Διακοπές στις Καλύτερες Τιμές!

Booking.com

Υπάρχουν τροφές που καίνε το σωματικό λίπος;

Διάφορες τροφές, κατά καιρούς έχουν προταθεί ως φυσικά λιποδιαλυτικά, μαγνητίζοντας όπως είναι φυσικό το ενδιαφέρον των υπέρβαρων και όχι μόνο. Το ginseng, το πράσινο τσάι, το τσίλι καθώς και πολλά βότανα συσχετίζονται με την πολυπόθητη διαδικασία της λιποδιάλυσης. Αυτό που συμβαίνει είναι το εξής : πράγματι υπάρχουν μελέτες που δείχνουν πως οι τροφές αυτές (όπως και η καφεΐνη) αυξάνουν το μεταβολικό μας ρυθμό, ωστόσο η αύξηση αυτή εφ’ενός είναι πολύ μικρή, αφετέρου διαρκεί πολύ λίγο. Θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος ότι έστω και μικρή και σύντομη, η αύξηση του μεταβολισμού, αν κάποιoς καταναλώνει μεγάλες ποσότητες πράσινου τσαγιού και ginseng την μέρα η αύξηση αυτή αθροιστικά θα είναι μεγάλη και άρα θα αδυνατίσει. Δεν είναι όμως έτσι, καθώς το σώμα μας προσαρμόζεται σε αυτές τις αλλαγές και έτσι μεγάλη κατανάλωση των 'λιποδιαλυτικών' τροφών δεν επιφέρει καμία αλλαγή στο μεταβολισμό.

Το ίδιο συμβαίνει και με την κατανάλωση πρωτεΐνης (γάλακτοκομικά προϊόντα, κρέας κα) όπου μελέτες δείχνουν ότι το σώμα μας ξοδεύει μεγαλύτερα ποσά ενέργειας για να τη μεταβολίσει συγκριτικά με τους υδατάνθρακες και το λίπος. Συγκεκριμένα, το κόστος θερμογένεσης, όπως αποκαλείται, για την πρωτεΐνη είναι περίπου 25%, ενώ για τους υδατάνθρακες 10-12% και για το λίπος μόλις 3-5%. Εύλογα θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί ότι προσλαμβάνοντας 1000 θερμίδες μόνο από πρωτεΐνη, θα χάσει πιο γρήγορα βάρος από ότι αν προσλάβει 1.000 θερμίδες μόνο από υδατάνθρακες.

Δεν συμβαίνει όμως έτσι, καθώς το σώμα μας έχει προσαρμοστικούς μηχανισμούς και πολύ γρήγορα ισοσκελίζει αυτή τη θερμογενετική διαφορά, ώστε στο τέλος αυτό που πραγματικά μετρά είναι το σύνολο των θερμίδων κατά βάση και όχι τόσο η προέλευσή τους. Επιπλέον, μια δίαιτα πλούσια σε πρωτείνες είναι επιζήμια για την υγεία μας καθώς σχετίζεται με καρδιαγγειακά νοσήματα, καρκίνο, αυξημένη απώλεια ασβεστίου από τα ούρα κα.

Όσο το κοινωνικό εκκρεμές πάλλεται μεταξύ γρήγορου-εύκολου, τόσο τέτοιου είδους προσεγγίσεις θα βρίσκουν πρόσφορο έδαφος εξάπλωσης. Να θυμάστε ότι για να χάσουμε βάρος θα πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε και αισθανόμαστε για το φαγητό, να αυξήσουμε τη φυσική μας δραστηριότητα, να έχουμε πάντα ενεργοποιημένα κίνητρα και να θέτουμε μικρούς και εφικτούς στόχους. Μια κινέζικη παροιμία λέει 'Ένας σίγουρος δρόμος για την επιτυχία, είναι να μειώσεις τις επιθυμίες σου'.
Παπαλαζάρου Αναστάσιος
Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, MSc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Unique Visitor Counter