγω της ιδιαιτερότητας του εδάφους οι μέλισσες παράγουν μεν λιγότερο μέλι αλλά είναι περισσότερο συμπυκνωμένο και συνεπώς πλουσιότερο σε αντιοξειδωτιά συστατικά από το μέλι άλλων χωρών. Αποφύγετε λοιπόν το απογευματινό κρουασάν ή άλλο γλυκό και προτιμήστε ένα γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά, λίγους ξηρούς καρπούς (κατά προτίμηση αμύγδαλα ή καρύδια) και λίγο μέλι.
Φρούτα και λαχανικά
Να θυμάστε ότι το στρες αυξάνει τις απαιτήσεις σε αντιοξειδωτικά συστατικά, τόσο βιταμίνες όσο και μη θρεπτικά συστατικά. Αντιοξειδωτικές βιταμίνες, κυρίως C (φράουλες, ακτινίδιο, ρόκα, μπρόκολο, πατάτες) και Ε(σπαράγγια, σπανάκι, μαρούλι). Παράλληλα, ιδιαίτερη αντιοξειδωτική σημασία έχουν και τα μη θρεπτικά συστατικά, δηλαδή συστατικά που βρίσκονται στις τροφές και τους προσδίδουν τις κύριες οργανοληπτικές τους ιδιότητες και δεν έχουν θρεπτική αξία (όπως οι βιταμίνες) και είναι η κουερσιτίνη (μήλο), ισοφλαβόνες (σόγια), νασουνίνη (μελιτζάνα) κα. Τουλάχιστον 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών θα πρέπει να καταναλώνουμε ημερησίως, σύμφωνα με τις συστάσεις επίσημων διεθνών φορέων Διατροφής.
Ψάρια Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι τα ω-3 λιπαρά οξέα που περιέχονται σε αυτά (και πιο συγκεκριμένα το DHA και το EPA) συμβάλλουν και στην καλή υγεία του εγκεφάλου και στη μείωση του ρυθμού απώλειας της απομνημονευτικής μας ικανότητας. Παράλληλα περιέχουν αμινοξέα που επηρεάζουν τα επίπεδα της σεροτονίνης στον εγκέφαλο, αυξάνοντας τη διάθεση και τονώνοντας τον οργανισμό. Μην ξεχνάτε λοιπόν, τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα να συμπεριλαμβάνετε στο διαιτολόγιο σας ψάρια όπως τσιπούρα, φαγκρί, σαρδέλλα κ.α. Γράφει η Αποστολοπούλου Αλεξάνδρα, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Διατροφή & Κυτταρίτιδα

Γνωρίζουμε ότι με τον όρο "κυτταρίτιδα" αναφερόμαστε στην εναπόθεση νερού και λίπους ανάμεσα στο δέρμα και την ακριβώς από κάτω στοιβάδα, που συνοδεύεται από μειωμένης ελαστικότητας συνδετικό ιστό και εμφάνιση της χαρακτηριστικής μορφής "ρυτίδων" πάνω στο δέρμα.

Επτά στις οκτώ γυναίκες αντιμετωπίζουν πρόβλημα κυτταρίτιδας. Δημιουργείται από κακή τοπική αιμάτωση, η οποία έχει ως αποτέλεσμα τα λιποκύτταρα εκείνης της περιοχής να μην τρέφονται καλά. Έτσι ο οργανισμός, αντί να αναδομεί και να καίει το λίπος, το στέλνει να αποθηκευτεί στα λιποκύτταρα εκείνα που το έχουν πιο πολύ ανάγκη για να τραφούν.

Η κυτταρίτιδα μπορεί να εμφανιστεί σε όλα τα σημεία του σώματος, αλλά τα πιο συνηθισμένα είναι: oι μηροί, οι γλουτοί, το εσωτερικό των μπράτσων, το στομάχι, η κοιλιά και οι γάμπες.

Τα αίτια για την κυτταρίτιδα μπορεί να είναι πολλά όπως η καθιστική ζωή, η μειωμένη κίνηση και φυσική δραστηριότητα, η κληρονομικότητα, η διαταραγμένη κυκλοφορία του αίματος, κάποιες ορμονικές διαταραχές, η ύπαρξη παχυσαρκίας και κακής διατροφής, το κάπνισμα, η συχνή και υψηλή κατανάλωση αλκοόλ ή ακόμα και η δυσκοιλιότητα.

