Λουϊζα ή Λιππία ή τρίφυλλη
Η λουίζα (Lippia triphylla) ή αλλιώς λεμονόχορτο, είναι γνωστή κυρίως λόγω της χαρακτηριστικής μυρωδιάς λεμονιού που έχει. Αν και το φυτό κατάγεται από την Αμερική, έχει πλήρως εγκλιματιστεί στη χώρα μας. Το αφέψημά του έχει μια πολύ ευχάριστη γεύση και είναι πολύ υγιεινό. Θεωρείται βοηθητικό του αδυνατίσματος, αντιπυρετικό, στομαχικό, τονωτικό αλλά και καταπραϋντικό.
Όμως, χρησιμοποιούμε τα φύλλα της λουίζας για τις τονωτικές ιδιότητες στο πεπτικό σύστημα, καθώς το αφέψημα και το έγχυμα των φύλλων της βοηθούν στην δυσπεψία, το μετεωρισμό, τις νευραλγίες, τους κολικούς στομάχου, εντέρων κ.α. Τα φύλλα του θάμνου είναι λογχοειδή και σκούρα πράσινα, τα άνθη είναι μικρά και ωχροπράσινα. Τα φύλλα συλλέγονται νωρίς το καλοκαίρι, αφού το αιθέριο έλαιο βγαίνει τότε απ’ αυτά. Πέρα από διεγερτικό της λειτουργίας της πέψης και μαλακτικό για τις φλεγμονές του πεπτικού, θεωρείται επίσης καταπραϋντικό του νευρικού συστήματος και καταπολεμά την αϋπνία και την ένταση.
Πλύσεις με αφέψημα λουίζας ανακουφίζουν πληγές, τραύματα, ερεθισμούς και μώλωπες. Η λουίζα λοιπόν είναι χωνευτική, αντισπασμωδική, ενδείκνυται για νεύρωση στομάχου και δυσπεψία, λιώνει τα λίπη του οργανισμού, καθαρίζει το πρόσωπο, καταπραϋνει τη νευραλγία των αυτιών, τον πονόματο, τις ξινίλες, τις αϋπνίες, είναι διουρητική και ευεργετική στην υδρωπικία. Στη Κρήτη τη λουΐζα τη λένε και «γοργογιάννη», ενώ υπάρχει και το λαϊκό δίστιχο «Εγώ ‘με χόρτο του Θεού, με λένε γοργογιάννη. Κι όποιος με βράσει και με πιει, όπου πονεί θα γιάνει».
Οι καραμέλες λουίζας, προσφέρουν όλες τις ευεργετικές ιδιότητες του βοτάνου και το σημαντικότερο, βοηθούν στο φυσικό υγιεινό αδυνάτισμα.
Η λαϊκή ιατρική την χρησιμοποιεί ευρύτατα για νοσήματα του στομάχου. Το αφέψημά της πιστεύεται ότι σταματά την διάρροια και είναι τονωτικό, αντιπυρετικό και διουρητικό. Συνίσταται, μάλιστα, σε περιπτώσεις νεφρολιθιάσεως. Χρησιμοποιούνται τα φύλλα και τα άνθη. Πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε καμφορά. Λόγω της έντονης μυρωδιάς λεμονιού που αναδίδει χρησιμοποιείται στην μαγειρική. Ταιριάζει τέλεια με φρέσκα φρούτα, γι' αυτό και γαρνίρει φρουτοσαλάτες, χυμούς φρούτων ή επιδόρπια κυρίως με βάση τα φρούτα. Αποξηραμένη χρησιμοποιείται για την παρασκευή αφεψημάτων.
Πηγή: Τα βότανα στην κουζίνα-Μαριά και Νίκος Ψιλάκης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου