Διακοπές στις Καλύτερες Τιμές!

Booking.com

10 ιδέες για πίτσες που θα λατρέψετε! (με λίγες θερμίδες )

Μην βλέπετε δειλά όλοι μπορούμε να φτιάξουμε Πίτσα φτάνει να πειραματιστούμε, η οδηγίες είναι απλές και εύκολες, αφού γράψετε τα υλικά και τα αγοράσετε από την υπεραγορά, με παρέα θα είναι μια διασκεδαστική, δημιουργική και γιατί όχι θρεπτική γαστρονομία, για όλα τα γούστα! Απολαύστε της!

Πίτσα! Από τα πιο ωραία φαγάκια που μας ήρθαν από τη γειτονική Ιταλία (αν και κάποιοι υποστηρίζουν ότι είναι ελληνική πατέντα – φαγητό που είχε περισσέψει ψηνόταν πάνω σε ζυμάρι, ώστε να μην πετιέται τίποτα στις δύσκολες οικονομικά περιόδους). Το φαγητό της παρέας, της ποδοσφαιρικής βραδιάς, του πάρτυ, αγαπημένο μικρών και μεγάλων! Αλλά… όχι αγαπημένο της δίαιτας… Κι όμως! Όλα έχουν θέση σε μια ισορροπημένη διατροφή! Κι αν είστε σε περίοδο που προσπαθείτε να χάσετε βάρος έχουμε για εσάς πολύ νόστιμες ιδέες για πίτσες που θα ετοιμάσετε μόνοι σας, εύκολα και γρήγορα, με φρέσκα υλικά και δεν θα σας δώσουν όσες θερμίδες θα είχε μια έτοιμη πίτσα απέξω. Εμπνευστείτε από τις παρακάτω προτάσεις, βάλτε και τη δική σας φαντασία, προσθέστε κι αφαιρέστε υλικά που σας αρέσουν (ή δεν σας αρέσουν), φροντίζοντας να μην λείπουν ποτέ φρέσκα λαχανικά, κι απολαύστε την σπιτική σας πίτσα μόνοι ή με παρέα!


Πίτσα χωρίς ζύμη για πίτσα δεν γίνεται! Γι αυτό, πριν ξεκινήσουμε με το τι θα βάλουμε πάνω στην πίτσα, ας δούμε πως θα φτιάξουμε την τέλεια ζύμη για πίτσα!

Η καλύτερη ζύμη για πίτσα!

Υλικά
500γρ αλεύρι δυνατό
1 και 1/3 ποτήρι χλιαρό νερό (330ml=όσο ένα κουτάκι αναψυκτικού)
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
½ κουταλάκι του γλυκού ρίγανη ή θυμάρι
½ κουταλάκι του γλυκού βασιλικό ή δυόσμο
Εκτέλεση

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το νερό και τη μαγιά και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η μαγιά. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί και η ζάχαρη. Στη συνέχεια προσθέτουμε και το ελαιόλαδο, ανακατεύουμε και αφήνουμε αυτό το μίγμα για περίπου 10 λεπτά, έως ότου δούμε να αφρίζει λίγο (δείγμα ότι η μαγιά μας είναι έτοιμη). Σε αυτή τη φάση, αν θέλουμε, προσθέτουμε και τα βότανα (ρίγανη, βασιλικό ή ότι άλλο προτιμούμε). Ρίχνουμε και το αλάτι και ξεκινούμε να προσθέτουμε λίγο-λίγο το αλεύρι. Όταν η ζύμη μας αρχίζει και σφίγγει, την κάνουμε σαν μπάλα και την τοποθετούμε σε επιφάνεια που έχουμε αλευρώσει καλά και αρχίζουμε να ζυμώνουμε δυνατά για περίπου 10 λεπτά. Το αποτέλεσμα που πρέπει να έχουμε είναι μια ζύμη ελαστική και εύπλαστη. Τοποθετούμε τη ζύμη σε ένα μπολ που έχουμε λαδώσει καλά, σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο (θα χρειαστεί περίπου 1 ώρα ξεκούραση).
Μόλις η ζύμη μας είναι έτοιμη την χωρίζουμε σε 2 μέρη και ανοίγουμε με πλάστη το κάθε κομμάτι τόσο ώστε η ζύμη να καλύπτει ένα ταψί 35εκ. (όσο πιο λεπτή είναι η ζύμη που θα ανοίξετε τόσο πιο τραγανό θα είναι το αποτέλεσμα! Γι ακόμη πιο τραγανή ζύμη πασπαλίστε με λίγο αλεύρι καλαμποκιού το ταψί μέσα στο οποίο θα ψήσετε την πίτσα σας!).

Η ζύμη σας είναι έτοιμη να υποδεχτεί τα υπόλοιπα υλικά της πίτσας σας!

1.Πίτσα με γαλοπούλα και φρέσκια ντομάτα

















Υλικά
1 φλιτζάνι κύβους γαλοπούλας (ζαμπόν ή ψητή γαλοπούλα που έχουμε ψιλοκόψει)
1 φλιτζάνι τυρί light της αρεσκείας σας (που λιώνει)
1 φλιτζάνι τριμμένη φέτα
2 ντομάτες κομμένες σε ροδέλες
Ρίγανη
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Λίγο ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Αλείφουμε τη ζύμη με λίγο ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε λίγη ρίγανη και απλώνουμε την τριμμένη φέτα. Στη συνέχεια προσθέτουμε την γαλοπούλα και τις φέτες ντομάτας και τέλος απλώνουμε το τυρί που λιώνει. Ψήνουμε για 15 λεπτά (σε προθερμασμένο φούρνο) στους 220 βαθμούς, στην κατώτερη θέση του φούρνου. Μόλις βγάλουμε από το φούρνο πασπαλίζουμε με λίγη ρίγανη και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.


2.Πίτσα με κάπαρη


















Υλικά
½ φλιτζάνι κάπαρη
5-6 φέτες καπνιστό ζαμπόν χαμηλών λιπαρών
5-6 λιαστές ντομάτες κομμένες σε λωρίδες
2/3 φλιτζανιού σάλτσα ντομάτας που έχουμε ετοιμάσει μόνοι μας (ή λίγη κέτσαπ μαζί με βασιλικό και ρίγανη)
1 φλιτζάνι τυρί τριμμένο χαμηλών λιπαρών
ρίγανη
Εκτέλεση
Απλώνουμε στη ζύμη την σάλτσα ντομάτας και στη συνέχεια βάζουμε το ζαμπόν σε λωρίδες. Στη συνέχεια βάζουμε τις λιαστές ντομάτες, την κάπαρη και τέλος το τριμμένο τυρί. Ψήνουμε για 15 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 220 βαθμούς και μόλις βγάλουμε από το φούρνο πασπαλίζουμε με λίγη ρίγανη και σερβίρουμε.
 

3.Πίτσα… «ανήθικη»

















Υλικά
2 κουταλιές της σούπας σος μπάρμπεκιου
2 στήθη κοτόπουλου ψημένα και ψιλοκομμένα (σε κύβους)
1 μεγάλη ντομάτα κομμένη σε κύβους
1 φλιτζάνι καλαμπόκι
1 πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη
1 πορτοκαλί πιπεριά ψιλοκομμένη
1 φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
½ ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
1 ½ φλιτζάνι τυρί τριμμένο light
Κάρυ, σκόνη σκόρδου, κόκκινο καυτερό πιπέρι
Εκτέλεση
Ψιλοκόβουμε το στήθος κοτόπουλου και το πασπαλίζουμε με το καυτερό πιπέρι, αρκετό κάρυ και λίγη σκόνη σκόρδου. Απλώνουμε πάνω στην ζύμη αρχικά την ντομάτα, στη συνέχεια το μισό τυρί, το καλαμπόκι, τις πιπεριές, το αρωματισμένο κοτόπουλο, το φρέσκο κρεμμύδι και το υπόλοιπο τυρί. Βάζουμε την πίτσα σε προθερμασμένο φούρνο για 15 λεπτά στους 220 βαθμούς, και μόλις είναι έτοιμη την πασπαλίζουμε με μπόλικο ψιλοκομμένο άνηθο και σερβίρουμε!


4.Πίτσα Μεσογειακή
















Υλικά
1 μελιτζάνα (από τις φλάσκες) κομμένη σε κύβους
½ κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2/3 φλιτζανιού χυμός ντομάτας
1 κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη
1 μέτρια ντομάτα κομμένη σε λεπτές φέτες
3-4 ελιές χωρίς το κουκούτσι, κομμένες στη μέση
1 φλιτζάνι φρέσκο μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 φλιτζάνι κασέρι τριμμένο
5-6 φέτες ζαμπόν χαμηλών λιπαρών (προαιρετικά)
Ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι, ζάχαρη
Εκτέλεση
Φτιάχνουμε αρχικά τη σάλτσα μελιτζάνας βάζοντας τα κυβάκια μελιτζάνας και το κρεμμύδι σε ένα αντικολλητικό τηγάνι με ελάχιστο ελαιόλαδο, κι αφού τα σοτάρουμε για περίπου 10 λεπτά (μέχρι να μαλακώσει η μελιτζάνα), ρίχνουμε τον χυμό ντομάτας, αλάτι, πιπέρι και λίγη ζάχαρη και αφήνουμε για άλλα 10 λεπτά να δέσει η σάλτσα. Απλώνουμε τη σάλτσα πάνω στη ζύμη μας, βάζουμε και τις φέτες του ζαμπόν, απλώνουμε το κασέρι, τοποθετούμε τις φέτες ντομάτας και τις ελιές και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 15 λεπτά στους 220 βαθμούς στην κατώτερη σκάλα του φούρνου. Μόλις η πίτσα είναι έτοιμη πασπαλίζουμε με φρεσκοκομμένο μαϊντανό και σερβίρουμε.


5.Πίτσα Ταϋλανδέζικη

















 Υλικά
2 στήθη κοτόπουλου κομμένα σε κυβάκια
Λίγο σησαμέλαιο (αν δεν έχετε χρησιμοποιήστε ελαιόλαδο)
2 κουταλιές της σούπας σόγια σος
1 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο τζίντζερ
1 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο σκόρδο
1 κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη
1 πορτοκαλί πιπεριά ψιλοκομμένη
½ φλιτζάνι καλαμπόκι
½ φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
2 κουταλιές της σούπας χοντρο-τριμμένα κάσιους (ή πίνατς ή φυστικοβούτυρο)
2/3 φλιτζανιού τυρί τριμμένο light
Ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι, κάρυ
Εκτέλεση
Βάζουμε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ελάχιστο σησαμέλαιο και ρίχνουμε τα κομματάκια κοτόπουλου, μαζί με λίγο αλάτι, πιπέρι και κάρυ. Αφήνουμε το κοτόπουλο μέχρι να ψηθεί (θα χρειαστούν περίπου 10 λεπτά, γιατί τα κομματάκια κοτόπουλου πρέπει να είναι πολύ ψιλοκομμένα). Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη σόγια σος, το τζίντζερ, το σκόρδο, το φυστικοβούτυρο (αν χρησιμοποιήσουμε φυστικοβούτυρο αντί για κάσιους ή πίνατς) και 2 κουταλιές της σούπας νερό και λίγο πριν αφαιρέσουμε το κοτόπουλο από το μάτι τα ρίχνουμε μέσα στο κοτόπουλο και αφήνουμε για 1-2 λεπτά. Ρίχνουμε το μίγμα του κοτόπουλου πάνω στη ζύμη μας, επίσης ρίχνουμε τις πιπεριές, το καλαμπόκι, το φρέσκο κρεμμυδάκι, τα κάσιους και τέλος το τυρί. Ψήνουμε την πίτσα για περίπου 20 λεπτά στους 200 βαθμούς, σε προθερμασμένο φούρνο, στην χαμηλή σκάλα του φούρνου.


6.Πίτσα με καπνιστό φιλέτο πέρκας (ή σολομού)
















Υλικά
150γρ φιλέτο καπνιστής πέρκας (σε πολύ λεπτές φέτες)
100γρ τυρί κρέμα χαμηλών λιπαρών
½ φλιτζάνι άνηθο ψιλοκομμένο
1 αυγό
½ φλιτζάνι παρμεζάνα τριμμένη (ή κάποιο άλλο τυρί της αρεσκείας σας με λιγότερα λιπαρά)
½ φλιτζάνι κρέμα γάλακτος χαμηλών λιπαρών (3%)
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Λίγο φρέσκο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3-4 λεπτές φέτες λεμονιού
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ αναμιγνύουμε το τυρί κρέμα με την κρέμα γάλακτος, την παρμεζάνα, το αυγό, πιπέρι και άνηθο. Απλώνουμε την λευκή σος στην πίτσα μας και από πάνω βάζουμε τα φιλέτα της καπνιστής πέρκας (ή σολομού) και τις φέτες λεμονιού. Βάζουμε την πίτσα να ψηθεί σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180-200 βαθμούς για περίπου 20-25 λεπτά. Πριν σερβίρουμε πασπαλίζουμε αν θέλουμε με ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι.


7.Πίτσα νηστίσιμη με γαρίδες και λιαστές ντομάτες
















Υλικά
½ φλιτζάνι χυμό ντομάτας
2 φλιτζάνια καθαρισμένες γαρίδες
1 πράσο κομμένο σε ροδέλες
6-7 λιαστές ντομάτες ψιλοκομμένες
1 σκελίδα σκόρδο ή σκόνη σκόρδου
Ξύσμα 1 λεμονιού
½ ματσάκι ρόκα
1 κουταλάκι του γλυκού ξερό βασιλικό
Λίγο ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι, ζάχαρη
Εκτέλεση
Φτιάχνουμε τη σάλτσα ντομάτας ως εξής: παίρνουμε λίγο από το λάδι μέσα στο οποίο ήταν οι λιαστές ντομάτες και σοτάρουμε μέσα σε ένα κατσαρολάκι τη σκελίδα σκόρδου μέχρι το λάδι να πάρει μυρωδιά. Πριν αρχίζει να καίγεται στο σκόρδο το αφαιρούμε και ρίχνουμε μέσα το χυμό ντομάτας, λίγη ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι και αφήνουμε τη σάλτσα να βράσει μέχρι να δέσει. Απλώνουμε τη σάλτσα πάνω στη ζύμη.
Σε μια άλλη μικρή κατσαρόλα βάζουμε ελάχιστο νερό και 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο και ρίχνουμε τις ροδέλες πράσου να ζεματιστούν και να μαραθούν. Μόλις είναι έτοιμες τις αραδιάζουμε πάνω στην πίτσα, στη συνέχεια ρίχνουμε τις γαρίδες (που αν θέλουμε τις σοτάρουμε πριν για 1 λεπτό σε αντικολλητικό τηγάνι), τις λιαστές ντομάτες, πασπαλίζουμε με το βασιλικό και με το ξύσμα λεμονιού (προαιρετικά), ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και βάζουμε την πίτσα στον φούρνο (προθερμασμένο), στην κατώτερη σκάλα, για περίπου 20 λεπτά στους 180-200 βαθμούς. Πριν σερβίρουμε στολίζουμε την πίτσα μας με φρέσκα φύλλα ρόκας και πασπαλίζουμε λίγο αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
 

8.Πίτσα χορτοφάγων
















Υλικά
1 φλιτζάνι σάλτσα ντομάτας
1 φλιτζάνι πράσινη πιπεριά κομμένη σε λεπτές λωρίδες
1 κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές ροδέλες
1 μεγάλη ντομάτα κομμένη σε λεπτές φέτες
1 φλιτζάνι φρέσκα μανιτάρια ψιλοκομμένα
10 μαύρες ελιές ψιλοκομμένες
Αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
Εκτέλεση
Απλώνουμε πάνω στη ζύμη σάλτσα ντομάτας που έχουμε ετοιμάσει μόνοι μας: Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε χυμό ντομάτας, πολύ λίγο ελαιόλαδο, λίγη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι και βασιλικό. Αφήνουμε να βράσει για περίπου 15 λεπτά και είναι έτοιμη.
Απλώνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά πάνω στην πίτσα μας και την βάζουμε στο φούρνο για ψήσιμο, για 15 λεπτά (σε προθερμασμένο φούρνο) στους 220 βαθμούς, στην κατώτερη θέση του φούρνου.


