Διακοπές στις Καλύτερες Τιμές!

Booking.com

Σωστή διατροφή, χωρίς να περνάτε όλη τη μέρα στην κουζίνα

Σας τυχαίνει συχνά λόγω εργασίας να σας είναι πιο εύκολο να παραλείψετε ένα γεύμα από το να βρείτε χρόνο να το ενσωματώσετε στην καθημερινότητα σας;

Η ειρωνεία είναι ότι η παράλειψη ενός γεύματος σας κάνει λιγότερο παραγωγικούς. Ομοίως και η επιλογή ενός γρήγορου γεύματος, που περιέχει υψηλές ποσότητες λιπών και υδατανθράκων (σνακ). Έρευνες έχουν δείξει ότι η παράλειψη γευμάτων συχνά οδηγεί σε μειωμένη συγκέντρωση, χαμηλότερα επίπεδα ενέργειας και αύξηση του σωματικού βάρους – καθώς αυξάνεται η ποσότητα του επόμενου γεύματος.

Ακόμη και αν βιάζεστε, βρείτε το χρόνο να φάτε!

Δεν απαιτείται πολύ χρόνος για να φάτε σωστά. Μερικά από τα πιο απλά γεύματα μπορούν να είναι και γευστικότατα και θρεπτικότατα.

Δοκιμάστε τις ακόλουθες ιδέες και συμβουλές για θρεπτικά και γευστικά γεύματα που μπορείτε να φτιάξετε σε λιγότερο από 15 λεπτά.

Πρωινό
Το πρωινό μπορεί να μας δώσει την ενέργεια που χρειαζόμαστε για να αντιμετωπίσουμε τη μέρα μας, καθώς επίσης και μερικές από τις βιταμίνες και τα μεταλλικά στοιχεία που χρειαζόμαστε για καλή υγεία. Έρευνες δείχνουν ότι το πρωινό μπορεί στην πραγματικότητα να βοηθήσει τους ανθρώπους να ελέγχουν το βάρος τους.
  • Δημητριακά ολικής αλέσεως και γάλα με 2% λιπαρά, μία μπανάνα κομμένη σε μικρά κομμάτια με μία χούφτα λιναρόσπορους ή καρύδια ως μία πολύ καλή πηγή ω-3 λιπαρών οξέων.
  • Ένα γιαούρτι αναμεμιγμένο με φράουλες και ακτινίδια, στο οποίο μίγμα προστίθεται και λίγο γάλα με 2% λιπαρά ως μία πολύ καλή πηγή ασβεστίου.
  • Χυμός πορτοκαλιών (από 2 πορτοκάλια), φέτες ψωμιού ολικής άλεσης με μία φέτα γαλοπούλα και λίγο τυρί γκούντα ή ένταμ ώστε να σας κρατήσει μέχρι το μεσημεριανό.
Γρήγορα γεύματα (Σνακ)
  • Καρότα με χούμους
  • Τυρί/κασέρι με κράκερ ολικής άλεσης
  • Ένα φρούτο και 2 κομματάκια μαύρης σοκολάτας
  • Κριτσίνια με κρέμα τυριού χαμηλών λιπαρών
  • Μία χούφτα ανάλατα αμύγδαλα ή καρύδια
Μεσημεριανό
  • Σπανακόρυζο
  • Ζυμαρικά ολικής άλεσης με τόνο και σάλτσα ντομάτας
  • Φιλέτο σολομού στο γκριλ με μία σαλάτα λαχανικών
  • Ζυμαρικά ολικής άλεσης με φρέσκα λαχανικά και γαλοπούλα και λίγο κρέμα γάλακτος χαμηλών λιπαρών
  • Μαρούλι, κομματάκια κοτόπουλου με παρμεζάνα
Βραδινό
  • Τοστ από ψωμί ολικής άλεσης, με πιπεριές, φέτα και ελιές
  • Τοστ από ψωμί ολικής άλεσης, με ντομάτα, σπανάκι και μοτσαρέλα
  • Αυγά ομελέτα με ντομάτα και μανιτάρια
  • Γιαούρτι με κομμάτια φρέσκου φρούτου
  • Ψωμί γεμισμένο με μαρούλι, ντομάτα, κοτόπουλο στο γκριλ και γιαούρτι
  • Σούπα με πράσο και πατάτες και μία φέτα καπνιστό σολομό (Κόψτε τα πράσα και τις πατάτες, σοτάρετε τα στο ίδιο λάδι, προσθέστε νερό, βράστε τα, βάλτε τα στο μπλέντερ, προσθέστε αλάτι και πιπέρι και η σούπα είναι έτοιμη!)
  • Σαλάτα τόνου με ντομάτες και μαγιονέζα χαμηλών λιπαρών
Οι περισσότεροι από εμάς δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο. Οπότε είναι πολύ σημαντικό να οργανώσουμε τα ντουλάπια μας, το ψυγείο και τον καταψύκτη μας.

Στο ψυγείο να διατηρείτε: Μαγιονέζα χαμηλών λιπαρών, μουστάρδα, αυγά, κρέμα τυριού χαμηλών λιπαρών, τυρί ένταμ σε φέτες, τυρί φέτα, μερικά φρέσκα φρούτα και λαχανικά, προ-μαγειρεμένο φιλέτο κοτόπουλου ή γαλοπούλας, προ-μαγειρεμένα ζυμαρικά ολικής άλεσης, προ-μαγειρεμένο σπανάκι με ρύζι μπασμάτι, πατάτες και μαργαρίνη χαμηλών λιπαρών.

Στην κατάψυξη να διατηρείτε: Φιλέτα ψαριού (τα οποία μπορούν να βραστούν ή να μαγειρευτούν στο γκριλ του φούρνου σας εύκολα), φρεσκο-κατεψυγμένα λαχανικά όπως κρεμμύδια, πιπεριές (όλων των αποχρώσεων), σέλινο, πράσο, προ-μαγειρεμένα (βρασμένα) καρότα και μερικά φρέσκα μπαχαρικά όπως μαϊντανό, άνηθο, μέντα. Επίσης κάποια γεύματα που μαγειρέψατε σε μεγάλες ποσότητες και μπορείτε να τα καταψύξετε σε δοχεία τροφίμων.

Στα ντουλάπια να διατηρείτε: Αλεύρι, ζάχαρη, βότανα και μπαχαρικά, ελαιόλαδο, ξύδι μπαλσάμικο, αλάτι, μερικά κονσερβοποιημένα φαγητά (π.χ. φασόλια, ντομάτες, ελιές, μανιτάρια) [Προσοχή! Να ελέγχετε πάντα την ποσότητα του άλατος, η οποία πρέπει να είναι μικρότερη από 0,5 γραμμάρια νάτριο ανά 100 γραμμάρια φαγητού]. Επιπλέον, ζυμαρικά ολικής άλεσης, ρύζι μπασμάτι, φασόλια και άλλα όσπρια.

Μαγειρέψτε φαγητό το σαββατοκύριακο ή όποτε έχετε χρόνο. Καταψύξτε το σε δοχεία τροφίμων. Αυτό θα σας βοηθήσει να έχετε περισσότερες επιλογές όταν επιστρέφετε στο σπίτι το βράδυ.

Γράφει η Charlotte Chaignon, Κλινική Διαιτολόγος (Λάρισα), Ειδικευθείσα στην εντερική και παρεντερική σίτιση

1 σχόλιο:

Pansofix είπε...

καλησπερα και καλως σε βρισκω στο πολυ ωραιο και γεματο χρησιμες συμβουλες για τη διατροφη και οχι μονο blog σου!!!

Unique Visitor Counter