Διακοπές στις Καλύτερες Τιμές!

Booking.com

Αισθάνεστε ότι σας εγκαταλείπουν οι δυνάμεις σας;


Μήπως τον τελευταίο καιρό κατά τη διάρκεια της άσκησης και γενικότερα έντονης φυσικής δραστηριότητας αισθάνεστε συνεχώς κουρασμένοι και πως <<σας εγκαταλείπουν οι δυνάμεις σας;; 

Ο λόγος για τον οποίο αισθάνεστε έτσι μπορεί να είναι η μη επαρκής πρόσληψη υγρών! Η άσκηση και γενικότερα η αυξημένη φυσική δραστηριότητα, ζεστό και κρύο κλίμα, υγρό περιβάλλον και υψόμετρο μεγαλύτερο των 2500 μέτρων, μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την υδάτωση του οργανισμού και να οδηγήσουν σε σταδιακή αφυδάτωση.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα:
·        Μείωση της αθλητικής απόδοσης
·        Αυξημένο κίνδυνο για θερμική βλάβη, όπως θερμοπληξία.
·        Γαστρεντερικές διαταραχές
·        Ανισορροπία ηλεκτρολυτών (κάλιο, νάτριο, χλώριο), που μπορεί να δημιουργήσει καρδιαγγειακά προβλήματα, αλλά και θάνατο σε σοβαρές περιπτώσεις αφυδάτωσης  και  εξαντλητικής άσκησης .

Για την αποφυγή της αφυδάτωσης οι αθλητές και γενικότερα τα άτομα με αυξημένη δραστηριότητα θα πρέπει να:
1.      Μην χρησιμοποιούν τη δίψα ως ένδειξη για κατανάλωση νερού ή άλλων υγρών,
2.      Ελέγχουν το χρώμα των ούρων τους. Σκούρα ούρα σημαίνει αφυδάτωση. Όσο πιο σκούρα είναι τα ούρα τόσο πιο έντονη η αφυδάτωση.
3.      Καταναλώνουν αρκετά υγρά κατά την διάρκεια του 24ώρου.
4.      Πίνουν 2 ποτήρια υγρών (νερού) δύο ώρες πριν την άσκηση, προκειμένου να εξασφαλίσουν επαρκή υδάτωση και να αποβάλουν τα επιπλέον υγρά.
5.      Αναπληρώνουν τα χαμένα υγρά κατά την διάρκεια της άσκησης με την πρόσληψη υγρών. Αν η άσκηση διαρκεί λιγότερο από 1 ώρα τότε το υγρό είναι προτιμότερο να είναι το νερό, ενώ αν η άσκηση διαρκεί περισσότερο από 1 ώρα τότε πρέπει να περιέχει υδατάνθρακες σε συγκεκριμένες συγκεντρώσεις (αυξημένη συγκέντρωση μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω αφυδάτωση, αλλά και γαστρεντερικά προβλήματα), ώστε να διατηρείται η συγκέντρωση της γλυκόζης στο αίμα και να καθυστερεί η εμφάνιση της κόπωσης και ηλεκτρολύτες (κυρίως αλάτι), ώστε να γίνεται γευστικότερο και να μειωθεί η πιθανότητα ανισορροπίας ηλεκτρολυτών. Άλλα συστατικά θα πρέπει να αποφεύγονται γιατί κάποια από αυτά είναι επικίνδυνα και μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε σοβαρά προβλήματα υγείας.
6.      Αυξημένη πρόσληψη υγρών αμέσως μετά την άσκηση για την αναπλήρωση των χαμένων υγρών. 

Γι΄ αυτό για να μην αισθανθείτε ξανά ότι σας εγκαταλείπουν οι δυνάμεις σας την επόμενη φορά που θα ασκηθείτε να μη ξεχνάτε να προσλαμβάνεται υγρά!!! 


Γράφει η Κουλαπή Λίτσα, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Unique Visitor Counter