Ανάλογα με τα αίτια, η κυτταρίτιδα μπορεί και πρέπει να αντιμετωπιστεί, αφού προκαλεί δυσαρέσκεια μόλις κάνει την εμφάνισή της στον καθρέφτη οποιασδήποτε γυναίκας.

Κάθε γυναίκα που εμφανίζει την «αντιαισθητική» όψη της κυτταρίτιδας σε οποιοδήποτε από τα προαναφερθέντα σημεία του σώματός της μπορεί να βελτιώσει την κατάσταση ακολουθώντας μερικές γενικές συμβουλές :
  • Αρχικά να κάνει έναν πλήρη ορμονικό έλεγχο και να συμβουλευτεί το γιατρό της.
  • Στην πορεία να περιορίσει ή ακόμα καλύτερα να διακόψει το κάπνισμα και να κάνει κατανάλωση του αλκοόλ με μέτρο.
  • Να γίνει πιο δραστήρια στην καθημερινότητα της και να προσπαθήσει αν αυτό είναι δυνατό να κάνει οργανωμένη άσκηση (αεροβική γυμναστική, κάποιο σπορ προτίμησης, ή και πεζοπορία).
  • Να ακολουθήσει ένα ισορροπημένο τρόπο διατροφής σύμφωνα με τις οδηγίες του διατροφολόγου της . Όσο αφορά το βάρος της, αν είναι υπέρβαρη χρήσιμο θα ήταν να επιδιώξει την απόκτηση του ιδανικού σωματικού βάρους, που καθορίζεται από το δείκτη μάζας σώματος, αλλά και τη συνολική σύσταση του οργανισμού από λίπος και άλιπη μάζα.
Η διατροφή είναι καθοριστικός παράγοντας για την αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας. Επειδή όπως είπαμε παραπάνω η κυτταρίτιδα είναι μια μορφή λίπους για να απομακρυνθεί θα πρέπει να σταματήσουμε αρχικά τη μεταμόρφωση της τροφής και των συστατικών της (κυρίως των σακχάρων) σε λίπος, καθώς βέβαια και την πρόσληψη αυτού καθεαυτού του λίπους.


Οι διατροφικές συστάσεις και τα σημεία που πρέπει να προσέξει κανείς πιο αναλυτικά είναι :

1. Η μειωμένη πρόσληψη λίπους, και κυρίως ζωικού ή κορεσμένου λίπους:

Αυτό είναι το λίπος που βρίσκεται σε λιπαρά κρέατα, τηγανητά, και κρέμες γάλακτος, αλλαντικά, ζωικά βούτυρα, αυγά, ολόπαχα γαλακτοκομικά και τυροκομικά προϊόντα. Επιθυμητό είναι να κυριαρχεί το μονοακόρεστο λίπος (ελαιόλαδο) και το πολυακόρεστο (φυτικά λάδια, λιπαρά ψάρια), αλλά και αυτά σε ποσοστά 15% και 10% αντίστοιχα των θερμίδων που καταναλώνει καθημερινά οποιαδήποτε γυναίκα, ώστε να μην οδηγούν σε παχυσαρκία. Ακόμα θα πρέπει να αποφεύγεται η αύξηση του σωματικού βάρους και η ανάπτυξη της παχυσαρκίας, που και τα δύο συμβάλλουν στην εμφάνιση και την επιδείνωση της κυτταρίτιδας.


2. Η αυξημένη κατανάλωση νερού:

Σημαντικό είναι να υπάρχει αρκετή κατανάλωση νερού, παράλληλα με τα γεύματα της ημέρας (και όχι με τα γεύματα), ώστε να λειτουργεί καλύτερα ο μεταβολισμός και τα διάφορα συστήματα του σώματος (π.χ. γαστρεντερικό). Το νερό είναι μία απαραίτητη ουσία, που παίζει καθοριστικό ρόλο στον ανθρώπινο μεταβολισμό όλων των βασικών θρεπτικών συστατικών (υδατάνθρακες, πρωτείνες, λίπη). Η πρόσληψη του νερού πρέπει τους καλοκαιρινούς μήνες να ξεπερνά τα 2 λίτρα καθημερινά.


