Διακοπές στις Καλύτερες Τιμές!

Booking.com

5 Νηστίσιμες Συνταγές για την Καθαρά Δευτέρα

Έφτασε η Καθαρά Δευτέρα κι έχεις ετοιμάσει ήδη την ταραμοσαλάτα σου, τα τουρσάκια σου, έχεις αγοράσει τα θαλασσινά σου και σκέφτεσαι τι διαφορετικό μπορείς να κάνεις φέτος για το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας. Σας προτείνουμε 5 πολύ νόστιμες και δοκιμασμένες συνταγές που θα κάνουν θραύση! Προσοχή στην υπερβολική κατανάλωση! Μπορεί να είναι νηστίσιμες, αλλά ότι είναι νηστίσιμο δεν είναι και διαιτητικό...

1. Ταραμοκεφτέδες

Υλικά
150γρ. ταραμά (άσπρο ή κόκκινο)
8 φέτες μπαγιάτικο ψωμί χωρίς την κόρα, μουσκεμένο και πολύ καλά στυμμένο
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ξερό πολύ ψιλοκομμένο
4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
½ φλιτζάνι άνηθο ψιλοκομμένο
½ φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
½ φλιτζάνι δυόσμο ψιλοκομμένο
πιπέρι
αλεύρι για το τηγάνισμα
ελαιόλαδο για τηγάνισμα
Εκτέλεση
Ξεπλένετε τον ταραμά με νερό σε σουρωτήρι με ψιλή σίτα (για να μην γίνουν πολύ αλμυροί οι κεφτέδες). Βάζετε λίγο ελαιόλαδο (3 κουταλιές) στο τηγάνι και σοτάρετε αρχικά τα κρεμμύδια και στη συνέχεια τα μυρωδικά (άνηθο, μαϊντανό, δυόσμο). Μόλις σοταριστούν ρίχνετε τα κρεμμύδια και τα μυρωδικά σε ένα μπολ και προσθέτετε το ψωμί, τον ταραμά που έχετε ξεπλύνει και αρκετό πιπεράκι. Ζυμώνετε το μίγμα καλά, πλάθετε τους κεφτέδες και τους αλευρώνετε. Βάζετε το ελαιόλαδο σε τηγάνι να ζεσταθεί καλά και τηγανίζετε τους κεφτέδες μέχρι να πάρουν χρώμα. Όταν είναι έτοιμοι τους ακουμπάτε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας για να φύγει αρκετό από το περιττό ελαιόλαδο και τους σερβίρετε ζεστούς!


