Διακοπές στις Καλύτερες Τιμές!

Booking.com

Διαφραγματοκήλη και οπισθοστερνίκος καύσος

Τι είναι το διάφραγμα;

Το διάφραγμα είναι ένας ισχυρός θολωτός μυς, που καταφύεται στο στέρνο, στα πλευρικά τόξα και στους πρώτους οσφυϊκούς σπονδύλους και χωρίζει το ανθρώπινο σώμα σε δύο διαφορετικές κοιλότητες.
Την θωρακική κοιλότητα, στην οποία βρίσκονται οι πνεύμονες, η καρδιά, ο οισοφάγος (θωρακική μοίρα) και τα μεγάλα αγγεία και
Την κοιλιακή κοιλότητα ή περιτοναϊκή κοιλότητα στην οποία βρίσκονται τα σπλάχνα όπως το τελικό τμήμα του οισοφάγου (κοιλιακή μοίρα) το στομάχι, το δωδεκαδάκτυλο, το λεπτό και το παχύ έντερο, το ήπαρ το πάγκρεας κτλ.
Το διάφραγμα ανήκει στους αναπνευστικούς μυς και κύρια λειτουργία του είναι να εκπτύσσει την θωρακική κοιλότητα προκειμένου να εισέρχεται ο αέρας στους πνεύμονες.
Στο διάφραγμα φυσιολογικά υπάρχουν ορισμένα ανοίγματα (οπές) μέσου των οποίον διέρχονται ανατομικά στοιχεία από τη θωρακική προς τη κοιλιακή κοιλότητα.
Έτσι ξεχωρίζουν τέσσερα τρήματα:
  • Το αορτικό τρήμα μέσο του οποίου διέρχεται η αορτή η άζυγος φλέβα και ο θωρακικός πόρος.
  • Το οισοφαγικό τρήμα μέσο του οποίου διέρχονται ο οισοφάγος και τα πνευμονογαστρικά νεύρα.
  • Το τρήμα της κάτω κοίλης φλέβας μέσο του οποίου διέρχεται η κάτω κοίλη φλέβα.
  • Το τρήμα του Morgagni από όπου διέρχονται τα άνω επιγάστρια αγγεία.
hiatal_hernia_photo1
Τι είναι η διαφραγματοκήλη;
hiatal_hernia_photo2
Διαφραγματοκήλη, είναι η παθολογική κατάσταση κατά την οποία, ανατομικό στοιχείο που φυσιολογικά βρίσκεται στην κοιλιακή κοιλότητα, διέρχεται παθολογικά μέσο φυσιολογικού τρήματος του διαφράγματος στην θωρακική κοιλότητα.

Το 98% των κηλών του διαφράγματος είναι κήλες που αφορούν τον οισοφάγο και για αυτό ονομάζονται οισοφαγοκήλες. Σχεδόν έχει καθιερωθεί χρησιμοποιώντας τον όρο "διαφραγματοκήλη" να εννοούμε την οισοφαγοκήλη.
Οισοφαγοκήλη είναι η παθολογική κατάσταση που προκύπτει όταν, μέσω του φυσιολογικού οισοφαγικού τρήματος διέρχεται τμήμα του στομάχου ή/και το κοιλιακό τμήμα του οισοφάγου.
Υπάρχουν τρεις τύποι διαφραγματοκήλης:
  • Ολισθαίνουσα οισοφαγοκήλη (διαφραγματοκήλη). Είναι η συνηθέστερη μορφή διαφραγματοκήλης. Στην κήλη αυτή το κατώτερο τμήμα του οισοφάγου, η καρδιοοισοφαγική συμβολή και τμήμα του στομάχου εισέρχονται μέσο του οισοφαγικού τρήματος στην θωρακική κοιλότητα.
  • Παραοισοφαγική οισοφαγοκήλη (διαφραγματοκήλη). Πρόκειται για κήλη κατά την οποία μέσο του οισοφαγικού τρήματος διέρχεται τμήμα του στόμαχού προς τη θωρακική κοιλότητα, ενώ η καρδιοοισοφαγική συμβολή είναι στη θέση της εντός της περιτοναϊκής κοιλότητας.
  • Μικτή οισοφαγοκήλη (διαφραγματοκήλη). Είναι συνδυασμός ολισθαίνουσας και παραοισοφαγοκήλης όπου η συμπτωματολογία έχει σχέση τόσο με την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση όσο και με την πρόπτωση οργάνου στον θώρακα.
hiatal_hernia_photo3
hiatal_hernia_photo4

