Διακοπές στις Καλύτερες Τιμές!

Booking.com

Τι είναι οι διοξίνες;

Οι διοξίνες είναι τοξικές ουσίες που αποτελούν παραπροϊόντα των διεργασιών όπου εμπλέκεται το χλώριο και παράγονται από καύσεις (βιομηχανίες, χωματερές κ.ά). Εχουν πολλαπλές τοξικές επιδράσεις στον μεταβολισμό και καρκινογόνο δράση. Στην ίδια κατηγορία με τις διοξίνες κατατάσσονται και εκατοντάδες άλλες συγγενείς ουσίες, όπως τα φουράνια και τα PCBs. Οι πιο μακροχρόνιες μελέτες δείχνουν θετική συσχέτιση των διαφόρων μορφών καρκίνου στους ανθρώπους με υψηλή έκθεση στις διοξίνες. Οι διοξίνες μεταφέρονται από τα φυτά μέσω της τροφικής αλυσίδας στα φυτοφάγα ζώα, στη συνέχεια στα σαρκοφάγα και καταλήγουν στον άνθρωπο. Συσσωρεύονται κυρίως στους λιπώδεις ιστούς των ζώων και του ανθρώπου, αλλά και στο ήπαρ, και σε μικρότερο βαθμό στο αίμα και στον μυελό των οστών. Αυτή η ιδιότητα των διαφορών χημικών βλαβερών ουσιών να μεταφέρετε στα διαφορά μέρη του σώματος των ζώων και μετά στους ανθρώπους σε αυτά υπάρχει και σημαντικός λόγος να αποφεύγουμε να τρεφόμαστε έως καθόλου.


H Μαύρη Βίβλος της Greenpeace

Η Greenpeace κατέγραψε περιπτώσεις σημαντικής ρύπανσης τροφίμων από διοξίνες κατά την τελευταία δεκαετία, οι οποίες αποδεικνύουν, όπως σημειώνει η περιβαλλοντική οργάνωση, ότι η περίπτωση του μολυσμένου με διοξίνη γάλακτος στην Ολλανδία «δεν αποτελεί παρά την κορυφή του παγόβουνου σε αυτή την επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία υπόθεση».

1989 - Ολλανδία
Εμεινε γνωστή ως υπόθεση «Lickebaertpolder». Εντοπίστηκε γάλα σε μια περιοχή της Ολλανδίας εξαιρετικά επιβαρημένο με διοξίνες, οι οποίες προέρχονταν από παρακείμενο εργοστάσιο καύσης αποβλήτων. Ανιχνεύθηκαν τότε 13,5 pg TEQ/g (πικογραμμάρια διοξίνης ανά γραμμάριο λίπους γάλακτος). Λόγω αυτού του συμβάντος, η ολλανδική κυβέρνηση έθεσε ως όριο για τις διοξίνες στο λίπος του γάλακτος τα 6 pg TEQ/g.

1990 - Αυστρία
Στο χωριό Brixlegg της επαρχίας Τιρόλου της Αυστρίας εντοπίστηκαν υψηλές συγκεντρώσεις διοξινών σε αγελαδινό γάλα της περιοχής. η κατανάλωση του γάλακτος θεωρήθηκε επικίνδυνη κυρίως για τα παιδιά και τις εγκύους. Πηγή των διοξινών ήταν ένα παρακείμενο εργοστάσιο ανακύκλωσης χαλκού.

1993 - Βρετανία
Γάλα και βόειο κρέας από τρεις φάρμες δεν επιτράπηκε να πουληθεί στην αγορά επειδή ανιχνεύθηκαν υψηλές συγκεντρώσεις διοξινών που προέρχονταν από τη χημική βιομηχανία Coalite Chemicals.

1998 - Γαλλία
Τρεις δημοτικοί αποτεφρωτήρες απορριμμάτων στην περιοχή της πόλης Lille κοντά στο Βέλγιο έλαβαν εντολή να κλείσουν τον Ιανουάριο του 1998, όταν ανιχνεύθηκαν υψηλά επίπεδα διοξίνης σε γάλα αγελάδων που έβοσκαν στην περιοχή.

