Διακοπές στις Καλύτερες Τιμές!

Booking.com

Μόλυβδος και κάδμιο σε Βιολογικά προϊόντα.

Έρευνα του Πανεπιστημίου Αθηνών που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΝΕΑ έδειξε ότι τέσσερα στα δέκα προϊόντα βιολογικής παραγωγής είχαν υψηλότερες ή ίδιες συγκεντρώσεις καδμίου σε σχέση με τα συμβατικά.

Η σύγκριση βιολογικών - συμβατικών που έκαναν οι επιστήμονες από το Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου (Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Χημείας) δείχνει ότι περίπου 4 στα 10 είχαν υψηλότερες ή τις ίδιες συγκεντρώσεις καδμίου σε σχέση με τα συμβατικά. Για παράδειγμα, η μέση συγκέντρωση καδμίου στα συμβατικά δημητριακά ήταν 16,3 νανογραμμάρια ενώ στα αντίστοιχα βιολογικά 21,7. Παρόμοια ήταν τα αποτελέσματα και για τον μόλυβδο, καθώς 6 στα 10 βιολογικά προϊόντα είχαν τις ίδιες συγκεντρώσεις με τα συμβατικά.

Σημειώνεται ότι και τα δύο βαρέα μέταλλα θεωρούνται επικίνδυνα για την υγεία και έχουν ενοχοποιηθεί για πρόκληση καρκίνων. Ο μόλυβδος (Pb) προκαλεί βλάβες στο κεντρικό νευρικό σύστημα, το συκώτι και τα νεφρά. Το κάδμιο (Cd) θεωρείται υπεύθυνο για δυσλειτουργίες στο ήπαρ, βλάβες στα οστά, τον θυρεοειδή αδένα, το αναπαραγωγικό και αναπνευστικό σύστημα.

Η χρήση φωσφορικών λιπασμάτων τις προηγούμενες δεκαετίες στα χωράφια που σήμερα είναι βιολογικά είναι μία από τις αιτίες, όπως αναφέρεται στην έρευνα, για την εμφάνιση των δύο βαρέων μετάλλων, κυρίως του καδμίου στα βιολογικά φρούτα και λαχανικά. Το χρονικό διάστημα των 2 - 3 ετών που απαιτείται για τη μετατροπή ενός συμβατικού χωραφιού σε βιολογικό δεν επαρκεί για την αποικοδόμηση όλων των βαρέων μετάλλων. Οι επιστήμονες επίσης προσθέτουν πως η ύπαρξη καδμίου και μολύβδου οφείλεται και στο γεγονός ότι αρκετά βιολογικά χωράφια μπορεί να βρίσκονται κοντά σε περιοχές με υψηλά επίπεδα ρύπανσης όπως αυτοκινητόδρομους και βιομηχανίες.

Συγκεντρώσεις σε μόλυβδο (σε νανογραμμάρια*) Σπανάκι Πιστοποιημένο βιολογικό 50,1 Μη πιστοποιημένο βιολογικό 54,1 Συγκεντρώσεις σε καδμίου (σε νανογραμμάρια*) Δημητριακά Συμβατικά 16,3 Βιολογικά 21,7 Φυλλώδη Λαχανικά (μαρούλι, λάχανο) Συμβατικά 15,4 Βιολογικά 28,3 * μέση συγκέντρωση

Πηγή: Πανεπιστήμιο Αθηνών, Τμήμα Περιβαλλοντικής Χημείας (Σ. Καραβόλτσος, Α. Σακελλάρη, Μ. Δασενάκης, Μ. Σκούλλος)

Ωστόσο, τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι οι συγκεντρώσεις των δύο μετάλλων ήταν κάτω από τα ανώτατα επιτρεπόμενα όρια.

Επιμέλεια Παπαχρήστος Παρασκευάς, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, Πτυχιούχος Α.ΤΕ.Ι.Θ., MSc στη Διασφάλιση Ποιότητας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Unique Visitor Counter