Τι προκαλεί τη διαφραγματοκήλη;
Για την δημιουργία της διαφραγματοκήλης ενοχοποιούνται συνήθως η:
  • Η αυξημένη ενδοκοιλιακή πίεση. Κάθε λόγος που προκαλεί μεγάλη και προτεταμένη αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης μπορεί να ευθύνεται για διαφραγματοκήλη. Τέτοιοι παράγοντες μπορεί να είναι η παχυσαρκία, η εγκυμοσύνη, η άρση βάρους είτε ως εργασιακή ανάγκη είτε ως άθληση, ο έντονος παροξυσμικός βήχας της βρογχίτιδας, οι επαναλαμβανόμενες κρίσεις δυσκοιλιότητας.
  • Τα μεγάλα και πλούσια γεύματα προκαλούν μεγάλη διάταση του στομάχου και αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης με αποτέλεσμα να θέτουν τη βάση της νόσου.
  • Το γήρας και κατά συνέπεια η εξασθένηση των μυών και των συνδέσμων προδιαθέτει σε εμφάνιση της νόσου.
Ποια είναι τα συμπτώματα της διαφραγματοκήλης;
Η διαφραγματοκήλη αποτελεί τη σημαντικότερη αιτία γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης με συνέπεια τα συμπτώματα της διαφραγματοκήλης να είναι ίδια με εκείνα που προκαλεί η πάθηση της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.
Επιπλέον συμπτώματα ειδικά της πάθησης είναι:
  • Πόνος στο στήθος που μοιάζει με τον στηθαγχικό πόνο της καρδιάς και πολλές φορές φοβίζει τους ασθενείς και τους οδηγεί σε καρδιολόγους. Εδικά μετά βαριά και πλούσια γεύματα.
  • Δυσφαγία. Δηλαδή δυσκολία στην κατάποση.
  • Αναιμία. Συνήθως είναι μικρές σιδηροπενικές αναιμίες που οφείλονται σε αιμορραγία ως επακόλουθο κάποιας διάβρωσης του στομάχου.
Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές της διαφραγματοκήλης;
Θα πούμε και εδώ ότι, οι επιπλοκές της διαφραγματοκήλής εξαρτώνται από την εξέλιξη της νόσου που προκαλεί δηλαδή της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Οι συνέπειες τις χρόνιας έκθεσης του οισοφάγους στο όξινο περιεχόμενο του στομάχου προκαλούν κυρίως δύο σοβαρές παθήσεις:
  • Την οισοφαγίτιδα. Που μπορεί να είναι από ήπιες διαβρώσεις του βλεννογόνου του οισοφάγου (οισοφαγίτιδα 2ου βαθμού) και να φτάνει μέχρι το έλκος την ίνωση και τις στενώσεις του οργάνου. (οισοφαγίτιδα 4ου βαθμού)
  • Τον οισοφάγο Barrett. Πρόκειται για μετάπλαση του φυσιολογικού οισοφαγικού βλεννογόνου σε εντερικό επιθήλιο. Ο οισοφάγος Barrett θωρείται προκαρκινικό στάδιο για αδενοκαρκίνωμα οιοσοφάγου.
Ποια είναι η θεραπευτική αντιμετώπιση της διαφραγματοκήλης;
Η θεραπευτική αντιμετώπιση της διαφραγματοκήλης είναι ίδια με την θεραπευτική αντιμετώπιση της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Περιλαμβάνει την συντηρητική - φαρμακευτική αγωγή. Δείτε: Ποια είναι η θεραπεία της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμηση; Σε περίπτωση αποτυχίας της συντηρητικής αγωγής ή σε εμφάνιση επιπλοκών η χειρουργική θεραπεία είναι επιβεβλημένη. Σήμερα οι επικρατέστερη αντιπαλινδρομική επέμβαση είναι η Βραχεία και χαλαρή θολοπλαστική κατά Nissen (Short-Floppy-Nissen).

 

 Περίληψη:

Διαφραγματοκήλη και Οισοφαγίτιδα

Το διάφραγμα είναι μια ισχυρή πλατιά μυική μεμβράνη που χωρίζει το θώρακα από την κοιλιά.

Αφήνει μια τρύπα μέσα από τη οποία περνάει ο οισοφάγος που φέρνει τις
τροφές από το στόμα προς το στομάχι. Το τελικό προς το στομάχι τμήμα του οισοφάγου έχει ένα σφιγκτήρα που απαγορεύει στα οξέα του στομάχου να ανεβαίνουν προς τον οισοφάγο. Όταν αυτή η τρύπα του διαφράγματος είναι χαλαρή, τότε τμήμα του στομάχου, αντί να βρίσκεται στην κοιλιακή κοιλότητα, περνάει μέσα στο θώρακα.

Η πάθηση αυτή λέγεται διαφραγματοκήλη. Όταν ο σφιγκτήρας που
μεσολαβεί μεταξύ οισοφάγου και στομάχου είναι χαλαρός, τότε ο οισοφάγος, που δεν έχει παχύ προστατευτικό στρώμα βλέννας σαν αυτό που έχει το στομάχι, ερεθίζεται από τα οξέα του στομάχου, φλεγμαίνει, πονάει και τότε έχουμε οισοφαγίτιδα.

