Διακοπές στις Καλύτερες Τιμές!

Booking.com

Βρώμικες Παραλίες - Έλλειψη Συνειδητοποιήσεις ή Ενημέρωσης;

Ζούμε σε τόπο ευλογημένο. Με ομορφιές και φύση μοναδική. Και με θάλασσες με κρυστάλλινα νερά, ξακουστές σ΄  όλο τον κόσμο. Θες να κολυμπάς στις καλύτερες; Δεν έχεις παρά να ακολουθήσεις  5 χρυσές συμβουλές των ειδικών περί την θάλασσα, που θα σε οδηγήσουν με σιγουριά στις καθαρότερες παραλίες αλλά όταν φεύγεις να μένεις και με την συνείδηση καθαρή ότι δεν λέρωσες πίσω σου.



Ήλιος και διαφάνεια, ο τέλειος συνδυασμός
Σε γενικές γραμμές, οι ελληνικές θάλασσες είναι πολύ καθαρές. Κι αυτό γιατί η χώρα μας κατέχει πλεονεκτική γεωγραφική θέση. Στα ελληνικά νερά οι παθογόνοι μικροοργανισμοί, που προέρχονται από χερσαίες δραστηριότητες, καταστρέφονται εύκολα, κυρίως λόγω του κλίματος. Απ΄ τη μια η αλατότητα κι απ΄ την άλλη οι μεγάλες περίοδοι ηλιοφάνειας τους αναγκάζουν να επιβιώνουν ελάχιστα μέσα στο  θαλασσινό νερό. Μάλιστα το φως του ήλιου, δηλαδή η υπεριώδης ακτινοβολία,  κάνει θαύματα  σε συνδυασμό με τη μεγάλη διαφάνεια που έχουν τα νερά των θαλασσών μας, καθώς τα διαπερνά εύκολα.  Ένα άλλο γεγονός που βοηθά στο να διατηρούνται οι θάλασσές μας καθαρές είναι ότι έχουμε άνυδρα καλοκαίρια, διότι κάθε φορά που βρέχει, μικροοργανισμοί από κόπρανα ζώων καταλήγουν στα νερά και τα μολύνουν. Τα ελληνικά καλοκαίρια είναι ξηρά και κατά συνέπεια την κολυμβητική περίοδο δεν έχουμε τέτοια προβλήματα. Πρόσθεσε επίσης ότι δεν έχουμε βαριά βιομηχανία – αυτή που υπάρχει στην Ελλάδα είναι συγκεντρωμένη σε 2-3 σημεία, στην Ελευσίνα, στον Θερμαϊκό και στην περιοχή της Πάτρας και στην Κύπρο είναι περιοχές Ζυγίου και Δεκέλειας - αλλά και κοντά σε μεγάλα Λιμάνια – και θα καταλάβεις γιατί παραμιλούν όλοι για τις υπέροχες παραλίες μας!

Βήμα-βήμα προς τα καθαρά νερά
Πώς θα καταλάβεις αν η θάλασσα που διάλεξες για τις βουτιές σου είναι καθαρή:
  1. Πρόσεξε τα νερά να είναι διαυγή, χωρίς βρομιές και φυσαλίδες στην επιφάνεια. Η διαφάνεια του νερού δείχνει αμέσως την ποιότητα της θάλασσας.
  2. Προτίμησε μια ανοιχτή περιοχή όπου  υπάρχουν ρεύματα, γιατί εκεί τα νερά ανανεώνονται πιο εύκολα απ΄ ότι σ΄ έναν κλειστό κόλπο, με αποτέλεσμα να απαλλάσσονται γρήγορα από τους μολυσματικούς ή ρυπογόνους παράγοντες.
  3. Αναζήτησε παραλίες με φυκιάδα (μεγάλα φαρδιά φύκια σκούρου πράσινου χρώματος που λόγω καιρού ξεριζώνονται και  δημιουργούν ένα ολόκληρο στρώμα στην αμμουδιά), καθώς επίσης αστερίες και αχινούς που είναι ευαίσθητα είδη και από τα πρώτα που εξαφανίζονται όταν η θάλασσα αρχίζει να μολύνεται από ανθρώπινες δραστηριότητες.
  4. Να αποφεύγεις παραλίες που είναι κοντά σε οικισμούς, οι οποίοι δεν διαθέτουν σύστημα κεντρικής αποχέτευσης και ρίχνουν τα λύματα στη θάλασσα.
  5. Φύγε από παραλίες που έχουν πράσινα φύκη (μαρούλια της θάλασσας) στα βράχια, σημάδι ότι πιθανόν υπάρχει κοντά κάποιος αγωγός ή κάποιο ρέμα που μολύνει με κολοβακτηρίδια τη θάλασσα.