3. Η μειωμένη πρόσληψη απλών σακχάρων (υδατανθράκων):

Εξίσου σημαντικό είναι να περιοριστούν τα απλά σάκχαρα (π.χ. ζάχαρη), και να λαμβάνουμε, εμείς οι γυναίκες. την ενέργεια που μας δίνουν οι υδατάνθρακες από τις σύνθετες πηγές τους, όπως τροφές με φυτικές ίνες και αμυλούχες τροφές. Έτσι η ενέργεια θα διοχετεύεται πιο αργά στο σώμα, θα μας "κρατάει" για πιο πολύ και θα συμβάλλει και στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου. Μην ξεχνάτε ότι η δυσκοιλιότητα συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στην εμφάνιση ή επιδείνωση της κυτταρίτιδας. Έτσι καλό είναι να εντάξουμε αρκετά τα φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης και όσπρια στη διατροφή μας .

Προσοχή λοιπόν, γιατί η ζάχαρη είναι μια μορφή υδατάνθρακα που βρίσκεται παντού και έχει άμεση σχέση με την ανάπτυξη της κυτταρίτιδας.


4. Η μειωμένη πρόσληψη αλατιού:

Το αλάτι όπως ξέρουμε προκαλεί κατακράτηση υγρών. Έτσι θα πρέπει να περιοριστούν οι αλμυρές τροφές καθώς και η υπερβολική προσθήκη αλατιού στο φαγητό. Τροφές όπως παστά, κονσέρβες, πατατάκια, αλμυρά τυριά θα πρέπει να αποφεύγονται, ενώ θα πρέπει να ελέγχουμε την προσθήκη αλατιού κατά τη διάρκεια της μαγειρικής παρασκευής. Τέλος ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στην κατανάλωση έτοιμου φαγητού ή φαγητού "fast food" αφού σε αυτά τα τρόφιμα η περιεκτικότητα σε αλάτι είναι υψηλή.


Άλλες σχετικές συστάσεις για την αποφυγή δημιουργίας ή και καταπολέμησης της ήδη υπάρχουσας κυτταρίτιδας είναι:
  1. Μειωμένη πρόσληψη αλκοόλ
  2. Αποφυγή καπνίσματος
  3. Έντονη φυσική δραστηριότητα καθημερινά: από το απλό περπάτημα ως το εντατικό πρόγραμμα σε οργανωμένο γυμναστήριο. Η κάθε μορφής άσκηση συμβάλλει στη σωστή αξιοποίηση των επιπλέον θερμίδων, στην καλύτερη αιμάτωση των ιστών και κυκλοφορία του αίματος καθώς και στη διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους.
Όσα προαναφέρθηκαν αφορούν μια γενική προσέγγιση του μεγάλου προβλήματος των γυναικών:«κυτταρίτιδα» από διατροφικής κυρίως πλευράς. Περισσότερες πληροφορίες, πιο συγκεκριμένες αλλά και εξατομικευμένες οδηγίες μπορεί να έχει κανείς απευθυνόμενος στους ειδικούς.

Γράφει η Αποστολοπούλου Αλεξάνδρα, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Prevention is better than cure

HEALTHY JUICES mail by: alpha-Q  group Carrot + Ginger + Apple - Boost and cleanse our system. mail by: alpha-Q  group Apple + Cucumber + Celery - Prevent cancer, reduce cholesterol, and eliminate stomach upset and headache. mail by:  alpha-Q  group Tomato + Carrot + Apple - Improve skin complexion and eliminate bad breath. mail by:  alpha-Q  group Bitter gou rd + Apple + Milk - Avoid bad breath and reduce internal body heat. mail by:  alpha-Q  group Orange + Ginger + Cucumber - Improve Skin texture and moisture and reduce body heat. mail by: alpha-Q  group Pineapple + Apple + Watermelon - To dispel excess salts, nourishes the bladder and kidney. mail by: alpha-Q   group Apple + Cucumber + Kiwi - To improve skin complexion. mail by: alpha-Q  group Pear & Banana - regulates sugar content. mail by: alpha-Q  group Carrot + Apple + Pear + Mango - Clear body heat, counteracts toxicity, decreased blood pressure and fight oxidization . mail by: alpha-Q  group Honeydew + Grape + Watermelon + Milk - Rich in vitamin C + Vitamin B2 that increase cell activity and str engthen body immunity. mail by: alpha-Q  group Papaya + Pineapple + Milk - Rich in vitamin C, E, Iron. Improve skin complexion and metabolism. mail by: alpha-Q  group Banana + Pineapple + Milk - Rich in vitamin with nutritious and prevent constipation

