Οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς τελείωσαν και για ακόμη μια χρονιά εκτός από τις ευχάριστες αναμνήσεις, άφησαν πίσω τους πολλές τύψεις για υπερβολική κατανάλωση φαγητού και γλυκών. Επομένως, ο Ιανουάριος είναι ο μήνας που αρχίζουμε δίαιτα.
Το τι πρέπει να κάνουμε είναι λίγο πολύ γνωστό: λιγότερο κρέας, λιγότερα λιπαρά, λιγότερο απ’ όλα. Όλες οι δυσκολίες όμως αρχίζουν από τη στιγμή που αρχίζουμε να τα εφαρμόζουμε στην πράξη. Δεν είναι τυχαίο, το γεγονός ότι πολλοί αρχίζουμε δίαιτα, αλλά εγκαταλείπουμε την προσπάθεια ύστερα από λίγες μέρες.
Τι να κάνουμε αυτή τη φορά για να έχει η δίαιτα μας αποτελέσματα; Τι να κάνουμε επίσης, για να μην κουραστούμε και τα παρατήσουμε; Πώς θα αντισταθούμε στους πειρασμούς;
Η απόφαση για να αρχίσουμε δίαιτα πρέπει να ανήκει αποκλειστικά σε μας. Αυτό αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να αντεπεξέλθουμε σε κάθε δοκιμασία.
Ο στόχος που θα βάλουμε πρέπει να είναι εφικτός. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι δίαιτες που υπόσχονται θεαματικά αποτελέσματα σε σύντομο χρονικό διάστημα στηρίζονται κυρίως στην απώλεια υγρών και όχι λίπους, γι’ αυτό δεν έχουν μόνιμο αποτέλεσμα και πολλές φορές είναι επικίνδυνες για την υγειά. Ο στόχος μας δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 1 κιλό την εβδομάδα.
Επειδή το ξεκίνημα μιας δίαιτας συνεπάγεται και αλλαγή στον τρόπο ζωής, καλό είναι οι αλλαγές να γίνονται σταδιακά.
Η δίαιτα που θα επιλέξουμε θα πρέπει να μας βολεύει, να μας αρέσει και να είναι προσαρμοσμένη στον τρόπο ζωής και στις συνήθειες μας, π.χ. αν κάποια τρόφιμα δεν μας αρέσουν, είναι προτιμότερο να μην υπάρχουν μέσα στο διαιτολόγιο μας. Δίαιτες που περιέχουν ποικιλία τροφίμων έχουν μικρότερη πιθανότητα να δημιουργούν ελλείψεις και προβλήματα.
Δεν πρέπει να παραλείπουμε γεύματα. Είναι λάθος να επισπεύδουμε τη δίαιτα παραλείποντας γεύματα, ακόμη και αν δεν πεινάμε. Τα πολλά μικρά γεύματα κατά την διάρκεια της μέρας είναι μια διαδικασία που κάνει το μεταβολισμό να δουλεύει. Η στέρηση είναι ένα από τα μεγαλύτερα λάθη στη δίαιτα, διότι οδηγεί σε μεγάλη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και σε ατονία, που τελικά αντιμετωπίζετε με πολυφαγία.
Σημαντικό ρόλο για την απώλεια βάρους, αλλά και τη γενικότερη υγεία του οργανισμού παίζει η άσκηση και η αυξημένη σωματική δραστηριότητα.
Κουλαπή Λίτσα, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου