Διακοπές στις Καλύτερες Τιμές!

Booking.com

ΚΡΥΟΛΟΓΗΜΑ & ΓΡΙΠΗ: Αντιμετωπίστε τα Σωστά!


Κάθε χρόνο, αυτή την εποχή νιώθετε το κρυολόγημα και τη γρίπη να απειλούν την υγεία σας: μάθετε με ποιους τρόπους μπορείτε να τ’αποφύγετε και να τ’αντιμετωπίσετε γρηγορότερα!!

Το κρυολόγημα και η γρίπη είναι ασθένειες που αφορούν το αναπνευστικό σύστημα. Λανθασμένα συγχέουμε τη γρίπη και το κρυολόγημα σαν να πρόκειται για την ίδια αρρώστια. Βέβαια, ορισμένα συμπτώματα είναι κοινά, αλλά θα πρέπει να γίνει σαφής διαχωρισμός, ώστε να μπορέσουμε να τα αντιμετωπίσουμε. Σε γενικές γραμμές, το κρυολόγημα είναι πιο ήπιο από τη γρίπη.

Το κρυολόγημα εξελίσσεται σταδιακά. Αρχίζει με αίσθημα κόπωσης, φταρνίσματα, βήχα και καταρροή. Υπάρχει περίπτωση να παρουσιασθεί χαμηλός πυρετός. Άλλα πιθανά συμπτώματα είναι οι μυϊκοί πόνοι, ο πονόλαιμος και ο πονοκέφαλος. Γενικά, το κρυολόγημα διαρκεί περίπου μία εβδομάδα. Μπορεί όμως τα συμπτώματά του να είναι εμφανή μόνο για τρεις ή τέσσερις ημέρες αν το ανοσοποιητικό σύστημα είναι σε τέλεια κατάσταση. Το κρυολόγημα σπάνια μπορεί να παρουσιάσει δυσάρεστες επιπλοκές.

Η γρίπη εμφανίζεται απότομα – μπορεί κάποιος να νιώθει υγιής το πρωί και το βράδυ της ίδιας ημέρας να αισθάνεται αδιάθετος. Τα συμπτώματά της είναι πιο επίπονα από αυτά του κρυολογήματος και περιλαμβάνουν (εκτός από αδυναμία και κούραση) ξηρό βήχα, πόνο στο λαιμό με φαρυγγίτιδα, πυρετό, μυϊκούς πόνους και έντονους πονοκεφάλους. Μπορεί να διαρκέσει για περισσότερες από 10 ημέρες ενώ η συνεπακόλουθη κούραση για ακόμη 2 ή 3 εβδομάδες. Υπάρχει περίπτωση να οδηγήσει σε βρογχίτιδα ή πνευμονία. 

Από τι ΠΡΟΚΑΛΟΥΝΤΑΙ
Τόσο το κρυολόγημα όσο και η γρίπη προκαλούνται από ιούς που μεταδίδονται από άνθρωπο σε άνθρωπο, κυρίως μέσω του βήχα και του φταρνίσματος. Οι ιοί αυτοί γίνονται επιβλαβείς εάν εισχωρήσουν στον οργανισμό. Προσκολλώνται στο εσωτερικό της μύτης ή του λάρυγγα (γι’ αυτό νιώθουμε τις ενοχλήσεις στη μύτη ή το γνωστό γρατσούνισμα στο λαιμό) και εξαπλώνονται στο αναπνευστικό σύστημα και πιο σπάνια στους πνεύμονες. Ως απάντηση, το ανοσοποιητικό σύστημα κατακλύζει αυτές τις περιοχές με τα λευκά αιμοσφαίρια τα οποία και λειτουργούν ως αντι-μολυσματικοί παράγοντες. Τα συμπτώματα του κρυολογήματος και της γρίπης δεν προέρχονται από τους ιούς αλλά ουσιαστικά είναι το αποτέλεσμα του σώματος που προσπαθεί να γλιτώσει από τη μόλυνση. Το κρυολόγημα και η γρίπη είναι πιο σύνηθες το χειμώνα, επειδή η εσωτερική θέρμανση περιορίζει την υγρασία στην ατμόσφαιρα. Η έλλειψη υγρού αέρα ξηραίνει τα ένρινα περάσματα και δημιουργεί τις συνθήκες για την εμφάνιση των ιών.


