Διακοπές στις Καλύτερες Τιμές!

Booking.com

Βότανα: Ιάματα της φύσης

Έχετε σκεφτεί πως θα μπορούσατε να αντιμετωπίσετε την αϋπνία, έναν επίμονο βήχα, μυϊκούς πόνους και άλλα προβλήματα υγείας με τη χρήση των βοτάνων;

Η βοτανοθεραπεία, γνωστή εδώ και πολλά χρόνια, χρησιμοποιεί τα φυσικά βότανα για προληπτικούς και θεραπευτικούς σκοπούς. Ο αριθμός των φυτών που χρησιμοποιούνται στη σύγχρονη βοτανοθεραπεία αγγίζει τις μερικές χιλιάδες. Στην Ελλάδα, μεταξύ άλλων, το χαμομήλι, το φασκόμηλο, ο δυόσμος, ο ευκάλυπτος, το δενδρολίβανο, το θυμάρι, η ρίγανη και ο βασιλικός διατηρούν την αίγλη τους εδώ και αιώνες.

Μεγάλη ποικιλία βοτάνων και αρωματικών φυτών μπορείτε να βρείτε σε καταστήματα υγιεινής διατροφής και σούπερ μάρκετ.

Σας προτείνουμε να προμηθεύεστε κάθε φορά μικρή ποσότητα, αφού περίπου μετά από 1 χρόνο η δραστικότητά τους μειώνεται σημαντικά και χρειάζονται αντικατάσταση.

Εναλλακτικά, μπορείτε να καλλιεργήσετε στον κήπο σας κάποια φυτά και να τα αποξηράνετε μόνοι σας (στη σκιά - ΠΟΤΕ στον ήλιο). Δεν απαιτείται μεγάλη έκταση ούτε εξειδικευμένες γνώσεις. Αρκεί μια γωνία στον κήπο σας ή κάποιες γλάστρες στο μπαλκόνι. Έτσι θα διασφαλίσετε την άριστη ποιότητα των βοτάνων σας και θα αποκτήσετε μια ευχάριστη απασχόληση που θα σας φέρει πιο κοντά στη φύση.

Ανεξάρτητα από τον τρόπο που θα επιλέξετε να τα προμηθευτείτε, θα πρέπει να φυλάσσονται σε μέρος σκιερό, μέσα σε σκουρόχρωμα κατά προτίμηση γυάλινα δοχεία, μακριά από ήλιο, υψηλή θερμοκρασία και υγρασία.

ΠΩΣ ΤΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ

Υπάρχουν δύο τρόποι για την παρασκευή ροφημάτων.

Αφέψημα

Βράζουμε για περίπου δέκα λεπτά το αρωματικό φυτό σε αναλογία 1 κουταλιά σούπας ανά 3 περίπου φλιτζάνια νερό.

Στη συνέχεια το αφήνουμε για 15-20 λεπτά και σουρώνουμε.

Είναι ένας τρόπος που χρησιμοποιείται συνήθως στην προετοιμασία ροφημάτων από ρίζες, καρπούς και φλούδες.

Έγχυμα

Έίναι ο καλύτερος τρόπος για να πάρουμε τα ευεργετικά στοιχεία των βοτάνων. Βάζουμε τα φύλλα ή τα άνθη του φυτού της επιλογής μας σε ένα φλιτζάνι και προσθέτουμε βρασμένο νερό. Αφήνουμε για περίπου 10-20 λεπτά και σουρώνουμε.

ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΕΤΕ

* Μην πίνετε πολλά ροφήματα την ημέρα. Η κατάχρηση μπορεί να έχει δυσάρεστες συνέπειες για τον οργανισμό (π.χ. ζαλάδες, αϋπνίες, αύξηση των καρδιακών παλμών, κεφαλαλγίες κ.ά. μπορεί να προκληθούν από την κατάχρηση χαμομηλιού).

* Προτιμήστε να μην ανακατεύετε πολλά φυτά μαζί. Ένα-δυο βότανα κάθε φορά είναι αρκετά.

Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι κάθε βότανο έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά και θεραπευτικές ιδιότητες, οπότε και συνίσταται για διαφορετικούς λόγους:

Aφροδισιακά. Ενισχύστε τη ”λίμπιντό” σας με αφεψήματα από σπόρους τσουκνίδας ή πιπερόριζας (ginger).

Αδυναμία οργανισμού. ”Εγχυμα από δενδρολίβανο, βασιλικό, μέντα. Αφέψημα φύλλων τσουκνίδας (2 φλιτζάνια του καφέ ενδείκνυνται σε καθημερινή βάση για την αναζωογόνηση όλου του οργανισμού).

Αγχος: Αφέψημα από φλούδες μήλου και γαρίφαλου. Έγχυμα από φασκόμηλο.

Αδυνάτισμα. ”Εγχυμα από χαμομήλι, αψιθιά, λουίζα. Αφέψημα από φύλλα καί άνθη πικραλίδας.

Αδύνατη μνήμη. Έγχυμα βασιλικού, φασκόμηλου, μαντζουράνας.

Αϋπνία: Έγχυμα από φλούδα μήλου, τίλιο, θυμάρι, δεντδρολίβανο, μελισσόχορτο.

Βήχας. Έγχυμα από μέντα, ευκάλυπτο, δυόσμο, θυμάρι.

Δυσπεψία. Έγχυμα από ρίγανη, δενδρολίβανο, ευκάλυπτο, χαμομήλι, θυμάρι.

Κούραση από πνευματική εργασία. Αφέψημα τσουκνίδας. Έγχυμα βασιλικού, μέντας, μαντζουράνας, φασκόμηλου.

Κρυολόγημα. Έγχυμα από χαμομήλι, φασκόμηλο, βασιλικό, μέντα. Σε όλα τα εγχύματα μπορείτε να προσθέσετε λίγο κονιάκ.

Πονοκέφαλος. Εαν προέρχεται από κρυολόγημα, προτιμήστε έγχυμα από μέντα ή θυμάρι. Εαν προέρχεται από υπερένταση νεύρων, προτιμήστε έγχυμα δενδρολίβανου, μελισσόχορτου ή χαμομηλιού.

Πυρετός. Εγχύματα φασκόμηλου ή βασιλικού.

Εάν σας ταλαιπωρεί κάποιο από τα παραπάνω προβλήματα υγείας, σας προτείνουμε να φτιάξετε το δικό σας ”μαγικό φίλτρο” και να βοηθήσετε τον οργανισμό σας να αμυνθεί με τρόπο ”φυσικό”!

Μ.Α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Unique Visitor Counter