Διακοπές στις Καλύτερες Τιμές!

Booking.com

ΥΠΕΡ & ΚΑΤΑ ΤΩΝ LIGHT ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

Όταν τα ελαφριά μεσογειακά γεύματα άρχισαν να λείπουν απ’ το καθημερινό μας διατροφολόγιο, τα light προϊόντα γνώρισαν άνθιση στην ελληνική αγορά. Πρόκειται για τα πλέον παρεξηγημένα τρόφιμα από εμάς τους καταναλωτές, καθώς αγνοούμε τα χαρακτηριστικά, τις ιδιότητές και εν τέλει τα μειονεκτήματα και τα πλεονεκτήματά τους.
Η κα. Νατάσσα Κανέλλου, Διατροφολόγος, Καθηγήτρια στο Τ.Ε.Ι. Αθήνας, μας εξήγησε ότι όταν ξεκίνησε η παραγωγή των light προϊόντων δύο ήταν τα ζητούμενα. Το πρώτο ήταν ο έλεγχος του βάρους, στο οποίο και απέτυχαν, αφού το βάρος του πληθυσμού αυξάνεται ραγδαία. Το δεύτερο ήταν η μείωση της χοληστερίνης, όπου και πέτυχαν καθώς με τη χρήση light προϊόντων πράγματι μειώνεται η χολεστερόλη στο αίμα μας.
Τα περισσότερα λάιτ προϊόντα δεν είναι φυσικά. Αντιθέτως έχουν υποστεί επεξεργασία ώστε να αφαιρεθεί μέρος των συστατικών τους, είτε αυτό αφορά στο λίπος είτε στη ζάχαρη ή στο αλάτι. Απ’ την άλλη όμως με αυτή τη διαδικασία αφαιρούνται βλαβερά συστατικά.
«Τα light προϊόντα απευθύνονται σε όλους», λέει ο κ. Θεόδωρος Αντωνόπουλος, Διευθυντής Μάρκετινγκ εταιρείας αλλαντικών. «Απευθύνονται σε αυτούς που θέλουν να κάνουν μια προσεγμένη διατροφή όχι μόνο σε όσους θέλουν να αδυνατίσουν», συμπλήρωσε, διαλύοντας το μύθο που θέλει τα προϊόντα αυτά να λειτουργούν αποκλειστικά ως υποβοήθημα μιας δίαιτας.
Ο κ. Νίκος Κατσαρός, όμως, Πρόεδρος του Ε.Φ.Ε.Τ., μας εφιστά την προσοχή καθώς τα light είναι επεξεργασμένα τρόφιμα. Τι σημαίνει αυτό; Ότι χάνονται βιταμίνες, απομονώνονται ή δεν υπάρχουν βασικά ιχνοστοιχεία, προστίθενται συντηρητικά, πρόσθετα οσμής, γεύσης και χρώματος.
Σύμφωνα με μελέτες, αν αντικαταστήσουμε το πλήρες γιαούρτι με ένα αντίστοιχο 2%, γλιτώνουμε 467.000 θερμίδες το χρόνο, δηλαδή περίπου 6,5 κιλά. Η χαμηλή θερμιδική αξία αυτών των προϊόντων είναι θετική, είναι όμως το μόνο που πρέπει να μας νοιάζει;
Η κα. Νατάσσα Κανέλλου μας είπε ότι κάποιος που τρώει light επαναπαύεται. Τρώει δηλαδή ένα γιαούρτι 2% και μετά τρώει και δεύτερο και τρίτο κ.ο.κ. με αποτέλεσμα να υπερβαίνει τις θερμίδες που θα έτρωγε αν κατανάλωνε ένα πλήρες γιαούρτι.
Ένα λάιτ προϊόν ενδέχεται να περιέχει λιγότερο λίπος, λιγότερη ζάχαρη ή αλάτι.
Μπορεί να καταναλωθεί και για θεραπευτικούς λόγους, όπως π.χ. από διαβητικούς.
Συμβάλλουν ακόμη στη ρύθμιση της χοληστερόλης και λειτουργούν επικουρικά σε ένα υγιεινό αδυνάτισμα.
Απ’ την άλλη τα λάιτ προϊόντα λόγω της επεξεργασίας που υποβάλλονται μπορεί να χάνουν σημαντικά θρεπτικά συστατικά. Δεν γνωρίζουμε τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στον οργανισμό μας των υποκατάστατων που χρησιμοποιούνται. Και τέλος δεν μπορούν να ρυθμίσουν το σωματικό μας βάρος. γράφει ο Θανάσης Τρομπούκης Εκπομπή 26 Μαρτίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Unique Visitor Counter