Διακοπές στις Καλύτερες Τιμές!

Booking.com

Ποιες τροφές βοηθούν στο μαύρισμα;

Το μαύρισμα αποτελεί μία φυσιολογική αμυντική λειτουργία του οργανισμού μας στην επικίνδυνη υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου. Συγκεκριμένα, με την επίδραση του ήλιου ερεθίζεται μία ομάδα κυττάρων που βρίσκονται ακριβώς κάτω από την επιδερμίδα και εκκρίνουν μία ουσία, τη μελανίνη, που σχηματίζει ένα προστατευτικό τείχος εμποδίζοντας την είσοδο της υπεριώδους ακτινοβολίας στο εσωτερικό του οργανισμού.

Η μελανίνη είναι η κυρίως υπεύθυνη ουσία για το μαύρισμα. Επιστημονικά στοιχεία που να δείχνουν ότι τροφές μπορούν να ερεθίσουν την έκκριση μελανίνης και να προκαλέσουν μαύρισμα, δεν υπάρχουν. Ωστόσο, το πολυπόθητο για πολλούς μαύρισμα επιτυγχάνεται και με έναν παράλληλο δρόμο: την πρόσληψη καροτενοειδών. Τα καροτενοειδή, ουσίες που υπάρχουν κατά βάση σε λαχανικά και φρούτα, όπως η β-καροτίνη στο καρότο και στα βερίκοκα, η λυκοπίνη στο καρπούζι και στη ντομάτα, η λουτείνη στο μπρόκολο και στο σπανάκι, ευθύνονται σε μικρό, έστω, βαθμό για το σκουρόχρωμο της επιδερμίδας μας. Οι χρωστικές αυτές ουσίες αποθηκεύονται κάτω από την επιδερμίδα και σε μεγάλες συγκεντρώσεις μπορούν να επηρεάσουν και το χρώμα του δέρματος.

Προσοχή όμως στην υπερκατανάλωσή τους, γιατί οι ουσίες αυτές σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να είναι επικίνδυνες. Γνωστό τέτοιο παράδειγμα αποτελεί η κανθαξανθίνη, μία ουσία που ευρέως χρησιμοποιείται σε προϊόντα μαυρίσματος. Η ουσία αυτή, ενώ έχει εγκριθεί από το FDA και χρησιμοποιείται ως χρωστική στις τροφές σε μικρές ποσότητες, δεν έχει εγκριθεί ως συστατικό κρεμών μαυρίσματος, γιατί σε μεγάλες ποσότητες προκαλεί ηπατίτιδα, διαταραχές στην όραση και βλάβες στο γαστρεντερικό σύστημα.

Ένα άλλο γνωστό συστατικό των προϊόντων μαυρίσματος αποτελεί το DHA (διυδροξυακετόνη), που συναντάται και στις τροφές, σε μικρές ωστόσο ποσότητες (πατζάρια) και αντιδρώντας με τα αμινοξέα της κάτω στιβάδας της επιδερμίδας οδηγεί στο μαύρισμα (αντίδραση Maillard). Το τεχνητό αυτό μαύρισμα είναι μικρής έντασης και διαρκεί περίπου 5-7 μέρες.

Συμπερασματικά, οι τροφές από μόνες τους δεν μας οδηγούν στο μαύρισμα. Η κατανάλωση όμως λαχανικών, φρούτων κατά βάση, όσο και οσπρίων αυξάνει την περιεκτικότητα των χρωστικών ουσιών (καροτενοειδών) στο κάτω μέρος της επιδερμίδας, επηρεάζοντας έτσι τη διαδικασία μαυρίσματος. Σε κάθε περίπτωση όμως, δεν θα πρέπει να ξεχνούμε ότι η υπεριώδης ακτινοβολία αυξάνει την παραγωγή των επικίνδυνων ελευθέρων ριζών στο σώμα μας και η κατανάλωση των φρούτων και λαχανικών μας προσφέρει την κύρια αμυντική προστατευτική ασπίδα που είναι τα αντιοξειδωτικά συστατικά.

Γράφει: Παπαλαζάρου Αναστάσιος, Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, MSc

12 Food Additives to Avoid

Including something new in a food isn’t always a good idea, especially when it comes to your health. Here are 12 additives to subtract from your diet:

1. Sodium Nitrate (also called Sodium Nitrite) This is a preservative, coloring, and flavoring commonly added to bacon, ham, hot dogs, luncheon meats, smoked fish, and corned beef. Studies have linked eating it to various types of cancer.

2. BHA and BHT

Butylated hydroxyanisole and butylated hydrozyttoluene are used to preserve common household foods. They are found in cereals, chewing gum, potato chips, and vegetable oils. They are oxidants, which form potentially cancer-causing reactive compounds in your body.

3. Propyl Gallate

Another preservative, often used in conjunction with BHA and BHT. It is sometimes found in meat products, chicken soup base, and chewing gum. Animals studies have suggested that it could be linked to cancer.

4. Monosodium Glutamate (MSG)

MSG is an amino acid used as a flavor enhancer in soups, salad dressings, chips, frozen entrees, and restaurant food. It can cause headaches and nausea, and animal studies link it to damaged nerve cells in the brains of infant mice.

5. Trans Fats

Trans fats are proven to cause heart disease. Restaurant food, especially fast food chains, often serve foods laden with trans fats.

6. Aspartame

Aspartame, also known by the brand names Nutrasweet and Equal, is a sweetener found in so-called diet foods such as low-calorie desserts, gelatins, drink mixes, and soft drinks. It may cause cancer or neurological problems, such as dizziness or hallucinations.

7. Acesulfame-K

This is a relatively new artificial sweetener found in baked goods, chewing gum, and gelatin desserts. There is a general concern that testing on this product has been scant, and some studies show the additive may cause cancer in rats.

8. Food Colorings: Blue 1, 2; Red 3; Green 3; Yellow 6

Five food colorings still on the market are linked with cancer in animal testing. Blue 1 and 2, found in beverages, candy, baked goods and pet food, have been linked to cancer in mice. Red 3, used to dye cherries, fruit cocktail, candy, and baked goods, has been shown to cause thyroid tumors in rats. Green 3, added to candy and beverages, has been linked to bladder cancer. The widely used yellow 6, added to beverages, sausage, gelatin, baked goods, and candy, has been linked to tumors of the adrenal gland and kidney.

9. Olestra

Olestra, a synthetic fat found in some potato chip brands, can cause severe diarrhea, abdominal cramps, and gas. Olestra also inhibits healthy vitamin absorption from fat-soluble carotenoids that are found in fruits and vegetables.

10. Potassium Bromate

Potassium bromate is used as an additive to increase volume in some white flour, breads, and rolls. It is known to cause cancer in animals, and even small amounts in bread can create a risk for humans.

11. White Sugar

Watch out for foods with added sugars, such as baked goods, cereals, crackers, sauces and many other processed foods. It is unsafe for your health, and promotes bad nutrition.

12. Sodium Chloride

A dash of sodium chloride, more commonly known as salt, can bring flavor to your meal. But too much salt can be dangerous for your health, leading to high blood pressure, heart attack, stroke, and kidney failure.

Dr. Mercola's Comments:

Americans spend about 90 percent of their food budget on processed foods, which contain a staggering number of artificial food additives, preservatives, colors and flavor enhancers. That your health suffers as a consequence of this assault should come as no surprise.

To review each of the mere dozen mentioned here could fill several books, and would still only be the tip of the iceberg. As you may already know, I wrote an entire book just on artificial sweeteners, called Sweet Deception. The book is currently out of print as we sold out of the last edition, but we hope to have it back in print by the fall.

However, when it comes to food additives, perhaps one of the most important aspects is the health ramifications they have on your children.

New Study Confirms What Astute Parents Have Known for Years

The issue of whether or not food additives such as artificial colors contribute to behavioral problems in children has been disputed for many years. Fortunately, this may soon change.

A carefully designed randomized, double-blind, placebo-controlled study published in the journal The Lancet last year may have finally shifted the tide (for a free PDF of the full study see this link).

It concluded that a variety of common food dyes, and the preservative sodium benzoate – found in many soft drinks, fruit juices and salad dressings – do cause some children to become measurably more hyperactive and distractible.