6 συμβουλές για γρήγορη ανάρρωση.

1. Χρειάζεστε ξεκούραση. Ειδικά εάν έχετε πυρετό θα πρέπει να μείνετε στο σπίτι. 




2. Για το πολύ ενοχλητικό σύμπτωμα της καταρροής, θα βρείτε ανακούφιση από κάποιο ρινικό σπρέι ή σταγόνες φυσιολογικού ορού που θα σας προτείνει ο φαρμακοποιός σας.
3. Είναι σημαντικό να πίνετε άφθονα υγρά (νερό και χυμούς) και να τρώτε «δυναμωτικά» φαγητά, όπως σούπες. Με αυτό τον τρόπο θα βοηθήσετε την άμυνα του οργανισμού σας και θα αποφύγετε τον κίνδυνο αφυδάτωσης από τον πυρετό.

4. Εάν έχετε πονόλαιμο κάντε γαργάρες 2-3 φορές την μέρα, με χλιαρό νερό και αλάτι ή αν θέλετε ελάχιστη ζιβανία ή Ρακί με νερό, που απαλύνουν τον πόνο και απομακρύνουν τα μικρόβια του λαιμού. 
Ρωτήστε το φαρμακοποιό σας για τα προϊόντα (σε καραμέλες (π.χ. τζίντζερ, πρόπολη..) ή σπρέι) που είναι ειδικά για αυτές τις περιπτώσεις. Μάλιστα, καλό είναι να έχετε ούτως ή άλλως κάποιο από αυτά στο σπίτι για την άμεση ανακούφιση από τα πρώτα κιόλας συμπτώματα.
5. Καλό είναι να μην καταναλώσετε αλκοόλ.
6. Εάν είστε καπνιστές, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι το κάπνισμα επιδεινώνει τα συμπτώματα. Διακόψτε αμέσως το τσιγάρο. Ακόμη και εάν δεν καπνίζεται εσείς οι ίδιοι, θα πρέπει να αποφύγετε το παθητικό κάπνισμα.
7. Μισή-Μια χούφτα καρύδια την μέρα, είναι η δόση που χρειάζεται ο καθένας μας και μας προφυλάσσει από την γρίπη. 


Επωφεληθείτε από τα συμπληρώματα διατροφής!
Κρυολόγημα, γρίπη, ιώσεις... Αν θέλετε να μη σας κολλήσει τίποτα θυμηθείτε να έχετε πάντα στο σπίτι σας κάποιο από τα παρακάτω θεραπευτικά προϊόντα της φύσης. Τονώνουν το ανοσοποιητικό, προλαβαίνουν αλλά και θεραπεύουν όταν τα λαμβάνετε έγκαιρα. O λόγος για τα φυσικά προϊόντα που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και μας θωρακίζουν απέναντι σε ιώσεις και κρυολογήματα. 

Ένα συμπλήρωμα με αντιοξειδωτικές βιταμίνες μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα και να βοηθήσει στην καταπολέμηση των λοιμώξεων κατά την διάρκεια του χειμώνα. Με τη λήψη συμπληρωμάτων και κυρίως από φυσικά προϊόντα μπορεί να μην νιώσετε αμέσως καλά, αλλά σίγουρα η ανάρρωση θα είναι πολύ πιο σύντομη. Μάλιστα, εάν από τα πρώτα συμπτώματα προβείτε στη χρήση του συμπληρώματος που θα σας προτείνει ο φαρμακοποιός σας τότε είναι πολύ πιθανό να καταφέρετε να αποτρέψετε το κρυολόγημα ή τη γρίπη από το να αναπτυχθούν πλήρως.


Βιταμίνη C
Η Βιταμίνη C μπορεί να συντομεύσει τη διάρκεια της αρρώστιας ή να ελαττώσει τα συμπτώματά της. Μπορείτε να την λαμβάνετε και από τα φρούτα αλλά λόγω της απώλειας της από αυτά καμιά φορά μπορεί και να μην είναι αρκετή. Σας συστήνουμε συμπλήρωμα Βιταμίνη C με φαλαινοειδή για την καλύτερη απορρόφηση της από τον οργανισμό.



Echinacea

Το εχινάχεα αποτελεί το βασικό όπλο ενάντια στη γρίπη, αφού προστατεύει ευαίσθητους οργανισμούς με αδύνατο ανοσοποιητικό σύστημα το οποίο ευθύνεται για την προστασία μας από υιούς και αρρώστιες. Στις έρευνες που έχουν γίνει έχει διαπιστωθεί ότι διαθέτει σημαντικές αντιβακτηριδιακές, αντιφλεγμονώδης, μεταβολικές και αντισηπτικές ιδιότητες.
Αρκετές εργαστηριακές μελέτες, δείχνουν ότι η Echinacea περιέχει ενεργά συστατικά που ανακουφίζουν από το άλγος και τα συμπτώματα της φλεγμονής, ενώ παράλληλα διαθέτουν ορμονική και αντιοξειδωτική δράση.


Από μελέτες, έχει διαπιστωθεί ότι, λαμβανόμενη αμέσως μετά από την πρώτη εκδήλωση κρυολογήματος για διάστημα 8-10 ημερών, μειώνεται η ένταση των συμπτωμάτων και η διάρκεια της λοίμωξης. Μια άλλη πολύ δημοφιλής πρακτική, είναι η λήψη της καθ’ όλη την διάρκεια του χειμώνα αρχικά για 10 μέρες και μετά κάθε μήνα για 5 συνεχόμενες μέρες ( ακολουθήστε αυτή την μέθοδο λήψης για να πετύχετε σωστά αποτελέσματα αφού το εχινάχεα συνηθίζετε από τον οργανισμό αν το παίρνεται συνέχεια χωρίς διακοπές με αποτέλεσμα να μην έχει σωστή επίδραση στον οργανισμό) δυναμώνοντας έτσι το ανοσοποιητικό σας σύστημα με αποτέλεσμα μια βάρια τύπου γρίπη να σας βγει σε κάτι πιο ελαφρύ ή να περάσει πολύ πιο γρήγορα (χωρίς να είναι απόλυτο αφού υπάρχουν πολλοί τύποι γρίπης), πάντα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στα διάφορα είδη γρίπης και να μην καθησυχαζόμαστε μόνο από το βότανο.
Το βότανο υπάρχει σε μορφή βάμματος (20 σταγόνες, 2-3 φορές την ημέρα με το νερό ή χυμό και καλύτερα μετά το φαγητό) και σε μορφή κάψουλας (2 φορές την ημέρα μετά το φαγητό) ή αναβράζων δισκίο (1 φορά τη ημέρα μετά το φαγητό).




Ψευδάργυρος

Στηρίζει τον οργανισμό στη μάχη του με το κρυολόγημα, ίσως γιατί βελτιώνει τη λειτουργία των λευκών αιμοσφαιρίων και των T λεμφοκυττάρων. Είναι χρήσιμος για την ρευστοποίηση των εκκρίσεων των βλεννογόνων και απαραίτητος για να μεταβολίζουμε τη βιταμίνη A, η οποία επίσης παίζει ρόλο στα κρυολογήματα.

