Χαίρετε, στην ιστοσελίδα κατά διαστήματα δημοσιεύονται άρθρα κυρίως από έρευνες, γνώστες του αντικειμένου και ειδικευμένους σε θέματα διατροφής, ιατρικής, βοτανολογίας, γυμναστικής κ.α. αναφέροντας χαρακτηριστικά ευεξίας, ιδιότητες και όχι μόνο, που σκοπό έχουν την καλύτερη υγεία και ψυχολογία του ανθρώπου και ποιο ποιοτικό τρόπο ζωής!
Βαλσάμικο ξύδι. Μπορούμε να το βάζουμε στις σαλάτες μας;
Σαρακοστή - Νηστεία - Οφέλη και Συμβουλές
Παρακάτω αναφέρονται τα οφέλη που μπορεί να κερδίσει κανείς νηστεύοντας, αλλά και ορισμένα θρεπτικά συστατικά, στα οποία θα πρέπει να δώσει προσοχή, ειδικά αν πρόκειται να νηστέψει για παρατεταμένο διάστημα.
Πιθανά οφέλη
- Καλύτερες διατροφικές συνήθειες: αυξημένη πρόσληψη φρούτων και λαχανικών, οσπρίων, φυτικών ελαίων (ειδικά ελαιολάδου) και κατ’ επέκταση βιταμινών, ιχνοστοιχείων, φυτοχημικών, φυτικών ινών και μονοακόρεστων λιπαρών και χαμηλή πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών και διαιτητικής χοληστερόλης, πρωτεΐνης ζωικής προέλευσης και φαγητού απέξω.
- Καλύτερη λειτουργία του εντέρου (λόγω των φυτικών ινών).
- Μείωση λιπιδίων αίματος (ολική χοληστερόλη, LDL χοληστερόλη, τριγλυκερίδια) σε άτομα με υψηλές τιμές.
- Καλύτερη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης (υψηλή πρόσληψη καλίου, λιγότερο νάτριο εφόσον δεν καταναλώνονται τόσα επεξεργασμένα τρόφιμα, ενδεχόμενη μείωση βάρους, αλκοόλ με μέτρο).
- Καλύτερη ρύθμιση γλυκόζης αίματος λόγω υψηλής πρόσληψης φυτικών ινών (εφόσον δεν παρατηρείται εκτεταμένη κατανάλωση επεξεργασμένων υδατανθράκων, π.χ. άσπρο ψωμί).
- Μείωση ουρικού οξέος (λιγότερη πρωτεΐνη ειδικά ζωικής προέλευσης, αλκοόλ με μέτρο, ενδεχόμενη μείωση βάρους).
- Μείωση του κινδύνου για διάφορες μορφές καρκίνου λόγω υψηλής πρόσληψης τροφίμων φυτικής προέλευσης και μειωμένης πρόσληψης ζωικών τροφίμων.
- Μείωση του σωματικού βάρους: Τα άτομα που κάνουν συστηματικά νηστεία και τηρούν όλες τις συνακόλουθες θρησκευτικές παραδόσεις (εγκράτεια, λιτότητα, αποφυγή καταχρήσεων, ενασχόληση την καλλιέργεια της ψυχής), φαίνεται να έχουν χαμηλότερο βάρος. Ωστόσο, μπορεί να έχουμε το αντίθετο αποτέλεσμα αν το άτομο δεν ελέγχει την κατανάλωση αμυλούχων τροφίμων (ψωμί, μακαρόνια) και λίπους (ελαιολάδου, τηγανιτών τροφίμων, ξηρών καρπών), αλλά και αν μετά τη λήξη της νηστείας το παρακάνει, καταναλώνοντας μεγάλες ποσότητες των 'απαγορευμένων' τροφίμων.
- Ψυχολογικά οφέλη: ηθική ικανοποίηση, εγκράτεια, αίσθημα 'κάθαρσης' του οργανισμού, αίσθημα ψυχικής ανάτασης, περιορισμός συμπτωμάτων κατάθλιψης.
- Χαμηλή πρόσληψη ασβεστίου και βιταμίνης D: Μακροπρόθεσμα μπορεί να συνεισφέρει στη μείωση της οστικής πυκνότητας (οστεοπενία ή οστεοπόρωση).
- Χαμηλή πρόσληψη σιδήρου, βιταμίνης Β12: Μακροπρόθεσμα μπορεί να οδηγήσει σε σιδηροπενία ή αναιμία (σιδηροπενική ή μεγαλοβλαστική).
Νηστίσιμα τρόφιμα που είναι καλές πηγές ασβεστίου
- Μύδια, στρείδια
- Μπρόκολο
- Πράσινα φυλλώδη λαχανικά
- Ξερά φρούτα (ειδικά τα σύκα)
- Όσπρια
- Ταχίνι -σησάμι
- Εμπλουτισμένες μπάρες δημητριακών (τα δημητριακά που προορίζονται για κατανάλωση με γάλα συνήθως δεν είναι εμπλουτισμένα με ασβέστιο)
- Εμπλουτισμένα προϊόντα σόγιας
- Εμπλουτισμένοι χυμοί
- Αποφεύγετε όσο γίνεται την ταυτόχρονη κατανάλωση οξαλικού οξέος (σπανάκι, σέλινο, παντζάρια, μελιτζάνα, χόρτα, μπάμιες, μούρα, ξηροί καρποί, τσάι, κακάο), φυτικών ινών και φυτικού οξέος (τρόφιμα ολικής άλεσης, καφές, κρόκος αυγού, όσπρια, ξηροί καρποί), καφεΐνης και ταννινών (καφές και τσάι) αλατιού και σιδήρου. Νηστίσιμα τρόφιμα που είναι καλές πηγές βιταμίνης D
- Εμπλουτισμένα τρόφιμα (γάλα, δημητριακά, μαργαρίνες)
Η βιταμίνη D βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου από το έντερο και η επαρκής πρόσληψή της είναι απαραίτητη προκειμένου να έχουμε καλά αποθέματα ασβεστίου στον οργανισμό. Επειδή είναι λιποδιαλυτή βιταμίνη, για την απορρόφησή της απαιτείται η παρουσία λίπους στο γεύμα (δεν χρειάζεται μεγάλη ποσότητα). Επίσης, η βιταμίνη D παράγεται και από το δέρμα μας, οπότε επαρκής έκθεση στον ήλιο μπορεί να εξασφαλίσει καλά επίπεδα βιταμίνης D, ανεξάρτητα από τη διαιτητική πρόσληψη.
