Σκόνη Περιβάλλοντος - Συμπληρώματα και βότανα που βοηθούν για αποτοξίνωση του οργανισμού
Η αλλεργική καταρροή και η αλλεργική ρινίτιδα είναι παθήσεις που προκαλούνται από συγκεκριμένους εισπνεόμενους παράγοντες. Η αλλεργική καταρροή εμφανίζεται με μεγάλη συχνότητα κατά τη διάρκεια της άνοιξης και του καλοκαιριού, λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας της ατμόσφαιρας σε γύρη. Τα πιο συχνά συμπτώματα είναι το φτέρνισμα, η εμφάνιση φλεγμονών στα ιγμόρεια και η επιπεφυκίτιδα στα μάτια. Οι εποχιακοί παράγοντες, όπως η γύρη από τα φυτά κατά τη διάρκεια της άνοιξης και του καλοκαιριού και τα σπόρια κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου, είναι προφανείς παράγοντες εμφάνισης αλλεργικής καταρροής. Αντιθέτως η αλλεργική ρινίτιδα μπορεί να εμφανιστεί καθ'όλη τη διάρκεια του χρόνου και τα συμπτώματα της εντείνονται από παράγοντες όπως, η σκόνη, το τρίχωμα των ζώων, ο καπνός του τσιγάρου και άλλα αιωρούμενα σωματίδια. Οι τροφικές αλλεργίες ή δυσανεξίες μπορεί να επιδεινώσουν και τις δύο καταστάσεις, ενώ είναι πιθανό να υπάρχει ιστορικό άσθματος ή εκζέματος.
Αν και οι δύο παραπάνω καταστάσεις δεν θεωρούνται σοβαρές, ταλαιπωρούν ιδιαιτέρα τα άτομα που εμφανίζουν έξαρση των συμπτωμάτων τους. Άτομα ηλικίας από 10 έως 40 ετών είναι πολύ πιθανό να προσβληθούν από αλλεργική καταρροή, κυρίως κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών ( από Μάιο έως Σεπτέμβρη), με αποτέλεσμα να υπάρχει σοβαρό πρόβλημα σε άτομα που δίνουν εξετάσεις, οδηγούς ή άτομα που βρίσκονται συνεχώς σε εξωτερικούς χώρους ή στην ύπαιθρο.
Πολλοί παράγοντες συμβάλουν στην αύξηση κρουσμάτων αλλεργικής καταρροής και πιο συγκεκριμένα:
1) η αύξηση της ατμοσφαιρικής μόλυνσης, κυρίως από τα καυσαέρια των κινητήρων,
2) οι γονείς που κρατούν τα παιδιά μακριά από κάθε είδους μόλυνση, με αποτέλεσμα το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών να μην μπορεί να αναπτύξει άμυνα ενάντια σε κοινούς αλλεργιογόνους παράγοντες,
3) η έλλειψη φρέσκων φρούτων και λαχανικών από την καθημερινή διατροφή. Πέντε μερίδες την ημέρα είναι η ελάχιστη ποσότητα για να εφοδιαστεί ο οργανισμός με τα απαραίτητα αντιοξειδωτικά ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει διάφορους εξωγενείς παράγοντες,
4) η αύξηση της υγρασίας στην ατμόσφαιρα που εγκλωβίζει τη γύρη και τα αιωρούμενα σωματίδια.
2) οι γονείς που κρατούν τα παιδιά μακριά από κάθε είδους μόλυνση, με αποτέλεσμα το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών να μην μπορεί να αναπτύξει άμυνα ενάντια σε κοινούς αλλεργιογόνους παράγοντες,
3) η έλλειψη φρέσκων φρούτων και λαχανικών από την καθημερινή διατροφή. Πέντε μερίδες την ημέρα είναι η ελάχιστη ποσότητα για να εφοδιαστεί ο οργανισμός με τα απαραίτητα αντιοξειδωτικά ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει διάφορους εξωγενείς παράγοντες,
4) η αύξηση της υγρασίας στην ατμόσφαιρα που εγκλωβίζει τη γύρη και τα αιωρούμενα σωματίδια.
Η αντίδραση του οργανισμού στις παραπάνω καταστάσεις περιλαμβάνει την παραγωγή ισταμίνης στο άνω αναπνευστικό σύστημα, με αποτέλεσμα να υπάρχει παραγωγή υγρών στην περιοχή και η παρουσία συμπτωμάτων όπως φτέρνισμα, καταρροή και η επιπεφυκίτιδα. Χαρακτηριστικά συμπτώματα της αλλεργικής καταρροής είναι το αίσθημα κνησμού στη μύτη, τα μάτια και τον λαιμό. Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει θεραπεία για την αλλεργική καταρροή ή την αλλεργική ρινίτιδα, ενώ οι θεραπείες που εφαρμόζονται έχουν στόχο τα συμπτώματα. Οι θεραπείες συνήθως περιλαμβάνουν την αναγνώριση των αλλεργιογόνων ουσιών και την αποφυγή όσο γίνεται αυτών, και τη χορήγηση αντισταμινικών φαρμάκων ή κορτικοστεροειδών για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων συμπτωμάτων.
Συμπληρώματα & Βότανα που μπορούν να βοηθήσουν
Έχει βρεθεί ότι αλλεργικά άτομα έχουν έλλειψη βιταμινών Β12 και Β6. Η επίδραση της βιταμίνης C ως φυσικού αναστολέα της ινσταμίνης έχει δείξει σε ερευνητικό επίπεδο ότι βοηθά σημαντικά. Επιπλέον, η δράση των βιοφλαβονοειδών μπορεί να βοηθήσει την απορρόφηση και τη δράση της βιταμίνης C, συνεπώς είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο αυτοί που πάσχουν συχνά από αλλεργία να λαμβάνουν σε συνδυασμό βιοφλαβονοειδή και βιταμίνη C καθ' όλη τη διάρκεια των περιόδων που η εμφάνιση αλλεργιών είναι σε έξαρση.
Τα ιχθυέλαια και το λάδι νυχτολούλουδου μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και να εξουδετερώσουν την φλεγμονώδη δράση των λιπών από ζωικές πηγές.
Οι πολυβιταμίνες που περιέχουν καλές ποσότητες αντιοξειδωτικών μπορούν να βοηθήσουν ώστε να μην υπάρχουν κενά στη διατροφή, κυρίως στα άτομα που δεν καταναλώνουν καθημερινά πέντε μερίδες φρέσκων φρούτων και λαχανικών.
Ένα από τα βότανα που βοηθά το ανοσοποιητικό να καταπολεμήσει τους αλλεργιογόνους εισβολείς είναι η Echinacea. Το εκχύλισμα σκόρδου ψυχρής ωρίμανσης ενισχύει τη δράση των κυττάρων που λειτουργούν ως «φυσικοί δολοφόνοι» στον οργανισμό, ενώ παράλληλα υποστηρίζει πολύπλευρα το ανοσοποιητικό, γεγονός που το κάνει ιδιαιτέρα ωφέλιμο για την υγεία του αναπνευστικού και των βλεννογόνων υμένων.
Τέλος, έχει αποδειχθεί ότι η έλλειψη ψευδαργύρου δημιουργεί προβλήματα στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.
Βιβλιογραφία:
1. "The Natural Pharmacy", Prima Health 1998.2. "The Family Guide to Homoeopathy". Dr A Lockie. Hamish Hamilton 1998.
3. "BMA Complete Family Health Encyclopedia", Ed. Dr. T. Smith. 1996. DK.
4. "Nutritional Influences of Illness", Dr. Melvyn Werbach. Thorsons. 1987.
5. "Human Nutrition & Dietetics", Garrow, James and Ralph. Churchill
Livingstone. 2000.
6. "Bartram's Encyclopedia of Herbal Medicine". Thomas Bartram FIMH.
Robinson. 1998.
7. Altern Med Rev. 2002 Apr;7(2):138-49.
8. Lau et al. Mol. Biother.3:103. 1991.
ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΣΗΜΕΙΩΣΗ:
Oι συγκεκριμένες προτάσεις δεν υποκαθιστούν τη θεραπευτική αγωγή του ιατρού, απλά επιδιώκουν να ενισχύσουν με την έγκρισή του, την προσπάθεια αντιμετώπισης του προβλήματος.
ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΣ
sxesiygeias@kallivokas.gr
1 σχόλιο:
αν εισαι αλλεργικος σε αυτη τη σκονη τοτε η κατασταση ειναι δυσκολη και δεν πολυπαλευεται!!!
Δημοσίευση σχολίου