Διακοπές στις Καλύτερες Τιμές!

Booking.com

Φάε σωστά, Ζήσε χαλαρά

Διώξε το άγχος τρώγοντας υγιεινά και χωρίς να παχαίνεις.

Οταν η ζωή αρχίζει να τραβά την ανηφόρα, η πιο εύκολη λύση συχνά είναι να βάλεις κάτι γλυκό, αλμυρό, παχυντικό ή τραγανό και συχνά πλούσιο σε θερμίδες στο στόμα σου για να σου φύγουν οι έγνοιες. Το φαΐ σε ηρεμεί, γι' αυτό και η συμβουλή να μη φας δεν αποφέρει καρπούς. Πρόσεξε, όμως, τι τρως, έτσι ώστε να καταναλώνεις τροφές, που θα σου μειώσουν το άγχος χωρίς να σου κάτσουν γύρω από τη μέση και αρκετές φορές στο στομάχι αφού δεν είναι τόσο θρεπτικά όσο τα χρειαζόμαστε.

Πίσω από το τιμόνι

Τι σου συμβαίνει: Κόλλησες στην κίνηση. Είναι Σάββατο μεσημέρι και ήσουν δύο ώρες στο αυτοκίνητο. Μόλις έφτασες σπίτι και θες να κατεβάσεις την οικογενειακή συσκευασία από πατατάκια.

Καλύτερη λύση: Το να καταπιείς μία γεμάτη με αλάτι σακούλα με πατατάκια δεν θα βοηθήσει σε τίποτα, εκτός από το να ανεβάσει την πίεσή σου. Προτίμησε καλύτερα ένα σάντουιτς με κρέας (ζαμπόν ή γαλοπούλα) που θα σου δώσει περισσότερη ενέργεια για την υπόλοιπη μέρα. Το κρέας σου προσφέρει σίδηρο και πρωτεΐνη. Η πρωτεΐνη είναι γνωστό ότι σου δίνει σωματική αντοχή, ενώ ο σίδηρος πνευματική, έτσι ώστε να είσαι πιο αποδοτικός χωρίς να νευριάζεις. Μάλιστα, έρευνα του πανεπιστημίου Πεν Στέιτ έδειξε ότι, άτομα που είχαν καλά αποθέματα σιδήρου, είχαν καλύτερη απόδοση σε διανοητικά τεστ σε σχέση με άτομα που είχαν έλλειψη σιδήρου. Μην τρέξεις, όμως, να πάρεις συμπλήρωμα σιδήρου. Οι άντρες συνήθως δεν έχουν έλλειψη σιδήρου. Αν λάβεις επιπλέον σίδηρο, δεν υπάρχει τρόπος να αποβληθεί από τον οργανισμό. Ετσι μεγάλες ποσότητες επιπλέον σιδήρου μπορεί να σου προκαλέσουν τοξικότητα. Προτίμησε λοιπόν να λάβεις το σίδηρο μόνο από τροφές.

Το γεύμα της γαλήνης σου: Ανακάτεψε μία κουταλιά του γλυκού μαγιονέζα λάιτ με μία κουταλιά του γλυκού μουστάρδα. Αλειψε το μείγμα σε δύο φέτες ολικής αλέσεως ψωμί σικάλεως, πρόσθεσε τρεις φέτες γαλοπούλα, μαρούλι και ντομάτα. Συνόδευσέ το με ένα τραγανό μήλο - όσο πιο τραγανό τόσο το καλύτερο. Το μάσημα θα σε βοηθήσει να ξεφορτωθείς το στρες.

Πρωινό τρέξιμο

Τι σου συμβαίνει: Το ξυπνητήρι, ως συνήθως, δεν χτύπησε, άργησες να ξυπνήσεις, πεινάς και δεν προλαβαίνεις ούτε να ντυθείς σαν άνθρωπος. Θα φας ένα κρουασάν στο δρόμο.

Καλύτερη λύση: Οταν έχεις τα νεύρα σου, το τελευταίο πράγμα που χρειάζεσαι είναι ένα πρωινό γεμάτο λιπαρά κι επεξεργασμένους υδατάνθρακες. Αμερικανοί ερευνητές έβαλαν άτομα να καταναλώσουν ένα γεύμα πλούσιο σε λιπαρά, ένα γεύμα φτωχό σε λιπαρά ή μία έτοιμη τροφή (όπως ντόνατς, κρουασάν). Οταν συνέκριναν την πίεσή τους, τα άτομα που έφαγαν το έτοιμο πρωινό είχαν υψηλότερη πίεση. Μην προτιμήσεις ένα κρουασάν, αλλά πήγαινε στο κοντινότερο σαντουιτσάδικο και ζήτα ένα σάντουιτς ολικής αλέσεως με λίγο τόνο ή σολομό. Μία μερίδα των 50-60 γραμμαρίων λιπαρού ψαριού θα σου δώσει περίπου 1 γραμμάριο ω-3 λιπαρά οξέα, που ελαττώνουν το θυμό, την επιθετικότητα και γενικά βελτιώνουν τη διάθεσή σου. Τα καλά λιπαρά κάνουν τον εγκέφαλο να παράγει σεροτονίνη, ουσία που σχετίζεται με την καλή διάθεση. Επιπλέον, το ψωμί που είναι ολικής αλέσεως περιέχει φυτικές ίνες και σύνθετους υδατάνθρακες, που απορροφώνται αργά. Ετσι θα έχεις ενέργεια για όλη την υπόλοιπη μέρα.

Το γεύμα της γαλήνης σου: Ζήτα μία μπαγκέτα ολικής αλέσεως με καπνιστό σολομό και ντομάτα ή μία με τόνο, λίγη μαγιονέζα και μαρούλι.

Τα ψώνια σου ανοίγουν την όρεξη και ξοδεύεις πολύ περισσότερα χρήματα;

Τι σου συμβαίνει: Είναι σειρά σου να πας στο σούπερ μάρκετ και η μόνη μέρα που προλαβαίνεις είναι το Σάββατο. Οι ουρές θυμίζουν αυτές του αμερικανικού Κραχ του 1929. Οσο περιμένεις τόσο περισσότερο λες να χτυπήσεις μία σοκοφρέτα.

Καλύτερη λύση: Η ανάγκη σου για σοκολάτα μπορεί να είναι απλώς ανάγκη για υδατάνθρακες. Σύμφωνα με αυστραλιανή έρευνα του 2006, το σώμα συχνά ζητά υδατάνθρακες, γιατί βοηθούν στην παραγωγή σεροτονίνης, της ορμόνης της χαράς. Αντικατάστησε την παχυντική και γεμάτη ζάχαρη σοκολάτα με μερικά αποξηραμένα φρούτα, όπως σύκα ή βερίκοκα (θα τα βρεις κοντά στους ξηρούς καρπούς). Εχουν σύνθετους υδατάνθρακες, αντιοξειδωτικές ουσίες και φυτικές ίνες. Επιπλέον, δεν έχουν καθόλου λιπαρά. Καλό θα ήταν να προμηθεύσετε τον οργανισμό σας πριν πάτε για ψώνια για να είσαστε πιο συμμαζεμένοι στα καταναλωτικά αγαθά.

Το γεύμα της γαλήνης σου: Στην περίπτωση που δεν προλαβαίνεις ετοίμασε ένα μείγμα για να το έχεις πάντα μαζί σου. Σε μία μικρή πλαστική σακούλα βάλε μία κουταλιά της σούπας ηλιόσπορους και δύο ή τρία ξερά φρούτα. Έχε έτοιμα μερικά σακουλάκια, για να μπορείς να τα παίρνεις μαζί σου όπου κι αν πας.

