Ιχθυέλαιο αντί φαρμάκων κατά των ψυχικών νόσων; Όσο περίεργο κι αν φαντάζει, νέα έρευνα Αυστριακών, Ελβετών και Αυστραλών επιστημόνων έρχεται να αποδείξει ότι η καθημερινή λήψη συμπληρωμάτων ιχθυελαίων όχι μόνο μπορεί να καθυστερήσει, αλλά ενδέχεται ακόμα και εμποδίσει, τελικά, την εμφάνιση ψυχωσικών διαταραχών σε άτομα που έχουν σχετική προδιάθεση.
Το εύρημα που προέκυψε από την ανάλυση των στοιχείων της πολύμηνης έρευνας είναι άκρως σημαντικό. Κι αυτό γιατί για πρώτη φορά «γεννιούνται» ελπίδες ότι στο σύντομο μέλλον ίσως στη «φαρέτρα»α των γιατρών να υπάρχουν και εναλλακτικές λύσεις στα αντιψυχωσικά φάρμακα, τα οποία όπως είναι γνωστό είναι ισχυρά και πολλές φορές συνοδεύονται από σοβαρές παρενέργειες για τους πάσχοντες.
«Κλειδί» στις προσπάθειες των ειδικών αποτελεί η παρατήρηση ότι κατά την τρίμηνη χορήγηση του συμπληρώματος ιχθυελαίων σε δεκάδες νοσούντες - ή εν δυνάμει νοσούντες- φάνηκε ότι το χάπι ήταν το ίδιο αποτελεσματικό με τα φάρμακα και μάλιστα κατάφερε να μειώσει τα ποσοστά ψυχωσικής διαταραχής όπως η σχιζοφρένεια κατά το ένα τέταρτο.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά που περιέχονται στα συμπληρώματα ιχθυελαίων είναι εκείνα που δρουν καταλυτικά γα την προστασία των ατόμων απέναντι στις ψυχικές νόσους, κι αυτό γιατί μπορεί να αλλάξουν τα σήματα του εγκεφάλου.
«Τα αποτελέσματα είναι υποσχόμενα και χρειάζεται περαιτέρω έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί, αν τα ωμέγα-3 λιπαρά μπορούν πράγματι να αποτελέσουν εναλλακτική λύση στα αντιψυχωσικά σκευάσματα μακροπρόθεσμα» υπογραμμίζει σε άρθρο της στο ιατρικό περιοδικό ««Archives of General Psychiatry» η Alison Cobb, από το Ίδρυμα «Mind», της Βρετανίας.
Την ώρα, πάντως, που η επιστήμη ετοιμάζεται να κάνει ένα νέο άλμα σε ό,τι αφορά την πρόληψη και την αντιμετώπιση των ψυχικών παθήσεων, απογοητευτικά εξακολουθούν να είναι τα στοιχεία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ψυχικής Υγιεινής, σύμφωνα με τα οποία, σε σύνολο 450 εκατομμυρίων ανθρώπων που πάσχουν από ψυχικό νόσημα παγκοσμίως, λιγότεροι από τους μισούς υποβάλλονται σε θεραπεία.
Σε πολλά «αναπτυσσόμενα» κράτη, επίσης, υπάρχει κάποιες φορές μόνο ένας ή δύο ψυχίατροι για το σύνολο του πληθυσμού, ενώ σε πολλές «αναπτυγμένες» χώρες τα κονδύλια για τη στελέχωση των υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας «συρρικνώνονται» χρόνο με το χρόνο. Απόφαση «εγκληματική», αν αναλογιστεί κάποιος ότι οι ασθενείς με σοβαρά ψυχικά προβλήματα πεθαίνουν από σωματικά νοσήματα κατά μέσο όρο 25 χρόνια νωρίτερα από τον υπόλοιπο πληθυσμό...
Γράφει η Μαρίνα Σαουλίδου, Δημοσιογράφος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου