Διακοπές στις Καλύτερες Τιμές!

Booking.com

"Μύθος" οι δίαιτες αποτοξίνωσης; Έρευνα

Άρθρο 1:

Άνευ ουσίας είναι οι δίαιτες αποτοξίνωσης, σύμφωνα με Αμερικανούς ειδικούς, γιατί πως ή άλλως ο οργανισμός μας είναι σχεδιασμένος με τέτοιον τρόπο, ώστε να αποβάλλει τις τοξίνες από μόνος του. Οι δίαιτες και οι διάφοροι μέθοδοι αποτοξίνωσης δεν είναι καινούριες πρακτικές και οι άνθρωποι τις εφαρμόζουν εδώ και χρόνια. Τώρα, όμως οι επιστήμονες τονίζουν, ότι οι δίαιτες αυτές δεν μπορούν να αποδείξουν, ότι πραγματικά "κάνουν δουλειά". Μάλιστα, επισημαίνουν, πως το μόνο, που προσφέρουν, είναι "άδειες" υποσχέσεις.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η αποτοξίνωση "υπόσχεται" διάφορα πράγματα, όπως είναι το καθάρισμα των κυττάρων, η ανανέωση του δέρματος, η καλύτερη λειτουργία των εντέρων και το καθάρισμα του συκωτιού. Προκειμένου να γίνει αυτό, προτείνεται μία περιορισμένη διατροφή, που αποτελείται κυρίως από φρούτα, λαχανικά και πολύ νερό. Η καφεΐνη, το αλκοόλ και βιομηχανοποιημένα τρόφιμα, απαγορεύονται δια ροπάλου.

Γράφοντας στην επιθεώρηση Food Technology, ειδικοί από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας, τονίζουν, ότι η πιο σωστή συμβουλή είναι μία ισορροπημένη δίαιτα που να βασίζεται σε ένα μυστικό.

ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΕΙΝΑΙ Η ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Όπως τονίζουν ο Ρότζερ Κλέμενς, καθηγητής μοριακής φαρμακολογίας και τοξικολογίας από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας και ο Δρ. Πίτερ Πρέσμαν, ενδοκρινολόγος, πολλοί ισχυρίζονται, ότι η αποτοξίνωση τους βοήθησε πραγματικά.

Μάλιστα, λένε χαρακτηριστικά, πως οι άνθρωποι, που ακολουθούν δίαιτες αποτοξίνωσης αισθάνονται λιγότερα φουσκώματα, έχουν πιο καθαρό δέρμα και δεν υποφέρουν από πονοκεφάλους. Όμως, σύμφωνα με τους κκ. Κλέμενς και Πρέσμαν, τα οφέλη, που βλέπουν στον οργανισμό τους, δεν οφείλονται στη δίαιτα, αλλά στο ότι τρώνε λιγότερο φαγητό, πίνουν περισσότερο νερό, άρα ενυδατώνονται καλύτερα αφού μείωσαν την καφεΐνη και το αλκοόλ. Δηλαδή, όλα οφείλονται στο ότι βελτίωσαν τη διατροφή τους.

Επίσης, προσθέτουν πως "οι πνεύμονές μας, τα νεφρά μας, το συκώτι, η γαστροεντερική οδός και το ανοσοποιητικό σύστημα, μπορούν να αφαιρούν ή να εξουδετερώνουν τοξικές ουσίες μέσα σε λίγες ώρες από τη στιγμή της κατανάλωσης".

Επιπρόσθετα, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και επισημαίνουν, πως η αποτοξίνωση θα μπορούσε να είναι επικίνδυνη για ορισμένες ομάδες ανθρώπων, όπως οι έφηβοι, ή οι έγκυες, που δεν πρέπει να αποκλείουν ομάδες φαγητών από τη διατροφή τους.

Παράλληλα, η Βρετανίδα διαιτολόγος Ούρσουλα Άρενς, εκπρόσωπος Τύπου του Βρετανικού Συνδέσμου Διαιτολόγων, τονίζει, ότι ουσιαστικά ο όρος αποτοξίνωση είναι ανούσιος και αυτό γιατί όλα τα φαγητά έχουν χημικές ουσίες, με τις οποίες το σώμα μας κάνει χημική ένωση και αποβάλλει από μόνο του όσα δεν θέλει.

Για αυτό οι διαιτολόγοι επισημαίνουν, πως προκειμένου μία δίαιτα να είναι σωστή και αποτελεσματική πρέπει να βασίζεται σε μια ισορροπημένη διατροφή, που δεν αποκλείει ομάδες φαγητών και προσφέρει στον οργανισμό τα στοιχεία και τις βιταμίνες, που χρειάζεται.

Άρθρο 2:

Μέσα από της βιταμίνες, τα ιχνοστοιχεία και τα διαφορά βασικά συστατικά που παίρνει το ανθρώπινο σώμα από μία σωστή διατροφή έχει την ικανότητα να αποβάλλει τις τοξίνες από μόνο του, αυτή είναι και η δουλειά του συκωτιού, των πνευμόνων και του δέρματος. Αν το ίδιο το σώμα μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο, ποιο το νόημα μιας δίαιτας «αποτοξίνωσης»;

Η θεωρία πίσω από μια τέτοια δίαιτα είναι ότι το ανθρώπινο σώμα διαρκώς «υπερφορτώνεται» με τοξίνες οι οποίες συσσωρεύονται στον οργανισμό και δημιουργούν προβλήματα στην υγεία.

Τέτοιου είδους δίαιτες φέρονται να βοηθούν στην απώλεια βάρους, στην καταπολέμηση της κυτταρίτιδας και των τυμπανισμών αλλά και στην βελτίωση της όψης του δέρματος.

