Διακοπές στις Καλύτερες Τιμές!

Booking.com

ΦΥΚΙ ΣΠΙΡΟΥΛΙΝΑ

Η ΣΠΙΡΟΥΛΙΝΑ (SPIRULINA PLATENSIS)
ΕΝΑ ΜΕΓΙΣΤΟ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ

Την αποκάλεσαν "τροφή του μέλλοντος" και "ιδανική τροφή για την ανθρωπότητα"! Σε κάθε περίπτωση, η σπιρουλίνα, αυτό το μικροσκοπικό πρασινομπλέ φύκι, περιέχει τόσα πολλά πολύτιμα θρεπτικά συστατικά και έχει τέτοιες εξαιρετικές θρεπτικές και θεραπευτικές ιδιότητες που αξίζει να την εντάξετε στη διατροφή σας.


Τι είναι η σπιρουλίνα?

Η σπιρουλίνα είναι ένα μικροσκοπικό υδρόβιο φύκι του γλυκού νερού με εξαιρετικές θρεπτικές και θεραπευτικές ιδιότητες. Συμπεριλαμβάνεται στα 8 συνολικά φύκια που μπορούν να καταναλωθούν ως τροφή από τον άνθρωπο, αφού μεταξύ των μικροφυκών ελάχιστα είδη μπορούν να καλλιεργηθούν για διατροφικούς σκοπούς. Τη σπιρουλίνα κατανάλωναν αιώνες πριν και οι Αζτέκοι. Το έντονο κυανοπράσινο χρώμα της εντυπωσιάζει, αλλά ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι το πώς ένας τόσο μικρός φυσικός οργανισμός μπορεί να κρύβει τόσες βιταμίνες και θρεπτικά στοιχεία για τον άνθρωπο. Συγκεκριμένα, είναι από τις πληρέστερες τροφές στον κόσμο. Όλα τα βασικά αμινοξέα περιλαμβάνονται στο σπειροειδές αυτό φύκι. Έχει πάνω από 100 πολύτιμες θρεπτικές ουσίες και είναι ιδιαίτερα εύπεπτη τροφή, γι' αυτό και την καταναλώνουν οι αστροναύτες στο διάστημα. Πιστεύεται ότι ένα από τα αγαπημένα φαγητά των αστροναυτών στο μέλλον θα είναι η πιο πρωτότυπη από τις 11 "διαστημικές σπεσιαλιτέ" που επινόησαν οι γάλλοι σεφ, τα νιόκι με σπιρουλίνα. Η NASA χαρακτήρισε τη σπιρουλίνα "τροφή του μέλλοντος" και ο ΟΗΕ "ιδανική τροφή για την ανθρωπότητα", αφού με τόσο πολλά θρεπτικά συστατικά και σε τόσο μεγάλες ποσότητες που τα περιέχει, αποτελεί πολύτιμη τροφή σε περιπτώσεις υποσιτισμού.


Γιατί να την εντάξετε στη διατροφή σας?

Αποτελεί την πλουσιότερη σε πρωτεΐνη "πράσινη τροφή", με περιεκτικότητα 55-70%.- Περιέχει πολύ λίγες θερμίδες. Για παράδειγμα, 5 γρ. (μέχρι τόσα συνιστάται, γενικά, να καταναλώνει την ημέρα ένας υγιής άνθρωπος) σας δίνουν περίπου 14,5 θερμίδες.- Δεν περιέχει καθόλου χοληστερίνη. - Έχει περίπου 58 φορές περισσότερο σίδηρο από ό,τι το ωμό σπανάκι και περιέχει όλα τα μέταλλα που χρειάζεται ο οργανισμός σας: σίδηρο, μαγνήσιο, κάλιο, ψευδάργυρο και το ιχνοστοιχείο σελήνιο. - Είναι από τις πιο πλούσιες τροφές στην αντιοξειδωτική προ-βιταμίνη Α (Β-καροτίνη).- Είναι ιδιαίτερα καλή πηγή των βιταμινών Β12 και Ε.


Πού ακριβώς μάς κάνει καλό?

Τα κύρια αντιοξειδωτικά στοιχεία της σπιρουλίνας δρουν κατά του καρκίνου και της πρόωρης γήρανσης.- Τα αμινοξέα της προστατεύουν τα εγκεφαλικά κύτταρα και βελτιώνουν τη λειτουργία του νευρικού συστήματος.- Εξαιρετικά πλούσια σε χλωροφύλλη, η οποία είναι ιδιαιτέρως ευεργετική για το σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων του αίματος. Καθαρίζει το αίμα απομακρύνοντας τις τοξίνες και διεγείρει τη λειτουργία όλων των ιστών και οργάνων του σώματος, ιδιαίτερα το ήπαρ, το οποίο διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην απομάκρυνση των τοξινών από τον οργανισμό. - Ένα άλλο σημαντικό συστατικό της σπιρουλίνας είναι η φυκοκυανίνη, η οποία υποστηρίζει την αποτοξινωτική επίδραση στο ήπαρ και στα νεφρά, προστατεύει τα κύτταρα από ελεύθερες ρίζες, διεγείρει την παραγωγή κυττάρων αίματος και ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα.- Η πλέον ενδιαφέρουσα ιδιότητα της σπιρουλίνας είναι ότι, χάρη σε έναν πολυσακχαρίτη που περιέχει, τη σπιρουλάνη, ίσως μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξη του ιού του AIDS, καθώς και άλλων ιών. Το γεγονός αυτό δημιουργεί ελπίδες για τη δυνατότητα στο μέλλον θεραπευτικής παρέμβασης κατά της νόσου του AIDS.- Εκπληκτικά πλούσια σε γ-λινολενικό οξύ αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου. Επιπλέον, εμποδίζει τη συγκέντρωση χοληστερόλης στα αιμοφόρα αγγεία.


Πού θα τη βρείτε?

Σήμερα, η σπιρουλίνα καλλιεργείται συνήθως σε νερό, μέσα σε πολύ καθαρές δεξαμενές, με σύγχρονες τεχνολογικές μεθόδους, χωρίς λιπάσματα, εντομοκτόνο και συντηρητικά. Επίσης, δεν περιέχει γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς. Κάποιες εταιρείες την παράγουν απευθείας σε φυσικές λίμνες. Στη συνέχεια, θερίζεται, ξηραίνεται ή υγροποιείται, συσκευάζεται και πωλείται. Θα τη βρείτε σε φαρμακεία και καταστήματα βιολογικών προϊόντων σε διάφορες μορφές, όπως σκόνη, νιφάδες, κάψουλες, ταμπλέτες καθώς και σε υγρό σιρόπι.

Πώς καταναλώνεται?

Τη σπιρουλίνα σε μορφή σκόνης μπορείτε να τη διαλύσετε σε διάφορους χυμούς φρούτων, να τη βάλετε σε κρύες σος για σαλάτες και θαλασσινά ή ψάρια.- Ένα κουταλάκι σκόνη σπιρουλίνας μπορεί να δώσει υπέροχη γεύση στις κρασάτες σουπιές, στο χταπόδι στιφάδο, στις σάλτσες για μακαρόνια κλπ. Προσέχετε μόνο να την προσθέτετε στο τέλος του μαγειρέματος, γιατί οι υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να καταστρέψουν μέρος των θρεπτικών συστατικών της.- Σε υγρή μορφή (σιρόπι), μπορείτε να την αναμείξετε σε σκέτο νερό, αφεψήματα, χυμούς, αλλά και να τη βάλετε στο γιαούρτι ή στο παγωτό σας.- Σε κάψουλες και ταμπλέτες (σαν συμπλήρωμα διατροφής). Καταναλώνεται με νερό πριν από τα κυρίως γεύματα.


Σύνθεση και ιδιότητες:

Η σπιρουλίνα περιέχει πάνω από 100 θρεπτικές ουσίες, συμπεριλαμβανομένων και της πλήρους σειράς των βιταμινών και των μεταλλικών αλάτων. Οι θρεπτικές ουσίες είναι εύπεπτες και αφομοιώνονται πολύ εύκολα από τον οργανισμό, διότι οι πολυσακχαρίτες οι οποίοι είναι από τα κύρια συστατικά των τοιχωμάτων του κυττάρου διαλύονται αυτομάτως με την επαφή με την υγρασία και τα πεπτικά ένζυμα. Η σπιρουλίνα είναι το μοναδικό φυτικό διατροφικό στοιχείο το οποίο περιέχει την πλήρη σειρά των πρωτεϊνών: περιέχει και τα οκτώ βασικά αμινοξέα σε ιδανικές αναλογίες- τα οποία ο οργανισμός δε μπορεί να παράγει αυτόνομα και τα δέκα μη ουσιαστικά αμινοξέα.


Η Σπιρουλίνα περιέχει:
Βητα-καροτίνη, (προβιταμίνη Α) 25 φορές περισσότερη από τα καρότα.
Ασβέστιο, 5 φορές περισσότερο από το πλήρες γάλα Οργανικό.
Σίδηρο, 58 φορές περισσότερο από το σπανάκι και 28 από το μοσχαρίσιο συκώτι.
Πρωτεΐνες, 2 φορές περισσότερο από τη σόγια, 3 φορές περισσότερο από το ψάρι, κοτόπουλο και κόκκινα κρέατα και 9 φορές περισσότερο από το ρύζι.
Βιταμίνη Β12, 4 φορές περισσότερο από το μοσχαρίσιο συκώτι.
Βιταμίνη Ε, 3 φορές περισσότερο από τους σπόρους σιταριού.
1Kg. σπιρουλίνας αποδίδει διατροφικό επίπεδο μεγαλύτερο από 1000Kg ανάμεικτα χορταρικά.


Συγκεκριμένα περιέχει:

Μεταλλικά άλατα:

Περιέχει σίδηρο, φώσφορο, ασβέστιο και μαγνήσιο τα οποία έχουν ήδη υποστεί την διαδικασία της πέψης από το ίδιο το φύκι και επομένως είναι άμεσα έτοιμα προς αφομοίωση.
Βιταμίνες: Η σπιρουλίνα περιέχει μεγάλη συγκέντρωση βιταμινών: Α, Β1, Β2, Β6, Β12, D, E, H, και K. Είναι επίσης η μεγαλύτερη φυσική πηγή βητακαροτίνης (προβιταμίνης Α), βιταμίνης Ε και Β12.



GLA (γ-λινολενικό οξύ):

Είναι ένα ουσιαστικό και σπάνιο λιπαρό οξύ της σειράς Ωμέγα-6. Θεωρείται ένα από τα κλειδιά της υγείας γιατί έχει άμεση επιρροή σε βασικές λειτουργίες του οργανισμού, όπως την διέγερση της ορμονικής ισορροπίας, την ανάπτυξη, τον μεταβολισμό και το ανοσοποιητικό σύστημα.


Φυτοθρεπτικά:
Ευνοούν την υγεία και την αποτοξίνωση του αίματος. Οι επιστήμονες ανακαλύπτουν τις ευεργετικές ιδιότητες των πολυσακχαριτών, των φωσφολιπιδίων των γλυκολιπιδίων και των φυσικών χρωστικών που δίνουν το χαρακτηριστικό πράσινο σκούρο. Η σπιρουλίνα είναι ένα από τα φυσικά προϊόντα με την μεγαλύτερη συγκέντρωση σε χλωροφύλλη (χρωστική πράσινη), καροτίνη (χρωστική πορτοκαλί), φικοκυανίνη (χρωστική μπλε σπάνια η οποία περιέχεται μόνο στα μπλε-πράσινα φύκια) και ξανθοφύλλη (χρωστική κίτρινη). Αυτές οι χρωστικές εκτός του ότι έχουν ιδιότητες αποτοξινωτικές, είναι και μια πλουσιότατη πηγή ενζύμων τα οποία ευνοούν τον μεταβολισμό και την καλή κατάσταση του πεπτικού συστήματος.


Πρωτεΐνες:

Στην μεγαλύτερη συγκέντρωση από οποιοδήποτε άλλο φυσικό προϊόν. Περιέχει 55% έως 70% φυτικές πρωτεΐνες -χωρίς λίπος και χοληστερόλη, τα οποία υπάρχουν στις ζωικές πρωτεΐνες ? και οι οποίες είναι κατά 95% εύπεπτες σε σύγκριση με τις ζωικές που είναι μόνο 18-20%.


Πλεονεκτήματα και στην Πτηνοτροφεία

Η σπιρουλίνα η οποία χρησιμοποιείται από χρόνια με επιτυχία στην εκτροφή των πτηνών οποιουδήποτε είδους (παπαγάλοι, καναρίνια, καρδερίνες, κλπ) επειδή προσφέρει πολλαπλά πλεονεκτήματα, παίζοντας ένα βασικό ρόλο στην ανάδειξη των παρακάτω παραγόντων: Υγεία: κατέχει πολλές θεραπευτικές ιδιότητες, όπως αυξάνει τα επίπεδα μεταβολισμού, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, υποστηρίζει την ανάπτυξη της εντερικής χλωρίδας, έχει αντιβακτηριδιακές και αντικαρκινικές ιδιότητες, μειώνει την χορηστερόλη στο αίμα και αναπτύσσει προστατευτική δράση στα νεφρά. Στον εντερικό σωλήνα των ζώων, η παρουσία αποικιών ευνοϊκών μικροβίων, τα επικαλούμενα « καλά βακτήρια» ( προβιοτικά), είναι βασική για την υγεία τους διότι εκτελεί μια σημαντική διπλή ενέργεια: από την μια πλευρά ερεθίζει και δυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, και από την άλλη αναπτύσσει μια άριστη άμυνα εναντίον της επέλασης παθογόνων μικροοργανισμών όπως μύκητες, πρωτόζωα, παράσιτα, αμοιβάδες κλπ.

Τροφή στα Ζώα:

Η Σπιρουλίνα μπορεί να χορηγείται στα πουλιά όλο το χρόνο. Ιδιαίτερα όμως συνίσταται κατά την περίοδο πριν την αναπαραγωγή, κατά την εποχή της γονιμότητας και κατά τη «muta». Υπάρχουν πολλοί τρόποι και μια πληθώρα συνταγών για τον τρόπο χορήγησής της, είτε για χρήση γενικευμένη είτε για εξειδικευμένη, για μερικά είδη. Η σπιρουλίνα πρέπει να θεωρηθεί συμπλήρωμα διατροφής, γι? αυτό δεν πρέπει να υπερβάλλουμε στην δοσολογία της. Με υπερβολική δόση μπορεί να προκληθεί διάρροια μόνο. Η δοσολογία που συνήθως συνιστάται κυμαίνεται ανάμεσα σε 0,5%-1% ή 5-10gr για 1Κg τροφής. Εάν η τροφή είναι υγρή να μην ξεπερνάμε το 1γρ. Κατά τις ζεστές ημέρες δεν πρέπει να παραμένει πολύ καιρό στην διάθεση των πουλιών γιατί μπορεί να αλλοιωθεί και να αναπτύξει παθογόνους οργανισμούς. Είναι καλό να αντικαθιστούμε τέτοια προϊόντα 2 ή 3 φορές την ημέρα και τη νύχτα να τα αποσύρουμε. Το μόνο αρνητικό σημείο είναι ότι η σπιρουλίνα τείνει να ελαττώσει την όρεξη και ιδιαίτερα στα fringillidi europei: Τα καναρίνια την δέχονται αμέσως και χωρίς προβλήματα και την τρώνε μάλιστα με λαιμαργία αν τους την δώσουμε με κουσ-κους ή ομελέτα. Πάντως πρέπει να επιμένουμε έτσι ώστε τα πουλιά να συνηθίσουν την νέα αυτή γεύση.


Η αλλοίωση της εντερικής χλωρίδας προέρχεται κυρίως από:
· λανθασμένη διατροφή
· συσσώρευση τοξινών
· κατάχρηση φαρμάκων


Ένα υγιές έντερο θέτει τις προϋπόθεσης για ένα υγιές σώμα και πάνω σ? αυτό το μέτωπο η σπιρουλίνα προσφέρει μια πολύτιμη βοήθεια. Εκατοντάδες επιστημονικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι η σπιρουλίνα βοηθάει την πέψη και προωθεί τις εντερικές λειτουργίες αυξάνοντας την απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών των τροφών. Συγχρόνως προστατεύει τα πουλιά από παθογόνα μικρόβια τα οποία αντιστέκονται στα αντιβιοτικά, όπως Staphylococcus aureus, E. coli, επομένως την χρησιμοποιούμε και σαν φυσική εναλλακτική λύση των αντιβιοτικών. Νέες ημιτελείς έρευνες προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν την σπιρουλίνα για την θεραπεία της ασθένειας του Newcastle.


