Διακοπές στις Καλύτερες Τιμές!

Booking.com

ΡΕΥΜΑΤΟΠΑΘΕΙΕΣ - ΥΓΙΕΙΝΗ ΣΤΑΣΗ ΖΩΗΣ ΜΕΣΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Η σωστή και ισορροπημένη διατροφή αποτελεί μέρος της πρόληψης και θεραπείας των ρευματοπαθειών. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ακολουθούνται ανορθόδοξες δίαιτες (χημικές, μονοφαγίες, με βάση τον τύπο του αίματος, κ.ά). Ο κλινικός διαιτολόγος είναι το κατάλληλο άτομο για την κατάρτιση του εξειδικευμένου διαιτολογίου του ασθενή με ρευματοπάθεια με βάση τις ειδικές του ανάγκες μετά από τις συστάσεις του ρευματολόγου. Οι βασικές αρχές της διατροφής που πρέπει να ακολουθούνται έχουν ως εξής : 1. Η απώλεια βάρους, όπου υπάρχει πρόβλημα παχυσαρκίας, είναι απαραίτητη. Η διατήρηση του σωματικού βάρους, όσο πιο κοντά στο ιδανικό βάρος, ανάλογα με την ηλικία και το φύλο, βοηθά στην καλύτερη αντιμετώπιση των ρευματοπαθειών. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με ισορροπημένη, υποθερμιδική εξατομικευμένη διατροφή σε συνδιασμό με άσκηση (π.χ κολύμπι) όπου επιτρέπεται. 2. Σε περιπτώσεις που ο ασθενής είναι λιποβαρής (δηλαδή έχει βάρος χαμηλότερο του φυσιολογικού με βάση το ύψος του) ή έχει πρωτεινική ενεργειακή υποθρεψία, τότε η διατροφή του πρέπει να είναι υπερθερμιδική και ψηλή σε πρωτείνη. Εάν υπάρχει πρόβλημα δυσφαγίας(κατάποσης ή/και μάσησης) τότε πρέπει να ακολουθείται μαλακή ή αλεσμένη διατροφή, ανάλογα με την περίπτωση. 3. Όπου χρειάζεται (π.χ όταν ο ασθενής λαμβάνει κορτιζόνη), η διατροφή πρέπει να είναι ανάλατη για την αποφυγή της κατακράτησης υγρών. - Δεν πρέπει να προστίθεται αλάτι στο ήδη μαγειρεμένο φαγητό αλλά μόνο ελάχιστο κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος και να μην χρησιμοποιείται ανθρακική σόδα. - Να αποφεύγεται το αλάτι με άρωμα/γεύση π.χ αλάτι με σκόρδο καθώς και όλα τα υποκατάστατα αλατιού π.χ Losalt, Selora.. - Να αποφεύγονται : τα κονσερβοποιημένα, τα παστά και τα καπνιστά κρέατα και ψάρια π.χ τσαμαρέλα, ρέγγα, αντζούγιες, αλατισμένες σαρδέλλες, τα λουκάνικα, τα αλλαντικά (μπέικον, λούντζα, χαμ, σαλάμι), τόνο/σαρδελλάκια σε νερό, το κεφαλοτύρι, την αλατισμένη αναρή, το αλατισμένο χαλλούμι, τους ζωμούς κότας και λαχανικών, το ketsup, τη μαγιονέζα, τις αλατισμένες ελιές, τους αλατισμένους ξηρούς καρπούς, τα μπισκότα τυριού, τα πατατάκια, τα γαριδάκια, τα bake rolls. - Να χρησιμοποιούνται αρωματικά φυτά, μπαχαρικά και φυσικός χυμός λεμονιού για να δίνεται γεύση και άρωμα στο φαγητό. 1. Διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες : βιτ. Ε, βιτ. Γ, σελίνιο. Τροφές πλούσιες σε βιτ. Ε: ελαιόλαδο, καλαμποκέλαιο, φυστικοβούτυρο, αμύγδαλα, σπανάχι.. Τροφές πλούσιες σε βιτ. Γ : εσπεριδοειδή, ακτινίδιο, κουάφα, ντομάτα, πιπεριά, πατάτα, μπρόκολο, σπανάχι.. Τροφές πλούσιες σε σελίνιο : Πρωτεινούχες τροφές, ολοσίταρο ψωμί, δημητριακά και σπόροι.. 2. Διατροφή πλούσια σε απαραίτητα λιπαρά οξέα : ω-3 και ω-6. Τροφές πλούσιες σε ω-3 λιπαρά οξέα : Λιπαρά ψάρια π.χ τσιπούρα, φαγκρί, ρόσσι, ξιφίας, σολωμός, λιναρόσποροι, λινέλαιο.. Τροφές πλούσιες σε ω-6 λιπαρά οξέα : Ξηροί καρποί, σπόροι, έλαια, λιναρόσποροι, λινέλαιο.. 3. Διατροφή πλούσια σε ασβέστιο και βιταμίνη Δ. Τροφές πλούσιες σε ασβέστιο : κυρίως το γάλα (ημι-άπαχο ή άπαχο) και τα γαλακτοκομικά προιόντα, κατά προτίμηση με χαμηλά λιπαρά), ψάρι μικρό με το κόκκαλο.. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Δ : σαρδελλάκια ( σε λάδι, καλά στραγγισμένο), συκώτι, αυγό, μουρουνέλαιο, γάλα ημι-άπαχο.. 4. Διατροφή πλούσια σε ψευδάργυρο, σίδηρο, μαγνήσιο, φυλλικό οξύ και βιταμίνη Β12. Τροφές πλούσιες σε ψευδάργυρο : Πρωτεινούχες τροφές, σπόροι κολοκύθας και ηλιοτροπίου, σόγια.. Τροφές πλούσιες σε σίδηρο : συκώτι (σπάνια όμως), φακές, φασόλια, σπανάχι, κρόκος αυγού, παστά φρούτα, δημητριακά προγεύματος εμπλουτισμένα με σίδηρο.. Τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο : Πρωτεινούχες τροφές (πουλερικά, κρέας, ψάρι, αυγά, γαλακτοκομικά), φυστικοβούτυρο, ψωμί ολικής αλέσεως, μπανάνα, μπρόκολο, οφτή πατάτα.. Τροφές πλούσιες σε φυλλικό οξύ : πράσινα φυλλώδη λαχανικά π.χ μπρόκολο, μαρούλι, κραμπί, λαχανάκια Βρυξελλών, σπανάχι), αβοκάτο, όσπρια.. Τροφές πλούσιες σε βιτ. Β12 : συκώτι, ψάρι, κοτόπουλο.. Το μυστικό ενός ισορροπημένου/ισοζυγισμένου διαιτολογίου για την κάλυψη όλων των θρεπτικών συστατικών που χρειάζεται ο οργανισμός είναι η ποικιλία τροφών και ο σωστός συνδιασμός των διαφόρων ομάδων τροφών. Αξίζει μία προσπάθεια για την καλύτερη ποιότητα στη ζωή σας! Θάλεια Αβραάμ, SRD Κλινική Διαιτολόγος και Χημικός Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Unique Visitor Counter