Διακοπές στις Καλύτερες Τιμές!

Booking.com

Έρευνα για την διοξίνη στην μοτσαρέλα

Πριν μερικούς μήνες όλοι αναρωτιόμασταν για το αν θα έπρεπε να καταναλώνουμε βοδινό κρέας, που μετέφερε τη νόσο των τρελών αγελάδων. Σήμερα, τα χοιρινά και το γάλα περιέχουν διοξίνες και αύριο θα ανακαλύψουμε κάτι άλλο που σίγουρα το καταναλώνουμε σήμερα, τώρα, αυτή τη στιγμή. Και ο λόγος είναι ότι για να οδηγηθούν οι έρευνες προς κάποια κατεύθυνση πρέπει να γνωρίζουμε πρώτα τι να ψάξουμε. Συνήθως καταλήγουμε να ψάχνουμε κάποιο επικίνδυνο συστατικό, αφού πρώτα έχει ήδη χρησιμοποιηθεί και τα πρώτα συμπτώματα (ασθένεια) έχουν δημιουργήσει θύματα. Η έρευνα: Συνεδριάζει εκτάκτως την Τετάρτη (2/4/2008) το ιταλικό υπουργείο Υγείας για το θέμα της μοτσαρέλας από γάλα βούβαλου, στο οποίο ανιχνεύτηκαν υψηλά ποσοστά διοξίνης. Μετά την αποκάλυψη η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα σταμάτησαν προσωρινά τις εισαγωγές του ιταλικού τυριού. Στη συνεδρίαση αυτή θα εκτιμηθεί η κατάσταση όπως διαμορφώνεται μετά τις νέες πληροφορίες και θα ληφθούν οι αναγκαίες αποφάσεις, επισημαίνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Γεωργίας. Η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία ανακοίνωσαν ότι διακόπτουν προσωρινά τις εισαγωγές μοτσαρέλας μετά την ανακοίνωση των ιταλικών αρχών πως πολλές δεκάδες βουβάλια στην περιοχή της Νάπολης μπήκαν σε καραντίνα, όταν εντοπίστηκε στο γάλα τους διοξίνη σε υψηλότερο επίπεδο από το κανονικό. Ο υπουργός Γεωργίας Πάολο Ντε Κάστρο κατήγγειλε την αρνητική εκστρατεία που απειλεί να προκαλέσει σημαντικό οικονομικό και κοινωνικό πλήγμα στην Καμπανία. Η Ιταλία παράγει 33.000 τόνους μοτσαρέλας το χρόνο και κυρίως στην περιοχή της Καμπανίας εκτρέφονται περίπου 250.000 βουβάλια. Το 16% της συνολικής παραγωγής της μοτσαρέλας προορίζεται για εξαγωγές. Τις τελευταίες ημέρες, οι πωλήσεις μοτσαρέλας στην Ιταλία έχουν μειωθεί κατά 30 ως 35%, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Γεωργίας.

Η σύγχρονη διατροφή μπορεί να λειτουργήσει με δύο τρόπους. Από τη μία μπορεί να μας προφυλάξει από διάφορες ασθένειες, αλλά από την άλλη μπορεί να μας οδηγήσει γρηγορότερα σε αυτές. Εκατοντάδες επιδημιολογικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι η εμφάνιση καρκίνου μπορεί να προληφθεί, κατά ένα πολύ σημαντικό ποσοστό, όταν ακολουθείται μία ισορροπημένη και επαρκής διατροφή σε θρεπτικά συστατικά. Αντίθετα όμως, η υπερκατανάλωση λιπαρών, ζάχαρης, κρέατος, καθώς και βιομηχανοποιημένων τροφίμων, όπως φαστ φουντ, πίτσες, σοκολατοειδή, σνάκ και αναψυκτικά τύπου κόλα, μας οδηγούν στο λογικό συμπέρασμα ότι η διατροφή μας σήμερα δεν είναι υγιεινή. Η σύγχρονη διατροφή είναι ουσιαστικά περιορισμένη και φτωχή σε ουσιώδη θρεπτικά συστατικά, ενώ ταυτόχρονα παρέχει θερμίδες, χωρίς θρεπτική αξία.

Παράλληλα, η έντονη δραστηριότητα στο πεδίο της τεχνολογίας τροφίμων έχει οδηγήσει στην παρασκευή προϊόντων άκρως επικίνδυνων για τη δημόσια υγεία. Τα επεξεργασμένα και έτοιμα τρόφιμα, που απευθύνονται σε μαζικό κοινό, συνήθως αποφέρουν και μαζικά κέρδη σε αυτούς που τα παρασκευάζουν. Όταν όμως οι (απ-) άνθρωποι αυτοί επιθυμούν να εξασφαλίσουν μεγαλύτερο κέρδος με χαμηλότερο κόστος, το χαμηλότερο κόστος θα επέλθει είτε από τη χρησιμοποίηση φτηνών και ακατάλληλων ζωοτροφών (βλέπε τρελές αγελάδες, διοξίνες), είτε από τη χρησιμοποίηση πολλών αντιβιοτικών στα ζώα για γρήγορη πάχυνση. Τα αποτελέσματα, όμως, των παρενεργειών όλων δεν εκδηλώνονται αμέσως, αλλά μόνο μετά από χρόνια, με συνέπεια να βρισκόμαστε αντιμέτωποι με σοβαρές ασθένειες.

Εφόσον αγαπάτε και θέλετε να προστατέψετε τον εαυτό σας και την οικογένειά σας προσπαθήστε να αποφεύγετε τις επεξεργασμένες και έτοιμες τροφές και προσπαθήστε να έχετε στο τραπέζι σας όσο το δυνατό πιο φρέσκιες, αγνές και ανεπεξέργαστες τροφές. Όσον αφορά τα φρούτα και τα λαχανικά, να προτιμάτε αυτά που παράγονται στην «πραγματική» εποχή τους, που δεν θα έχουν καλλιεργηθεί σε θερμοκήπια και θα έχουν όσο το δυνατό λιγότερα χημικά λιπάσματα και φυτοφάρμακα .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Unique Visitor Counter