2. Χταποδάκι στιφάδο

















Υλικά
1 κιλό χταπόδι φρέσκο ή κατεψυγμένο 
1 κιλό μικρά κρεμμυδάκια για στιφάδο
2 ντομάτες ψιλοκομμένες
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι κόκκινο κρασί 
2 κουταλιές της σούπας ξίδι από κόκκινο κρασί 
2 κουταλιές του γλυκού μέλι θυμαρίσιο
1 κομμάτι φλούδα πορτοκαλιού (χωρίς τη λευκή σάρκα από μέσα)
1 κρεμμύδι ξερό πολύ ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο
1 ξύλο κανέλας
2 φύλλα δάφνης
2 γαρίφαλα 
2-3 κόκκοι μπαχάρι
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Αρχικά καθαρίζετε το χταπόδι ως εξής: Κόβετε την «κουκούλα» του χταποδιού και την ξεπλένετε καλά από τα εντόσθια. Πλένετε καλά τα πλοκάμια, στα οποία ίσως υπάρχει και λίγη άμμος οπότε χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Γυρνάτε το χταπόδι ανάποδα και πιέζετε με το χέρι σας στο κέντρο του (στη συμβολή των πλοκαμιών) ώστε να βγει το σκληρό κομμάτι και τραβάτε με το άλλο χέρι για να το αφαιρέσετε. Σε περίπτωση που έχετε κατεψυγμένο χταπόδι ίσως είναι ήδη καθαρισμένο, αλλά ελέγξτε για σιγουριά.
Στη συνέχεια κόβετε το χταπόδι (πλοκάμια και κουκούλα) σε μεγάλα κομμάτια (περίπου 5 εκατοστά). Καθαρίζετε τα κρεμμυδάκια και τα βάζετε σε μια κατσαρόλα μαζί με το ψιλοκομμένο κρεμμύδι να σοταριστούν στο ελαιόλαδο, σε χαμηλή φωτιά. Αφού περάσουν περίπου 10 λεπτά προσθέτετε στην κατσαρόλα το σκόρδο, το χταπόδι, τις ντομάτες, τις δάφνες, το μπαχάρι, τα γαρίφαλα, την κανέλα και τη φλούδα πορτοκαλιού. Αφήνετε να σοταριστούν κι αυτά για 5 λεπτά και περιχύνετε με το ξίδι και το κρασί. Τέλος ρίχνετε το μέλι, αλάτι και πιπέρι. Αφήνετε το φαγητό να σιγοβράσει (χωρίς να ανακατεύετε γιατί θα διαλυθούν τα κρεμμυδάκια) για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσει καλά το χταπόδι. Προς το τέλος ξεσκεπάζετε την κατσαρόλα σας και αφήνετε τη σάλτσα του φαγητού να πήξει και να «μελώσει».



3. Γαριδοκεφτέδες

Υλικά
500γρ. αποφλοιωμένες γαρίδες, βρασμένες για 1 λεπτό
2 σκελίδες σκόρδο
1 κρεμμύδι ξερό
½ ματσάκι μαϊντανό
1 κρεμμυδάκι φρέσκο ψιλοκομμένο
αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι τζίντζερ
1 σφηνάκι ούζο
αλάτι, πιπέρι
λάδι για το τηγάνισμα ή για άλειμμα
Εκτέλεση
Σε ένα μπλέντερ βάζετε τις μισές γαρίδες, το κρεμμύδι και το σκόρδο (και 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο σε περίπτωση που ψήσετε τους κεφτέδες στο φούρνο). Κόβετε τις υπόλοιπες γαρίδες σε μικρά κομμάτια. Σε ένα μπολ αναμιγνύετε τις ψιλοκομμένες γαρίδες με το φρέσκο κρεμμυδάκι, τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, το ούζο, το τζίντζερ και το μίγμα του μπλέντερ. Αλατοπιπερώνετε. Ρίχνετε μια κουταλιά της σούπας αλεύρι κι ανακατεύετε. Ρίχνετε άλλη μια κουταλιά της σούπας αλεύρι κι ανακατεύετε και πάλι μέχρι να απορροφηθεί. Επαναλαμβάνετε με το αλεύρι όσες φορές χρειαστεί έως ότου έχετε μια ζύμη που να μην είναι πολύ σφιχτή (να κολλάει στα χέρια) αλλά ούτε και αραιή σαν χυλός. Μόλις ετοιμάσετε τη ζύμη, σκεπάστε το μπολ και βάλτε τη στο ψυγείο για περίπου 1 ώρα για να σφίξει. Μετά από 1 ώρα, πλάθετε τα κεφτεδάκια και τα τηγανίζετε σε ελαιόλαδο ή αλείφετε ένα ταψί με λίγο ελαιόλαδο και τα ψήνετε στο φούρνο για περίπου 20-25 λεπτά.  Αν τα τηγανίσετε φροντίστε στο τέλος να τα ακουμπήσετε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας ώστε να φύγει το περιττό λάδι.