The seven ingredients tested in the study included:

  • Sodium benzoate (E211)
  • Sunset yellow (E110)
  • Quinoline yellow (E104)
  • Carmoisine (E122)
  • Tartrazine (E102)
  • Ponceau 4R (E124)
  • Allura red AC (E129)

The results of this study have already prompted the British Food Standards Agency (FSA) to issue an immediate advisory to parents, warning them to limit their children's intake of additives if they notice an effect on behavior.

Unfortunately, but not surprisingly, the U.S. has not issued any similar warnings.

The worst behavioral responses from the additives were seen in the three-year-olds, compared to the older children in the study. But even within each age group, some children responded very strongly, and others not at all, indicating there are individual differences in how well your body can tolerate the assault of artificial additives. One theory is that the additives may trigger a release of histamines in certain sensitive kids.

Still, I believe that food additives such as preservatives, sweeteners and colorings should be avoided as much as possible, regardless of whether they have a marked effect or not as they clearly have no redeeming nutritional value, and can carry major long-term health risks.

Food Colors May be as Damaging as Lead in Gasoline on Children’s Brains

Another recent article, published in the British magazine The Independent on April 5 2008, reported that artificial food colors (but not the preservative sodium benzoate) are now set to be removed from hundreds of products in the UK because the results of the study mentioned above also indicate that the E-numbers do as much damage to children's brains as lead in gasoline, resulting in a significant reduction in IQ.

The lead author, Professor Stevenson, and his three colleagues have stated:

"The position in relation to AFCs [Artificial Food Colors] is analogous to the state of knowledge about lead and IQ that was being evaluated in the early 1980s ... Needleman [a researcher] found the difference in IQ between high and low lead groups was 5.5 IQ points ... This is very close to the sizes obtained in our study of food additives."

Officials at the British FSA are advising the food industry to voluntarily remove the six food dyes named in the study by the end of 2009, and replace them with natural alternatives if possible.

True to form, the food industry claims the additives are used in a mere “handful” of products, but the website ActionOnAdditives.com has already identified more than 1,000 food products that contain them – most of which are targeted at children.

BEWARE -- Already Banned Food Additives Still Found in Children’s Medicines

Another thing you need to be aware of, as a parent, is that when an ingredient is banned for use in food, it is not automatically banned for use in other areas such as medicine.

According to an expose’ by the British Food Commission last year, food additives that have already been banned for use in food and beverages are still used in a majority of pediatric over-the-counter medicines.

Their survey found that ALL BUT ONE medicine out of 41 contained an additive that had been banned.

The additives found in these drugs included:

The justification for using these toxic compounds is what you'd typically expect from an over-the-counter pharmaceutical trade group: Unlike foods, additives in medicines are used in small quantities and are only taken for a short time.

Does that make you feel any better?

This is just one more reason why it’s so important to question what your doctor or any other health professional may prescribe or recommend for your child, no matter what side of the counter it comes from, as many pediatric drugs can certainly be harmful, if not downright toxic to your child’s health.

Sugar and Salt

White sugar is named in the list above but I would have to disagree and identify high fructose corn syrup (HFCS) as far more problematic than white cane sugar. HFCS is the number one source of calories in the U.S. and causes far more damage than white sugar.

Salt is another challenge, as it can and is a health food for many, but it needs to be the right type of salt. Nearly all commercial salt is highly processed and heated to very high temperatures and has many additives added, which are also potentially toxic. So it would be wise to avoid processed foods with conventional salt added.

However, unprocessed salts, like unrefined sea salts and Himalayan salt can be an important part of a healthy diet. Personally, it is uncommon for a day to go by in which I don’t use Himalayan salt. I am a protein nutritional type and tend to do better with high quality salt.

Παγωτό: Το πιο δημοφιλές επιδόρπιο του καλοκαιριού


Το παγωτό είναι ένα τρόφιμο το οποίο συνδυάζει ποικιλία θρεπτικών συστατικών και απόλαυση. Αναµφισβήτητα, θεωρείται το πιο γλυκό και ταυτόχρονα το πιο δροσιστικό επιδόρπιο του καλοκαιριού. Συναντάται σε διάφορες γεύσεις, σερβίρεται µε ποικίλους τρόπους και συνδυάζεται µε αρκετά τρόφιµα, ακόµη και ποτά. Η προσωρινή αίσθηση δροσιάς που προσφέρει το κάνει ακαταµάχητο στις γευστικές αναζητήσεις μικρών και μεγάλων, τους θερινούς μήνες.

Το παγωτό φαίνεται να έχει τις ρίζες του από την αρχαία Βαβυλώνα, όπου γλυκίσματα πάγωναν με τη μέθοδο της τοποθέτησης τους σε χιόνι και πάγο.

Το 13ο αιώνα, ο Marco Polo έφερε στην Ιταλία συνταγές για γρανίτες από τα ταξίδια του στην Ασία. Έτσι αυτές οι περίφημες συνταγές διαδόθηκαν και στην υπόλοιπη Ευρώπη, με αποτέλεσμα γύρω στο 1700 να κυκλοφορούν παγωτά προς πώληση, αλλά και βιβλία με συνταγές για παγωτά!
Το 1851 δημιουργήθηκε η πρώτη βιομηχανία παραγωγής παγωτού στη Βαλτιμόρη των Ηνωμένων Πολιτειών από τον Jacob Fussell.

Σύσταση και διατροφική αξία

Γενικά, οι πρώτες ύλες που χρησιµοποιούνται για την παρασκευή του παγωτού είναι: γάλα, αβγά, κακάο, βούτυρο, κρέμα γάλακτος, γλυκαντικές ουσίες, χυμοί φρούτων, σταθεροποιητές, γαλακτωματοποιητές, χρώματα, αρώματα. Επιπλέον, χρησιμοποιούνται διάφορα πρόσθετα, όπως κομμάτια σοκολάτας, σιρόπι σοκολάτας, απομίμηση σοκολάτας, ξηροί καρποί, σιρόπια φρούτων, καραμέλα, κομμάτια φρούτων. Το γάλα αποτελεί το κύριο συστατικό του παγωτού. Χρησιμοποιούνται διάφοροι τύποι γάλακτος, όπως νωπό πλήρες γάλα, συμπυκνωμένο, σκόνη πλήρους γάλακτος, σκόνη αποβουτυρωμένου γάλακτος, αποβουτυρωμένο γάλα.

Είναι λανθασμένη η άποψη ότι το παγωτό δεν έχει διατροφική αξία. Το παγωτό περιέχει πληθώρα θρεπτικών συστατικών στα οποία περιλαμβάνονται πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, υδατάνθρακες, λιπαρά, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, λιποδιαλυτές και υδατοδιαλυτές βιταμίνες.



Πρωτεΐνες του παγωτού

Το μεγαλύτερο ποσοστό των πρωτεϊνών στο παγωτό προέρχονται από τις πρωτεΐνες του γάλακτος που είναι υψηλής βιολογικής αξίας, και αυτό γιατί περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται ο οργανισμός και που δε μπορεί να συνθέσει από μόνος του.

Υδατάνθρακες του παγωτού

Οι υδατάνθρακες στο παγωτό προέρχονται από τις γλυκαντικές ύλες που χρησιμοποιούνται σε αυτό και τη λακτόζη του γάλακτος. Η κύρια λειτουργία των υδατανθράκων στον οργανισμό είναι η παραγωγή ενέργειας, η οποία χρησιμοποιείται για διάφορες βιολογικές λειτουργίες. Η λακτόζη έχει βρεθεί ότι στα παιδιά βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου και ίσως του φωσφόρου από τον οργανισμό.


Λιπαρά στο παγωτό

Τα λιπαρά στο παγωτό προέρχονται κυρίως από το λίπος του γάλακτος. Το λίπος του γάλακτος είναι πηγή ενέργειας και προσφέρει τα απαραίτητα για τον οργανισμό λιπαρά οξέα και τις λιποδιαλυτές βιταμίνες Α, D, Ε και Κ. Επίσης, περιέχει το λινολεΐκό οξύ (CLA) που θεωρείται ότι προστατεύει από χρόνιες παθήσεις και από τον καρκίνο του μαστού. Το παγωτό (ιδιαίτερα το παρφέ) περιέχει αξιοσημείωτη ποσότητα κορεσμένων λιπαρών οξέων και χοληστερόλης και για αυτό χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή ως προς την κατανάλωσή τους από ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη και δυσλιπιδαιμίες. Αντίθετα τα παγωτά τύπου γρανίτα ή σορμπέ περιέχουν ελάχιστα ή καθόλου λιπαρά και αποδίδουν λιγότερες θερμίδες.