Ενυδατικά τρόφιμα και ροφήματα

Tο ανθρώπινο σώμα αποτελείται κατά 60 % περίπου από νερό. Γι΄ αυτό είναι σημαντικό να καταναλώνουμε αρκετά υγρά την ημέρα και να επιλέγουμε τρόφιμα με μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό, ώστε να το κρατάμε καλά ενυδατωμένο. Στον παρακάτω πίνακα βλέπουμε την περιεκτικότητα διαφόρων τροφών σε νερό, παρατηρώντας ότι τα φρούτα και τα λαχανικά βρίσκονται στην κορυφή επιβεβαιώνοντας και με αυτό τον τρόπο την τεράστια θρεπτική αξία αυτής της ομάδας τροφίμων.
Τρόφιμο % περιεκτικότητα σε νερό
  • Μαρούλι 96
  • Λάχανο 93
  • Καρπούζι 92
  • Μπρόκολο 91
  • Γάλα 88
  • Καρότο 87
  • Πορτοκάλι 87
  • Μήλο 84
  • Ψάρι 78
  • Πατάτα 77
  • Μπανάνα 74
  • Καλαμπόκι 70
  • Δαμάσκηνα 70
  • Κοτόπουλο 67
  • Μοσχάρι 59
  • Φέτα 56
  • Γκούντα 43
  • Γραβιέρα 39
  • Ψωμί 37
  • Βούτυρο 16
  • Ζάχαρη 1
Οι νέες συστάσεις για την ενυδάτωση του Ινστιτούτου Ιατρικής της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών (Dietary Reference Intakes for Water, Potassium, Sodium, Chloride, and Sulfate”. Institute of Medicine, 2005) καθιστούν ξεπερασμένες τις προηγούμενες κοινές συμβουλές κατανάλωσης οκτώ ποτηριών νερού ημερησίως και αποφυγής των καφεϊνούχων ροφημάτων. Σύμφωνα με την Εθνική Ακαδημία Επιστημών τα «Επαρκή επίπεδα» (Adequate Intake - AI) για την ενυδάτωση αναφέρονται στα ημερήσια συνιστώμενα επίπεδα πρόσληψης υγρών για την κάλυψη των αναγκών υγιών ανθρώπων με καθιστική ζωή. Αυτά τα επίπεδα είναι για τις γυναίκες τουλάχιστον 9 μερίδες υγρών την ημέρα και για τους άνδρες 13. Η μερίδα αντιστοιχεί σε 250 ml.
Η Εθνική Ακαδημία Επιστημών προτείνει:
  • Περίπου 80% της συνολικής πρόσληψης νερού στους ανθρώπους προέρχεται από πόσιμο νερό και άλλα υγρά – συμπεριλαμβανομένων των καφεϊνούχων ροφημάτων - και το υπόλοιπο 20% προέρχεται από τρόφιμα, κυρίως φρούτα και λαχανικά. Η έκθεση αναφέρεται στο συνολικό νερό που προσλαμβάνουμε, που περιλαμβάνει το νερό που περιέχεται στα διάφορα μη αλκοολούχα ποτά και την υγρασία στα τρόφιμα, για να αποφύγει τη σύγχυση με το πόσιμο νερό μόνο. Η επιστημονική επιτροπή για τα DRI δεν συστήνει πόσα ποτήρια νερού πρέπει να πίνουμε κάθε μέρα, επειδή οι ανάγκες υδάτωσης μπορούν να ικανοποιηθούν μέσω ποικίλων πηγών, εκτός από το πόσιμο νερό.
  • Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να καλύψουν τις ημερήσιες ανάγκες τους σε υγρά ακολουθώντας τις καθημερινές τους συνήθειες και προτιμήσεις, βασιζόμενοι στο αίσθημα της δίψας. Συνήθως το νερό αποτελεί την πρώτη επιλογή, αλλά και μια σειρά άλλων υγρών μπορούν να συνεισφέρουν στην πρόσληψη νερού, όπως οι χυμοί, το γάλα, η σόδα, το τσάι, ο καφές και τα αναψυκτικά.