Ευχαριστήθηκες το μπάνιο σου; Ωραία! Φεύγοντας σιγουρέψου ότι δεν άφησες πίσω σου ούτε ένα τόσο δα σκουπιδάκι, ούτε μια γόπα τσιγάρου θαμμένη στην άμμο και ο στακτός; σε κανα τενεκεδάκι και μετά το πετάμε στο κάδο ανακύκλωσης, δεν έχει; τα θέλει ο Δήμος άρα, όμως μια τσαντούλας ναύλο επιπλέον στη τσάντα της παραλίας ποτέ δεν παίρνει χώρο, ας αρχίσουμε εμείς να λειτουργούμε συνειδητά, ευχαριστώντας την φύση....

Πόσο εύκολο είναι τελικά να κρατάμε καθαρές της παραλίες μας! και να της χαιρόμαστε! ας αποκτήσουμε περιβαλλοντική συνείδηση και όσοι από την παρέα, οικογένεια δεν την έχουν, ας βρούμε ένα καλό τρόπο να τους εξηγήσουμε της συνέπειες που έχουν στο περιβάλλον μας και τα μικρόβια που αναπτύσσονται από το συνδυασμό με όλες αυτές της ουσίες...

πηγή: goldenmag 

Δείτε πιο κάτω!!!

Υπολογίζεται πως κατά μέσο όρο βρίσκονται 39 γόπες τσιγάρων ανά τετραγωνικό μέτρο στις παραλίες της Αττικής. Ρεκόρ αποτέλεσε σύμφωνα με τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας του Αρχιπελάγους ο αριθμός των αποτσίγαρων που βρέθηκε σε παραλία της Ικαρίας, ο οποίος αντιστοιχεί σε 78 αποτσίγαρα ανά τετραγωνικό μέτρο. Οι χημικές ουσίες που εκχύνονται από τα αποτσίγαρα είναι τοξικές για τη θαλάσσια πανίδα, ενώ το εύρος ρύπανσης που προκαλεί ένα αποτσίγαρο εκτιμάται σε αναλογία 1 (αποτσίγαρο) ανά 40 λίτρα νερού. Αυτό σημαίνει πως τα αποτσίγαρα που βρίσκονται σε ένα μόλις τετραγωνικό μέτρο στην συγκεκριμένη παραλία, είναι ικανά να ρυπάνουν περίπου 3120 λίτρα θαλασσινού νερού.

Τα απορρίμματα στις παραλίες δεν αποδεικνύονται μόνο θανατηφόρα για τα θαλάσσια είδη, αλλά αποτελούν επίσης αντιαισθητικό θέαμα για τους τουρίστες και τους ντόπιους. Αυτό το γεγονός έχει και παράπλευρες συνέπειες, για τις τοπικές κοινωνίες, καθώς αποθαρρύνεται η πλειονότητα των τουριστών να επισκεφθεί μία βρώμικη παραλία ...
Άραγε αυτοί που τα ρίχνουν ξέρουν τι κάνουν? Αν ήξεραν δεν πιστεύω να το έκαναν!!! μόνο και μόνο από ευγνωμοσύνη προς το περιβάλλον!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Unique Visitor Counter