Γονιμότητα (le gonadi):

Αρσενικοί αναπαραγωγικοί αδένες (όρχεις), και θηλυκοί (ωοθήκες), ερεθίζονται από δύο ορμόνες οι οποίες παράγονται από την υπόφυση: FSH (ormone follicolo stimolante) και LH (ormone luteinizzante).Αυτές οι ορμόνες, όχι μόνο είναι υπεύθυνες για την ωρίμανση των αναπαραγωγικών οργάνων, αλλά και για την ανάπτυξη των νεαρών οργανισμών. Η σπιρουλίνα, όντας πλούσια σε θρεπτικά στοιχεία, βιταμίνες, φυτικές πρωτεΐνες, και ιδιαίτερα σε acido gamma linolenico (GLA) ενισχύει την σωστή και ισορροπημένη παραγωγή αυτών των ορμονών, και εγγυάται ένα υψηλό επίπεδο γονιμότητας στους εκτροφείς. Μια επιστημονική μελέτη που έγινε στις ΗΠΑ, σε ορτύκια θετικότατα αποτελέσματα, υποβάλλοντας αυτά τα πουλιά σε ένα διατροφικό καθεστώς σταθερά συμπληρωμένο με τις ελάχιστες δόσεις σπιρουλίνας, έφθανε η αναπαραγωγικότητα τους στο 96,1%, και έτσι οι εκτροφείς διπλασίαζαν την παραγωγή τους.


Χρώμα:

Η σπιρουλίνα είναι πλουσιότατη σε φυσικές χρωστικές ουσίες:χλωροφύλλη (πράσινο), φικοκυανίνη (μπλε), ξανθοφύλλη (κίτρινο) και καροτίνη (πορτοκαλί). Η χορήγησή της κατά τη διάρκεια της ?muta? καθιστά το πτέρωμα πιο λαμπερό, πιο γυαλιστερό και κάνει πιο έντονα τα χρώματα αναδεικνύει το πράσινο, το μπλε, το κίτρινο και το κόκκινο. Στην ανατολική Αφρική το Phoenicopterus minor αναπτύσσει τα λαμπερά του χρώματα, κόκκινο και κίτρινο με μια διατροφή η οποία αποτελείται σχεδόν εξ ολοκλήρου από άγρια σπιρουλίνα, η οποία αναπτύσσεται σε αφθονία στις ηφαιστειογενείς λίμνες του Rift Valley.


Μερικές συνταγές και Τρόποι Χρήσεις

Κους-κους και σπιρουλίνα:
Ρίχνετε σε μια κατσαρόλα ένα φλιτζανάκι του καφέ κους- κους βρασμένο, ένα φλιτζανάκι ζεστό νερό και ελάχιστο αλάτι. Εναλλακτικά μπορείτε να προσθέσετε ένα πολυβιταμινούχο σύμπλεγμα, σε σκόνη ή υγρό. Περιμένετε μέχρι το κους- κους να απορροφήσει όλο το νερό ?περίπου 10 λεπτά- και προσθέτετε 1γρ. σπιρουλίνας, ανακατεύετε καλά με ξύλινη κουτάλα μέχρι να έχετε ένα χυλό ομογενή.

Ομελέτα και σπιρουλίνα:
Χτυπάτε 3 αβγά με ελάχιστο αλάτι. Σε ένα κατσαρολάκι αντικολλητικό βάζετε ελάχιστο λάδι και λίγο γάλα, το βάζετε στη φωτιά και μόλις το γάλα αρχίζει να αφρίζει ρίχνετε τα αβγά και ψήνετε ανακατεύοντας καλά ώσπου να έχετε ένα μείγμα όχι πολύ σφικτό. Την βγάζετε από την φωτιά και την τεμαχίζετε σε πολύ μικρά κομματάκια, με το μαχαίρι ή στο μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα. Στο τέλος προσθέτετε 1γρ. και ανακατεύετε πολύ καλά.

Βραστά αβγά και σπιρουλίνα:
Βράζετε 3 αβγά για περίπου 10 λεπτά. Τα τεμαχίζετε σε πολύ μικρά κομμάτια (και το τσόφλι), με το μαχαίρι ή στο μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα, προσθέτετε 3 κουταλιές σούπας pastoncino ξηρό ή αλεύρι από καλαμπόκι ή φρυγανιά τριμμένη, και 1γρ. σπιρουλίνας, ανακατεύετε πολύ καλά.