  • Στην κάλυψη των ημερήσιων αναγκών σε νερό μπορούν να συνεισφέρουν τα υγρά με καφεΐνη με τον ίδιο τρόπο που συμβάλλουν και τα μη καφεϊνούχα υγρά. Έτσι, όλα τα υγρά, συμπεριλαμβανομένου του καφέ, του τσαγιού και των καφεϊνούχων αναψυκτικών, δρουν ενυδατικά. Η αμφισβήτηση της ενυδατικής ικανότητας των ποτών που περιλαμβάνουν καφεΐνη οφείλεται στην πεποίθηση ότι η καφεΐνη έχει διουρητική δράση και συνεπώς προκαλεί αφυδάτωση. Ωστόσο, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα, φαίνεται ότι η διουρητική αυτή δράση είναι παροδική και δεν οδηγεί τον οργανισμό σε αφυδάτωση.
  • Όσοι κατοικούν σε θερμά κλίματα ή ασκούνται συστηματικά έχουν κατά κανόνα υψηλότερες ανάγκες σε υγρά.
Η Επιτροπή Συστάσεων για ποτά και ροφήματα (Beverage Guidance Panel 2006) δημιουργήθηκε με σκοπό να παρέχει οδηγίες σχετικά με την υγεία, τα θρεπτικά οφέλη και τους ενδεχόμενους κινδύνους διάφορων κατηγοριών ποτών αλλά και να βοηθήσει τους καταναλωτές να επιλέξουν μία ποικιλία ποτών και ροφημάτων. Η επιτροπή ταξινόμησε τα ποτά από τη χαμηλότερη στην υψηλότερη αξία, που υπολογίστηκε με βάση τις θερμίδες και την περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά, καθώς και τα σχετικά οφέλη υγείας και τους πιθανούς κινδύνους. Το νερό ταξινομήθηκε ως η πρώτη επιλογή για την ενυδάτωση του οργανισμού και ακολουθούν το τσάι και ο καφές, τα γαλακτοκομικά χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά (0%, 1%-2%), τα αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη, οι χυμοί φρούτων και λαχανικών, τα γαλακτοκομικά πλήρη σε λιπαρά, και τέλος τα αναψυκτικά με ζάχαρη. Η επιτροπή συστήνει την κατανάλωση ποτών με λίγες ή καθόλου θερμίδες και τα κατατάσσει σημαντικά υψηλότερα σε σχέση με τα ποτά που περιέχουν σάκχαρα και κατ’ επέκταση θερμίδες. Ανεπαρκής ενυδάτωση για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τόσο την πνευματική, όσο και τη σωματική απόδοση ενός ατόμου, ενώ δεν πρέπει να περιμένουμε να διψάσουμε για να ενυδατωθούμε. Το αίσθημα της δίψας σημαίνει ότι είμαστε ήδη αφυδατωμένοι. Πως καταλαβαίνουμε ότι είμαστε αφυδατωμένοι? Για τους παραπάνω λόγους απαιτείται να προσέχουμε ώστε η διατροφή μας να περιέχει τουλάχιστον 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα, οπότε σε συνδυασμό με επαρκή πρόσληψη υγρών και ροφημάτων να αποφεύγουμε καταστάσεις αφυδάτωσης