1999 - Βέλγιο
Στις 27 Μαΐου 1999 οι βελγικές αρχές ενημέρωσαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με την περίπτωση μιας σοβαρής μόλυνσης σύνθετων ζωοτροφών με διοξίνες. Εκτοτε ξετυλίχθηκε σε όλη του τη διάσταση το σκάνδαλο, καθώς αποδείχθηκε ότι τάιζαν κοτόπουλα με ζωοτροφές που περιείχαν λάδια μηχανής.
2004 - Ολλανδία

*Το ντόμινο του νέου διατροφικού σκανδάλου παρασύρει πολλές κτηνοτροφικές μονάδες σε ευρωπαϊκές χώρες

Επιστρέφει ο εφιάλτης της διοξίνης

Στην Ολλανδία έχει μπει «λουκέτο» σε 162 φάρμες οι οποίες χρησιμοποιούσαν μολυσμένη με διοξίνη ζωοτροφή

2004 - Ελλάδα

Δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι αγελάδες που εκτρέφονται στην Ελλάδα δεν έχουν ταϊστεί με μολυσμένες ζωοτροφές


Για μία ακόμη φορά η διατροφική ανασφάλεια χτυπά την Ευρώπη. Ο «συνήθης ύποπτος», η καρκινογόνος ουσία διοξίνη, κάνει πάλι την εμφάνισή του, πέντε χρόνια μετά το σκάνδαλο που ξεκίνησε στο Βέλγιο και απλώθηκε σε ολόκληρη τη Γηραιά Ηπειρο. Τώρα εντοπίστηκε γάλα επιβαρημένο με υψηλά επίπεδα της τοξικής ουσίας στις φάρμες της Ολλανδίας, μιας χώρας που διακινεί πανευρωπαϊκά, και στη χώρα μας, τεράστιες ποσότητες γαλακτοκομικών και άλλων ζωικών προϊόντων. Το νέο διατροφικό «σκάνδαλο» φαίνεται να εξαπλώνεται, αφού σαν ντόμινο τις τελευταίες ημέρες έκλειναν η μία μετά την άλλη κτηνοτροφικές μονάδες σε ευρωπαϊκές χώρες. Στην Ολλανδία «λουκέτο» έχει μπει σε 162 φάρμες οι οποίες χρησιμοποιούσαν μολυσμένη με διοξίνη ζωοτροφή. Σύντομα αποδείχθηκε ότι είχαν αγοράσει επίσης τη ζωοτροφή αυτή - υποπροϊόν πατάτας το οποίο διακινούσε η McCain και είχε μολυνθεί από διοξίνη - οκτώ κτηνοτροφικές μονάδες στο Βέλγιο και τρεις στη Γερμανία, οι οποίες επίσης έκλεισαν.
* Το μεγάλο ερώτημα
Την ίδια ώρα η Ελλάδα αναζητεί τρόπους για να διαπιστώσει αν μολυσμένο με διοξίνη γάλα ή κρέας εισήχθη από την Ολλανδία. Από πότε; Οχι απλώς κατά τις τελευταίες ημέρες, οπότε αποκαλύφθηκε από τις ολλανδικές αρχές το θέμα, αλλά από τις αρχές Αυγούστου, οπότε είχαν εντοπιστεί αυξημένα επίπεδα διοξίνης σε γάλα, για τα οποία δεν είχαν μιλήσει καθόλου, όπως αναγνώρισαν οι αρμόδιοι στην Ολλανδία, ώσπου να καταλάβουν από πού προερχόταν η επιβάρυνση. Το σκάνδαλο δηλαδή... υπέβοσκε στην Ολλανδία εδώ και τρεις μήνες και προφανώς σε όλο αυτό το διάστημα έφθασαν στη χώρα μας τεράστιες ποσότητες γαλακτοκομικών και άλλων ζωικών προϊόντων. Ο φόβος εξαπλώνεται και εκτός ευρωπαϊκών συνόρων, ακόμη και στη μακρινή Νότια Κορέα, η οποία, σύμφωνα με πρακτορείο ειδήσεων της χώρας, απαγόρευσε προσωρινά τις εισαγωγές χοιρινού κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων από τις τρεις χώρες με τις φάρμες που είχαν χρησιμοποιήσει μολυσμένη ζωοτροφή.
Το ερώτημα είναι γιατί ως τώρα, με εξαίρεση τη διαβεβαίωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ότι μολυσμένες ζωοτροφές δεν έχουν εισαχθεί στην Ελλάδα, κανένας από τους αρμοδίους του υπουργείου Ανάπτυξης δεν μπορεί να παρουσιάσει στοιχεία εισαγωγών ζωικών τροφίμων (ακριβής αριθμός, ημερομηνία εισαγωγής, προέλευση κ.ά.) στην Ελλάδα κατά την περίοδο η οποία διερευνάται. Είναι προφανές ότι απαιτείται σύστημα ιχνηλασιμότητας, για να εντοπίσουμε αν διοχετεύθηκαν στην ελληνική αγορά μολυσμένα προϊόντα. Απαιτείται μηχανισμός που να συγκεντρώνει στοιχεία από τις νομαρχίες της χώρας, στις οποίες έμποροι και εισαγωγείς πρέπει να δηλώνουν όλα τα προϊόντα ζωικής προέλευσης που εισάγουν. Αλλωστε η διασφάλιση της προστασίας των καταναλωτών και της δημόσιας υγείας γίνεται μόνο με συγκρίσιμα καταγεγραμμένα στοιχεία.
* Τι έδειξαν οι έλεγχοι
Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι για διοξίνες σε γάλα και γαλακτοκομικά στην ελληνική αγορά ξεκίνησαν ήδη από τον ΕΦΕΤ και μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα αναμένονται τα πρώτα αποτελέσματα. Οπως επεσήμανε μιλώντας στο «Βήμα» ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ κ. N. Κατσαρός «οι έλεγχοι θα αφορούν ολλανδικά προϊόντα τα οποία εισήχθησαν από τις 3 Αυγούστου και μετά, καθώς οι ίδιοι οι ολλανδοί αναγνώρισαν ότι από τότε ανιχνεύθηκαν υψηλές ποσότητες διοξίνης σε γάλα, αλλά, όπως ισχυρίστηκαν, δεν γνωστοποίησαν το ζήτημα τότε προσπαθώντας να ανακαλύψουν από πού ακριβώς προέρχεται το πρόβλημα». Μάλιστα ο κ. Κατσαρός τόνισε ότι «είναι πολύ πιθανό να έχουν γίνει μέσα σε αυτό το διάστημα εισαγωγές προϊόντων, όπως γάλα εβαπορέ και τυριά, από την Ολλανδία».
Μην ξεχνάμε ότι η χώρα μας εισήγαγε πέρυσι από την Ολλανδία 56.000 τόνους συμπυκνωμένου γάλακτος και κρεμών, 48.000 τόνους τυριών και 60.000 τόνους γιαουρτιού με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Αρμόδιοι των ελληνικών αρχών επικοινώνησαν με εκπρόσωπους στη χώρα μας των θυγατρικών μεγάλων εταιρειών γαλακτοκομικών, σύμφωνα με πληροφορίες, χωρίς να κατορθώσουν να μάθουν αν προμηθεύθηκαν παρτίδες από τις επίμαχες φάρμες.
Από πού ξεκίνησε όμως το πρόβλημα; Εκτιμάται ότι «ένοχος» είναι ο πηλός που χρησιμοποιήθηκε κατά τη διεργασία διαλογής πατάτας κατώτερης ποιότητας για ζωοτροφή από εκείνες προς βρώση στα τρία εργοστάσια της εταιρείας McCain στην Ολλανδία. Τα παρασκευάσματα πατάτας εμπεριείχαν τη φλούδα με τον πηλό - καολίνης, όπως ονομάζεται - ο οποίος ήταν επιβαρημένος με διοξίνη. H παρασκευή των μολυσμένων ζωοτροφών έγινε στην Ολλανδία - η εταιρεία McCain ήδη σταμάτησε τις πωλήσεις ζωοτροφών από τα τρία εργοστάσια -, ωστόσο ο πηλός που χρησιμοποιήθηκε προερχόταν από τη Γερμανία. Είναι εμφανές ότι ο μίτος μόλις τώρα άρχισε να ξετυλίγεται... Ο διευθυντής της εταιρείας McCain στην Ελλάδα κ. Γ. Γκόνος τονίζει από την πλευρά του ότι «στη χώρα μας εισάγονται μόνο προϊόντα πατάτας και όχι υποπροϊόντα πατάτας, τα οποία μάλιστα προέρχονται από τη Γαλλία, όπου η διεργασία διαλογής δεν περιλαμβάνει πηλό». Αλλωστε η εταιρεία McCain σε ανακοίνωσή της διευκρινίζει ότι τα αποτελέσματα των ενδελεχών εργαστηριακών ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν τόσο από τις αρμόδιες ολλανδικές αρχές όσο και από την ίδια την εταιρεία McCain στο εργοστάσιο του Lelystad έδειξαν πως τα προϊόντα προτηγανισμένης πατάτας δεν είχαν κανένα απολύτως ίχνος διοξίνης. Παραδέχεται όμως ότι τα υποπροϊόντα του ίδιου εργοστασίου, και πιο συγκεκριμένα τα απόβλητα φλούδας που προορίζονται για ζωοτροφές, όντως περιείχαν ίχνη διοξίνης.
* H ασάφεια και η ανασφάλεια
Σε ό,τι αφορά τις πωλήσεις ολλανδικών προϊόντων στη χώρα μας, παράγοντες της αγοράς τροφίμων αναφέρουν πως είναι νωρίς ακόμη για να υπάρξει σαφής εικόνα της καταναλωτικής συμπεριφοράς. «Δεν μπορούμε ακόμη να εκτιμήσουμε αν η ανασφάλεια του καταναλωτή, λίγες ημέρες αφότου προέκυψε το πρόβλημα με τις διοξίνες, αντανακλάται στις πωλήσεις γαλακτοκομικών προϊόντων από την Ολλανδία» επισημαίνει μιλώντας στο «Βήμα» ο κ. N. Βερόπουλος, πρόεδρος του ομίλου Βερόπουλος. Πάντως συνιστά σε όποιον νιώθει ανασφάλεια από την ασάφεια που επικρατεί για την κατάσταση με τις διοξίνες να βρίσκει εναλλακτικές λύσεις επιλέγοντας ελληνικά γαλακτοκομικά προϊόντα. Πάντως, ακόμη κι αν οι έλληνες καταναλωτές άρχισαν να κοντοστέκονται μπροστά στα ράφια των καταστημάτων τροφίμων για να επιλέξουν ποιο προϊόν θα βάλουν στο τραπέζι, με βάση τη χώρα προέλευσής του, πώς να ξεχωρίσουν από πού έρχεται ο γύρος στο σουβλατζίδικο ή η μπριζόλα στο εστιατόριο;
Πηγή: 'ΤΟ ΒΗΜΑ'


Καρκινογόνες ουσίες στο 8% των τροφίμων και ζωοτροφών στην Ευρώπη

Ηλεκτρονική Έκδοση

Καρκινογόνες ουσίες στο 8% των τροφίμων και ζωοτροφών στην Ευρώπη

Στο 8% των δειγμάτων τροφίμων και ζωοτροφών που συγκεντρώθηκαν στην Ευρώπη από το 1999 έως το 2008 βρέθηκαν υψηλά επίπεδα καρκινογόνων διοξινών, σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA). 

Τα προϊόντα από ήπαρ ζώων και ψαριών παρουσίασαν τα υψηλότερα επίπεδα διοξινών στην κατηγορία των τροφίμων, ενώ στις ζωοτροφές τα ιχθυέλαια ήταν αυτά που είχαν τη μεγαλύτερη συγκέντρωση διοξινών. 

"Η μακρόχρονη έκθεση σε υψηλά επίπεδα διοξινών έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί μια σειρά επιπτώσεων, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου", αναφέρει η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων.

Για τη δημιουργία της έκθεσης χρησιμοποιήθηκαν περισσότερα από 7.000 δείγματα που συγκεντρώθηκαν σε 21 ευρωπαϊκές χώρες. Το υψηλό ποσοστό των παράνομων επιπέδων διοξινών στα δείγματα προέκυψε εν μέρει από την "επικεντρωμένη δειγματοληψία κατά τη διάρκεια συγκεκριμένων συμβάντων ρύπανσης", ανέφερε ακόμη η ευρωπαϊκή αρχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Unique Visitor Counter