Νηστίσιμα τρόφιμα που είναι καλές πηγές σιδήρου
- Όσπρια – σόγια
- Ξερά φρούτα
- Ξηροί καρποί
- Σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά
- Μύδια, στρείδια
- Εμπλουτισμένα δημητριακά (μπάρες και δημητριακά που προορίζονται για κατανάλωση με γάλα)
- Συνοδεύετε τα παραπάνω τρόφιμα με πηγές βιταμίνης C (εσπεριδοειδή και ο χυμός τους, πράσινες πιπεριές, μπρόκολο, φράουλες, ακτινίδια, λαχανάκια Βρυξελλών).
- Αποφεύγετε όσο γίνεται την ταυτόχρονη κατανάλωση πολυφαινολών (π.χ. ταννίνες ( τσάι), οξαλικού οξέος (σπανάκι, σέλινο, παντζάρια, μελιτζάνα, χόρτα, μπάμιες, μούρα, ξηροί καρποί, τσάι, κακάο), φυτικών ινών και φυτικού οξέος (τρόφιμα ολικής άλεσης, καφές, κρόκος αυγού, όσπρια, ξηροί καρποί) και ασβεστίου.
- Εμπλουτισμένα τρόφιμα (κυρίως δημητριακά και μπάρες δημητριακών) Υιοθετώντας τα παραπάνω μπορείτε να μεγιστοποιήσετε τα οφέλη της νηστείας, χωρίς να φοβάστε για την υγεία σας.
Η σοκολάτα προκαλεί ακμή;
Βιολογικό ψάρι. Γεγονός...εκτός συνόρων!
Διατροφή κατά του κρυολογήματος
Τα καλά και τα κακά λίπη στη διατροφή μας.
Η κατανάλωση λιπαρών στο σύγχρονο δυτικού τύπου διαιτολόγιο που ακολουθεί η συντριπτική πλειονότητα του πληθυσμού, έχει προκαλέσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην επιστημονική κοινότητα, καθώς τα λιπαρά της διατροφής έχουν σχετιστεί με διάφορα προβλήματα υγείας, όπως η παχυσαρκία, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, η υπέρταση, ο Σακχαρώδης Διαβήτης, οι διάφορες μορφές καρκίνου κ.α. Επίσης, είναι γνωστό ότι η σύγχρονη επιστημονική γνώση έχει αλλάξει κάποια από τα δεδομένα στο συγκεκριμένο πεδίο και έτσι σήμερα τα λιπαρά δεν θεωρούνται όλα επικίνδυνα, αλλά ορισμένα είναι μάλιστα απαραίτητα ή και ευεργετικά για την ανθρώπινη υγεία.
Τα λιπαρά αποτελούν βασικό μέρος της διατροφής (30-35% του συνόλου των θερμίδων στη Μεσογειακή διατροφή), παρέχουν ενέργεια (9 θερμίδες ανά γραμμάριο), γεύση και περιέχουν τα απαραίτητα λιπαρά οξέα και τις λιποδιαλυτές βιταμίνες Α, D, και Ε. Επίσης, βοηθούν στην απορρόφηση μετάλλων όπως το ασβέστιο και ο φωσφόρος. Ανάλογα με τη χημική τους δομή τα λιπαρά διακρίνονται σε τρεις κύριες κατηγορίες: στα κορεσμένα, στα μονοακόρεστα και τα πολυακόρεστα.
Τα κορεσμένα λιπαρά οξέα (στέρεα σε θερμοκρασία δωματίου) αποτελούν το βασικό διατροφικό παράγοντα που αυξάνει τα επίπεδα της ολικής χοληστερόλης και της LDL-χοληστερόλης (‘’κακή χοληστερόλη’’). Τα συναντάμε κυρίως σε κόκκινα κρέατα (μοσχάρι, χοιρινό, αρνί, κατσίκι, προβατίνα), σάλτσες, πλήρες γάλα και γιαούρτι, τυριά, μαργαρίνες, αλλαντικά, φοινικέλαιο και επεξεργασμένες τροφές (παγωτά, σοκολάτα, μπισκότα, πίτες κ.α). Η επίδραση της πρόσληψης των κορεσμένων λιπών έχει μελετηθεί εκτενώς τις τελευταίες δεκαετίες. Έρευνες έχουν δείξει ότι αυξημένη πρόσληψή τους σχετίζεται με τη δημιουργία αθηρωματικής πλάκας και εμφάνισης στεφανιαίας νόσου και άλλων καρδιαγγειακών νοσημάτων, με την εμφάνιση καρκίνου του μαστού, προστάτη, ενδομητρίου και παχέως εντέρου, με την ανάπτυξη Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2, υπέρτασης και άλλων εκφυλιστικών ασθενειών. Συστήνεται η καθημερινή τους κατανάλωση να μην ξεπερνά το 7% του συνόλου των θερμίδων.
Αντιθέτως, έμφαση θα πρέπει να δώσουμε στην πρόσληψη μονοακόρεστων λιπαρών οξέων (υγρά σε θερμοκρασία δωματίου), τα οποία αν αντικαταστήσουν τα κορεσμένα λιπαρά στη διατροφή μας επιφέρουν βελτίωση στην LDL-χοληστερόλη, χωρίς όμως να επηρεάζουν σημαντικά τα τριγλυκερίδια και την HDL-χοληστερόλη ( ΄’καλή χοληστερόλη’’). Η πρόσληψη υψηλών ποσοτήτων μονοακόρεστων λιπαρών (κυρίως από το ελαιόλαδο) έχει σχετιστεί με μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων διότι το ελαιόλαδο περιέχει υψηλά ποσά αντιοξειδωτικών ουσιών, όπως φαινόλες και βιταμίνη Ε, οι οποίες προστατεύουν την οξείδωση της LDL-χοληστερόλης (η οξειδωμένη μορφή είναι αθηρογόνος). Μάλιστα, η κατανάλωση 25 ml ελαιόλαδου την ημέρα αυξάνει την αντίσταση της LDL στην οξείδωση. Επιπρόσθετα, τα λιπαρά αυτής της κατηγορίας εκτός από την αντιθρομβωτική και αντιαθηρογόνο δράση τους, δρουν προστατευτικά και απέναντι στον καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών. Πρόσφατα ερευνητικές μελέτες έδειξαν ότι το ελαιόλαδο έχει και αντιυπερτασικές ιδιότητες ενώ διαθέτει και αντιμικροβιακή δράση στο γαστρεντερικό σωλήνα. Για τα παραπάνω συνίσταται η πρόσληψη λιπών στη διατροφή μας να προέρχεται κυρίως από μονοακόρεστα λιπαρά, δηλαδή να αντιστοιχούν περίπου στο 20% της ημερήσιας ενεργειακής πρόσληψης.
Τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα διακρίνονται σε ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα. Ο συνιστώμενος στόχος για την κατανάλωση πολυακόρεστων λιπαρών είναι έως 10% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας. Τα ω-6 λιπαρά οξέα απαντώνται στο αραβοσιτέλαιο, το σογιέλαιο, το ηλιέλαιο, το καρδαμέλαιο και σε μαργαρίνες πλούσιες σε πολυακόρεστα. Όλα αυτά τα έλαια στερούνται των ευεργετικών ιδιοτήτων του ελαιολάδου και γι’ αυτό δεν θα πρέπει να θεωρούνται τόσο απαραίτητο στοιχείο της διατροφής μας όσο το αγνό παρθένο ελαιόλαδο.
Τα ω-3 λιπαρά οξέα είναι απαραίτητα αφού είναι οξέα που δεν τα συνθέτει ο ανθρώπινος οργανισμός. Αποτελούν πρόδρομες ουσίες των εικοσανοειδών (προσταγλαδίνες, προστακυκλίνες) που έχουν ορμονική δράση, είναι απαραίτητα για τη δομή των κυτταρικών μεμβρανών π.χ. δόμηση νευρικού ιστού, αμφιβληστροειδούς, συμμετέχουν στο μεταβολισμό της χοληστερόλης, μειώνουν τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων και αυξάνουν τα επίπεδα της HDL-χοληστερόλης, ενώ δε φαίνεται να επηρεάζουν σημαντικά τα επίπεδα της LDL-χοληστερόλης. Οι βασικές πηγές των ω-3 λιπαρών οξέων είναι τα λιπαρά ψάρια (σκουμπρί, σαρδέλες, κολιός, τόνος, σολομός, γαύρος), τα θαλασσινά (οστρακοειδή και μαλάκια), οι ξηροί καρποί (καρύδια, αμύγδαλα, φιστίκια), το αυγό, η αντράκλα, το θαλάσσιο πλαγκτόν, το λιναρέλαιο και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.
Η Αμερικάνικη Καρδιολογική Ένωση επισημαίνει ότι η κατανάλωση ω-3 λιπαρών οξέων προστατεύει την καρδιά βελτιώνοντας το λιπιδαιμικό προφίλ, μειώνοντας τη θρόμβωση του αίματος, ελαττώνοντας την πιθανότητα εμφάνισης ξαφνικού θανάτου και μειώνοντας τη συχνότητα καρδιακής αρρυθμίας. Επίσης, δύο εκπρόσωποι των ω-3 λιπαρών οξέων, το εικοσαπεντανοϊκό οξύ (EPA) και το δωκοσαεξανοϊκό οξύ (DHA), έχει βρεθεί μέσα από έρευνες ότι βοηθούν στην πρόληψη του Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2. Σύμφωνα και με άλλους ερευνητές που μελέτησαν τη σχέση ω-3 και Διαβήτη, τα λίπη αυτά αυξάνουν την ελαστικότητα των φλεβών και των αρτηριών, μειώνουν την αντίσταση στην ινσουλίνη και έτσι εμποδίζουν την έναρξη και εμφάνιση του Διαβήτη τύπου 2. Τα ω-3 λιπαρά οξέα έχουν ιδιαίτερα ευεργετικές επιδράσεις και στην υπέρταση που παρουσιάζουν τα υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα. Επίσης φαίνεται από μελέτες ότι διαβητικά άτομα που καταναλώνουν λιπαρά ψάρια δύο φορές την εβδομάδα μπορούν να βελτιώσουν τόσο το γλυκαιμικό προφίλ τους όσο και την αρτηριακή τους πίεση. Αποτελέσματα άλλων επιστημονικών ερευνών προτείνουν ότι η κατανάλωση 42 γραμ ξηρών καρπών (πλούσια σε ω-3 λιπαρά) ημερησίως, σαν μέρος μιας δίαιτας χαμηλής σε χοληστερόλη και κορεσμένα λίπη μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας.
Επίσης, έχει βρεθεί ότι τα ω3 λιπαρά οξέα προστατεύουν τα μάτια και γενικά την όραση των διαβητικών, οι οποίοι συχνά παρουσιάζουν πρόβλημα με την όρασή τους λόγω της νόσου. Το DHA είναι το πιο διαδεδομένο είδος λίπους στον ιστό του ματιού και συνήθως προσλαμβάνεται σε μεγάλη ποσότητα από τα λιπαρά ψάρια που προαναφέρθηκαν. Ακόμη, τα ω-3 λιπαρά οξέα φαίνεται να έχουν ατικαταθλιπτική δράση και να βοηθούν στην αντιμετώπιση των αρθρίτιδων (π.χ οστεοαρθρίτιδα) και της σκλήρυνσης κατά πλάκας, ενώ ενισχύουν και την ικανότητα μάθησης, συγκέντρωσης και μνήμης. Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση ω3-λιπαρών οξέων στην εγκυμοσύνη σχετίζεται με τον δείκτη νοημοσύνης του νεογνού και μετέπειτα παιδιού. Η Αμερικάνικη Καρδιολογική Εταιρεία στις γενικές διαιτητικές οδηγίες που εξέδωσε ενθαρρύνει το γενικό πληθυσμό να καταναλώνει ψάρι, τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα, ενώ συστήνει και την καθημερινή λήψη 1 γραμ ω-3 λιπαρών οξέων. Τελευταίες μελέτες δείχνουν ότι και το σησαμέλαιο μπορεί να χρησιμοποιείται στη μαγειρική και στις σαλάτες καθώς διαθέτει χαρακτηριστικά των μονοακόρεστων λιπαρών και των ω-3 λιπαρών οξέων.
Μια άλλη κατηγορία λιπών που επηρεάζουν αρνητικά τα επίπεδα της χοληστερόλης είναι τα υδρογονωμένα λιπαρά οξέα (γνωστά και ως trans λιπαρά οξέα). Πιο συγκεκριμένα, αυτά τα λιπαρά αυξάνουν τα επίπεδα της LDL-χοληστερόλης και μειώνουν τα επίπεδα της HDL-χοληστερόλης. Τα trans λιπαρά οξέα προέρχονται κυρίως από τη θερμική επεξεργασία ελαίων και ζωικού βουτύρου, με μια χημική διεργασία που ονομάζεται υδρογόνωση. Έτσι, συνήθως τα προσλαμβάνουμε από έτοιμα αρτοσκευάσματα (μπισκότα, ντόνατς κ.α.) και από τηγανητά τρόφιμα (πατάτες ή τηγανητό κοτόπουλο κ.α.). Αρκετά χρόνια πριν η επιστημονική κοινότητα είχε θορυβηθεί από την ύπαρξη υδρογονωμένων λιπαρών οξέων σε μαργαρίνες που κυκλοφορούσαν στο εμπόριο. Σήμερα, ωστόσο, η χημική βιομηχανία έχει απαλλάξει τις μαλακές μαργαρίνες από την ύπαρξη υδρογονωμένων λιπών, κάτι που συνήθως αναφέρεται και στη συσκευασία των προϊόντων.