Βιταμίνες στο παγωτό

Το παγωτό περιέχει μεγάλο ποσοστό βιταμινών απαραίτητων για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού. Συγκεκριμένα περιέχει λιποδιαλυτές βιταμίνες Α, D, E, βιταμίνη C, βιταμίνες Β1, Β2, Β6, Β12


Μεταλλικά στοιχεία στο παγωτό

Από τα σημαντικότερα μεταλλικά στοιχεία που περιέχονται στο γάλα και κατά συνέπεια στο παγωτό, είναι το ασβέστιο, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου (99%) βρίσκεται στα οστά και τα δόντια. Το γάλα, το οποίο περιέχεται στο παγωτό, αποτελεί, επίσης, μία άριστη πηγή φωσφόρο. Ακόμα περιέχει σίδηρο, ψευδάργυρο και κάλιο.


Παγωτά τύπου light

Στην αγορά κυκλοφορούν διάφορα παγωτά τύπου light με λιγότερες θερμίδες. Πιο συγκεκριμένα υπάρχουν παγωτά χωρίς πρόσθετη ζάχαρη και λίπος (0%+0%), παγωτά 0% χωρίς προσθήκη ζάχαρης, με υποκατάστατα ζάχαρης και λιπαρά και παγωτά 0% με ζάχαρη και περιορισμένης περιεκτικότητας σε λιπαρά. Χρειάζεται επομένως ιδιαίτερη προσοχή στις ετικέτες. Τα παγωτά τύπου light μπορούν να καταναλώνονται με μέτρο από διαβητικά άτομα.

Το παγωτό στο διαιτολόγιό μας

Το παγωτό αποτελεί το πιο δροσιστικό επιδόρπιο του καλοκαιριού. Περιέχει ποικιλία θρεπτικών συστατικών και μπορεί να ενταχθεί στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής. Χρειάζεται όμως προσοχή ως προς την κατανάλωσή του γιατί περιέχει αρκετές θερμίδες, ζάχαρη και λιπαρά που αυξάνουν το βάρος και τη χοληστερίνη. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι το παγωτό αποτελεί απαγορευμένη τροφή αλλά πως πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο, κυρίως από τα παιδιά. Τα άτομα που βρίσκονται σε πρόγραμμα απώλειας βάρους μπορούν να καταναλώνουν με μέτρο τα παγωτά τύπου light ακολουθώντας πάντα τις οδηγίες του διαιτολόγου τους.




Τι να προτιμήσετε;

Το παγωτό ξυλάκι έχει τις λιγότερες θερμίδες, όταν δεν έχει επικάλυψη σοκολάτας, σε σύγκριση µε τα “κυπελλάκια”, τα οποία υπερτερούν και σε λίπος και σε χοληστερίνη, ιδιαίτερα τα παρφέ. Αντίθετα, τα παγωτά γρανίτα ή σορμπέ περιέχουν ελάχιστα ή καθόλου λιπαρά και αποδίδουν τις χαμηλότερες θερμίδες. Όσον αφορά τα «χύμα» παγωτά, οι διάφορες γεύσεις φρούτων ή το παγωμένο γιαούρτι αποδίδουν λιγότερες θερμίδες, σε σχέση µε το παρφέ ή άλλες γεύσεις.

Τι πρέπει να προσέχουμε;

- Προτιμάτε το τυποποιημένο παγωτό από το χύμα (ποσοστά νοθείας 15-20%)

- Αποφύγετε τα παγωτά µε εμφανή ελαττώματα και παραμόρφωση στη συσκευασία, όπως και εκείνα που φαίνονται αλλοιωμένα.

- Παρατηρήστε τις συνθήκες συντήρησης, οι οποίες επιβάλλεται να είναι ίδιες είτε το παγωτό πωλείται σε ζαχαροπλαστείο, σούπερ μάρκετ, περίπτερο ή καντίνα.

Για παράδειγμα ο καταψύκτης να είναι σε σκιερό μέρος και να µην είναι υπερβολικά γεμάτος

- Όταν αγοράσετε ένα παγωτό και δεν καταναλωθεί άμεσα, πρέπει να τοποθετηθεί στην κατάψυξη το συντομότερο.

- Το µη τυποποιημένο παγωτό πρέπει να διατηρείται σε ειδικές βιτρίνες, οι οποίες πρέπει να είναι καθαρές. Η γεύση και η οσµή του πρέπει να είναι πάντοτε ευχάριστη και γλυκιά.


Γράφουν οι Ίσαρη Γεωργία, Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου - Κάζης Αβραάμ, Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, M.Sc στην Κλινική Διατροφή

Σχέση Ελαιόλαδου, έμφραγμα μυοκαρδίου και εγκεφαλικών επεισόδιων

Το ελαιόλαδο μπορεί να μειώνει τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου της καρδίας, εμφράγματος του μυοκαρδίου και εγκεφαλικών επεισοδίων.
Οι ευεργετικές δράσεις του ελαιόλαδου, ιδιαίτερα του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου, οφείλονται στην υψηλή περιεκτικότητα του σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και φυτοχημικές αντιοξειδωτικές ουσίες που μειώνουν την κακή χοληστερόλη LDL στο αίμα.
Έρευνες έχουν δείξει ότι ο κίνδυνος ενός ατόμου να υποστεί καρδιακή προσβολή μειώνεται κατά 50% μετά την παρέλευση 2 έως 4 ετών αφότου αρχίσει μια διατροφή πλούσια σε ελαιόλαδο, όσπρια και λαχανικά αλλά με περιορισμένες ποσότητες κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων.
Μια άλλη ευεργετική επίδραση του ελαιόλαδου είναι ότι μειώνει το λίπος στο ανθρώπινο σώμα το οποίο συσσωρεύεται γύρω από την κοιλιά.
Είναι γνωστό ότι οι άνθρωποι με αυξημένο βάρος σώματος, δηλαδή υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, που έχουν σχήμα σώματος που μοιάζει με μήλο εξαιτίας της συσσώρευσης πάχους γύρω από την κοιλιά, έχουν σημαντικά περισσότερες πιθανότητες να υποστούν καρδιακή προσβολή.
Αντίθετα οι άνθρωποι με σχήμα σώματος αχλαδιού, δηλαδή το περιττό βάρος είναι συσσωρευμένο κυρίως στους γοφούς και στους μηρούς έχουν λιγότερο κίνδυνο από τους προηγούμενους για καρδιαγγειακά επεισόδια.
Το ελαιόλαδο της διατροφής βοηθά στην απώλεια βάρους που βρίσκεται τόσο στο πάνω μέρος όσο και στο κάτω μέρος του σώματος. Αντίθετα η δίαιτα με χαμηλό περιεχόμενο σε λιπαρές ουσίες ζωικής προέλευσης και υδατάνθρακες, μειώνει περισσότερο το λίπος που βρίσκεται στο κάτω μέρος του σώματος.
Η Μεσογειακή διατροφή που είναι πλούσια σε ελαιόλαδο, όσπρια, λαχανικά, φρούτα και περιορισμένες ποσότητες ζωικής προέλευσης προϊόντων, συμβάλλει περισσότερο στην απώλεια βάρους γύρω από την κοιλιά μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο για καρδιακή προσβολή και διαβήτη. Χρειάζεται όμως το ελαιόλαδο να καταναλώνεται με μέτρο λόγω του ψηλού περιεχομένου του σε θερμίδες.
Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, είναι το πρώτο λάδι που βγαίνει από τη πίεση των ελιών. Περιέχει μονοακόρεστα φυτικά λίπη και περίπου 40 αντιοξειδωτικές φυτοχημικές ουσίες.
Το παρθένο ελαιόλαδο είναι το λάδι που βγαίνει από τη δεύτερη πίεση των ελιών. Περιέχει όπως και το αγνό ελαιόλαδο το οποίο υποβάλλεται σε επεξεργασία, μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και αντιοξειδωτικές ουσίες.
Τα μονοακόρεστα λιπαρά στοιχεία του ελαιόλαδου όπως επίσης και οι φυτοχημικές αντιοξειδωτικές ουσίες που όπως έχουμε δει είναι περισσότερες στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, έχουν συσχετισθεί με μείωση της οξείδωσης της κακής χοληστερόλης LDL.
Η οξείδωση της κακής χοληστερόλης, είναι βασικός παράγοντας της δημιουργίας πλάκας χοληστερόλης στις αρτηρίες. Είναι δηλαδή αιτία της αθηρωμάτωσης που οδηγεί στη στένωση και απόφραξη αρτηριών.
Επίσης τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα του ελαιόλαδου, συμβάλλουν εναντίον της θρόμβωσης διότι μειώνουν την πηκτικότητα του αίματος μετά από ένα λιπαρό γεύμα.
Οι θετικές επιδράσεις του ελαιόλαδου για την καρδία και το κυκλοφορικό σύστημα, έχουν μελετηθεί εκτεταμένα και είναι ευρέως γνωστές. Τα τελευταία χρόνια άρχισαν να τεκμηριώνονται και άλλα ωφελήματα που προσφέρει στον ανθρώπινο οργανισμό το ελαιόλαδο όπως η προφύλαξη από μερικούς καρκίνους και το διαβήτη.
Συνοπτικά θα συγκρατήσουμε τα ακόλουθα για το ελαιόλαδο:
  1. Είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και φυτοχημικές αντιοξειδωτικές ουσίες
  2. Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο φαίνεται ότι είναι το πιο ευεργετικό για τον ανθρώπινο οργανισμό
  3. Συμβάλλει στη μείωση της οξείδωσης κακής χοληστερόλης στο αίμα, συμβάλλοντας έτσι στη μείωση του κινδύνου για αθηρωμάτωση που οδηγεί σε καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια
  4. Η δίαιτα με ελαιόλαδο, συμβάλλει στην απώλεια περιττών κιλών που βρίσκονται γύρω από την κοιλιά (σχήμα σώματος μήλου που συνοδεύεται από μεγαλύτερο κίνδυνο για έμφραγμα μυοκαρδίου)
  5. Έχει συσχετισθεί με μειωμένο κίνδυνο για διαβήτη και ορισμένους καρκίνους όπως ο καρκίνος του μαστού
  6. Πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο λόγω υψηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες
Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε τελειώνοντας ότι η σύγχρονη επιστήμη επιβεβαιώνει αυτό που από αρχαιότατων χρόνων οι άνθρωποι είχαν καταλάβει: Το ελαιόλαδο είναι ένας πραγματικός διατροφικός θησαυρός και από εμάς εξαρτάται να το χρησιμοποιούμε σωστά για καλύτερη υγεία και μακροβιότητα.


Τι να τρώμε μετά το έμφραγμα

Ο σύζυγός μου έπαθε καρδιακό έμφραγμα στην ηλικία των 53 χρόνων. Υπάρχουν στοιχεία ότι η διατροφή παίζει ρόλο, ώστε να μην ξαναπάθει τέτοιο επεισόδιο; (Ι.Σ., Ναύπλιο)

Ο καθηγητής Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης κ. Α. Καφάτος απαντά ότι η δευτερογενής πρόληψη έχει αποδειχθεί εξαιρετικά αποτελεσματική στη Μελέτη της Λυών, στην οποία συμμετείχαν 600 άτομα που είχαν ήδη υποστεί πρώτο έμφραγμα μυοκαρδίου. Στα μισά από αυτά δόθηκε η κρητική διατροφή εμπλουτισμένη με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, ενώ στα υπόλοιπα η δίαιτα που συνιστά η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία. Η μελέτη αυτή, που είχε σχεδιασθεί για τέσσερα χρόνια, διακόπηκε στους 27 μήνες, γιατί η διαφορά μεταξύ των δύο ομάδων ήταν τόσο μεγάλη, ώστε κρίθηκε αντιδεοντολογική η συνέχισή της. Τα 300 άτομα με την κρητική διατροφή είχαν κατά 76% λιγότερα εμφράγματα (δεύτερα επεισόδια), σε σύγκριση με την άλλη ομάδα. Τα εντυπωσιακά αυτά αποτελέσματα δεν έχουν επιτευχθεί έως σήμερα με καμία άλλη, επεμβατική ή χειρουργική, μέθοδο.Υπενθυμίζεται ότι η βάση της κρητικής διατροφής είναι το ελαιόλαδο, τα πολλά λαχανικά, τα φρούτα, τα όσπρια, οι ξηροί καρποί, το μαύρο ψωμί και λίγο κρασί.



Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ Online 13/02/2008

ΥΠΕΡ & ΚΑΤΑ ΤΩΝ LIGHT ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

Όταν τα ελαφριά μεσογειακά γεύματα άρχισαν να λείπουν απ’ το καθημερινό μας διατροφολόγιο, τα light προϊόντα γνώρισαν άνθιση στην ελληνική αγορά. Πρόκειται για τα πλέον παρεξηγημένα τρόφιμα από εμάς τους καταναλωτές, καθώς αγνοούμε τα χαρακτηριστικά, τις ιδιότητές και εν τέλει τα μειονεκτήματα και τα πλεονεκτήματά τους.
Η κα. Νατάσσα Κανέλλου, Διατροφολόγος, Καθηγήτρια στο Τ.Ε.Ι. Αθήνας, μας εξήγησε ότι όταν ξεκίνησε η παραγωγή των light προϊόντων δύο ήταν τα ζητούμενα. Το πρώτο ήταν ο έλεγχος του βάρους, στο οποίο και απέτυχαν, αφού το βάρος του πληθυσμού αυξάνεται ραγδαία. Το δεύτερο ήταν η μείωση της χοληστερίνης, όπου και πέτυχαν καθώς με τη χρήση light προϊόντων πράγματι μειώνεται η χολεστερόλη στο αίμα μας.
Τα περισσότερα λάιτ προϊόντα δεν είναι φυσικά. Αντιθέτως έχουν υποστεί επεξεργασία ώστε να αφαιρεθεί μέρος των συστατικών τους, είτε αυτό αφορά στο λίπος είτε στη ζάχαρη ή στο αλάτι. Απ’ την άλλη όμως με αυτή τη διαδικασία αφαιρούνται βλαβερά συστατικά.
«Τα light προϊόντα απευθύνονται σε όλους», λέει ο κ. Θεόδωρος Αντωνόπουλος, Διευθυντής Μάρκετινγκ εταιρείας αλλαντικών. «Απευθύνονται σε αυτούς που θέλουν να κάνουν μια προσεγμένη διατροφή όχι μόνο σε όσους θέλουν να αδυνατίσουν», συμπλήρωσε, διαλύοντας το μύθο που θέλει τα προϊόντα αυτά να λειτουργούν αποκλειστικά ως υποβοήθημα μιας δίαιτας.
Ο κ. Νίκος Κατσαρός, όμως, Πρόεδρος του Ε.Φ.Ε.Τ., μας εφιστά την προσοχή καθώς τα light είναι επεξεργασμένα τρόφιμα. Τι σημαίνει αυτό; Ότι χάνονται βιταμίνες, απομονώνονται ή δεν υπάρχουν βασικά ιχνοστοιχεία, προστίθενται συντηρητικά, πρόσθετα οσμής, γεύσης και χρώματος.
Σύμφωνα με μελέτες, αν αντικαταστήσουμε το πλήρες γιαούρτι με ένα αντίστοιχο 2%, γλιτώνουμε 467.000 θερμίδες το χρόνο, δηλαδή περίπου 6,5 κιλά. Η χαμηλή θερμιδική αξία αυτών των προϊόντων είναι θετική, είναι όμως το μόνο που πρέπει να μας νοιάζει;
Η κα. Νατάσσα Κανέλλου μας είπε ότι κάποιος που τρώει light επαναπαύεται. Τρώει δηλαδή ένα γιαούρτι 2% και μετά τρώει και δεύτερο και τρίτο κ.ο.κ. με αποτέλεσμα να υπερβαίνει τις θερμίδες που θα έτρωγε αν κατανάλωνε ένα πλήρες γιαούρτι.
Ένα λάιτ προϊόν ενδέχεται να περιέχει λιγότερο λίπος, λιγότερη ζάχαρη ή αλάτι.
Μπορεί να καταναλωθεί και για θεραπευτικούς λόγους, όπως π.χ. από διαβητικούς.
Συμβάλλουν ακόμη στη ρύθμιση της χοληστερόλης και λειτουργούν επικουρικά σε ένα υγιεινό αδυνάτισμα.
Απ’ την άλλη τα λάιτ προϊόντα λόγω της επεξεργασίας που υποβάλλονται μπορεί να χάνουν σημαντικά θρεπτικά συστατικά. Δεν γνωρίζουμε τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στον οργανισμό μας των υποκατάστατων που χρησιμοποιούνται. Και τέλος δεν μπορούν να ρυθμίσουν το σωματικό μας βάρος. γράφει ο Θανάσης Τρομπούκης Εκπομπή 26 Μαρτίου

Are You Allergic to Wireless Internet?