Ο καθαρισμός του οργανισμού μέσω μιας αποτοξινωτικής διατροφής υπόσχεται εμφανή αποτελέσματα. Στις μέρες μας η τάση αυτή έχει δημιουργήσει μια πλούσια βιομηχανία προϊόντων και συμπληρωμάτων διατροφής που βοηθούν στην αποβολή των ανεπιθύμητων τοξινών. Όμως οι αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες του ατόμου βρίσκονται στον πυρήνα μιας τέτοιας αποτοξινωτικής προσπάθειας.

Χωρίς νόημα

Οι τροφές που επιτρέπονται ή απαγορεύονται ποικίλουν, σε γενικές γραμμές όμως τα φρούτα, λαχανικά, φασόλια, οι καρποί, τα διάφορα τσάγια και το άφθονο νερό είναι αυτά που επιτρέπονται.

Αντίθετα απαγορεύονται τα σιτηρά, τα γαλακτομικά, το κρέας, το ψάρι, τα αυγά, η καφεΐνη και το αλκοόλ, το αλάτι και η ζάχαρη αλλά και όλες οι επεξεργασμένες τροφές.

Αν όμως το σώμα μας είναι έτσι σχεδιασμένο ώστε να αποβάλλει τις τοξίνες, ποιο το νόημα μιας δίαιτας αποτοξίνωσης; Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, δεν υπάρχει κανένα νόημα αφού το σώμα μπορεί να «αναρρώσει» από μόνο του μετά από μια περίοδο διατροφικής κραιπάλης.

"Η μόδα της αποτοξίνωσης αποτελεί παράδειγμα της ικανότητας των ανθρώπων να πιστεύουν σε «μαγικά» και να πληρώνουν γι αυτά παρά την έλλειψη αποδείξεων," σχολιάζει ο Martin Wiseman, καθηγητής διατροφολόγος στο πανεπιστήμιο του Southampton.

Τα περισσότερα από τα χάπια, τους χυμούς, τα τσάγια και τα λάδια που πωλούνται για τις αποτοξινωτικές τους ιδιότητες δεν στηρίζονται από επιστημονικές αποδείξεις, όπως δείχνει η εν λόγω έρευνα. Θα ήταν καλύτερα να έπινε ο κόσμος νερό από τη βρύση και να πηγαίνει νωρίς το βράδυ για ύπνο.

Ο βρετανικός Οργανισμός Διαιτολογίας αναφέρει ότι οι δίαιτες αποτοξίνωσης είναι μύθοι που έχει δημιουργήσει το μάρκετινγκ παρά πραγματικότητα.

"Η αποτοξίνωση είναι ένας όρος χωρίς νόημα που χρησιμοποιείται διαρκώς και καθώς δεν έχει οριστεί είναι αδύνατο να πούμε αν είναι αποτελεσματική ή όχι," δηλώνει εκπρόσωπος τύπου του Οργανισμού.

Ψεύτικες υποσχέσεις;

"Το σώμα μας είναι ρυθμισμένο να αντιμετωπίζει τα ανεπιθύμητα στοιχεία και να τα αποβάλλει."

Μια πρόσφατη μελέτη Αμερικανών ερευνητών επίσης έδειξε ότι οι δίαιτες αποτοξίνωσης δεν προσφέρουν κάτι περισσότερο από ότι το ίδιο το σύστημα του οργανισμού μας που αποβάλλει τις τοξίνες. Χαρακτηριστικά αναφέρουν ότι οι υποσχέσεις μιας τέτοιας δίαιτας είναι «ψεύτικες».

Επιστήμονες και διαιτολόγοι υποστηρίζουν ότι τα οφέλη που τα άτομα νιώθουν από μια δίαιτα αποτοξίνωσης δεν οφείλονται στην αποβολή των τοξινών από το σώμα τους αλλά μάλλον στην αλλαγή της διατροφής τους που πιθανότατα πριν ήταν πολύ κακή.

Οι λιγότεροι πονοκέφαλοι, για παράδειγμα, οφείλονται μάλλον στο ότι το σώμα είναι επαρκώς ενυδατωμένο εξαιτίας του νερού που πίνουν τα άτομα ενώ η καλή όψη και η λάμψη στο δέρμα έχει να κάνει με την κατανάλωση περισσότερων φρούτων και λαχανικών με αντιοξειδωτική δράση.

Ο Dr Rob Hicks, αναφέρει ότι ακόμα μια παρεξήγηση σχετικά με τις δίαιτες αποτοξίνωσης είναι ότι τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε τοξίνες ενώ το κρέας και το ψάρι οδηγούν σε συσσώρευση βλαβερών για το σώμα ουσιών.

Όπως λέει ο ίδιος, συχνά συμβαίνει το αντίθετο – λαχανικά όπως το λάχανο και το κρεμμύδι περιέχουν πολλές τοξίνες ενώ το κρέας και το ψάρι πολλές φορές περιέχουν λιγότερες.

Οι δίαιτες αποτοξίνωσης μπορούν στην πραγματικότητα να είναι επικίνδυνες για τους έφηβους ή της έγκυες που δεν επιτρέπεται να στερούνται κάποιων τροφών.

Ωστόσο, κάποιοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η αποτοξίνωση μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα και να βελτιώσει τη διατροφή.

Οι διαιτολόγοι επίσης τονίζουν ότι όπως και κάθε άλλη δίαιτα, πρέπει να γίνεται ελεγμένα και σε λογικά πλαίσια.

Πηγή: BBC News

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Unique Visitor Counter