Στους ανθρώπους η χοληστερόλη που προσλαμβάνουν από τις τροφές επηρεάζει τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα, ωστόσο η επίδραση αυτή δεν είναι τόσο σημαντική όσο αρχικά είχε εκτιμηθεί από τους επιστήμονες ύστερα από έρευνες σε πειραματόζωα. Μια διατροφή υψηλή σε χοληστερόλη αυξάνει τα επίπεδά της στο αίμα, αλά η επίδραση αυτή ποικίλλει σημαντικά από άνθρωπο σε άνθρωπο. Πρόσφατα, έρευνες έδειξαν ότι η διατροφική χοληστερόλη αυξάνει το λόγο της ολικής προς την HDL-χοληστερόλη (αθηρωματικός δείκτης), επιδρώντας αρνητικά στο συνολικό λιπιδαιμικό προφίλ. Τα τρόφιμα που περιέχουν υψηλές ποσότητες χοληστερόλης και πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο είναι ο κρόκος αυγού, τα ζωικά λίπη (π,χ βούτυρο), τα κόκκινα κρέατα, τα γαλακτοκομικά πλήρη σε λιπαρά, τα τυριά, τα θαλασσινά και τρόφιμα που παρασκευάζονται από τα παραπάνω, κυρίως είδη ζαχαροπλαστικής και αρτοσκευάσματα. Η σύσταση για την πρόσληψη χοληστερόλης από τη διατροφή είναι κάτω των 200 mg την ημέρα.
Σύμφωνα με τη Μεσογειακή διατροφή, το λίπος δεν θα πρέπει να περιορίζεται στην καθημερινή διατροφή ενός ατόμου με φυσιολογικό σωματικό βάρος. Εξαίρεση αποτελούν ωστόσο τα υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα. Σε αυτό που οφείλουμε να δώσουμε έμφαση είναι κυρίως η ποιότητα του λίπους. Έτσι, θα πρέπει να αποφεύγονται τα κορεσμένα και trans λιπαρά οξέα, ενώ το άτομο θα πρέπει να ενθαρρύνεται να προσλαμβάνει κυρίως μονοακόρεστα και ω-3 λιπαρά οξέα. Ο λόγος ω6/ω3 θα πρέπει να είναι 4/1 και όχι 10/1 όπως συμβαίνει σήμερα στις χώρες του Δυτικού κόσμου. Μία σύσταση που πρέπει να δοθεί στους καταναλωτές είναι να διαβάζουν τις ετικέτες τροφίμων προσεχτικά ώστε να αποφεύγουν τα κακής ποιότητας λιπαρά και να επιλέγουν αυτά που θα τους θωρακίσουν την υγεία.
Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι το φαγητό είναι μια απόλαυση και ευχάριστη απασχόληση, από το οποίο δεν θα πρέπει να λείπουν και τα λιπαρά. Το μέτρο στην ποσότητά τους και η σωστή ποιότητά τους θα κάνει τη διαφορά!
Γράφει ο/η Κάζης Αβραάμ, Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, M.Sc στην Κλινική Διατροφή
Ευχάριστα νέα για του άντρες!
Η κατανάλωση ενός ποτηριού χυμού σε καθημερινή βάση θεωρείται ότι έχει ακριβώς τις ίδιες ιδιότητες με το Viagra-και τα παρεμφερή χάπια- με τη διαφορά ότι μειώνεται ο κίνδυνος καρδιοπάθειας, καθώς ο χυμός ροδιού είναι φυσικό προϊόν.
Συνολικά 53 άνδρες με προβλήματα στύσης ηλικίας 21-70 ετών συμμετείχαν στην έρευνα, καταναλώνοντας καθημερινά επί ένα μήνα ένα ποτήρι χυμό ροδιού με το γεύμα τους. Περισσότεροι από τους μισούς εξ αυτών στο τέλος του μήνα είχαν καλύτερες σεξουαλικές επιδόσεις, ενισχύοντας τη θεωρεία των επιστημόνων.
Σημειώνεται ότι ήδη το ρόδι θεωρείται ικανό να μειώσει σε μεγάλο βαθμό τον κίνδυνο καρδιοπάθειας και καρκίνου του προστάτη, καθώς περιέχει περισσότερα αντιοξειδωτικά από οποιοδήποτε άλλο φρούτο, χυμό, τσάι ή κόκκινο κρασί.
πηγή: health.eportal.gr
Ξηροί Καρποί και Υγεία
Οι ξηροί καρποί είναι μια κατηγορία τροφίμων που ο άνθρωπος καταναλώνει από την αρχαιότητα. Προσφέρουν στον οργανισμό μας ενέργεια και απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.
Μικρή ποσότητα ξηρών καρπών τροφοδοτεί τον οργανισμό μας με μεγάλες ποσότητες ενέργειας, ακόρεστων λιπαρών οξέων, φυτικών πρωτεϊνών,αντιοξειδωτικών, βιταμινών, ανόργανων συστατικών(ασβέστιο,σίδηρο,κάλιο,μαγνήσιο και χαλκό) και φυτικών ινών. Πίσω από την ιδαίτερη γεύση που έχει η κάθε κατηγορία ξηρών καρπών κρύβονται τα ωφέλιμα ακόρεστα λιπαρά οξέα και μηδενική ποσότητα χοληστερόλης.
Η σωστή κατανάλωσή τους προσφέρει:
- Μείωση της "κακής" χοληστερόλης (LDL) και αύξηση της "καλής" χοληστερόλης (HDL)
- Βελτίωση λειτουργίας και φυσικής κατάστασης των αρτηριών της καρδιάς
- Προστασία από την εμφάνιση του διαβήτη
- Βελτίωση λειτουργίας του εντέρου και καλύτερη κάλυψη των διατροφικών αναγκών του ανθρώπου
- Καταπολέμηση του οξειδωτικού stress στον οργανισμό
ΚΑΡΥΔΙ
Τα καρύδια αποτελούν μια από τις καλύτερες πηγές ω-3 και ω-6 λιπαρών οξέων και αντιοξειδωτικών ουσιών στη φύση. Τα σκουρόχρωμα καρύδια περιέχουν περισσότερη βιταμίνη Α σε σχέση με τα αντίστοιχα ανοιχτόχρωμα ενισχύοντας την άμυνα του οργανισμού απέναντι στις μολύνσεις.Μια χούφτα καθαρισμένα καρύδια περιέχουν 190 θερμίδες. Μελέτες έδειξαν πως 1 και 1/2 χούφτα καρύδια ημερησίως στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής οδηγεί σε βελτίωση της λειτουργίας των αγγείων και την ελάττωση της πιθανότητας εμφάνισης στεφανιαίας νόσου.