4. Σουπιές με σέσκουλα


Υλικά
1 κιλό σουπιές φιλέτο (καθαρισμένες)
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
2-3 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
1 πράσο ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο
1 ντομάτα ψιλοκομμένη
500γρ σέσκουλα πλυμένα
1 φλιτζάνι λευκό κρασί
2/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι, 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη


Εκτέλεση
Πλένετε και κόβετε τις σουπιές σε μεγάλα κομμάτια. Βάλτε σε μια κατσαρόλα το ελαιόλαδο και σοτάρετε τα κρεμμύδια, το πράσο και το σκόρδο μαζί με τις σουπιές. Μόλις οι σουπιές αρχίσουν και ροδίζουν σβήστε με το κρασί και αφήστε για 5 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ. Στη συνέχεια ρίξτε μέσα στην κατσαρόλα και την ψιλοκομμένη ντομάτα, τη ζάχαρη και τόσο νερό ώστε να σκεπαστούν οριακά οι σουπιές. Κλείστε την κατσαρόλα και αφήστε να βράσουν σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν καλά (θα χρειαστούν περίπου 1 ώρα). Μόλις δείτε ότι οι σουπιές έχουν μαλακώσει και είναι σχεδόν έτοιμες, ρίξτε στην κατσαρόλα και τα σέσκουλα κι αλατοπιπερώστε (προσοχή στο αλάτι γιατί οι σουπιές έχουν από μόνες τους αρκετό). Αφήστε την κατσαρόλα ανοιχτή κι αφήστε το φαγητό να βράσει για ακόμη 15-20 λεπτά για να μαλακώσουν τα σέσκουλα και να δέσει η σάλτσα.


5. Νηστίσιμο κέικ πορτοκαλιού



Υλικά
1 ½ φλιτζάνι αλεύρι
¾ φλιτζανιού ζάχαρη
1/3 φλιτζανιού σπορέλαιο
1 φλιτζάνι χυμός πορτοκαλιού
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
1 κουταλιά της σούπας λευκό ξίδι
1 βανίλια
¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού σόδα μαγειρικής
Εκτέλεση
Χρησιμοποιήστε το μικρό σουρωτήρι με τη σίτα και κοσκινίστε το αλεύρι σε ένα μεγάλο μπολ για να αφρατέψει. Προσθέστε τη σόδα και το αλάτι και ανακατέψτε. Σε ένα άλλο μπολ βάλτε τα υγρά στοιχεία (χυμό πορτοκαλιού, σπορέλαιο, ξύδι) κι ανακατέψτε μαζί με τη ζάχαρη, το ξύσμα και τη βανίλια μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Προσθέστε το μίγμα των υγρών μέσα στο μπολ με το αλεύρι κι ανακατέψτε με σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα. Λαδώστε πολύ καλά μια μακρόστενη φόρμα για κέικ και βάλτε στον πάτο λαδόκολλα. Αδειάστε το μίγμα και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 40 λεπτά περίπου. Το κέικ είναι έτοιμο αν βυθίσετε ένα μαχαίρι στο κέντρο του κέικ και βγει καθαρό.
Μπορείτε αν θέλετε να διακοσμήσετε το κέικ σας με ένα γλάσο πορτοκαλιού που θα φτιάξετε ως εξής: Βάλτε σε ένα μπολάκι το ξύσμα από 2 πορτοκάλια και ανακατέψτε το με 1 κουταλιά ζάχαρη κρυσταλλική. Πιέστε λίγο με το κουτάλι ώστε να ελευθερωθούν τα έλαια του ξύσματος. Σκεπάστε το μπολάκι και βάλτε το στο ψυγείο μέχρι να δείτε ότι η ζάχαρη έχει ρευστοποιηθεί. Στη συνέχεια ρίξτε μέσα στο ξύσμα τον χυμό από ένα πορτοκάλι και ανακατέψτε. Ξεκινήστε να ρίχνετε μία-μία κουταλιά της σούπας ζάχαρη άχνη κι ανακατεύετε καλά με σύρμα μέχρι να πετύχετε την υφή που θέλετε (όσο πιο πηχτό το θέλετε τόσο περισσότερη ζάχαρη άχνη θα προσθέσετε). 


Καλή επιτυχία!

Πηγή: dietup

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Unique Visitor Counter