Ποίες τροφές παίζουν σημαντικό ρόλο για τον εγκέφαλο.

1. Υπάρχουν συγκεκριμένα συστατικά που κάνουν καλό στον εγκέφαλο και ποια είναι αυτά;

Απάντηση: Συστατικά, παλιότερα άγνωστα για όλους εμάς, ανακαλύπτεται ότι παίζουν σημαντικό ρόλο για το εγκέφαλο ιδιαίτερα για τα παιδιά που εμφανίζουν ιδιαίτερα ταχείς ρυθμούς αύξησης του εγκεφάλου τους. Ανάμεσα σε αυτά, ξεχωρίζουμε τα πολυακόρεστα λιπαρά DHA και ALA, καθώς και τις βιταμίνες του συμπλέγματος B, συστατικά που υπάρχουν από τη φύση σε τρόφιμα του καθημερινού μας διαιτολογίου.

2. Τι είναι το DHA και γιατί είναι καλό;

Απάντηση: Το DHA είναι ένα λιπαρό οξύ που βρίσκεται φυσιολογικά στο μητρικό γάλα και στα λιπαρά ψάρια. Ένα μεγάλο τμήμα του εγκεφάλου (ή εναλλακτικά, περίπου το 60% του βάρους των στερεών συστατικών του εγκεφάλου) αποτελείται από λιπαρά και ένα μεγάλος μέρος αυτών των λιπαρών είναι το DHA.

Ως εκ τούτου, το DHA αποτελεί δομικό στοιχείο του εγκεφάλου, όπως το ασβέστιο είναι δομικό στοιχείο για τα οστά.

3. Τι είναι το ALA και γιατί είναι καλό;

Απάντηση: Το ALA είναι ένα φυτικό πολυακόρεστο λιπαρό οξύ, το οποίο δεν μπορεί να συνθέσει το σώμα μας και γι’ αυτό πρέπει να το πάρει από τις τροφές που τρώμε.

4. Γιατί είναι σημαντικές οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β;

Απάντηση: Οι βιταμίνες συμπλέγματος Β, χρειάζονται για τη λειτουργία του εγκεφάλου. Βοηθούν στην επικοινωνία ανάμεσα στα κύτταρα του εγκεφάλου καθώς εμπλέκονται στην παραγωγή (και το μεταβολισμό) των νευροδιαβιβαστών. Οι νευροδιαβιβαστές είναι μεταφορείς μηνυμάτων, που απελευθερώνονται από τα κύτταρα του εγκεφάλου και εξασφαλίζουν καλή επικοινωνία μεταξύ των διαφόρων τμημάτων του εγκεφάλου (ανάμεσα στα κύτταρα του εγκεφάλου.) Επιπλέον συμβάλλουν στην παροχή ενέργειας στον εγκέφαλο.

5. Τα προσλαμβάνουν συστατικά αυτά σε επαρκείς ποσότητες τα παιδιά;

Απάντηση: Έρευνες τόσο σε διάφορες Ευρωπαϊκές χώρες όσο και στην Ελλάδα δείχνουν ότι η πρόσληψη των πολυακόρεστων λιπαρών όπως το DHA δεν είναι η συνιστώμενη. Κι αυτό γιατί δεν καταναλώνουμε αρκετά λιπαρά ψάρια, τα οποία αποτελούν την κύρια πηγή τους. Ειδικότερα, όσον αφορά στα παιδιά, το πρόβλημα είναι ακόμη μεγαλύτερο, καθώς είναι ιδιαίτερα δύσκολο να αλλάξουν τις διατροφικές τους συνήθειες και να τρώνε περισσότερα λιπαρά ψάρια.

Παράλληλα με το DHA, οι έρευνες δείχνουν ότι και η πρόσληψη βιταμινών του συμπλέγματος Β δεν είναι η συνιστώμενη.

6. Ποια τρόφιμα περιέχουν ALA, DHA και βιταμίνες Β;

Απάντηση: Οι πλουσιότερες πηγές του ALA είναι τα σπορέλαια, όπως το λινέλαιο, το κραμβέλαιο και το σογιέλαιο, δηλαδή συνηθισμένα έλαια που, χρησιμοποιούνται για την παραγωγή προϊόντων επάλειψης και μαγιονέζα που φτιάχνεται από τα έλαια αυτά. Τα καρύδια καθώς και τα φιστίκια είναι επίσης καλές πηγές ALA.

Το DHA βρίσκεται κυρίως στα λιπαρά ψάρια (σκουμπρί, σολομός, καπνιστές ρέγκες, πέστροφα, σαρδέλες και φρέσκος τόνος). Στα λευκά ψάρια (βακαλάος, μπακαλιάρος) και στον κονσερβοποιημένο τόνο βρίσκεται σε μικρότερες ποσότητες. Το DHA επίσης βρίσκεται σε προϊόντα, όπως ειδικά εμπλουτισμένα γάλατα και προϊόντα επάλειψης.

