Διακοπές στις Καλύτερες Τιμές!

Booking.com

Διατροφικοί Μύθοι

Ο χυμός φρούτων είναι υγιεινός και μπορεί να καταναλώνεται ελεύθερα από τα παιδιά?

Μύθος – Ο χυμός φρούτων περιέχει μικρότερη ποσότητα βιταμινών και ιχνοστοιχείων σε σχέση με τα ολόκληρα φρούτα, ελάχιστη ποσότητα φυτικών ινών και λόγω της υγρής του φύσης προάγει σε μικρότερο βαθμό το αίσθημα του κορεσμού. Επίσης περιέχει την ίδια ή και μεγαλύτερη ποσότητα σακχάρων σε σχέση με τα αναψυκτικά, επομένως συμβάλλει τόσο στην ημερίσια ενεργειακή πρόσληψη όσο και στην εμφάνιση τερηδόνας. Φυσικά τα παραπάνω δεν αναιρούν τη διατροφική του αξία, όμως η κατανάλωσή του θα πρέπει να είναι ελεγχόμενη. Ένα ποτήρι φυσικός χυμός χωρίς προσθήκη ζάχαρης (φρέσκος ή συσκευασμένος) την ημέρα είναι υπεραρκετός. Από κει και πέρα είναι καλύτερο το παιδί να καταναλώσει ολόκληρο το φρούτο.

Αν σταματήσω να βάζω αλάτι στο φαγητό μου, μπορώ να είμαι ήσυχος/η ότι η διατροφή μου είναι χαμηλή σε νάτριο?

Μύθος – Είναι αλήθεια ότι μια τέτοια πρακτική είναι ένα πολύ καλό βήμα για μια διατροφή χαμηλή σε νάτριο (το νάτριο είναι το συστατικό του αλατιού που είναι βλαβερό για την υγεία). Παρόλα αυτά σχεδόν το 75% της ημερησίας πρόσληψης νατρίου προέρχεται από τα έτοιμα/επεξεργασμένα τρόφιμα και όχι από το αλάτι που βάζουμε εμείς κατά το μαγείρεμα ή στο πιάτο μας. Το νάτριο χρησιμοποιείται στην τεχνολογία τροφίμων ως συντηρητικό ή ενισχυτικό γεύσης. Πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα όπως οι κονσέρβες, τα δημητριακά πρωινού, τα τυριά και τα έτοιμα σνακ περιέχουν μεγάλες ποσότητες νατρίου. Για το λόγο αυτό πέρα από τον περιορισμό του επιτραπέζιου και μαγειρικού αλατιού είναι εξίσου ή και περισσότερο σημαντικό η διατροφή μας να είναι πλούσια σε φρέσκα τρόφιμα και να επιλέγουμε συσκευασμένα τρόφιμα χαμηλά έως μέτρια σε νάτριο (100 – 600 mg/νατρίου ή 300 – 1.500 mg/αλατιού ανά 100 γρ. προϊόντος).

Η παράλειψη γευμάτων μπορεί να με βοηθήσει να χάσω βάρος?

Μύθος – Στην πραγματικότητα μπορεί να σας βοηθήσει να πάρετε βάρος! Έχει φανεί ότι άτομα τα οποία παραλείπουν γεύματα –και ιδιαίτερα το πρωινό- έχουν αυξημένο βάρος σε σχέση με άτομα τα οποία τρώνε σε τακτά χρονικά διαστήματα. Αυτό οφείλεται σε διάφορους παράγοντες. Όταν δεν έχουμε φάει για πολλή ώρα, πεινάμε πολύ και τείνουμε να καταναλώνουμε μεγαλύτερη ποσότητα τροφής και/ή να κάνουμε περισσότερο παχυντικές επιλογές. Επίσης όταν ο οργανισμός δεν έχει τακτική παροχή θρεπτικών συστατικών εκλαμβάνει την κατάσταση ως «ασιτία» και ρίχνει το μεταβολισμό προκειμένου να εξοικονομήσει ενέργεια και θρεπτικά συστατικά. Μακροπρόθεσμα αυτό μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερο βασικό μεταβολικό ρυθμό, με αποτέλεσμα να χρειαζόμαστε λιγότερη ενέργεια για να διατηρήσουμε το βάρος μας και άρα να παχαίνουμε ευκολότερα. Τέλος όταν η παροχή θρεπτικών συστατικών είναι συνεχής γίνεται καλύτερη διαχείριση τους από τον οργανισμό, ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι τα μικρά και συχνά γεύματα οδηγούν και σε μεγαλύτερη ενεργειακή δαπάνη, επομένως μας βοηθούν να καίμε περισσότερες θερμίδες! Προσπαθείτε λοιπόν να μη μένετε νηστικοί για πάνω από 3-4 ώρες, όμως προσοχή στις επιλογές σας!

Υπάρχουν τρόφιμα με αρνητικές θερμίδες?

Μύθος – Κυκλοφορεί η θεωρία ότι υπάρχουν τρόφιμα με αρνητικές θερμίδες. Σύμφωνα με τη θεωρία ορισμένα τρόφιμα κατά την αφομοίωση τους από τον οργανισμό προκαλούν μεγαλύτερη δαπάνη ενέργειας από ότι η ενεργειακή τους αξία, δηλαδή περιέχουν λιγότερες θερμίδες από αυτές που καταναλώνει ο οργανισμός μας για να τις πέψει. Στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν ερευνητικά δεδομένα που να στηρίζουν την παραπάνω θεωρία . Η λίστα των τροφίμων με «αρνητικές θερμίδες» αποτελείται στην ουσία από φρούτα και λαχανικά τα οποία είναι χαμηλά σε θερμίδες, έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό και είναι πλούσια σε φυτικές ίνες επομένως προάγουν το αίσθημα του κορεσμού και δίνουν λίγες θερμίδες. Επομένως η τακτική κατανάλωσή τους οδηγεί μοιραία σε ολιγοθερμιδική διατροφή στην οποία τελικά οφείλεται η ενδεχόμενη απώλεια βάρους.

Το βραδινό φαγητό παχαίνει?

Μύθος με μια δόση αλήθειας – Δεν είναι το βραδινό που παχαίνει, αλλά το τι τρώμε σαν βραδινό. Πολλά άτομα διαπιστώνουν ότι κόβοντας το βραδινό χάνουν βάρος. Αυτό μπορεί πραγματικά να ισχύει αφού πολλοί άνθρωποι έχουν σαν κύριο (συχνά και μοναδικό) γεύμα το βραδινό. Επίσης συχνά το βραδινό φαγητό είναι πρόχειρο (παραγγελίες απέξω ή γρήγορο φαγητό) και συνοδεύεται από την παρακολούθηση τηλεόρασης, δραστηριότητα η οποία προάγει την αυξημένη πρόσληψη ενέργειας και την κακή επιλογή τροφίμων. Η αλήθεια είναι πως η κατανομή της διαιτητικής πρόσληψη μέσα στην ημέρα πρέπει να είναι τέτοια ώστε να επιτρέπει ένα ελαφρύ βραδινό. Με τον τρόπο αυτό δίνουμε την ευκαιρία στα 2 άλλα κύρια γεύματα της ημέρας – το πρωινό και το μεσημεριανό- να είναι πιο πλούσια. Επίσης παρέχουμε στο σώμα μας ενέργεια και θρεπτικά συστατικά προς άμεση χρήση κατά τη διάρκεια της ημέρας όταν δηλαδή τα χρειάζεται. Αν φάμε πολύ το βράδυ «αναγκάζουμε» τον οργανισμό μας να αποθηκεύσει την περίσσεια ενέργειας και θρεπτικών συστατικών (κατά τη διάρκεια του ύπνου οι ο οργανισμός «υπολειτουργεί»). Βέβαια αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να πέφτουμε στο κρεβάτι νηστικοί, όμως ένα ελαφρύ βραδινό μέχρι τις 8-9 μ.μ. είναι προτιμότερο και μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τόσο τον έλεγχο του σωματικού βάρους όσο και την ποιότητα του ύπνου μας.

Πηγή: dietforall.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Unique Visitor Counter