Διακοπές στις Καλύτερες Τιμές!

Booking.com

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΡΡΟΙΑΣ

Επειδή όμως, δεν πληρούνται πάντα ικανοποιητικά οι προϋποθέσεις για τη δημόσια υγεία, υπάρχουν πολλά κρούσματα διάρροιας και γαστρεντερικών διαταραχών. Παραθέτουμε, λοιπόν, άμεσες λύσεις «έκτακτης ανάγκης».

Ø Συνιστάται η αυξημένη κατανάλωση νερού και γενικότερα υγρών, όπως τσάι (καλό κάνουν και οι χυμοί από καρότο) κατά τη διάρκεια της ημέρας μεταξύ των γευμάτων (τουλάχιστον 8-9 ποτήρια νερό) λόγω του ότι η διάρροια έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια υγρών και ηλεκτρολυτών (όπως κάλιο, νάτριο, μαγνήσιο).

Ø Να μασάτε αργά και να μην καταναλώνετε υγρά (π.χ. νερό) μαζί με το φαγητό.

Ø Να καταναλώνετε μικρά και συχνά γεύματα.

Ø Καλό είναι να καταναλώνετε 3 φλιτζάνια ρυζόνερο καθημερινά. Για να φτιάξετε το ρυζόνερο, βράστε ½ φλιτζάνι ρύζι σε 3 φλιτζάνια νερού για 45 λεπτά. Στραγγίξτε το ρύζι και πιείτε το νερό. Φάτε στη συνέχεια και το ρύζι. Η κατανάλωση ρυζιού βοηθάει στον σχηματισμό των κοπράνων και προμηθεύει τον οργανισμό με βιταμίνες Β.

Ø Να προτιμάτε την κατανάλωση μπανάνας, μήλου, καλά βρασμένου ρυζιού.

NΑ ΑΠΟΦΕΥΓΕΤΕ:

Ø Θα πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή την ώρα του φαγητού για να διαπιστώσετε ποια τρόφιμα μπορεί να σας ενοχλούν και κατά συνέπεια να τα αφαιρέσετε από το διαιτολόγιό σας.

Ø Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων διάρροιας αποφύγετε την κατανάλωση καφέ, αλκοόλ, καυτερών και πικάντικων φαγητών, λιπαρών τροφών και γάλακτος (η διάρροια προκαλεί την προσωρινή απώλεια του ενζύμου το οποίο είναι υπεύθυνο για την πέψη της λακτόζης). Περιορίστε επίσης την κατανάλωση λιπαρών τροφών και τροφίμων που περιέχουν γλουτένη (κριθάρι, σίκαλη, στάρι).

Ø Τα τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες, ιδιαίτερα τα απλά σάκχαρα (όπως αυξημένη κατανάλωση φρούτων, επεξεργασμένο ψωμί και προϊόντα δημητριακών, όπως το άσπρο ψωμί κ.λπ., μέλι).

Ø Την αυξημένη κατανάλωση φυτικών ινών σε περίπτωση διάρροιας (Ψωμί ολικής αλέσεως, πολύσπορο, πιτυρούχο, καλαμποκιού, σταρένιο -οποιοδήποτε δηλαδή ψωμί παρασκευάζεται με αλεύρι ολικής αλέσεως, πίτουρο, σπόρους, ξηρούς καρπούς, καρύδα, αποξηραμένα φρούτα (εκτός από τη σταφίδα)- κριθαρένιο παξιμάδι, στάρι), μαύρο ρύζι, ακατέργαστα δημητριακά, πατάτες με τη φλούδα, ξερά φασόλια, φακές.

Ø Την κατανάλωση αλκοόλ, ανθρακούχων αναψυκτικών, καθώς και την αυξημένη κατανάλωση καφέ.

Ø Τα καρυκεύματα, τα τηγανιτά και τα λιπαρά φαγητά

Ø Τις υπερβολικές ποσότητες φρούτων

Ø Τα τρόφιμα και τα φαγητά τα οποία συμβάλλουν στην παραγωγή αερίων και στο φούσκωμα ήτοι τα παρακάτω:

  • Φασόλια, αρακά, καλαμπόκι,
  • ΛΑΧΑΝΙΚΑ: σπαράγγια, μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών, λάχανο, κουνουπίδι, αγκινάρες, κρεμμύδια, πράσα, κιχώρια (αντίδια, ραδίκια, κ.λπ.), ντομάτες.
  • Δαμάσκηνα, σταφίδες, ακτινίδια.
  • Ανθρακούχα αναψυκτικά.
πηγή: diatrofi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Unique Visitor Counter