ΦΥΣΤΙΚΙ ΑΡΑΠΙΚΟ
Τα αράπικα φυστίκια είναι εξαιρετική πηγή των βιταμινών της νιασίνης και του φυλλικού οξέος. Περιέχουν φυτικές στερόλες, ουσίες που σε υψηλά ποσά συμβάλλουν στη μείωση της απορρόφησης της χοληστερόλης. Επίσης το φυλλικό οξύ βοηθά στην αναγέννηση των ερυθρών αιμοσφαιρίων και προστατεύει από την αναιμία και τη θρομβοπενία. Μια χούφτα αράπικα φυστικιά αποδίδουν 160 θερμίδες (kcal). Πρόσφατες μελέτες έδειξαν πως βελτιώνουν τα επίπεδα ολικής και HDL χοληστερόλης σε υγιείς ενήλικες ενώ προσδίδουν και σημαντικά αντιοξειδωτικά οφέλη.
ΑΜΥΓΔΑΛΟ
Τα αμύγδαλα θεωρούνται πλούσια πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, βιταμίνης Ε και βιταμίνης Β2. Η βιταμίνη Β2 είναι η καταλληλότερη για αντιμετώπιση προβλημάτων του δέρματος. Μια χούφτα αμύγδαλα περιέχει 160 θερμίδες (kcal). Έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένο λίπος. Από έρευνες προέκυψε πως τα αμύγδαλα συμβάλλουν στη μείωση της "κακής" χοληστερόλης χωρίς να μείωνουν την "καλή" χοληστερόλη.
ΦΟΥΝΤΟΥΚΙ
Τα φουντούκια είναι καλή πηγή φυτικών ινών και μαγγανίου, ενός ιχνοστοιχείου που συμμετέχει σε αντιοξειδωτικά συστήματα του οργανισμού μας. Περιέχουν την υψηλότερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη Β6 η οποία είναι απαραίτητη για την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος. Μια χούφτα φουντούκια αποδίδει 177 θερμίδες (kcal). Μελέτες έδειξαν πως τα φουντούκια συμβάλλουν στην αύξηση της αντιοξειδωτικής δυναμικής του πλάσματος του αίματος κατά 20%.
ΦΥΣΤΙΚΙ ΚΕΛΥΦΩΤΟ
Τα κελυφωτά φυστίκια είναι πλούσια σε λινελαϊκό και λινολενικό οξύ απαραίτητα για την ανθρώπινη διατοφή, και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Όπως είναι η νιασίνη και το φυλλικό οξύ. Η νιασίνη είναι η βιταμίνη που ελευθερώνει ενέργεια από τα κύτταρα και συμβάλλει στην καλή υγεία του δέρματος. Τα κελυφωτά φυστίκια έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε νιασίνη απ' όλους τους ξηρούς καρπούς. Οι θερμίδες που αποδίδουν ανά χούφτα είναι 167(kcal) και βελτιώνουν τα επίπεδα ολικής και HDL χοληστερόλης σε υγιείς ενήλικες.
ΚΟΛΟΚΥΘΟΣΠΟΡΟΣ (ΠΑΣΑΤΕΜΠΟΣ)
Είναι φυσικό και πολύ θρεπτικό προϊόν. Το λίπος που περιέχουν μεταξύ 40-50% είναι πλούσιο σε ακόρεστα λιπαρά οξέα. Το ποσοστό των πρωτεϊνών τους κυμαίνεται στα 30-40% ενώ παρουσιάζουν την υψηλότερη περιεκτικότητα σε σίδηρο από οποιοδήποτε άλλο είδος σπόρων. Περιέχουν επίσης βιταμίνες E και C. Μια χούφτα κολοκυθόσπορων αποδίδει 154 θερμίδες (kcal). Μελέτες έδειξαν οι κολοκυθόσποροι επιδρούν καταπραϋντικά σε προβλήματα του προστάτη ενώ εξομαλύνουν τη λειτουργία του ουροποιητικού συστήματος.
ΗΛΙΟΣΠΟΡΟΣ
Στην κατηγορία των ξηρών καρπών από τα πλέον θρεπτικά και υγιεινά προϊόντα είναι οι ηλιόσποροι. Αυτό οφείλεται στην υψηλή τους περιεκτικότητα σε ακόρεστα λιπαρά οξέα. Από τα συνολικά τους λιπαρά περίπου το 70% είναι πολυακόρεστα, το 20% μονοακόρεστα και μόνο το 10% είναι κορεσμένα. Τα ακόρεστα λιπαρά οξέα είναι ευεργετικά για τον ανθρώπινο οργανισμό και θεωρούνται απαραίτητα για τη σωστή διατροφή. Είναι πλούσια σε πρωτείνες και φυτικές ίνες. Μια χούφτα ηλιόσπορων αποδίδει 85 θερμίδες (kcal).
ΔΑΜΑΣΚΗΝΑ ΑΠΟΞΗΡΑΜΕΝΑ
Τα ξηρά δαμάσκηνα προσφέρουν βιταμίνες και μέταλλα που είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία και τον μεταβολισμό μας.Αποτελούν πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών βιταμινών όπως η βιταμίνη Α που βοηθά στην όραση και στην υγεία του δέρματος και η βιταμίνη C που είναι απαραίτητη για την αναπλαση των ιστών. Εκτός από τις βιταμίνες τα ξηρά δαμάσκηνα περιέχουν σημαντικές ποσότητες μετάλλων και ιχνοστοιχείων δηλαδή σίδηρο, χαλκό, κάλιο και σελήνιο.Αποτελέσματα ερευνών έδειξαν ότι τα αποξηραμένα δαμάσκηνα προστατεύουν το καρδιαγγειακό σύστημα μειώνουν την κακή χοληστερόλη,την αρτηριακή πίεση και τον κίνδυνο εμφάνισης πολλών τύπων καρκίνου.