Η οισοφαγίτιδα μπορεί να συνδυάζεται με διαφραγματοκήλη χωρίς αυτό να είναι υποχρεωτικό.
Εκδηλώνεται με πόνο ψηλά στην κοιλιά (επιγαστραλγία) ή πίσω από το στέρνο, αλλά και με καούρες, ξινίλες και ρεψίματα, που συμβαίνουν μάλιστα συνήθως όταν κανείς ξαπλώνει με γεμάτο στομάχι, ή όταν έχει φάει μεγάλη ποσότητα τροφών.

Η οισοφαγίτιδα αντιμετωπίζεται με φάρμακα. Η διαφραγματοκήλη με επέμβαση, αλλά μόνο αν και εφόσον
προκαλεί έντονη οισοφαγίτιδα. Αν δεν προκαλεί ενοχλήματα, τότε αρκεί συνήθως να μην ξαπλώνει κανείς για 2-3 ώρες μετά το γεύμα. Η επέμβαση λέγεται Nissen, έχει άριστο αποτέλεσμα και πρέπει να γίνεται σήμερα με λαπαροσκοπική μέθοδο, που είναι λιγότερο τραυματική και πιο αποτελεσματική. Συνίσταται στην ανάταξη της διαφραγματοκήλης κάτω από το διάφραγμα και στην καθήλωση του στομάχου  με ραφές , έτσι ώστε να μην μπορεί να ανέβει προς το θώρακα. Ράβεται επίσης για να στενέψει η χαλαρή τρύπα του διαφράγματος.

Τα συμπτώματα της διαφραγματοκήλη
Τα συμπτώματα της διαφραγματοκήλη περιλαμβάνουν γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, αλλά και άνω κοιλιακό άλγος, η οποία είναι σαν την καούρα. Πόνοι στο στήθος και στο άνω στομάχου είναι επίσης τα συμπτώματα της διαφραγματοκήλη.
Στην πλειονότητα των ασθενών, διαφραγματοκήλη δεν παρουσιάζει συμπτώματα. Μερικές φορές οι ασθενείς που πάσχουν από hiatal παλινδρόμηση εμπειρία κήλη και την καούρα, όταν το γαστρικό οξύ αναμασά πίσω στον οισοφάγο.
Παράγοντες κινδύνου / Αιτίες της διαφραγματοκήλη
Οι παρακάτω όροι είναι οι παράγοντες κινδύνου του διαφραγματοκήλη. Διαφραγματοκήλη μπορεί να προκληθούν από την πίεση που παράγεται στο εσωτερικό του στομάχου.

Η συχνή κάμψη ή βαρύ άρση βαρών

* Φτάρνισμα σκληρός για μεγάλο χρονικό διάστημα,
* Εγκυμοσύνη
* Βίαια έμετος
* Η συχνή ή σκληρό βήχα
* Δυσκοιλιότητα
* Η παχυσαρκία είναι μια αιτία της Haital κήλη.
* Συνεδρίαση θέση για αφόδευση
* Κληρονομικότητα: Κληρονομικοί παράγοντες προκαλούν, επίσης, διαφραγματοκήλη.
* Το κάπνισμα
* Η χρήση ναρκωτικών όπως η κοκαΐνη
Οι τονίζει * με γαστρίτιδα από τους παράγοντες κινδύνου μπορεί να προκαλέσει Haital κήλη.

Οι παρακάτω οδηγίες πρέπει να τηρούνται εφ' όρου ζωής εκτός και αν η ενοχλήσεις είναι τόσο έντονες που χρειάζεται να γίνει επέμβαση.

Περιορίστε

  • Τα λιπαρά
  • Τα τηγανητά
  • Τη σοκολάτα, τον καφέ, το τσάι, τη μέντα
  • Τα μπαχαρικά
  • Τα αεριούχα ποτά, το αλκοόλ και ιδιαίτερα τα ηδύποτα
  • Tους ξινούς χυμούς φρούτων
  • Τα γλυκά με σιρόπι
  • Τις πίτες με φύλλο
  • Τις σούπες το βράδυ

Και ακόμη

Να τρώτε και να πίνετε με μέτρο
Να τρώτε αργά και να πίνετε ήρεμα Να μην πίνετε αεριούχα ποτά
Μετά την εγκυμοσύνη η παλινδρόμηση θα εξαφανιστεί τελείως
Μη φοράτε στενά ρούχα
Μη σηκώνετε βάρος

Κάνετε δίαιτα σε περίπτωση αυξημένου βάρους
Μην περνάτε κατευθείαν από το τραπέζι στο κρεβάτι
Να περάσουν τουλάχιστον δύο ώρες

Ανυψώστε το κεφάλι του κρεβατιού σας δέκα περίπου εκατοστά
Να σκύβετε όσο το δυνατόν λιγότερο
Περιορίστε την κατανάλωση ερεθιστικών ουσιών όπως περιγράφονται παραπάνω
Η διατροφή σας να περιέχει λίγα λιπαρά
Μην κάνετε κατάχρηση φαρμάκων
Πηγές:
www.fyssas.gr 
www.saritzoglou.com

Dr Δ.Καραγιάννης,
Γαστρεντερολόγος- Ηπατολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Unique Visitor Counter