Electromagnetic Hypersensitivity Syndrome (EHS) is a condition in which people are highly sensitive to electromagnetic fields. In an area such as a wireless hotspot, they experience pain or other symptoms.

People with EHS experience a variety of symptoms including headache, fatigue, nausea, burning and itchy skin, and muscle aches. These symptoms are subjective and vary between individuals, which makes the condition difficult to study, and has left experts divided about the validity of such claims.

More than 30 studies have been conducted to determine what link the condition has to

exposure to electromagnetic fields from sources such as radar dishes, mobile phone signals and, Wi-Fi hotspots.

Sources:

ABC News May 28, 2008

Electromagnetic Hypersensitivity Syndrome (EHS) is still viewed with skepticism by most scientists and medical professionals. The World Health Organization (WHO) conducted a workshop in Prague in October 2004 to review the more than 30 studies on the topic. The editors of the workshop stated:

"There are also some indications that these symptoms may be due to pre-existing psychiatric conditions as well as stress reactions as a result of worrying about believed EMF health effects, rather than the EMF exposure itself." But added, "Whatever its cause, EHS is a real and sometimes a disabling problem for the affected persons."

So is it real, or is it just another problem in your head?

With everything I know about the health dangers associated with electromagnetic fields (EMF) and information-carrying radio waves from cell phones, WiFi routers and cell phone towers, I’m convinced EHS is a real and looming health disaster.

Sweden is leading the pack in acknowledging and dealing with this issue, mainly due to the progress made by FEB - The Swedish Association for the ElectroSensitive. The association produces and distributes educational literature that has helped raise awareness about the phenomenon around the world.

Mast Action UK is doing similar work in Great Britain, as well as the Electromagnetic Radiation Alliance in Australia.

There are signs that acceptance is spreading, especially in Europe. Just last week, the French magazine Connexion reported that four libraries in Paris have turned off the WiFi connections they installed at the end of 2007 after staff claimed they were causing health problems.

Why is WiFi Potentially Worse than Other Radiation?

Electomagnetic fields are all around us, no matter where you live these days. They emanate from power lines, televisions, household electrical wiring, appliances and microwaves. Then you have the information-carrying radio waves of cell phones, cell phone towers and wireless internet connections.

WiFi is a kind of radio wave that operates at either 2.4 or 5 gigahertz – slightly higher than your cell phone. Since they’re designed to allow for transmission of very large amounts of data, WiFi radio waves also emit greater amounts electromagnetic radiation.

What are the Signs and Symptoms of EHS?

Lucinda Grant, director of the U.S. support group Electrical Sensitivity Network, and author of two books: The Electrical Sensitivity Handbook and Workstation Radiation, compares electromagnetic hypersensitivity (EHS) to that of multiple chemical sensitivity (MCS), which is an apt comparison as both groups are environmental canaries.

Chemical sensitivity was also once thought to originate in the minds of hysterical housewives.

Many times, those suffering from electromagnetic hypersensitivity will also be highly sensitive to chemicals or suffer from MCS. Other at-risk groups for developing EHS include those with chronic fatigue syndrome (CFS), and people experiencing mercury toxicity from dental amalgams.

This makes logical sense since your nervous system is a primary site impacted by both chemicals and electromagnetic fields. And if your nervous system has been damaged from toxic exposures you may also be more susceptible to EHS as well.

The five most common symptoms of electromagnetic hypersensitivity are:

1. skin itch/rash/flushing/burning, and/or tingling

2. confusion/poor concentration, and/or memory loss

3. fatigue and weakness

4. headache

5. chest pain and heart problems

Less commonly reported symptoms include:

nausea

panic attacks

insomnia

seizures

ear pain/ringing in the ears

feeling a vibration

paralysis

dizziness

Electomagnetic Fields Produce More Potent Mycotoxins

Earlier this year I had the pleasure of conducting an interview with Dr. Dietrich Klinghardt, in which we discussed the impact of electromagnetic fields and radio waves on your body (among other things. The complete audio interview and transcript is available to all my Inner Circle members).

Dr. Klinghardt reminded me that Dr. Robert Becker -- in his second important book Cross Currents that came out in the late 80s or early 90s -- found that when you expose a bacterial culture to abnormal electromagnetic fields, the bacteria believe they are being attacked by your immune system and start producing much more virulent mycotoxin as a protective mechanism.

Klinghardt believes that it’s possible that some 50 percent of chronic infections are caused, and/or aggravated, by electromagnetic field exposure, leading to syndromes like chronic fatigue, fibromyalgia and other chronic pain syndromes.

Why Your Laptop May be More Harmful than Your PC

Another fascinating tidbit of information gleaned from my interview with Dr. Klinghardt is that laptops are far more hazardous to your health than desktops. As they heat up, the circuitry board out-gasses metals such as beryllium, and as the plastic warms it out-gasses flame retardants like PBDE, all of which adds to your toxic load.

It would be prudent to only use your laptop short-term, such as when traveling, and using a desktop for your day-to-day work. Preferably positioning your hard drive as far away from you as possible, with fans blowing air away from where you sit.

Heavy Metal Toxicity Increases Your Risk of Electromagnetic Sensitivity

Last but not least, the issue of heavy metal toxicity in relation to electromagnetic and radio wave exposure may be one of the most significant and convincing pieces of the EHS puzzle.

Dr. Yoshiaki Omura’s research shows that the more your system is contaminated with heavy metals from silver amalgam fillings, eating contaminated fish, living downstream from coal burning power plants and so forth, the more your body becomes a virtual antenna that actually concentrates radiation, making it far more destructive.

But there’s also an additional overlap that can influence and increase the risk of damage to your health.

If you have accumulated toxic metals in your brain, your brain becomes like an antenna, picking up more cell phone radiation, which in turn can cause the microbes in your system to overreact and create more potent mycotoxins. This can create a never-ending vicious cycle between the microbes and metals in your body and your exposure to electromagnetic fields, which can lead to hypersensitivity.

What Can You Do to Protect Yourself and Your Family?

First, you need to understand that your nutrition and your daily lifestyle can make you either accumulate more toxic metals or help you excrete them over time.

Eating a healthy diet tailored to your nutritional type and maintaining a regular exercise regimen, as well as detoxing on a regular basis, forms the foundation of optimal health, and can help reduce your toxic load.

Two other factors that play a vital role here are: sleeping well and getting plenty of appropriate sun exposure.

Why?

Because sleep and sunlight have a direct impact on your melatonin levels, and melatonin is actually one of the most potent detox agents that eliminate metals from your brain naturally.

Increasing your melatonin production can be done in three ways:

1. Sleeping in absolute darkness

2. Getting at least an hour of exposure to bright daylight each day

3. Reducing the electro-pollution in your sleeping quarters (i.e. remove electrical alarm clocks, cordless home phones and wireless phones from your bedroom)

Melatonin is not only the most important detox agent for your brain; it is also a very important anti-inflammatory. And as I stated earlier, electromagnetic radiation can make inflammation worse by creating more potent mycotoxins, so reducing inflammation is vital.

And, although you can certainly take melatonin as a supplement, I’m not at all convinced that swallowing it provides the same benefit as having your brain produce it the way it was designed to.

A 1997 Australian Senate Discussion Paper also confirms the importance of reducing

electro-pollution in your bedroom, as researchers found that even low level (12 milliGauss) exposure to 50-60 hertz electromagnetic fields can significantly reduce your melatonin production.

For other recommendations on how to protect yourself and your family from cell phone radiation, please review my list of guidelines from last week’s article, Now Half the World Has a Cell Phone - - Why That is a Brain Tumor Epidemic Waiting to Happen.

H διατροφή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην πνευματική ανάπτυξη των παιδιών.

