Διακοπές στις Καλύτερες Τιμές!

Booking.com

Χριστούγεννα - Διατροφή

Μόνο την ημέρα των Χριστουγέννων, έχει υπολογιστεί ότι καταναλώνουμε περίπου 6.000 θερμίδες, τις 3πλάσσιες δηλαδή από αυτές που κατά μέσο όρο χρειαζόμαστε. Στην συνέχεια, θα σας “εφοδιάσουμε” με ορισμένες συμβουλές που εάν τις ακολουθήσετε, θα ευχαριστηθείτε το γιορτινό τραπέζι υγιεινά και χωρίς να στερηθείτε τίποτα.

  • Ιδανικό πρώτο πιάτο για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι θα μπορούσε να αποτελέσει ένα ορεκτικό με σολομό, ο οποίος αποτελεί πλούσια πηγή ω-3 λιπαρών οξέων, τα οποία χρειάζονται για μια γερή καρδιά.

  • Το κρέας της γαλοπούλας είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες και φτωχό σε λιπαρά. Έτσι μπορείτε να το ευχαριστηθείτε με την ψυχή σας, αρκεί να μην φάτε την πέτσα γιατί θα επιβαρύνετε το γεύμα σας με πολύ περισσότερα κορεσμένα λίπη και θερμίδες.

  • Συνοδέψτε το κυρίως πιάτο με ψητές πατάτες που στο μαγείρεμά τους έχετε χρησιμοποιήσει ελαιόλαδο και όχι άλλα ζωικά λίπη ή σκληρά βούτυρα. Να ξέρετε ακόμα ότι, σε όσο μεγαλύτερα κομμάτια κόψετε τις πατάτες, τόσο λιγότερο λάδι θα απορροφήσουν.

  • Φροντίστε να μην λείπει από το τραπέζι σας μια μεγάλη ποικιλία λαχανικών. Η ντομάτα, το καρότο, ο αρακάς, τα λαχανάκια Βρυξελλών και το μπρόκολο, όλα περιέχουν αντιοξειδωτικά, δηλαδή ουσίες που προστατεύουν από τις καρδιαγγειακές νόσους και διάφορες μορφές καρκίνου. Ιδανικό dressing για τις φρέσκες ή βραστές σαλάτες σας θα ήταν η vinegred sauce, δηλαδή ελαιόλαδο και βαλσάμικο ξύδι χτυπημένα σε αναλογία 1:1.

  • Όταν φτιάχνετε την σάλτσα για το κρέας, αφήστε το λίπος από την γαλοπούλα να συγκεντρωθεί στην επιφάνεια του ζωμού και μετά να το απομακρύνετε.

  • Συνήθως είναι όλα αυτά τα συνοδευτικά που μας φορτώνουν θερμίδες. Αν θέλετε στο τραπέζι σας να υπάρχουν και μεζέδες, τουλάχιστον ψήστε τα λουκάνικα ή το μπέικον στην σχάρα, προτιμήστε τζατζίκι ή μελιτζανοσαλάτα αντί για μαγιονέζα ή τυροσαλάτα και φτιάξτε γεμίσεις με βάση λαχανικά ή φρούτα για τις πίτες σας.

  • Ένα ολοκληρωμένο Χριστουγεννιάτικο μενού (από το ορεκτικό μέχρι το επιδόρπιο) σίγουρα θα φορτώσει τον καθένα μας με μεγάλες ποσότητες κορεσμένων λιπαρών και χοληστερόλης. Μια λύση για να εξισορροπήσουμε κάπως την κατάσταση θα ήταν, το μενού αυτό να είναι επίσης πλούσιο σε φυτικές ίνες. Γιατί λοιπόν αντί για λευκό ψωμί να μην σερβίρουμε στους καλεσμένους μας μια ποικιλία μαύρου ψωμιού (πολύσπορο, σικάλεως, βρώμης κλπ.), αντί για λευκό ρύζι καστανό και ό,τι άλλο μπορείτε να σκεφτείτε;

  • Είναι προτιμότερο από οποιοδήποτε αλκοόλ να προτιμήσετε το κόκκινο κρασί, καθώς 2-3 ποτηράκια ανήκουν στο πρότυπο της Μεσογειακής Διατροφής και δεν θα σας επιβαρύνουν με πολλές θερμίδες, χρειάζεται όμως προσοχή στις καταχρήσεις.

Κάζης Αβραάμ Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Unique Visitor Counter