9.Πίτσα με πικάντικο κιμά, μανιτάρια και ντοματίνια
















Υλικά
5 ντοματίνια κομμένα σε λεπτές ροδέλες
250γρ κιμά μοσχαρίσιο άπαχο
½ κρεμμύδι ψιλοκομμένο
250γρ μανιτάρια (10 μανιτάρια) φρέσκα κομμένα σε λωρίδες
2-3 μαύρες ελιές κομμένες σε ροδέλες
2 φλιτζάνια τριμμένο τυρί light (που λιώνει)
4-5 κουταλιές της σούπας σάλτσα ντομάτας
Ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι, κύμινο, πάπρικα
Εκτέλεση
Αρχικά ετοιμάζουμε τον κιμά: Βάζουμε σε ένα αντικολητικό τηγάνι πολύ λίγο ελαιόλαδο και το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και αφήνουμε μέχρι να «ξανθίσει». Προσθέτουμε τον κιμά και τα μπαχαρικά και – ανακατεύοντας - συνεχώς αφήνουμε μέχρι να ψηθεί.
Απλώνουμε στη ζύμη τη σάλτσα ντομάτας, το μισό τριμμένο τυρί, τα ντοματίνια, τις ελιές, τα μανιτάρια, τον κιμά και τέλος το υπόλοιπο τυρί. Ψήνουμε για 15 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 220 βαθμούς, στην κατώτερη θέση του φούρνου.


10.Πίτσα «χωριάτικη»
















Υλικά
¾ φλιτζανιού σάλτσα ντομάτας
1 ντομάτα κομμένη σε λεπτές φέτες
1 πράσινη πιπεριά κομμένη σε λεπτές λωρίδες
1 κρεμμύδι σε λεπτές ροδέλες
5 ελιές κομμένες σε ροδέλες
8-10 πολύ λεπτές φέτες σαλάμι αέρος
200γρ τυρί φέτα τριμμένο στο χοντρό μέρος του τρίφτη
ρίγανη
Εκτέλεση
Απλώνουμε πάνω στη ζύμη σάλτσα ντομάτας που έχουμε ετοιμάσει μόνοι μας: Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε χυμό ντομάτας, πολύ λίγο ελαιόλαδο, λίγη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι και βασιλικό. Αφήνουμε να βράσει για περίπου 15 λεπτά και είναι έτοιμη.
Στη συνέχεια ρίχνουμε τη μισή φέτα, το σαλάμι αέρος και όλα τα λαχανικά και την υπόλοιπη μισή φέτα. Ψήνουμε για 15 λεπτά στους 220 βαθμούς και πριν σερβίρουμε πασπαλίζουμε με λίγη ρίγανη.
 

 πηγή: dietup.gr

Ψευδάργυρος – ένα «σούπερ» θρεπτικό συστατικό;

Ο ψευδάργυρος είναι πανταχού παρόν στο σώμα μας. Όντας απαραίτητος για κύριες λειτουργίες, όπως η πέψη, η αναπαραγωγή και η ανάπτυξη, ο ψευδάργυρος σχετίζεται με την απόδοση πολλών συστημάτων του σώματος. Η λίστα με τα πλεονεκτήματά του είναι εκτενής και πολλές φορές «φιλόδοξη» - μπορεί όντως ο ψευδάργυρος να καταπολεμήσει τις μολύνσεις και να επουλώσει τις πληγές;
Παρών σε κάθε κύτταρο
Ο ψευδάργυρος βρίσκεται σε όλα τα φυτικά και ζωικά κύτταρα. Η απαίτηση ψευδαργύρου για τη σύνθεση του DNA (γενετικό υλικό) και των νέων ιστών, τον καθιστούν ζωτικής σημασίας στοιχείο για την ομαλή αύξηση και ανάπτυξη στην παιδική ηλικία. Ο ψευδάργυρος είναι απαραίτητο συστατικό για περισσότερα από 100 ένζυμα που εμπλέκονται στην πέψη και τη χρησιμοποίηση του λίπους, των πρωτεϊνών και των υδατανθράκων, ενώ είναι στενά συνδεδεμένος με τη διαδικασία παραγωγής ενέργειας. Ο ψευδάργυρος ενισχύει, επίσης, το ανοσοποιητικό σύστημα»∙ γι’ αυτόν τον λόγο υπάρχει έντονο ενδιαφέρον σχετικά με τη δυνητική του ικανότητα να καταπολεμά τις μολύνσεις και να θεραπεύει τα τραύματα.

ΒΟΗΘΩΝΤΑΣ ΜΑΣ ΝΑ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΜΟΛΥΝΣΕΙΣ;
Ο ψευδάργυρος απαιτείται για τη δημιουργία των Τ-λεμφοκυττάρων, των λευκών κυττάρων του σώματος που επιτίθενται στους ιούς και τα παθογόνα βακτήρια, βοηθώντας μας να καταπολεμήσουμε τις λοιμώξεις. Μελέτες δείχνουν ότι σε κακοσιτισμένα παιδιά με χαμηλά επίπεδα ψευδαργύρου, η συμπληρωματική χορήγηση ψευδαργύρου ενισχύει τον αριθμό των Τ-λεμφοκυττάρων και μειώνει τη σοβαρότητα και τη διάρκεια της λοίμωξης.1 Βασισμένες σε αυτήν τη διαπίστωση, υπάρχουν εδώ και κάποια έτη έρευνες σε εξέλιξη, που μελετούν εάν η θεραπεία με ψευδάργυρο σε μορφή παστίλιας ή ρινικού σπρέι είναι μια αποτελεσματική εναλλακτική θεραπεία για το κοινό κρυολόγημα. Μια πρόσφατη ανασκόπηση τεσσάρων μεγάλων, καλά σχεδιασμένων, μελετών δεν βρήκε κάποιο θεραπευτικό αποτέλεσμα από τις παστίλιες ή τις ρινικές αλοιφές ψευδαργύρου.2


Επούλωση τραυμάτων
Τα συμπληρώματα ψευδαργύρου χρησιμοποιούνται βοηθητικά στη θεραπεία δερματολογικών προβλημάτων, όπως τα έλκη στα πόδια, αλλά μόνο στα άτομα τα οποία είχαν αρχικά χαμηλά επίπεδα ψευδαργύρου. Οι κρέμες ψευδαργύρου που εφαρμόζονται άμεσα στην πληγή είναι πιο αποτελεσματικές στη μείωση της μόλυσης και την προαγωγή της επούλωσης απ’ ό,τι τα συμπληρώματα. Επιπλέον, ο ψευδάργυρος περιέχεται πια συχνά σε κρέμες κατά της ακμής και σε σαμπουάν για διάφορες καταστάσεις του τριχωτού της κεφαλής, με σκοπό να ενισχύσει την επούλωση.3


Ο ψευδάργυρος στη δίαιτα
Ο ψευδάργυρος βρίσκεται σε ένα μεγάλο εύρος τροφίμων∙ συνεπώς μια δίαιτα με ποικιλία τροφίμων πιθανότατα παρέχει μια επαρκή πρόσληψη ψευδαργύρου. Η τελευταία συνίσταται γύρω στα 7 mg την ημέρα για τις γυναίκες και 9 mg την ημέρα για τους άνδρες. Παρ’ όλα αυτά, καθώς το κόκκινο κρέας αποτελεί μία από τις καλύτερες πηγές ψευδαργύρου, ενώ τα φυτικά οξέα που βρίσκονται σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης μειώνουν την απορρόφησή του, τα άτομα που ακολουθούν φυτοφαγική δίαιτα πρέπει να προσέχουν, ώστε να συμπεριλαμβάνουν στη δίαιτά τους τρόφιμα όπως τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα αβγά, τα ολικής αλέσεως δημητριακά, οι ξηροί καρποί και τα όσπρια. Οι έγκυες και οι θηλάζουσες χρειάζονται επιπλέον 2 mg την ημέρα, για να εξασφαλίσουν επαρκή διαθέσιμη ποσότητα για το αναπτυσσόμενο έμβρυο ή βρέφος, αντίστοιχα αν και το ποσό αυτό καλύπτεται εύκολα από την αύξηση στην κατανάλωση της τροφής.

 Ενδεικτικές Διαιτητικές Πηγές Ψευδαργύρου
 Τρόφιμο Ψευδάργυρος (mg/100 g)
 Στρείδια, φρέσκα  45-75
 Μύδια, αχηβάδες  21
 Φύτρο σιταριού, πίτουρο  13-16
 Βραζιλιάνικο φυστίκι  7
 Κρέας, μύες  4.5-8.5
 Παρμεζάνα  4
 Αρακάς  4
 Φουντούκια  3.5
 Αβγό, κρόκος  3.5
 Σαρδέλες  3.5
 Φιστίκι, αράπικο  3
 Κοτόπουλο, σκούρο κρέας  2.85
 Καρύδια  2.25
 Ψωμί, ολικής αλέσεως  1.65
 Ρεβίθια  1.4
 Γαρίδες  1.15
 Αβγό, ολόκληρο  1.1
 Γάλα  0.75


Υπερβολή σε ένα «καλό» συστατικό
Πρόσληψη ψευδαργύρου μεγαλύτερη από 200 mg είναι πολύ τοξική και προκαλεί έμετο και ναυτία, ενώ η μακροχρόνια συμπληρωματική χρήση του μπορεί να αλληλεπιδράσει με την απορρόφηση του χαλκού και του σιδήρου. Αυτό συμβαίνει, διότι ο χαλκός, ο σίδηρος και ο ψευδάργυρος ανταγωνίζονται για το ίδιο μονοπάτι εισόδου από το έντερο στην κυκλοφορία του αίματος, οπότε μια υπερβολική πρόσληψη ενός μετάλλου θα ταράξει την απορρόφηση των άλλων.

Ιδανικές προσλήψεις
Στην Ευρώπη τα περισσότερα άτομα λαμβάνουν επαρκείς ποσότητες ψευδαργύρου από μια ισορροπημένη δίαιτα με ποικιλία τροφίμων, ενώ η ανάγκη για συμπληρωματική χορήγηση είναι σπάνια.4 Καταφανή συμπτώματα έλλειψης ψευδαργύρου, όπως μειωμένη ανάπτυξη στα παιδιά, αδυναμία και δερματικές κακώσεις, εμφανίζονται πολύ σπάνια, αλλά, αν υπάρχει υποψία έλλειψης, είναι σημαντικό να αναζητηθεί ιατρική βοήθεια. Ως γενικός κανόνας, μια ισορροπημένη δίαιτα είναι επαρκής για να παρέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά, ενώ τα συμπληρώματα είναι χρήσιμα, μόνο όταν δεν λαμβάνουμε αρκετά θρεπτικά συστατικά από τη δίαιτα (για παράδειγμα, σε ανεπαρκή θερμιδική πρόσληψη, αλκοολισμό, νόσημα του πεπτικού συστήματος).
Βιβλιογραφικές πηγές
  1. Black R.E. (1998). Therapeutic and preventive effects of zinc on serious childhood infectious diseases in developing countries. American Journal of Clinical Nutrition 68:476S-479S
  2. Caruso T.J. et al. (2007). Treatment of naturally acquired common colds with zinc: a structured review. Clinical Infectious Diseases 45:569-574
  3. Lansdown A.B. et al. (2007). Zinc in wound healing: theoretical, experimental and clinical aspects. Wound Repair and Regeneration 15:2-16
  4. Wuehler S.E. et al. (2005). Use of national food balance data to estimate the adequacy of zinc in national food supplies: methodology and regional estimates. Public Health Nutrition 8:812-819

6 εύκολα τρικ για τη δίαιτά σας

Έχετε δοκιμάσει τα πάντα και δεν έχετε καταφέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα; Καταρχήν ηρεμήστε!

Τίποτα δεν είναι πιο δυνατό από την θέλησή σας και τίποτα δεν μπορεί να σας σταθεί εμπόδιο για κάτι που ‘χειρίζεστε’’ αποκλειστικά εσείς. Το μυστικό λοιπόν είναι καταρχήν να το πάρετε απόφαση και κατά δεύτερον να ακολουθήσετε 6 έξυπνα τρικ που θα σας βοηθήσουν να πετύχετε τον στόχο σας:


1. Μην τρώτε ¨‘‘μηχανικά’’
Ένας από τους βασικότερους λόγους που οι άντρες είναι στο σύνολό τους πιο αδύνατοι από τις γυναίκες είναι γιατί ΔΕΝ πάνε στο σούπερ Μάρκετ και ΔΕΝ μαγειρεύουν. Η «αναγκαστική εμπλοκή» λοιπόν της γυναίκας σε αυτές τις διαδικασίες συνεπάγεται και κατανάλωση θερμίδων είτε παρασκευάζοντας το φαγητό είτε δοκιμάζοντας ένα νέο προιόν που μόλις… ανακάλυψε. Σε μία σχετική έρευνα μάλιστα που έγινε, ανακαλύφθηκε πως οι θερμίδες που προσλαμβάνει μια γυναίκα κατά την διάρκεια του μαγειρέματος, αγγίζουν τις 300!
Βέβαια, θα μου πείτε, η λύση είναι να μην μαγειρεύω; Όχι βέβαια! Σίγουρα όμως μπορείτε να σταματήσετε να τρώτε απερίσκεπτα, περιμένοντας το… κυρίως γεύμα. Ένας επίσης εύκολος τρόπος για να το αποφύγετε, είναι για όση ώρα βρίσκεστε στην κουζίνα, να μασάτε μια τσίχλα. Αυτό θα σας αποτρέψει από το να γεμίζετε το στόμα σας με άλλες μικρές λιχουδιές.

2. ‘‘Ρυθμίστε’’ τις λιγούρες σας
Αν το σκεφτείτε, λιγούρα, στις περισσότερες περιπτώσεις σημαίνει… ανάγκη για γλυκό. Για να περιορίστε λοιπόν, αυτή την… πλευρά του εαυτού σας, καταναλώνετε σε κάθε σας γεύμα περισσότερες πρωτείνες.

3. Μετράτε συχνά την μέση σας
Επειδή τα περισσότερα πλέον ρούχα είναι ελαστικά και οι ζώνες τείνουν να… εξαφανιστούν από την ζωή και το ντύσιμό μας, είναι δύσκολο να συνειδητοποιήσουμε πότε αυξάνεται η περιφέρεια της μέσης μας, παρά μόνο αν και το stretch ύφασμα ‘διαμαρτυρηθεί’’. Εκείνο που πρέπει οπωσδήποτε να κάνετε λοιπόν, είναι να έχετε ένα τζην ή κάποιο άλλο μη ελαστικό ρούχο ως μέτρο. Μία φορά τον μήνα φορέστε το και δείτε τα αποτελέσματα.

4. Διαβάζετε τις ετικέτες
Οποιοδήποτε προϊόν έχει την ταμπέλα light, δεν σημαίνει ότι είναι ιδανικό προς κατανάλωση και πολύ περισσότερο ότι σας βοηθάει να αδυνατίσετε. Ανακαλύψτε λοιπόν πέρα από αυτό, ποσοστό λιπαρών και θερμίδων περιέχει.

5. Μην τα θέλετε όλα
Αποδεδειγμένα, οι γυναίκες προτιμούν κατά πολύ περισσότερο τις λιπαρές τροφές από όσο τα φρούτα, τα λαχανικά και τις φυτικές ίνες. Γι αυτό τον λόγο λοιπόν προσπαθήστε να αποφεύγετε και οτιδήποτε επιβαρύνει επιπλέον την κατάσταση: πλούσιες σάλτσες, τηγανητά, πλήρη προιόντα.

6.  Μιλήστε με τον σύντροφό σας
Το να ρωτήσετε τον σύντροφο, το φίλο, την οικογένεια ή τον γυμναστή σας πως σας μπορεί να σας βοηθήσει. Άλλωστε η εντύπωση που έχουμε εμείς οι ίδιες για τον εαυτό μας πολλές φόρες δεν… συνάδει με την πραγματικότητα. Ρωτήστε λοιπόν κάποιον της εμπιστοσύνης σας για το που χρειάζεστε βελτίωση και ζητήστε την βοήθεια ή την συμπαράστασή του.

Από τη Μελίνα Κατσαμά, Managing Editor του περιοδικού Prevention

Οι θεραπευτικές ιδιότητες των κυδωνιών

Το φαρμακείο της φύσης

 

Οι θεραπευτικές ιδιότητες των κυδωνιών ήταν γνωστές στην αρχαιότητα. Τα κυδώνια τονώνουν την όρεξη, καταπραΰνουν το ερεθισμένο στομάχι και διευκολύνουν την ηπατική και νεφρική λειτουργία.

Τσάι από βρασμένα φύλλα ή κουκούτσια κυδωνιάς σταματούν αμέσως τη διάρροια ενώ το ίδιο αποτέλεσμα έχει και το ζουμί ή το σιρόπι από ψητά ή βρασμένα κυδώνια. Το ίδιο σιρόπι καταπραΰνει τον πονόλαιμο και τη βραχνάδα.

Το αφέψημα από κουκούτσια κυδωνιάς είναι επίσης αντιβηχικό, μαλακτικό και αποχρεμπτικό αλλά και αποτελεσματικό για τον πονοκέφαλο.

Το λικέρ από κυδώνι θεωρείται κατάλληλο για τη δυσπεψία και την ξινίλα του στομαχιού ενώ αντιμετωπίζει και την αιμορραγία των ούλων. (Κόψτε ένα κυδώνι και ρίξτε το σε λευκό κρασί. Αφήστε το για μια εβδομάδα και στη συνέχεια χρησιμοποιήστε το για να κάνετε πλύσεις. Έχει αιμοστατικές ιδιότητες).

Τέλος, το κυδώνι θεωρείται αφροδισιακό για τις γυναίκες .

Πεινάς και τρώς;

Αν καταφέρεις να ξεχωρίζεις την πείνα από την όρεξη, τότε έχεις κάνει το πιο σημαντικό βήμα για να χάσεις κιλά.



Όρεξη: Είναι πιο πολύ ένα ψυχολογικό αίσθημα, που όμως προκαλεί σωματική αντίδραση. Για παράδειγμα, βλέπεις και μυρίζεις ένα ζουμερό σουβλάκι. Αυτό με τη σειρά του προκαλεί τη σωματική αντίδραση του να παράγεις πιο πολύ σάλιο ή συσπάσεις στο στομάχι.
Το πρόβλημα με την όρεξη είναι ότι δεν λαμβάνει υπόψη τον κορεσμό. Ετσι ενώ η πείνα θα σε οδηγήσει να φας ένα σουβλάκι, η όρεξη θα σε κάνει να φας δύο.

Πείνα: Αισθάνεσαι πείνα όταν παρουσιάζονται χημικές αλλαγές στον οργανισμό, όπως πτώση του σακχάρου στο αίμα. Ο οργανισμός χρειάζεται περισσότερα θρεπτικά συστατικά για να λειτουργήσει, οπότε και στέλνει το σήμα της πείνας για να φας.
 
Φάε μόνο όταν πεινάς
Μην αφήνεις να περνάνε πολλές ώρες μεταξύ γευμάτων. Οταν τρως συχνά, καις πιο πολλές θερμίδες. Το πιο σημαντικό είναι ότι δεν φτάνεις ποτέ σε σημείο να πεινάς υπερβολικά. Φρόντισε όλα τα γεύματά σου, ακόμα και τα ενδιάμεσα, να περιέχουν τροφές που προσφέρουν μακροχρόνιο κορεσμό, δηλαδή πρωτεΐνη, φυτικές ίνες και υψηλή περιεκτικότητα σε υγρά.

Φάε αργά. Με αυτόν τον τρόπο θα δώσεις στον οργανισμό σου την ευκαιρία να καταλάβει πότε δεν πεινάει πια. Έρευνες δείχνουν ότι, όταν τρως γρήγορα, καταναλώνεις και περισσότερες θερμίδες απ' ό,τι αν έτρωγες αργά. Μην πας σε τραπέζι, πάρτι και οπουδήποτε αλλού νηστικός. Θα φας πολύ περισσότερο, όχι λόγω πείνας, αλλά πιο πολύ λόγω όρεξης.

πηγή: menshealth

Το κουνουπίδι και οι ευεργετικές του ιδιότητες

Το κουνουπίδι έχει υψηλή διατροφική αξία και η κατανάλωσή του μπορεί να προστατεύσει από διάφορες ασθένειες της καρδιάς, αλλά και από τον καρκίνο.



Το κουνουπίδι λέγεται ότι προέρχεται από το άγριο λάχανο που ευδοκιμούσε στην Ασία. Ανήκει στην ίδια κατηγορία λαχανικών με το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών και το λάχανο και συναντάται σε διάφορα μεγέθη, από 15 εκατοστά σε διάμετρο, έως και 12 εκατοστά. Αποτελείται από πολλά συγκεντρωμένα μπουμπούκια λευκού χρώματος, λόγω της προστασίας τους από τα παχιά πράσινα φύλλα που εμποδίζουν να τα φτάσει το φως του ήλιου και το σχηματισμό χλωροφύλλης. Το μέρος του λαχανικού που τρώγεται είναι το ίδιο το λουλούδι, το οποίο καταναλώνεται με διάφορους τρόπους -τουρσί, ωμό, βραστό, στον ατμό κ.ά.. Ωμό, έχει την υψηλότερη διατροφική αξία.


