Διακοπές στις Καλύτερες Τιμές!

Booking.com

Καταρρίψτε τους μύθους για το στομάχι

Καταρρίψτε τους μύθους και λύστε τις απορίες σας σχετικά με τα πιο συνηθισμένα πεπτικά προβλήματα. 1. Τα αντιόξινα φάρμακα δεν προλαμβάνουν την καούρα. [Σ/Λ] Σωστό: Η επίπονη αίσθηση καψίματος στο στήθος εμφανίζεται όταν όξινα υγρά του στομάχου παλινδρομούν στον οισοφάγο (γνωστό ως γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση). Τα αντιόξινα φάρμακα εξουδετερώνουν αυτό το οξύ, αλλά δεν μπορούν να σταματήσουν την παραγωγή του. Για να αποτρέψετε το «κάψιμο», απλώς αλλάξτε μερικές από τις συνήθειές σας: Καταναλώστε το τελευταίο σας γεύμα τουλάχιστον 3 ώρες πριν πάτε για ύπνο και καταναλώστε πέντε μικρότερα γεύματα καθόλη τη διάρκεια της ημέρας. Bάλτε μαξιλάρια στο κρεβάτι σας, έτσι ώστε ο κορμός σας να είναι ανορθωμένος και να αποφεύγεται η παλινδρόμηση των γαστρικών υγρών. Αποφύγετε τροφές που ερεθίζουν το στομάχι, όπως είναι τα εσπεριδοειδή και η καφεΐνη. Μασήστε τσίχλα: Η μάσηση προκαλεί παραγωγή σάλιου, που περιέχει διττανθρακικά, τα οποία αποτελούν τη φυσική πηγή εξουδετέρωσης των οξέων του οργανισμού σας. Σ' αυτή την περίπτωση, αποφύγετε τις τσίχλες με γεύση μέντας.

2. Η υπερβολική κατανάλωση πικάντικων φαγητών είναι η πιο κοινή αιτία εμφάνισης πεπτικού έλκους. [Σ/Λ]

Λάθος: Τόσο τα πικάντικα φαγητά όσο και το αλκοόλ και το άγχος έχουν συστηματικά κατηγορηθεί για τις καούρες. Σήμερα όμως, οι ερευνητές γνωρίζουν ότι το ελικοβακτήριο του πυλωρού είναι ο βασικός ένοχος για την πρόκληση πεπτικού έλκους. Το μικρόβιο του ελικοβακτηρίου του πυλωρού θεωρείται πως θα φθάσει στο στομάχι μέσω της επαφής με μολυσμένα τρόφιμα ή νερό ή μέσω της σωματικής επαφής, π.χ. το φιλί. Η αντιμετώπιση του βακτηρίου γίνεται συνήθως με αντιβιοτικά. Για να το προλάβετε: Καταναλώστε λάχανο: περιέχει σουλφοραφάνη, μια ουσία με προστατευτική δράση απέναντι στο βακτήριο. Μασήστε μαστίχα: Σύμφωνα με τους επιστήμονες, καταστέλλει το ελικοβακτήριο του πυλωρού και γι' αυτό έχει θεραπευτική δράση σε ασθενείς που υποφέρουν από πεπτικό έλκος.

3. Ο χρόνιος βήχας μπορεί να είναι σύμπτωμα προβλήματος πέψης. [Σ/Λ]

Σωστό: Ο βήχας μπορεί πραγματικά να αποτελεί σύμπτωμα γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Αυτό συνήθως συμβαίνει καθώς τα γαστρικά υγρά προχωρούν ψηλότερα στον οισοφάγο και ερεθίζουν τις βηχογόνες ζώνες του λάρυγγα και του φάρυγγα.

4. Η δυσκοιλιότητα είναι η πιο κοινή γαστρεντερική πάθηση στις Ηνωμένες Πολιτείες. [Σ/Λ]

Σωστό: Στην Αμερική, στις διαταραχές του πεπτικού συστήματος οφείλεται το 13% των περιπτώσεων εισαγωγής σε νοσοκομείο. Αντίστοιχα είναι όμως και τα στοιχεία και στη χώρα μας. Πρόσφατα επιδημιολογικά στοιχεία που προέκυψαν από μελέτη του Ελληνικού Ιδρύματος Γαστρεντερολογίας και Διατροφής (ΕΛ.Ι.ΓΑ.ΣΤ.) δείχνουν ότι περίπου 1 στους 5 Έλληνες υποφέρει από δυσκοιλιότητα. Για να διασφαλίσετε τη σωστή κινητικότητα του εντέρου σας φροντίστε να: Αυξήσετε την καθημερινή κατανάλωση προϊόντων ολικής άλεσης, οσπρίων, φρούτων και λαχανικών. Τα ακτινίδια, τα δαμάσκηνα, οι χουρμάδες, τα σταφύλια και το καλαμπόκι βοηθούν ιδιαίτερα στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. Επίσης, αρκετά προϊόντα δημητριακών, που κυκλοφορούν στο εμπόριο, είναι καλή πηγή φυτικών ινών. Αυξήσετε την κατανάλωση νερού, αλλά και άλλων υγρών. Εντείνετε τη φυσική δραστηριότητά σας. Η τακτική άσκηση ενισχύει την κινητικότητα του εντέρου και προάγει την ομαλή λειτουργία του. Το περπάτημα θεωρείται ευεργετικό. Αποκτήσετε «ωράριο αφόδευσης»: να επισκέπτεστε την τουαλέτα σε τακτικές ώρες, ακόμα κι αν δεν αισθάνεστε την αντίστοιχη ανάγκη ή δεν επιτυγχάνετε τελικά κένωση. Μην ξεκινήσετε τη λήψη καθαρκτικών χωρίς την έγκριση και τη συνταγογράφηση του γιατρού που σας παρακολουθεί.

5. Ο δυόσμος ανακουφίζει τους πόνους στο στομάχι. [Σ/Λ]

Σωστό: Αυτό το βότανο βοηθά στην πέψη. Ηρεμεί τους μυς του στομάχου και βελτιώνει τη ροή της χολής, την οποία χρησιμοποιεί το σώμα για να αφομοιώσει τα λίπη. Όταν χρειάζεστε τις ευεργετικές ιδιότητες του δυόσμου, είναι προτιμότερο να επιλέγετε το ρόφημά του.

Προσοχή: Όσοι υποφέρουν συχνά από καούρες πρέπει να αποφεύγουν το δυόσμο, καθώς μπορεί να προκαλέσει χαλάρωση στο μυ μεταξύ του στομάχου και του οισοφάγου, επιτρέποντας έτσι στο οξύ να ανέβει προς τα πάνω.

πηγή: preventionmag.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Unique Visitor Counter