Λέγοντας πνευματική ανάπτυξη εννοούμε την ανάπτυξη όλων των πνευματικών ικανοτήτων στις οποίες συμπεριλαμβάνονται η ικανότητα μάθησης, κατανόησης , μνήμης και συγκέντρωσης. Η ανάπτυξη του εγκεφάλου ξεκινάει πριν τη γέννηση. Είναι πιο έντονη στα δύο πρώτα χρόνια τη ζωής μας και τελικά ο εγκέφαλος αποκτά το πλήρες μέγεθος πριν από την ηλικία των πέντε χρόνων. Η ωρίμανση του εγκεφάλου συνεχίζεται κατά την διάρκεια της παιδικής ηλικίας και της εφηβείας. Η ισορροπημένη διατροφή είναι ιδιαίτερα σημαντική για το «χτίσιμο» του εγκεφάλου, συνεισφέροντας στην πνευματική ανάπτυξη. Ορισμένα θρεπτικά συστατικά αποτελούν δομικά στοιχεία των εγκεφαλικών κυττάρων ενώ άλλα συντελούν στην μεταφορά των πληροφοριών μεταξύ των κυττάρων . Άλλοι παράγοντες, που παίζουν ρόλο στην πνευματική ανάπτυξη -πέρα από την σωστή διατροφή είναι το περιβάλλον, η κοινωνική υποστήριξη και η εκπαίδευση ( πχ σχολείο, οικογενειακή φροντίδα) Στα θρεπτικά συστατικά που παίζουν σημαντικό ρόλο στην πνευματική ανάπτυξη περιλαμβάνονται τα ω-3 λιπαρά οξέα ALA (α-λινολενικό οξύ), EPA (εικοσαπεντανοϊκό οξύ), DHA (δωκοσαεξανοϊκό οξύ) και οι Βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Το DHA είναι ένα δομικό στοιχείο του εγκεφάλου. Τα δύο ω-3 λιπαρά, που αναφέρθηκαν, δηλαδή το ΕPA και το DHA μπορούν να σχηματισθούν από το ALA, που είναι ένα απαραίτητο ω-3 λιπαρό οξύ. Παρόλα αυτά, ο σχηματισμός τους στον οργανισμό είναι σχετικά ανεπαρκής και γι αυτόν ακριβώς τον λόγο θεωρείται σημαντική η πρόσληψη των σωστών ποσοτήτων EPA και DHA από την διατροφή. Πηγές πλούσιες σε ALA είναι το λινέλαιο, το κραμβέλαιο , το σογιέλαιο. Τα λιπαρά ψάρια (σκουμπρί, κολιός, σαρδέλα, σολομός, ρέγκα, τόνος), τα καρύδια, η σόγια και η αντράκλα είναι σημαντικές πηγές EPA & DHA. Τα EPA και DHA βρίσκονται επίσης και στο μητρικό γάλα, ενώ η πρόσληψή τους από το νεογνό σχετίζεται άμεσα με την διανοητική ανάπτυξή του. Οι Βιταμίνες Β1, Β6, Β12 και το Φυλλικό οξύ, παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο στην πνευματική ανάπτυξη, επειδή είναι απαραίτητοι συμπαράγοντες για την δημιουργία των νευροδιαβιβαστών (μεταφορείς πληροφοριών στα κύτταρα). Επιπλέον επηρεάζουν την πνευματική ανάπτυξη μέσω του ρόλου τους σε ότι αφορά στην παροχή ενέργειας στον εγκέφαλο οι βιταμίνες αυτές απαντώνται στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, στα όσπρια, στα δημητριακά ολικής αλέσεως, στο κρέας και στους ξηρούς καρπούς. Η χολίνη ανήκει επίσης στο σύμπλεγμα των βιταμινών B και συμβάλλει στην έκκριση της ακετυλοχολίνης από τον εγκέφαλο, η οποία σχετίζεται με την ενδυνάμωση της μνήμης. Η χολίνη συναντάται στα αυγά, τη σοκολάτα και το συκώτι. Αλλά θρεπτικά συστατικά, που παίζουν σπουδαίο ρόλο στην πνευματική ανάπτυξη είναι η βιταμίνη Ε, ο σίδηρος, το ιώδιο, ο ψευδάργυρος, η γλυκόζη, η λεκιθίνη (φωσφολιπίδιο) και τα αμινοξέα (π.χ. σερίνη). Αξιοσημείωτο είναι ότι μελέτες που έγιναν σε διάφορες χώρες της Ευρώπης (Ισπανία, Γερμανία, Ολλανδία) δείχνουν ότι η μέση πρόσληψη από τα παιδιά των ALA, EPA και DHA είναι χαμηλότερη από την συνιστώμενη. Επί πλέον η σύσταση να τρώμε λιπαρά ψάρια μία ή δύο φορές την εβδομάδα δεν ακολουθείται από πολλά παιδιά στις παραπάνω χώρες. Έχει επίσης βρεθεί, ακόμη και στην Ελλάδα, ότι η μέση διαιτητική πρόσληψη φυλλικού οξέος και άλλων βιταμινών του συμπλέγματος Β από τα παιδιά-εφήβους είναι χαμηλότερη από την συνιστώμενη. Συνεπώς, με βάση τις παραπάνω μελέτες, απαιτείται εμπλουτισμός ορισμένων τροφίμων-φορέων με θρεπτικά συστατικά που παίζουν σημαντικό ρόλο στην πνευματική ανάπτυξη των παιδιών. Γράφει ο Κάζης Αβραάμ, Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, M.Sc στην Κλινική Διατροφή

Τα "πράσινα" φυτοφάρμακα: Πολεμήστε τους εχθρούς φυσικά!

