Διακοπές στις Καλύτερες Τιμές!

Booking.com

Η σωστή γυμναστική για κάθε σωματότυπο

Οι ειδικοί έχουν ξεχωρίσει τέσσερις σωματικούς τύπους ανάλογα με το σχήμα, το σκελετό και την κατανομή του βάρους: το ‘Κουτάλι’, την ‘Κλεψύδρα’, τον ‘Κώνο’ και τον ‘Χάρακα’ και είναι όλοι σωματότυποι που έχουν από τη φυσική τους κατασκευή πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.
Η σωστή άσκηση μπορεί άμεσα να αμβλύνει το όποιο πρόβλημα υπάρχει και να βελτιώσει τα ήδη καλοσχηματισμένα σημεία του κορμιού, ενώ ένα ακατάλληλο πρόγραμμα μπορεί να φέρει ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα.

Βρείτε το δικό σας τύπο και ακολουθείστε το σωστό πρόγραμμα με σκοπό την σωστή άσκηση και τα εμφανή αποτελέσματα:

1. Έχετε την τάση να παραμένετε λεπτοί:
α) στο άνω μέρος του σώματος
β) σε όλο το σώμα
γ) στην περιοχή της μέσης
δ) στο κάτω μέρος του σώματος

2. Πού συγκεντρώνεται συνήθως το έξτρα βάρος;
α) Στους γοφούς, στους μηρούς και τους γλουτούς;
β) Στο στομάχι και τους γλουτούς
γ) Και στο άνω και στο κάτω μέρος του σώματος
δ) Στην πλάτη, το στήθος, στα χέρια και στο στομάχι

3. Σε ποιο τμήμα του σώματος σας είναι πιο δύσκολο να αδυνατίσετε ;
α) Στο κάτω μέρος
β) Στο άνω μέρος και το κάτω μέρος
γ) Δεν είναι και τόσο δύσκολο
δ) Στο άνω μέρος

4. Αν μπορούσατε να αλλάξετε κάτι στο σώμα σας, τι θα ήταν:
α) Στο κάτω μέρος: τους γλουτούς, το εσωτερικό των μηρών και τους γοφούς
β) Το στομάχι
γ) Το άνω μέρος και το κάτω
δ) και τα δύο θέλουν δουλειά

Περισσότερα α: κουτάλι, β: χάρακας, γ: κλεψύδρα, δ: κώνος
 

Κουτάλι 


Χαρακτηριστικά: Ωραίο άνω κορμό - άνω κοιλιακούς και χέρια.
Το πάνω μέρος του σώματος είναι πιο αδύνατο και στενό.
Πιο κοντά πόδια και μακρύτερος κορμός.
Το μεγαλύτερο μέρος του βάρους συγκεντρώνεται κάτω από τη μέση και όταν παίρνει βάρος παχαίνει κυρίως στους γοφούς, στους μηρούς και την περιοχή πίσω από τα γόνατα.

Τα αντανακλαστικά του ‘κουταλιού’ είναι πολύ καλά, οπότε αποδίδει ιδιαίτερα στη γυμναστική και στα σπορ που απαιτούν δύναμη στο κάτω μέρος του σώματος και συγχρονισμό. Το κλειδί είναι να διαλέξετε αερόβια άσκηση μέτριας έντασης και να τη συνδυάσετε με βάρη που θα δυναμώσουν το πάνω μέρος του κορμού.
Προτάσεις: Σχοινάκι με ταχύτητα, στατικό ποδήλατο με μικρή αντίσταση και υψηλή ταχύτητα, άρσεις ποδιών στο πλάι σε όρθια στάση.




Χάρακας


Χαρακτηριστικά: Συνήθως χρειάζεστε τη γυμναστική λιγότερο από κάθε άλλο τύπο σώματος. Είναι απαραίτητο να επικεντρώσετε την προσοχή στην ενδυνάμωση και τον σχηματισμό των μυών, αφού αυτό είναι το ευαίσθητο σημείο σας. Σπάνια έχετε μεγάλο στήθος, όμως χρειάζεται να δυναμώσετε την πλάτη, κοιλιακούς και ώμους για να μην αποκτήσετε κακή στάση σώματος.
Είστε καλοί στο κολύμπι, το τζόκινγκ, τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων αφού η κατασκευή και η κατανομή του βάρος σας είναι τέτοια που δεν ασκούνται μεγάλες πιέσεις στις αρθρώσεις σας.
Προτάσεις: Διατατικές ασκήσεις, step, κοιλιακοί, ροκανίσματα (είδος εκγύμνασης κοιλιακών μυών) , push-ups, κολύμπι κλπ.





Kώνος

Χαρακτηριστικά: περισσότερος όγκος και βάρος στο άνω μέρος της πλάτης και το στήθος. Κορμός σχετικά κοντός αλλά πόδια μακριά. Το στομάχι προεξέχει μια φυσική κλίση από την κατασκευή σας που είναι ορατή. Για να αποφευχθεί λοιπόν αυτό χρειάζεται ενδυνάμωση στους κοιλιακούς μύες και αύξηση της αντοχής των επίμαχων μυών.
Είστε καλοί σε αθλήματα που απαιτούν ταχύτητα και δύναμη στο άνω μέρος του κορμού, όπως οι ρακέτες και κάθε σπορ που απαιτεί γρήγορες, δυνατές και κοφτές κινήσεις.
Προτάσεις: Θα ωφεληθείτε αν κάνετε αεροβική άσκηση σε συνδυασμό με κοιλιακούς και ασκήσεις ενδυνάμωσης του άνω κορμού. Οι ασκήσεις με βάρη είναι κατάλληλες αν χρησιμοποιήσετε λίγα κιλά για το άνω μέρος και επικεντρώσετε την προσοχή σας στην ενδυνάμωση του κάτω μισού του σώματος σας.






Κλεψύδρα

Χαρακτηριστικά: Ο τύπος αυτός σώματος έχει γενικά δυνατά οστά και μύες και είναι λιγότερο ευάλωτος στην οστεοπόρωση από άλλους τύπους και σπάνια αντιμετωπίζει προβλήματα μέσης, αφού από την κατασκευή του έχει δυνατούς κοιλιακούς. Τα πόδια είναι αδύνατα και ίσια με καλοσχηματισμένους γαστροκνήμιους (γάμπες).
Προτάσεις: σχοινάκι, στατικό ποδήλατο με χαμηλή ένταση και υψηλή ταχύτητα, γρήγορο περπάτημα, σκι.









Γράφει: Σμπώκος Εμμανουήλ, Καθηγητής Φυσικής Αγωγής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Unique Visitor Counter