Εναλλακτικές προτάσεις:
Μπορείτε να προσθέσετε την σπιρουλίνα με την τροφή σας, αποφεύγεται να την χρησιμοποιητέ με όξινες τροφές ή φρούτα, οπως πορτοκάλι, λεμόνι κτλ για να αποφύγετε την οξείδωση των χρήσιμων βιταμινών και ιχνοστοιχείων που περιέχετε στη Σπιρουλίνα.

Σπιρουλίνα σκέτη:
Χορηγήστε την με τάισμα στο στόμα απευθείας (linguetta). Στο pastoncino: προσθέτετε την σπιρουλίνα με δοσολογία 1% (1γραμμάριο ανά κιλό) στο ξηρό pastoncino και χορηγήστε το σε καθημερινή δόση.
Στα φρούτα:
Προσθέτετε την σκόνη της σπιρουλίνας επάνω σε φέτες μήλου αχλαδιού ή μπανάνας και κρεμάστε τα στο κλουβί με τα κλασικά μανταλάκια.

Η σπιρουλίνα και το περιβάλλον
Πολύ σημαντική στην σημερινή εποχή των παγκόσμιων περιβαλλοντικών και οικολογικών προβληματισμών, η σπιρουλίνα έχει την δύναμη να θεραπεύσει τον πάσχοντα πλανήτη μας. Ξεκινώντας 3,5 δισεκατομμύρια χρόνια πριν, το πράσινο-μπλε αυτό φύκι ξεκίνησε να δεσμεύει το ατμοσφαιρικό άζωτο, να μετατρέπει το διοξείδιο του άνθρακα σε σάκχαρα, και να απελευθερώνει οξυγόνο το οποίο τελικά δημιούργησε πλούσια σε οξυγόνο ατμόσφαιρα απαραίτητη για την ανάπτυξη άλλων μορφών ζωής. Μετά τη βιομηχανική επανάσταση, ο σύγχρονος πολιτισμός έχει οδηγήσει στην απώλεια των περισσοτέρων φυσικών πηγών της γης στο όνομα της προόδου. Η ειρωνεία είναι ότι αυτή η καταπληκτική πρόοδος έχει καταναλώσει τα αποθέματα της γης με ρυθμό πολύ πιο γρήγορο από ότι θα μπορούσε να τα αναπληρώσει. Το αναπόφευκτο αποτέλεσμα είναι η καταστροφή της ζωής του πλανήτη όπως είναι γνωστό. Η σπιρουλίνα - μία πηγή ζωής του πλανήτη- θα μπορούσε να αποτελέσει την πηγή ανανέωσης του . Η καλλιέργεια της σπιρουλινας είναι σημαντικά οικονομική και περιβαλλοντικά ασφαλής. Ανά περίπου 4 στρέμματα , η απόδοση της σπιρουλίνας σε πρωτεΐνη είναι 10 φορές μεγαλύτερη σε σχέση με εκείνη της σόγιας , 20 φορές σε σύγκριση με του αραβόσιτου, και 200 φορές με εκείνη του βοδινού, καθιστώντας την προφανώς την πιο πλούσια και φιλική του πλανήτη τροφή που αναπτύσσεται σήμερα.

Συμπεράσματα
Η σπιρουλίνα δεν είναι η πανάκεια που λύνει ως εκ θαύματος όλα τα διατροφικά προβλήματα των πτερωτών μας φίλων, αλλά έχει αναμφίβολες ιδιότητες για την διατροφή τους και την καλή τους κατάσταση: είναι λοιπόν ένα εγκυρότατο φυσικό διατροφικό συμπλήρωμα, βασικό για την προετοιμασία ενός πλήρους διατροφικού καθεστώτος στο ορνιθολογικό περιβάλλον. Προσωπικές δοκιμές τις οποίες έκανα ένα ολόκληρο χρόνο στην εκτροφή των fringillidi ευρωπαίοι (καρδερίνες, ακανθυλίδες, λιννώτους κλπ.) απέδειξαν τα αναρίθμητα ευεργετήματα που προείπαμε.

Πηγές:
Ορνιτάλια, Herbal Creations

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Unique Visitor Counter