Διακοπές στις Καλύτερες Τιμές!

Booking.com

Διατροφή χωρίς γλουτένη

Η γλουτένη είναι συστατικό των δημητριακών (σιτάρι, κριθάρι, βρώμη, σίκαλη). Κάποια άτομα έχουν δυσανεξία στη γλουτένη, καθώς αυτή τραυματίζει το λεπτό τους έντερο. Τα άτομα αυτά θα πρέπει να ακολουθήσουν ειδικη διατροφή.

Επιστημονικά αυτό λέγεται κοιλοκάκη. Η κοιλιοκάκη είναι ένα σύνδρομο δυσαπορρόφησης, μειωμένης ικανότητας απορρόφησης δηλαδή, θρεπτικών συστατικών από τον οργανισμό. Προκαλείται από την γλιαδίνη (πρωτεϊνικό τμήμα της γλουτένης).

Άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη πρέπει, για να ανακάμψουν πλήρως, να μην καταναλώνουν γλουτένη, παράγωγα γλουτένης και ίχνη γλουτένης. Ίχνη γλουτένης εννοούμε να μην έχουν χρησιμοποιηθεί τα ίδια σκεύη σε ετοιμασία φαγητών που έχουν γλουτένη. Πρόκειται για μια διατροφή πιο απλή και πιο πλούσια από αυτές που συστήνονται για άλλες παθήσεις, η οποία θα πρέπει να εφαρμόζεται εφ' όρου ζωής.

Στις συνταγές αυτής της διατροφής χρησιμοποιείται αλεύρι δημητριακών που είναι επεξεργασμένο και του έχει αφαιρεθεί η γλουτένη. Χρησιμοποιούνται επίσης ελεύθερα άλευρα και από άλλες πηγές, όπως καλαμποκάλευρο, πατατάλευρο, ρυζάλευρο, από ταπιόκα, φαγόπυρο κ.α.

Το να αφαιρέσει κανείς τη γλουτένη από τη διατροφή του χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και επιμέλεια, καθώς η γλουτένη είναι «κρυμμένη» σε διάφορες τροφές. Το ψωμί, τα ζυμαρικά, τα κέικ, τα μπισκότα είναι από τα εμφανή που θα πρέπει να αντικατασταθούν. Επίσης το κακάο, τα κόρν-φλέικς, οι σοκολάτες, τα παγωτά, οι σάλτσες, τα αλλαντικά, τα μπιφτέκια, οι γκοφρέτες, οι τσίχλες, οδοντόκρεμες, καλλυντικά, φάρμακα και άλλα είδη καθημερινής χρήσης θέλουν έλεγχο και, όταν χρειάζεται, αντικατάσταση με άλλα προϊόντα που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Επίσης μια προσοχή στα αναγραφόμενα συστατικά των τυποποιημένων προϊόντων όταν περιέχουν σιτάλευρο, ίχνη δημητριακών, πρωτεϊνες δημητριακών, συγκεκριμένα συντηρητικά ή χρωστικές. Ακόμα και μικρές ποσότητες γλουτένης μπορούν να κάνουν ζημιά ή να αποτρέψουν την ανάρρωση, άρα θα πρέπει να είναι κανείς εξαιρετικά προσεκτικός και να αποφεύγει τρόφιμα για τα οποία έχει αμφιβολίες.

Θέλει απλά προσοχή, οργάνωση, ενημέρωση και συνεργασία με το γιατρό. Υπάρχει πληθώρα νόστιμων και υγιεινών (αυτό είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα) συνταγών οι οποίες θεωρούνται ασφαλείς. Η αντικατάσταση των πρώτων υλών με αντίστοιχες χωρίς γλουτένη, οι εναλλακτικές διατροφές που υπάρχουν και ο σωστός προγραμματισμός είναι αυτά που θα ανακουφίσουν αυτό που αρχικά φαντάζει τρομερό. Στις τόσες πολλές και ποικίλες συνταγές που υπάρχουν στην ιστοσελίδα των «Συνταγών της παρέας», θα βρείτε τις ασφαλείς συνταγές στην κατηγορία “Χωρίς γλουτένη”. Τις συνταγές αυτές μπορούν άνετα να δοκιμάσουν οι φίλοι που ακολουθούν δίαιτα ελεύθερη γλουτένης. Φυσικά όλες αυτές οι πληροφορίες δεν αντικαθιστούν σε καμία περίπτωση τη συμβουλή του γιατρού σας. Είναι μια πρώτη επαφή με το πρόβλημα αυτό, αλλά για περισσότερες πληροφορίες, διευκρινίσεις ή απορίες, απευθυνθείτε στον γιατρό σας.

Με την πολύτιμη βοήθεια και συνεργασία της Evdoba

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Unique Visitor Counter