Ένας καλός τρόπος να πάρουμε αρκετές από τις βιταμίνες Β είναι μέσω μιας ισορροπημένης διατροφής, πλούσιας σε φρούτα, λαχανικά και προϊόντα δημητριακών ολικής αλέσεως.

Γράφει ο Παπαχρήστος Παρασκευάς, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Πτυχιούχος Α.ΤΕ.Ι.Θ., M.Sc στην Διασφάλιση Ποιότητας

Τόνωση του οργανισμού την άνοιξη για τα παιδιά

Ζεσταίνει ο καιρός και τα παιδιά αποκτούν περισσότερη ενεργητικότητα και διάθεση για παιχνίδι και ομαδικές δραστηριότητες, συχνά το διάβασμα στο σχολείο γίνεται πιο απαιτητικό λόγω εξετάσεων ενώ η διατροφή τείνει να γίνεται λιγότερο πλήρης και να απασχολεί λιγότερο τα παιδιά. Λόγοι για αυτό είναι ο λιγότερος χρόνος που δαπανούν γι’ αυτή, το γεγονός ότι αρκετά φρούτα και λαχανικά που πιθανώς αρέσουν στα παιδιά είναι πια ακατάλληλα για κατανάλωση ή εκτός εποχής (για τους μήνες Μάρτιος – Απρίλιος δεν υπάρχουν φρούτα εποχής ενώ για τα λαχανικά, εποχής θεωρούνται οι αγκινάρες, τα καρότα και το μαρούλι). Η ζέστη που αρχίζει να κάνει την εμφάνισή της αυξάνει τις ανάγκες του οργανισμού και σε υγρά. Είναι σημαντικό να επισημάνουμε, κυρίως στους γονείς, ότι η διατροφή των παιδιών πρέπει να είναι ισορροπημένη όλες τις περιόδους του χρόνου προκειμένου να επιτευχθεί μια υγιής και φυσιολογική ανάπτυξη. Πρέπει οι γονείς να δίνουν την ίδια σημασία στη σωστή διατροφή των παιδιών ακόμη και όταν αυτά έχουν στραμένη την προσοχή τους σε άλλα πράγματα. Σύμφωνα με τις συστάσεις του Αμερικάνικου Υπουργείου Γεωργίας του 2005, τα παιδιά πρέπει να προσλαμβάνουν 4-7 μικρομερίδες από φρούτα και λαχανικά συνολικά ανάλογα με την ηλικία (για παιδιά 4-12 ετών). Η εποχικότητα αυτών είναι σημαντική και καλό θα είναι να μη δίνονται στα παιδιά φρούτα και λαχανικά εκτός εποχής αλλά να ενθαρρύνεται η κατανάλωση επίκαιρων. Έτσι, η πρόσληψη βιταμίνης C, Α και κάποιων βιταμινών του συμπλέγματος Β θα είναι πιο πιθανό να είναι επαρκής. Επιπλέον, θα πρέπει να τονίσουμε κάτι που πολλά παιδιά αμελούν πολύ συχνά είτε λόγω χρόνου είτε λόγω συνήθειας, το πρωινό. Είναι ένα πολύ σημαντικό γεύμα, ειδικά για τα παιδιά, γιατί τους παρέχει ενέργεια για να ξεκινήσουν τη μέρα τους και ενισχύει την ικανότητα συγκέντρωσης και απορρόφησης πληροφοριών στο σχολείο. Στοιχεία του Ινστιτούτου Καταναλωτών (ΙΝΚΑ) δείχνουν ότι 83% των παιδιών δεν παίρνει σωστό πρωινό στο σπίτι, ενώ το 89% δεν παίρνει ούτε κολατσιό από το σπίτι. Τα παιδιά που δεν παίρνουν πρόγευμα έχουν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν παχυσαρκία, αφού τρώνε πιο μεγάλες ποσότητες στο μεσημεριανό γεύμα ή «τσιμπολογούν» snacks συνήθως ανθυγιεινά. Ένα σωστό πρωινό πρέπει να καλύπτει τουλάχιστον το 25% (1/4) των θρεπτικών και ενεργειακών αναγκών που χρειάζεται το παιδί καθημερινά. Καλά παραδείγματα πρωινού είναι ένα ποτήρι ημι-αποβουτυρωμένο γάλα, ψωμί ολικής αλέσεως αλειμμένο με φυτική soft