ΣΥΚΑ
Τα ξερά σύκα είναι καρπός αποξηραμένος στον ήλιο χωρίς κανένα χημικό πρόσθετο. Είναι εύγευστα, θρεπτικά και υγιεινά. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε μέταλλα όπως ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο, μαγνήσιο, και βιταμίνη Α καθώς και φυτικές ίνες. Περιέχουν μεγάλη ποσότητα σακχάρων γι αυτό και αποτελούν σημαντική πηγή ενέργειας για τον ανθρώπινο οργανισμό. Ένα μεγάλο ξερό συκό αποδίδει 60 θερμίδες.
ΠΡΟΣΟΧΗ
ΠΡΟΤΙΜΉΣΤΕ ΒΙΟΛΟΓΙΚΆ ΠΡΟΪΌΝΤΑ Ή ΤΟΥΛΆΧΙΣΤΟΝ ΑΥΤΆ ΠΟΥ ΔΕΝ ΈΤΥΧΑΝ ΜΕΓΆΛΗΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΊΑΣ ΌΠΩΣ ΨΕΚΑΣΜΌ, ΚΆΛΟ ΘΑ ΉΤΑΝ ΑΝ ΕΊΝΑΙ ΑΛΑΤΙΣΜΈΝΑ ΝΑ ΤΑ ΠΛΈΝΕΤΑΙ ΚΑΛΆ ΠΡΟΤΟΎ ΤΑ ΦΆΤΕ.
πηγή: ekfysews.gr
Τροφές «χρυσάφι» για την καρδιά
Σύμφωνα με τις διαπιστώσεις πολλών επιστημονικών ερευνών, κάποιες τροφές θεωρούνται «θαυματουργές», αφού...προστατεύουν την καρδιά μας. Την καρδιά μας δεν πρέπει ποτέ να την παίρνουμε ως δεδομένο, αλλά οφείλουμε να τη φροντίζουμε συνεχώς και να την κρατάμε σε φόρμα. Εκτός από την ικανότητά της να ερωτεύεται, είναι ένα μοναδικό όργανο για το σώμα μας, γιατί είναι ο μυς που μας κρατά στη ζωή. Οι τελευταίες έρευνες σε θέματα υγείας και διατροφής μάς υποδεικνύουν ότι τα όπλα για καταπολέμηση του καρκίνου, των καρδιοπαθειών κ.τ.λ. δεν είναι τα φάρμακα, αλλά οι τροφές που τρώμε! Γι' αυτό ρίξτε μια ματιά στα τρόφιμα που θα κάνουν την καρδιά σας να χτυπά για πολλά χρόνια και πάνω απ' όλα χωρίς προβλήματα και ενοχλήσεις.
Όσπρια Τα όσπρια περιέχουν ένα είδος φυτικών ινών - τις μη διαλυτές φυτικές ίνες - που μειώνουν την κακή (LDL) χοληστερόλη, ελαττώνοντας έτσι τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις. Ελαιόλαδο Χρησιμοποιείτε το ελαιόλαδο ως το κύριο λάδι στη διατροφή σας. Περιέχει μονοακόρεστα λιπαρά που μειώνουν την LDL (κακή χοληστερόλη). Το ελαιόλαδο έχει θετική επίδραση στα τοιχώματα των αγγείων εμποδίζοντας την αρτηριοσκλήρωση. Προσοχή όμως: είναι πλούσιο σε θερμίδες, γι' αυτό και πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο! (1 κουταλιά σούπας έχει 120-130 θερμίδες). Λιπαρά ψάρια Τα λιπαρά ψάρια είναι η καλύτερη πηγή των ω-3 λιπαρών οξέων που είναι απαραίτητα για τον οργανισμό. Τα ω-3 λιπαρά βοηθούν στη ρύθμιση της πίεσης και έχουν αντιθρομβωτικές ιδιότητες (δηλ. εμποδίζουν το πήξιμο του αίματος που μπορεί να οδηγήσει σε φράξιμο αρτηρίας και διακοπή στην κυκλοφορία). Επίσης έχουν αντιφλεγμονώδη δράση. Προστατεύουν τις αρτηρίες από τη φλεγμονή που οδηγεί στην αρτηριοσκλήρυνση. Να καταναλώνονται 2-3 φορές την βδομάδα. Λιπαρά ψάρια: σολομός, τσιπούρα, σκουμπρί, σαρδέλες, πέστροφα και ρέγγα. Επιλέξτε φρέσκα ή κατεψυγμένα, όχι όμως αλατισμένα. Ξηροί καρποί και σπόροι Οι ξηροί καρποί είναι μια πολύ καλή πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, καθώς επίσης και της βιταμίνης Ε. Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι περιέχουν επίσης και ποικιλία άλλων φυτοθρεπτικών συστατικών, που έχουν δυνατή αντιοξειδωτική δράση. H κατανάλωσή τους σε μέτριες ποσότητες μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της κακής χοληστερόλης και στην προστασία της καρδιάς. Προτιμήστε αμύγδαλα, φιστίκια, καρύδια κ.τ.λ. χωρίς αλάτι. Οι σπόροι, όπως λιναρόσπορος, κολοκυθόσπορος και ηλιόσπορος μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε σαλάτες, σε δημητριακά προγεύματος και μπορείτε να τους βρείτε σε πολύσπορα ψωμιά. Φρούτα & λαχανικά Οι αντιοξειδωτικές βιταμίνες που περιέχουν τα φρούτα, βοηθούν την κυκλοφορία του αίματος, αφού καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες που σκληραίνουν τις αρτηρίες. Επιλέγετε περισσότερο τα φρούτα με έντονα χρώματα όπως φράουλες, μούρα, πεπόνι, καρπούζι, ροδάκινα κ.τ.λ. γιατί είναι πολύ πλούσια σε αντιοξειδωτικά στοιχεία. Τα εσπεριδοειδή και τα ακτινίδια είναι επίσης φρούτα που προστατεύουν την καρδιά γιατί είναι πλούσια σε βιταμίνη C. Επίσης τα λαχανικά είναι πολύτιμα για την υγεία του οργανισμού μας. Συνδυάστε λοιπόν, κάθε γεύμα σας με ποικιλία λαχανικών. Να προτιμάτε λαχανικά με ποικιλία χρωμάτων, π.χ. κόκκινη - κίτρινη πιπεριά, καρότο, μπρόκολο κ.τ.λ. Η ντομάτα ξεχωρίζει ανάμεσα στα λαχανικά, γιατί περιέχει τη λυκοπίνη, ένα αντιοξειδωτικό συστατικό με έντονες θεραπευτικές ιδιότητες. Όταν η ντομάτα είναι μαγειρεμένη, ιδιαίτερα όταν συνδυάζεται με λίγο ελαιόλαδο, απορροφάται πολύ καλύτερα η λυκοπίνη (π.χ. οι σπιτικές σάλτσες ντομάτας για μακαρόνια, γιαχνί, ντοματοπολτός, κέτσαπ). Και μια συμβουλή: Αν δεν καταναλώνετε 5-7 μερίδες φρούτων ή λαχανικών καθημερινά (π.χ. δεν σας αρέσουν ή υπάρχει πρόβλημα στο παχύ έντερο), τότε είναι απαραίτητο να παίρνετε συμπλήρωμα διατροφής με τις αντιοξειδωτικές βιταμίνες Α, C, Ε. Κρεμμύδι και σκόρδο Εμπλουτίστε τα γεύματα σας με κρεμμύδι (π.χ. φρέσκο, κόκκινο), σκόρδο ή πράσα, που είναι συνδεδεμένα με την υγεία της καρδιάς. Όλα αυτά εμποδίζουν την οξείδωση της LDL «κακής χοληστερόλης» και έτσι δεν επιτρέπουν να κολλήσει στα αρτηριακά τοιχώματα. Το σκόρδο περιέχει περίπου 200 ενεργά συστατικά, τα οποία μειώνουν τη χοληστερόλη, εμποδίζουν τη θρόμβωση και μειώνουν τον κίνδυνο για έμφραγμα.