Δεν χρειάζονται επικίνδυνα φυτοφάρμακα για να τα βγάλουμε πέρα με τα προβλήματα που κατά καιρούς απειλούν τα φυτά μας και πάνω από όλα την υγεία μας. Με απλά φυσικά υλικά, όπως το σκόρδο, το κρεμμύδι, το σαπούνι, το αλάτι κ.ά., μπορούμε να καταπολεμήσουμε έντομα, μύκητες και άλλες προσβολές των φυτών αποτελεσματικά. Επιπλέον, μπορούμε να φυτέψουμε συγκεκριμένα είδη, για να κρατήσουμε μακριά από τις γλάστρες, αλλά και από τους χώρους μας, διάφορα ενοχλητικά έντομα. O οδηγός που ακολουθεί περιλαμβάνει πρακτικές συνταγές και τρόπους για να νικήσετε τους πιο συνηθισμένους εχθρούς των φυτών σας και όχι μόνο, χωρίς να χρειάζεται να καταφύγετε σε τοξικά φυτοφάρμακα.
Σαλιγκάρια: Τα σαλιγκάρια, που τρέφονται με τα τρυφερά μέρη των φυτών (φύλλα, νέους βλαστούς), δημιουργούν αρκετά προβλήματα. Για να τα κρατήσετε μακριά, ρίξτε στάχτη γύρω από τα φυτά που θέλετε να προστατεύσετε. Θυμηθείτε, όμως, να την ανανεώνετε κάθε φορά που βρέχεται. Γυμνοσάλιαγκες: Αγαπούν τόσο πολύ την μπίρα, που μπορεί να πιουν μέχρι θανάτου. Αν ρίξετε σε ένα ρηχό σκεύος 3 δάχτυλα μπίρα, έχετε μια πρώτης τάξης παγίδα για γυμνοσάλιαγκες. Αλλά και το αλάτι είναι αποτελεσματικό απωθητικό για τους γυμνοσάλιαγκες και τα σαλιγκάρια. Προσέξτε μόνο να μην το ρίξετε κοντά στα φυτά και τα ξεράνετε. Ακρίδα: Oι ακρίδες είναι επίμονες, αλλά μπορείτε να τις απωθήσετε με ένα απλό καυτερό διάλυμα που θα φτιάξετε για να ψεκάσετε τα φυτά σας: Βάλτε στο μπλέντερ δύο καυτερές πιπερίτσες, μια πράσινη πιπεριά, ένα μικρό κρεμμύδι και 1/4 του λίτρου νερό. Αναμείξτε, αφήστε το μείγμα να μείνει για ένα 24ωρο και στη συνέχεια σουρώστε και ψεκάστε με το υγρό. Κάμπιες: Το σκόρδο, το κρεμμύδι και το σχοινόπρασο βοηθούν να απωθήσουμε τις κάμπιες. Μια απλή συνταγή με σκόρδο θα κρατήσει μακριά από τα λουλούδια σας τόσο τις κάμπιες όσο και άλλες προσβολές. Πάρτε 3-4 σκελίδες σκόρδο και αφήστε τις για 24 ώρες σε 2 κουταλιές ελαιόλαδο. Σουρώστε και προσθέστε 1/2 λίτρο νερό και λίγο υγρό σαπούνι. Τοποθετήστε το διάλυμα σε γυάλινο βάζο και όποτε χρειάζεται τοποθετήστε 1 μέρος του διαλύματος σε 20 μέρη νερού και ψεκάστε τα φυτά που έχουν προσβληθεί. Κουνούπια και μύγες: Κρατήστε τα κουνούπια και τις μύγες μακριά από τον κήπο και το μπαλκόνι σας φυτεύοντας στα παρτέρια ή στις γλάστρες σας βασιλικό, αρμπαρόριζα, δενδρολίβανο, αρτεμισία. Επίσης, το διάλυμα του σκόρδου που αναφέραμε λειτουργεί αποτελεσματικά ενάντια και στα κουνούπια. Νηματώδεις: Είναι μικροοργανισμοί που προσβάλλουν τις ρίζες των φυτών. Μπορείτε να τους κρατήσετε μακριά από τον κήπο, φυτεύοντας κατιφέ, σάλβια ή ντάλια κοντά στα φυτά. Επιπλέον, τοποθετήστε στις γλάστρες σας οργανική ουσία (π.χ. κοπριά), που ενθαρρύνει την ανάπτυξη μυκήτων που καταστρέφουν τους νηματώδεις. Τετράνυχος: Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε όταν εμφανιστεί τετράνυχος (κόκκινη αράχνη) είναι να ξεπλύνουμε καλά τα φυτά μας με νερό υπό πίεση. Αν παρ’ όλα αυτά το πρόβλημα παραμένει, ψεκάζουμε τα φυτά με το διάλυμα του σκόρδου ή των καυτερών πιπεριών. Επίσης, θυμηθείτε ότι οι πασχαλίτσες και οι τσουκνίδες είναι φυσικοί εχθροί του τετράνυχου, οπότε, αν έχετε μια τέτοια προσβολή, μην τις βγάζετε από το χώρο. Μελίγκρα: Πιθανώς την άνοιξη κάποιο από τα φυτά να παρουσιάσει μελίγκρα, την οποία μπορείτε επίσης να απομακρύνετε επαναλαμβάνοντας για κάποιες μέρες ένα καλό πλύσιμο του φυτού με νερό. Μπορείτε, ακόμα, να μουλιάσετε στο νερό λίγο καπνό και μετά από μερικές μέρες να το σουρώσετε και να προσθέσετε στο υγρό που θα κρατήσετε λίγο σαπούνι. Με το διάλυμα αυτό ψεκάστε το φυτό σας μία ή δύο φορές τη μέρα. Τέλος, αν υπάρχουν τσουκνίδες στις γλάστρες και στα παρτέρια σας, αφήστε τις γιατί η μελίγκρα δεν τις αγαπά. Ψώρα: Για την ψώρα χρησιμοποιήστε διάλυμα πετρελαίου, δηλαδή διαλύστε στο νερό μερικές σταγόνες πετρέλαιο και ψεκάστε με αυτό τον κορμό και τους χοντρούς βλαστούς. Προσέξτε να μην ψεκάσετε τα τρυφερά φύλλα, γιατί μπορεί να προκαλέσετε εγκαύματα. Ωίδιο ή στάχτωμα: O μύκητας αυτός, που προσβάλλει αρκετά είδη φυτών, μπορεί να καταπολεμηθεί με το θειάφι. Πασπαλίστε με ένα τουλουπάνι ή μια κάλτσα λίγη σκόνη θειάφι ή διαλύστε θειάφι στο νερό και ψεκάστε με αυτό το φυτό. Βασιλικός, θυμάρι, γλυκάνισος, δάφνη, αρμπαρόριζα, δεντρολίβανο: Απωθούν μύγες, κουνούπια και άλλα ενοχλητικά έντομα. Λεβάντα, μέντα: Κρατούν το σκόρο μακριά από την ντουλάπα. Δυόσμος: Κρατά τα μυρμήγκια μακριά. Λεβάντα, φασκόμηλο: Κρατούν τα τσιμπούρια μακριά. Πιπέρι καυτερό (καγιέν): Κρατά μακριά από τα φυτά μας έντομα και μικρά ζώα. Αλάτι: Κρατά μακριά από τα φυτά μας τους γυμνοσάλιαγκες. Κρατήστε το όμως μακριά από το φυτό και ρίξτε το μόνο στο χώμα. ΔΏΣΤΕ ΤΈΛΟΣ ΣΤΑ ΤΕΧΝΗΤΆ ΒΛΑΒΕΡΆ ΨΕΚΑΣΜΑΤΑ Βάλτε πιπέρι στα παράσιτα! Oι κόκκινες καυτερές πιπεριές μάς βοηθούν να απαλλαγούμε από διάφορα παράσιτα. Αλέστε μερικές πιπεριές και ανακατέψτε τις με νερό και λίγο σαπούνι. Ψεκάστε με αυτό τα φυτά σας για να τα προστατεύσετε από τις αφίδες. Επίσης, φτιάξτε διάλυμα από καυτερές πιπεριές, σκόρδο και κρεμμύδι. Αφού αλέσετε τα υλικά, ρίξτε τα σε λίγο νερό και αφήστε τα να μείνουν για 24 ώρες. Σουρώστε και προσθέστε επιπλέον νερό για να ψεκάσετε τριανταφυλλιές, αζαλέες και άλλα φυτά ώστε να καταπολεμήσετε προσβολές. Το πιπέρι καγιέν είναι επίσης πολύ χρήσιμο γιατί διώχνει μακριά από τα φυτά αρκετά έντομα, αλλά και ζώα που δεν θέλετε να τα πλησιάζουν, όπως γάτες ή σκύλους. Πασπαλίστε τα φυτά σας με πιπέρι και μην ξεχνάτε να επαναλάβετε τη διαδικασία μετά από πότισμα ή βροχή. Θυμηθείτε ● Να παίρνετε όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις όταν χρησιμοποιείτε τα διαλύματα, για να μην προκληθούν ερεθισμοί στο δέρμα ή στα μάτια σας. Να φοράτε πάντα γάντια και να μην ψεκάζετε όταν έχει αέρα. ● Ότι στην οργανική καλλιέργεια η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη. Παρακολουθείτε τα φυτά σας και προσπαθήστε να προλαβαίνετε τα προβλήματα στο ξεκίνημά τους. ● Να απομακρύνετε από τον κήπο ή τη βεράντα σας ξερά φύλλα, κλαδιά και χώμα που υποψιάζεστε ότι έχουν κάποια προσβολή ή που δημιουργούν κατάλληλες συνθήκες για να αναπτυχθούν έντομα και άλλοι μικροοργανισμοί. ● Να καταβρέχετε συχνά τα φυτά σας για να φεύγει η σκόνη από τα φύλλα, ώστε να μη δημιουργείται κατάλληλο περιβάλλον για ανάπτυξη ασθενειών. ● Να σκαλίζετε το χώμα συχνά, ώστε να αερίζεται επαρκώς και να μην αναπτύσσονται βλαβεροί μικροοργανισμοί. ● Να χρησιμοποιείτε υγρό πιάτων (προτιμήστε βιολογικά) ή πράσινο σαπούνι στα διαλύματά σας, για να κολλά καλύτερα το υλικό πάνω στα φυτά. ● Κρατάτε τα εργαλεία σας καθαρά, ώστε να μη μεταδίδονται μολύνσεις στα φυτά σας. Έγραψε: Ελευθερία Σπαντιδάκη είναι αρχιτέκτων τοπίου (ΜΑ).

Διατροφή χωρίς γλουτένη

Η γλουτένη είναι συστατικό των δημητριακών (σιτάρι, κριθάρι, βρώμη, σίκαλη). Κάποια άτομα έχουν δυσανεξία στη γλουτένη, καθώς αυτή τραυματίζει το λεπτό τους έντερο. Τα άτομα αυτά θα πρέπει να ακολουθήσουν ειδικη διατροφή.

Επιστημονικά αυτό λέγεται κοιλοκάκη. Η κοιλιοκάκη είναι ένα σύνδρομο δυσαπορρόφησης, μειωμένης ικανότητας απορρόφησης δηλαδή, θρεπτικών συστατικών από τον οργανισμό. Προκαλείται από την γλιαδίνη (πρωτεϊνικό τμήμα της γλουτένης).

Άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη πρέπει, για να ανακάμψουν πλήρως, να μην καταναλώνουν γλουτένη, παράγωγα γλουτένης και ίχνη γλουτένης. Ίχνη γλουτένης εννοούμε να μην έχουν χρησιμοποιηθεί τα ίδια σκεύη σε ετοιμασία φαγητών που έχουν γλουτένη. Πρόκειται για μια διατροφή πιο απλή και πιο πλούσια από αυτές που συστήνονται για άλλες παθήσεις, η οποία θα πρέπει να εφαρμόζεται εφ' όρου ζωής.

Στις συνταγές αυτής της διατροφής χρησιμοποιείται αλεύρι δημητριακών που είναι επεξεργασμένο και του έχει αφαιρεθεί η γλουτένη. Χρησιμοποιούνται επίσης ελεύθερα άλευρα και από άλλες πηγές, όπως καλαμποκάλευρο, πατατάλευρο, ρυζάλευρο, από ταπιόκα, φαγόπυρο κ.α.

Το να αφαιρέσει κανείς τη γλουτένη από τη διατροφή του χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και επιμέλεια, καθώς η γλουτένη είναι «κρυμμένη» σε διάφορες τροφές. Το ψωμί, τα ζυμαρικά, τα κέικ, τα μπισκότα είναι από τα εμφανή που θα πρέπει να αντικατασταθούν. Επίσης το κακάο, τα κόρν-φλέικς, οι σοκολάτες, τα παγωτά, οι σάλτσες, τα αλλαντικά, τα μπιφτέκια, οι γκοφρέτες, οι τσίχλες, οδοντόκρεμες, καλλυντικά, φάρμακα και άλλα είδη καθημερινής χρήσης θέλουν έλεγχο και, όταν χρειάζεται, αντικατάσταση με άλλα προϊόντα που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Επίσης μια προσοχή στα αναγραφόμενα συστατικά των τυποποιημένων προϊόντων όταν περιέχουν σιτάλευρο, ίχνη δημητριακών, πρωτεϊνες δημητριακών, συγκεκριμένα συντηρητικά ή χρωστικές. Ακόμα και μικρές ποσότητες γλουτένης μπορούν να κάνουν ζημιά ή να αποτρέψουν την ανάρρωση, άρα θα πρέπει να είναι κανείς εξαιρετικά προσεκτικός και να αποφεύγει τρόφιμα για τα οποία έχει αμφιβολίες.

Θέλει απλά προσοχή, οργάνωση, ενημέρωση και συνεργασία με το γιατρό. Υπάρχει πληθώρα νόστιμων και υγιεινών (αυτό είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα) συνταγών οι οποίες θεωρούνται ασφαλείς. Η αντικατάσταση των πρώτων υλών με αντίστοιχες χωρίς γλουτένη, οι εναλλακτικές διατροφές που υπάρχουν και ο σωστός προγραμματισμός είναι αυτά που θα ανακουφίσουν αυτό που αρχικά φαντάζει τρομερό. Στις τόσες πολλές και ποικίλες συνταγές που υπάρχουν στην ιστοσελίδα των «Συνταγών της παρέας», θα βρείτε τις ασφαλείς συνταγές στην κατηγορία “Χωρίς γλουτένη”. Τις συνταγές αυτές μπορούν άνετα να δοκιμάσουν οι φίλοι που ακολουθούν δίαιτα ελεύθερη γλουτένης. Φυσικά όλες αυτές οι πληροφορίες δεν αντικαθιστούν σε καμία περίπτωση τη συμβουλή του γιατρού σας. Είναι μια πρώτη επαφή με το πρόβλημα αυτό, αλλά για περισσότερες πληροφορίες, διευκρινίσεις ή απορίες, απευθυνθείτε στον γιατρό σας.

Με την πολύτιμη βοήθεια και συνεργασία της Evdoba

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ)

Αν οι ξινίλες και οι καούρες έχουν αρχίσει να κάνουν σιγά σιγά την εμφάνισή τους τότε μάλλον έχετε αρχίσει να υποφέρετε από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι μία συχνή πάθηση του πεπτικού συστήματος. Αυτό που συμβαίνει είναι παλινδρόμηση οξέος από το στομάχι προς τον οισοφάγο.
Το τοίχωμα του στομαχιού είναι έτσι κατασκευασμένο ώστε να μη διαβρώνεται από το οξύ αυτό (που χρησιμεύει στη διάσπαση των τροφών). Όμως ο οισοφάγος δεν έχει προστασία γιά αυτό το οξύ και έτσι ερεθίζεται όταν έρχεται σε επαφή μ' αυτό. Γιά να αποφεύγεται αυτή η επαφή υπάρχει ένας μυς, ο γαστροοισοφαγικός σφιγκτήρας, ο οποίος λειτουργεί σαν βαλβίδα: επιτρέπει τη ροή των τροφών προς το στομάχι αλλά απαγορεύει την παλινδρόμηση γαστρικού οξέος από το στομάχι προς τον οισοφάγο. Στους ασθενείς που έχουν γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ο σφιγκτήρας αυτός δεν λειτουργεί σωστά και έτσι το οξύ του στομαχιού παλινδρομεί προς τον οισοφάγο και τον ερεθίζει.

Συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης
Τα συνηθέστερα συμπτώματα αυτής της πάθησης είναι κάψιμο στο στήθος και αναγωγές τροφής. Το κάψιμο στο στήθος συνήθως εκδηλώνεται στο κέντρο του θώρακα και μερικές φορές ανεβαίνει μέχρι το λαιμό. Κατά την αναγωγή τροφής, περιεχόμενα του στομάχου μαζί με οξύ ανεβαίνουν στο στόμα και δημιουργούν μία άσχημη, ξινή και καυστική γεύση.
Μερικές φορές οι άνθρωποι που έχουν ΓΟΠ έχουν την αίσθηση ότι έχουν πολύ σάλιο στο στόμα τους. Άλλες φορές έχουν την αίσθηση ενός κόμπου στο πίσω μέρος του λαιμού. Τέλος άλλοι άνθρωποι έχουν ένα συνεχή βήχα, πόνο στο λαιμό, βραχνάδα ή και άσθμα (δύσπνοια).

Πώς γίνεται η διάγνωση της ΓΟΠ;
Συνήθως ο γιατρός σας μπορεί να σας πει αν έχετε ΓΟΠ μετά από μερικές ερωτήσεις και τη φυσική εξέταση. Μπορεί όμως να χρειασθεί να υποβληθείτε σε ορισμένες εξετάσεις γιά την επιβεβαίωση της διάγνωσης.

Θεραπεία της ΓΟΠ
Ορισμένες τροποποιήσεις των συνηθειών σας έχουν μεγάλη σημασία γιά την θεραπεία:
  • Αποφύγετε τροφές που επιδεινώνουν τα συμπτώματα της ΓΟΠ, όπως τα όξινα φαγητά (τροφές από κίτρο ή τομάτα), το οινόπνευμα, τη σοκολάτα, τα καφεϊνούχα ποτά, τις λιπαρές τροφές, το σκόρδο, τα κρεμμύδια και τη μέντα.
  • Αποφύγετε τα μεγάλα γεύματα και μην τρώτε τίποτε 3-4 ώρες πριν να ξαπλώσετε.
  • Χάσετε βάρος εάν είστε υπέρβαρος(η).
  • Ανυψώστε το κεφάλι του κρεβατιού κατά μερικά εκατοστά (αυτό συνήθως επιτυγχάνεται τοποθετώντας ένα βιβλίο κάτω από τα πόδια του κρεβατιού που βρίσκονται προς το κεφάλι).
  • Σταματείστε το κάπνισμα.
Υπάρχουν ορισμένα φάρμακα τα οποία μειώνουν την οξύτητα του στομαχιού και ο γιατρός σας θα συνταγογραφήσει το κατάλληλο γιά σας. Εάν όλα τα παραπάνω δεν βοηθήσουν τότε υπάρχει το ενδεχόμενο χειρουργικής επέμβασης που θα θεραπεύσει τη ΓΟΠ.

Πόσο διαρκεί η ΓΟΠ;
Η σωστή θεραπεία συνήθως ανακουφίζει από τα συμπτώματα σε λίγες ημέρες. Όμως υπάρχουν άνθρωποι που αργούν να παρουσιάσουν βελτίωση. Δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο, μετά το τέλος της θεραπείας, η ΓΟΠ να επανεμφανίζεται.

Πηγή: medweb

Unique Visitor Counter