Μη παρεξηγήσε με το αφεντικό σου λόγω έλλειψης ενέργειας

Τι σου συμβαίνει: Η μέρα τελειώνει και σιγά σιγά ολοκληρώνεις τις εργασίες σου, αλλά ο προϊστάμενος σου αφήνει άλλο ένα project, που πρέπει να τελειώσεις πριν φύγεις. Θέλεις κάτι να σε κρατήσει για άλλη μία ώρα και τρως μερικά κρακεράκια.

Καλύτερη λύση: Μην προσπαθείς να ξεφορτωθείς την απογοήτευσή σου τρώγοντας κρακεράκια. Προτίμησε ένα σνακ, που είναι τραγανό και συνδυάζει αλμυρό με γλυκό. Εχε στο συρτάρι σου ένα μείγμα από αμύγδαλα και σταφίδες. Οταν τρως τραγανές τροφές, απελευθερώνεται η ένταση που έχεις. Οταν μασάς και δαγκώνεις, προκαλείται στιγμιαία απελευθέρωση άγχους από τον οργανισμό. Επιπλέον, αυτό το σνακ είναι και καλή πηγή μαγνησίου (καλύπτει σχεδόν το 20% των καθημερινών αναγκών σου). Το μαγνήσιο σε βοηθά όταν βρίσκεσαι σε καταστάσεις πίεσης ελέγχοντας την κορτιζόλη, την ορμόνη του στρες.

Το γεύμα της γαλήνης σου: Αγόρασε μία μεγάλη συσκευασία αμυγδάλων και μοίρασέ τα σε μικρά σακουλάκια. Κάνε το ίδιο με τις σταφίδες.

Αγχος Φαγητού

Τι σου συμβαίνει: Ολη μέρα τρέχεις και όταν επιτέλους φτάνεις σπίτι, βαριέσαι να μαγειρέψεις. Ετσι, πιάνεις τους καταλόγους σου και παραγγέλνεις μία καρμπονάρα.

Καλύτερη λύση: Υπάρχουν αρκετοί λόγοι που θες την καρμπονάρα. Εκτός του ότι είναι ένα από τα νοστιμότερα ιταλικά πιάτα, είναι γρήγορη και απολαυστική με όλο αυτό το μπέικον, την κρέμα και το λιωμένο τυρί. Είναι όμως σίγουρο ότι είναι γεμάτη με κορεσμένο λίπος, που φράζει τις αρτηρίες. Καλύτερα φτιάξε τη δική σου μακαρονάδα φούρνου με λαχανικά, εύκολα και γρήγορα (στον ίδιο χρόνο που κάνει να έρθει η μακαρονάδα από το delivery). Οχι μόνο θα σου προσφέρει μία καλή δόση σύνθετων υδατανθράκων, αλλά με τα λαχανικά θα λάβεις και πρωτεΐνη, φυτικές ίνες, σίδηρο, φυλλικό οξύ και βιταμίνη Α, ενώ είναι γεμάτη βιταμίνη C. Αυτό είναι καλό, γιατί χρειάζεσαι επιπλέον βιταμίνη C όταν είσαι στρεσαρισμένος.

Το γεύμα της γαλήνης σου: Προθερμαίνεις το φούρνο στους 190 βαθμούς Κελσίου. Βράσε 500 γραμμάρια ζυμαρικά, στράγγισέ τα και βάλε τα στην άκρη. Βράσε έξι φλιτζάνια διάφορα κατεψυγμένα λαχανικά, όπως αρακά, μπρόκολο και πιπεριές. Σε ένα άλλο μπολ ανακάτεψε τρία φλιτζάνια συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας, λίγη ρίγανη, αλάτι, πιπέρι, δύο λιωμένες σκελίδες σκόρδο, μία κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας και μία κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο. Ανακάτεψε τα ζυμαρικά με τα λαχανικά και τη σάλτσα κα άπλωσέ τα σε ένα ταψί. Πασπάλισέ τα με μαλακό τριμμένο τυρί και ψήσε το για 10 λεπτά μέχρι να λιώσει.

Πηγή: menshealth

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Unique Visitor Counter