Πράσινο τσάι Στο πράσινο τσάι έχουν βρεθεί έντονες αντιοξειδωτικές ιδιότητες, που προστατεύουν την καρδιά.
Κόκκινο κρασί Βάλτε το κόκκινο κρασί στη ζωή σας! Με μέτρια κατανάλωση, 1-2 ποτήρια, μέχρι τέσσερις φορές την εβδομάδα, το κρασί μάς προσφέρει πολυφαινόλες, στοιχεία που προστατεύουν τις αρτηρίες.
πηγή: health.eportal.gr
Μακροβιοτική η διατροφή των λεπτών ισορροπιών
Γιν είναι η ενέργεια της σιωπής, του κρύου, της σκοτεινιάς και της ηρεμίας (π.χ. γιν θεωρείται η γυναίκα, ο χειμώνας, η γλυκιά γεύση).
Η γιανγκ ενέργεια είναι εξωστρεφής, φωτεινή και ενεργητική (π.χ. γιανγκ θεωρείται ο άνδρας, το καλοκαίρι, η αλμυρή και η πικρή γεύση).
Η μακροβιοτική διατροφή βασίζεται στην αρχαία κινεζική φιλοσοφία της εξισορρόπησης μεταξύ της γιν και της γιανγκ ενέργειας - των δύο πόλων της ζωτικότητας του σύμπαντος. Πρόκειται για μια «ενεργειακή» διατροφή που πρεσβεύει ότι εξασφαλίζει την αρμονική λειτουργία του σώματος, του πνεύματος και της ψυχής. O στόχος αυτός επιτυγχάνεται με την κατανάλωση τροφίμων που συμβάλλουν στην εναρμόνιση των δυνάμεων του γιν και του γιανγκ. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να επιλέγουμε τροφές με έντονη ενέργεια γιν ή γιανγκ. Αντιθέτως, πρέπει να αποφεύγουμε τις τροφές των δύο άκρων –δηλαδή όσες είναι εξαιρετικά γιν ή πολύ γιανγκ– και να τρεφόμαστε με εκείνες που εξισορροπούν ενεργειακά αυτές τις δύο δυνάμεις, όπως είναι τα δημητριακά.
Oι δυνάμεις του γιν και του γιανγκ ενυπάρχουν η μία μέσα στην άλλη. Το καλοκαίρι, λόγου χάρη, που θεωρείται εποχή γιανγκ, παράγονται πολλές τροφές γιν! Κατά τον ίδιο τρόπο, το χειμώνα, που θεωρείται εποχή γιν, φύονται τροφές γιανγκ.
Η ισορροπια ανάμεσα στο γιν και στο γιανγκ δεν είναι στατική - διαρκώς μεταβάλλεται. Γι’ αυτό και δεν είναι απλό να οριστούν οι γιν και οι γιανγκ τροφές. Υπάρχουν, ωστόσο, κάποια όρια:
• Στις γιν τροφές ανήκουν κυρίως εκείνες που φύονται μέσα στη γη, όπως οι πατάτες, τα καρότα και τα παντζάρια. Υπερβολικά γιν θεωρούνται η ζάχαρη και το αλκοόλ. Ακολουθούν το μέλι, το γάλα και οι ξηροί καρποί.
• Στις γιανγκ τροφές ανήκουν κυρίως όσες βρίσκονται πιο πολύ στον αέρα και τον ήλιο, όπως είναι τα φρούτα και τα λαχανικά. Υπερβολικά γιανγκ θεωρούνται το αλάτι και τα αυγά. • Στις τροφές που εξισορροπούν τη γιν και τη γιανγκ ενέργεια ανήκουν τα δημητριακά, ιδιαίτερα το ρύζι.
Μοιάζει με τη μεσογειακή διατροφή Η μακροβιοτική διατροφή δεν απέχει από τις αρχές της μεσογειακής διατροφής, με δεδομένο ότι είναι πλούσια σε ακατέργαστα σιτηρά, λαχανικά, φρούτα, όσπρια και θαλασσινά. Επίσης, προβλέπει τον περιορισμό της κατανάλωσης κρέατος, πουλερικών και γαλακτοκομικών. Oρισμένα από τα πιάτα της μακροβιοτικής διατροφής μάς είναι γνώριμα, π.χ. ψάρι με σαλάτα, όσπρια με ρύζι, θαλασσινά ή δημητριακά με λαχανικά.
Η βάση της είναι τα δημητριακά Περισσότερο από το 50% της μακροβιοτικής διατροφής ανήκει στα δημητριακά ολικής άλεσης (σιτάρι, ρύζι, καλαμπόκι, φαγόπυρο κλπ.). Το 20-30% καλύπτεται από τα λαχανικά, τους σπόρους (π.χ. λιναρόσπορος, κολοκυθόσπορος) και τα όσπρια. Το υπόλοιπο 15-20% καταλαμβάνουν τα φρούτα εποχής, τα ψάρια και οι ξηροί καρποί. Είναι σημαντικό τα τρόφιμα να είναι της εποχής, χωρίς προσθήκη συντηρητικών ή λιπασμάτων.
Αλλάζει ανάλογα με τον καιρό Η μακροβιοτική διατροφή δεν είναι στατική. Γι’ αυτό και το κέντρο βάρους της μετατοπίζεται προς την αυξημένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών το καλοκαίρι, ενώ όταν ο καιρός είναι κρύος, προτιμώνται τα όσπρια και τα δημητριακά.