Πλούσιοι σε ψευδάργυρο είναι οι ξηροί καρποί. Στα φαρμακεία ωστόσο μπορείτε να βρείτε και προϊόντα που περιέχουν ψευδάργυρο μαζί με βιταμίνη C, ένα συνδυασμό πραγματικά σωτήριο. Κυκλοφορεί σε ταμπλέτα (2 φορές ημερησίως) και σε αναβράζουσα μορφή (1 φορά ημερησίως)




Πρόπολη

Οι μέλισσες συγκεντρώνοντας αδιάκοπα ρητίνες από συγκεκριμένα φυτά και αναμιγνύοντας τις με κερί και γύρη, παρασκευάζουν την πρόπολη για να προστατέψουν την κυψέλη από μολύνσεις. Η πρόπολη όμως προσφέρει και στον άνθρωπο τις σπουδαίες θεραπευτικές της δυνάμεις.
Το φυσικό απολυμαντικό της Ιπποκράτειας θεραπευτικής χρησιμοποιείται και στις μέρες μας, εσωτερικά και εξωτερικά, για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Συνήθως η πρόπολη προστίθεται σε άλλα σκευάσματα και κυκλοφορεί σε μορφή σπρέι και καραμέλες για το λαιμό, ταμπλέτα και βάμμα.




Hydrastis

Το βότανο αυτό όταν συνδυάζεται με την echinacea, προσφέρει ιδιαίτερη αντιμικροβιακή δράση ενώ παράλληλα τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα. Επίσης διαθέτει μαλακτικές ιδιότητες, που βοηθούν τον ερεθισμένο λαιμό.

Η υδράστιδα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μικρές χρονικές περιόδους. Θα τη βρείτε σε μορφή βάμματος (25 σταγόνες, 2 φορές την ημέρα) ή σε ταμπλέτα (2 φορές την ημέρα).




Λομπέλια

Είναι το πλέον κατάλληλο βότανο για τις περιπτώσεις κοινού κρυολογήματος. Χάρης στα δραστικά συστατικά της, αντιμετωπίζει τα συμπτώματα (καταρροή, πυρετό κ.ά) σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.
Θα τη βρείτε σε μορφή κάψουλας (2 φορές την ημέρα )
Πως θα αποφύγετε τους ιούς του κρυολογήματος και της γρίπης.
- Να πλένετε τα χέρια σας συχνά ώστε να μειώνονται οι πιθανότητες να κολλήσετε κάποια μόλυνση. Ειδικά εάν χρησιμοποιείτε μέσα μαζικής μεταφοράς ή βρίσκεστε σε περιβάλλον με πολύ κόσμο.
- Να χρησιμοποιείτε συσκευή διατήρησης υγρασίας κατά τους χειμερινούς μήνες ώστε, να διατηρείται εσωτερικά υγρός αέρας.
- Με το εμβόλιο της γρίπης χρειάζεται περίπου 6-8 εβδομάδες για να ενεργοποιηθεί το ανοσοποιητικό σύστημα. Γι’ αυτό είναι προτιμότερο να προγραμματίζετε τον εμβολιασμό το φθινόπωρο, πριν δηλαδή ξεκινήσει η «εποχή» της γρίπης.



Επισκεφτείτε το γιατρό σας εάν:
- έχετε υψηλό πυρετό
- τα συμπτώματα του κρυολογήματος δεν υποχωρήσουν σε 8-10 ημέρες
- παρουσιάσετε συχνή δύσπνοια
- νιώθετε πόνους στο αυτί
- έχετε βήχα ή φαρυγγίτιδα που δεν υποχωρούν
- αισθάνεστε πόνο στις αρθρώσεις και εξάντληση συνεχώς.

Σημείωση: Πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε αγωγή συμβουλευτείτε το φαρμακοποιό ή το γιατρό σας οι οποίοι είναι και οι πλέον αρμόδιοι για να σας δώσουν σαφείς οδηγίες. Ακόμα, σημαντικό είναι να μην παίρνουμε κάποια σκευάσματα για περισσότερο από 4-6 μήνες αν δεν είναι απαραίτητο, καλό θα ήταν να τα προμηθευόμαστε από την φυσική (φύση) μας διατροφή.


Μην παίρνετε φάρμακα που έχουν μείνει στο σπίτι από προηγούμενες περιπτώσεις χωρίς να συμβουλευτείτε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Unique Visitor Counter