μαργαρίνη και μέλι μαζί με ένα φρούτο, γάλα με νιφάδες βρώμης (ή με άλλο φυσικό δημητριακό) χωρίς προσθήκη ζάχαρης και με ένα φρούτο. Είναι πολύ σημαντικό, επίσης, να μάθουμε στα παιδιά μας να επιλέγουν ένα καλό και υγιεινό κολατσιό/ σνακ το οποίο θα τους δώσει ενέργεια κατά τη διάρκεια της ημέρας και δε θα τα φορτώσει με άχρηστες θερμίδες που μελλοντικά θα οδηγήσουν στην εμφάνιση παχυσαρκίας. Ένα άλλο θέμα που αναφέρθηκε προηγουμένως είναι το θέμα της επαρκούς ενυδάτωσης. Πράγματι, λόγω της σταδιακής αύξησης της θερμοκρασίας, οι ανάγκες σε υγρά για τα παιδιά αυξάνουν. Το γεγονός ότι η φυσική δραστηριότητα των παιδιών αυξάνει αυτή την εποχή. Έτσι, παίζουν και ιδρώνουν περισσότερο ενώ, από την άλλη, δεν πίνουν περισσότερο ή αρκετό νερό για να καλύψουν τις απώλειές τους. Έτσι, θα πρέπει και πάλι οι γονείς να βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση. Π.χ. δίνοντας στο παιδί ένα μπουκαλάκι νερό για το σχολείο, ενθαρρύνοντας την κατανάλωση χυμών και γάλακτος που επίσης συνεισφέρουν στην πρόσληψη υγρών. Οι συστάσεις για πρόσληψη υγρών για παιδιά 1-10 ετών είναι 100 ml/kg και επιπλέον 50 ml/ κάθε kg> 10 για ηλικίες 11-20 ετών. Ακόμη, σε περιπτώσεις αυξημένων αναγκών, πιθανώς να χρειάζεται συμπληρωματική χορήγηση θρεπτικών συστατικών για τα παιδιά. Τέτοιες περιπτώσεις μπορεί να είναι συστηματική ενασχόληση με τον αθλητισμό, περίοδοι με πολύ διάβασμα για το παιδί (π.χ. προετοιμασία για εξετάσεις, αίσθημα κόπωσης, αυξημένο άγχος ή κλινικές εκδηλώσεις ελλείψεων- δερματίτιδες). Σε τέτοιες περιπτώσεις, οι αυξημένες ανάγκες των παιδιών θα μπορούσαν να καλυφθούν από τη λήψη ενός πολυβιταμινούχου σκευάσματος καθημερινά κατά προτίμηση με το πρωινό, τουλάχιστον για το διάστημα που οι ανάγκες είναι πιο αυξημένες. Να τονίσουμε, βέβαια, ότι τα συμπληρώματα διατροφής συμπληρώνουν και δεν αντικαθιστούν την τροφή, γι’ αυτό και τότε θα πρέπει η διατροφή να είναι η σωστότερη δυνατή, και η χορήγηση τους να είναι πάντα με την συμβουλή κάποιου ειδικού διαιτολόγου, παιδιάτρου. Κλείνοντας, να επισημάνουμε ότι οι αλλαγές στον τρόπο ζωής που παρατηρούνται στις διάφορες περιόδους του χρόνου συχνά επηρεάζουν τον τρόπο διατροφής και για τα παιδιά. Θα πρέπει όμως σε κάθε περίπτωση το ενδιαφέρον, κυρίως των γονιών που είναι υπεύθυνοι γι’ αυτό, να εστιάζεται στη σωστή και ισορροπημένη διατροφή των παιδιών. Αυτή θα πρέπει να περιλαμβάνει επαρκή πρόσληψη βιταμινών και μετάλλων από τροφές ( φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά, κρεατικά), επαρκή ενυδάτωση, επιμονή σε σωστές διατροφικές συνήθειες που ακολουθούνται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου όπως το η συστηματική λήψη πρωινού και, σε ορισμένες περιπτώσεις, η χορήγηση συμπληρωμάτων διατροφής. Γράφει η Φοντόρ Χριστίνα, Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου

Unique Visitor Counter