Συνιστά την αποφυγή ορισμένων τροφίμων Oρισμένες τροφές, σύμφωνα με τη μακροβιοτική θεωρία, μας ωθούν στα ακραία σημεία της γιν και της γιανγκ ενέργειας, διαταράσσοντας την αρμονία μας. Γι’ αυτό και καλό είναι να καταναλώνονται με μέτρο. Σε αυτές τις τροφές ανήκουν: • Oι επεξεργασμένες τροφές που περιέχουν συντηρητικά. • Τα λιπαρά και τα ζωικά προϊόντα (κρέας, αλλαντικά, γαλακτοκομικά). • Oι κονσέρβες και τα κατεψυγμένα τρόφιμα. • O καφές, το μαύρο τσάι, το κακάο και οι έτοιμοι χυμοί φρούτων.
Η βάση της μακροβιοτικής διατροφής είναι τα ακατέργαστα σιτηρά, που αποκαλούνται «ενεργειακοί σπινθήρες» του οργανισμού επειδή τον πυροδοτούν με ενέργεια. Τα σιτηρά περιέχουν υδατάνθρακες, που θεωρούνται η «τροφή» του εγκεφάλου, αλλά και των μυών. Επίσης, προάγουν τη σωστή λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος, ενώ απαιτούν καλό μάσημα και συμβάλλουν στην καλύτερη απορρόφησή τους από τον οργανισμό. Πυροδότες ενέργειες, είναι:
Το σιτάρι : Προάγει την πνευματική διαύγεια και την ενδοκρινική ισορροπία, καταπολεμά την αναιμία και προστατεύει το δέρμα από τη φθορά.
O λιναρόσπορος : Θεωρείται επουλωτικός, αποτοξινώνει το πεπτικό σύστημα, βοηθά στην καλή κυκλοφορία του αίματος και στην ανάπλαση των κυττάρων.
Η βρόμη και η σίκαλη : Τονώνουν και εξισορροπούν το πεπτικό σύστημα, βοηθούν στη ρύθμιση της χοληστερίνης και του σακχάρου.
Το κριθάρι : Συμβάλλει στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος, καθώς και του ήπατος.
Tο καστανό ρύζι : Εξισορροπεί την ενέργεια και συμβάλλει στην εύρυθμη λειτουργία του πεπτικού συστήματος.
Tο Καλαμπόκι : Είναι πηγή ενέργειας και βοηθά στη ρύθμιση της χοληστερίνης.
Tο Φαγόπυρο : Ενισχύει την καλή λειτουργία του κυκλοφορικού συστήματος και τονώνει την ενεργητικότητα.
Tο Κεχρί : Διευκολύνει την κυκλοφορία του αίματος στις αρτηρίες, αλλά και την ικανότητα έκφρασης του ατόμου.
H Κινόα : Θεωρείται ότι έχει αντιγηραντική δράση και ενισχύει την άμυνα του ανοσοποιητικού συστήματος.
Πρωινό
1 ποτήρι γάλα σόγιας ή ρυζιούκαι 1-2 ρυζογκοφρέτες ή ένα μπολ δημητριακά (π.χ. σιτάρι, κουάκερ)
Δεκατιανό
1 φρέσκο φρούτο εποχής
Μεσημεριανό
Ι μερίδα όσπρια της επιλογής σας με ρύζι και σαλάτα εποχής (π.χ. αγγουροντομάτα) ή 1 μερίδα όσπρια με τυρί τοφού και σαλάτα εποχής
Απογευματινό
1 φέτα κέικ από φαγόπυρο (ή άλλο ακατέργαστο δημητριακό) και 1 ποτήρι φρέσκο χυμό ή επιδόρπιο σόγιας και αφέψημα
(π.χ. πράσινο τσάι)
Βραδινό
1 μπιφτέκι σόγιας και σαλάτα εποχής
Πρωινό
1 ποτήρι φρέσκο χυμό φρούτων
και 1 φέτα ψωμί από φαγόπυρο με μέλι
Δεκατιανό
2-3 κρακεράκια σίκαλης και τυρί τοφού
Μεσημεριανό
1 μπιφτέκι σόγιας και σαλάτα εποχής με φύτρα φασολιού ή φύτρα αλφάλφα (ποικιλία φύτρων δημητριακών και οσπρίων που περιέχει π.χ. σουσάμι, ηλιόσπορους, ρεβίθια, φακές κλπ.) και ρίζες λαχανικών (π.χ. σελινόριζα, παντζάρι)
Απογευματινό
1 ποτήρι φρέσκο χυμό φρούτων
Βραδινό
1 σαλάτα με τυρί τοφού και φύτρα φασολιού, λιναρόσπορο, κολοκυθόσπορο και ελιές
Πρωινό
Επιδόρπιο σόγιας με δημητριακά (π.χ. κουάκερ) ή 1 ποτήρι γάλα ρυζιού με δημητριακά και 1 κουταλιά της σούπας ταχίνι ή μέλι
Δεκατιανό
2 κουλουράκια βρόμης και 1 ποτήρι φρέσκο χυμό φρούτων
Μεσημεριανό
1 σαλάτα με βραστή πατάτα, φύτρα αλφάλφα, ρίζες λαχανικών και λιναρόσπορο (ή κολοκυθόσπορο ή παπαρουνόσπορο) ή σαλάτα με όσπρια (ή καλαμπόκι) και φύτρα της επιλογής σας
(π.χ. οσπρίων, δημητριακών)
Απογευματινό
10-15 τεμάχια ξηρών καρπών και ένα φρούτο εποχής ή 1 ποτήρι φρέσκο χυμό φρούτων
και 2-3 ρυζογκοφρέτες
Βραδινό
1 μέτριο παξιμάδι με 1 ντομάτα τριμμένη, τυρί τοφού και σαλάτα πράσινη με όσπρια
Πρωινό
1 αφέψημα και 1 φέτα ψωμί από φαγόπυρο και τυρί τοφού
Δεκατιανό
10-15 τεμάχια ξηρών καρπών και φύτρα αλφάλφα
Μεσημεριανό
Σούπα λαχανικών με πατάτα, καλαμπόκι, φασολάκια (ή όσπρια), λιναρόσπορο, κολοκυθόσπορο και σαλάτα με φύτρα και μέλι
Απογευματινό
1 φρούτο εποχής
Βραδινό
Ψάρι ψητό και σαλάτα με όσπρια, φύτρα φασολιού και ρίζες Λαχανικών
(Τα τρόφιμα της μακροβιοτικής διατροφής θα τα βρείτε στα σουπερμάρκετ και στα καταστήματα με βιολογικά προϊόντα.)
πηγή: vita