H διατροφική του αξία
100 γρ. κουνουπίδι, προσφέρουν την εξής διατροφική αξία:
Σάκχαρα- 2,4 γρ.
Πρωτεϊνες 2 γρ.
Υδατάνθρακες 5 γρ.
Φυτικές ίνες 2,5 γρ.
Ριβοφλαβίνη (βιταμίνη Β2) 0,063 mg.
Θειαμίνη (βιταμίνη Β1) 0,057 mg.
Παντοθενικό οξύ 0,65 mg.
Νιασίνη (βιταμίνη Β3) 0,53 mg.
Βιταμίνη Β6 0,22 mg.
Φολικό οξύ 57 mg.
Βιταμίνη C 46 mg.
Σίδηρο 0,44 mg.
Ασβέστιο 22 mg.
Φώσφορο 44 mg.
Μαγνήσιο 15 mg.
Ψευδάργυρος 0,28 mg.
Κάλιο 300 mg.
Ενέργεια 20 kcal.
 
Το κουνουπίδι είναι ιδανικό για όσους θέλουν να χάσουν βάρος, καθώς δεν περιέχει λίπος και έχει λίγες θερμίδες. Επίσης, η χαμηλή περιεκτικότητά του σε υδατάνθρακες, το κάνει ένα καλό υποκατάστατο της πατάτας. Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που βοηθά στην οικοδόμηση ενός ισχυρού ανοσοποιητικού συστήματος, προλαμβάνει τη γήρανση του δέρματος και βοηθά στην επούλωση των πληγών.


Αντικαρκινικό
Το κουνουπίδι αποτελεί μια σημαντική αντικαρκινική τροφή, με πολλές αντικαρκινικές ιδιότητες. Η ανάμειξή του με το σάλιο, δημιουργεί ισοθειοκυανίνη, που είναι χρήσιμη για την ενεργοποίηση των ηπατικών ενζύμων, τα οποία με τη σειρά τους βοηθούν στην αποτοξίνωση των χημικών ουσιών και αυτών που δημιουργούν τον καρκίνο. Η ισοθειοκυανίνη μαζί με μια άλλη χημική ουσία που ονομάζεται σουλφοραφάνη, εμποδίζει επίσης τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων.
Ο κίνδυνος εκδήλωσης διαφόρων μορφών καρκίνου, όπως του στήθους, του πνεύμονα, του ήπατος, του προστάτη, του παχέος εντέρου και του παγκρέατος μειώνεται.
Μια άλλη φυτοχημική ουσία που βρίσκεται στο κουνουπίδι είναι οι ινδόλες και συγκεκριμένα η ινδόλη-3-καρβινόλη που βοηθά στη μεταβολή των επιπέδων οιστρογόνων στο μεταβολισμό και στη ρύθμιση των επιπέδων των οιστρογόνων για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού και του καρκίνου του προστάτη.
Βοηθά επίσης το συκώτι και το αίμα να αποτοξινωθούν και συμβάλλει στη θεραπεία και άλλων ασθενειών, όπως διαταραχές των νεφρών και της ουροδόχου κύστης, της υψηλής αρτηριακής πίεσης, της αρθρίτιδας, της δυσκοιλιότητας και του άσθματος.
Περιέχει αλλικίνη που βοηθά στη μείωση του κινδύνου εκδήλωσης εγκεφαλικών επεισοδίων και βοηθά στη διατήρηση μιας υγιούς καρδιάς. Το σελήνιο και η βιταμίνη C που περιέχει, ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθούν στη διατήρηση ενός υγιούς επιπέδου χοληστερόλης. Το φυλλικό οξύ βοηθά την κυτταρική ανάπτυξη και τον ταχύ πολλαπλασιασμό της, ενώ οι φυτικές ίνες, προάγουν την καλή υγεία του εντέρου και προλαμβάνουν τον καρκίνο του παχέως εντέρου.
Το κουνουπίδι έχει πολλά οφέλη για την υγεία και είναι ένα λαχανικό που θα πρέπει να αποτελεί μέρος της καθημερινής μας διατροφής αν θέλουμε να είμαστε υγιείς και να περιορίσουμε τον κίνδυνο για διάφορες παθήσεις της καρδιάς, αλλά και για τον καρκίνο.


Το σωστό μαγείρεμα
To να μαγειρεύουμε σωστά το κουνουπίδι είναι σημαντικό προκειμένου να επωφεληθούμε στο μέγιστο από αυτό. Το κουνουπίδι έχει την τάση να αναδύει μια ιδιάζουσα οσμή θείου όταν θερμαίνεται και μάλιστα, όσο πιο πολύ μαγειρεύεται, τόσο πιο έντονη είναι η οσμή αυτή. Για να την αποφύγετε ελαχιστοποιήστε το χρόνο μαγειρέματος και ταυτόχρονα εμποδίστε την απώλεια των θρεπτικών συστατικών του.
Mια σημαντική συμβουλή για όσους υποφέρουν από προβλήματα με το θυρεοειδή, είναι ότι θα πρέπει να έχουν κατά νου το γεγονός ότι το κουνουπίδι περιέχει βρογχοκηλογόνα, που επηρεάζουν τις λειτουργίες του θυρεοειδή αδένα και δεν πρέπει να καταναλώνεται ωμό. Το μαγείρεμά του θα βοηθήσει να απενεργοποιήσετε αυτές τις ουσίες.


πηγή: clickatlife.gr

Διατροφικά ‘ηρεμιστικά’ στο συρτάρι σας

Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα λόγω της οικονομικής κρίσης, οι αυξημένες επαγγελματικές απαιτήσεις δημιουργούν καθημερινά στρες και ένα αίσθημα ανασφάλειας.
Εστιάζοντας στο πεδίο της διατροφής μπορούμε να πούμε ότι κι αυτή, στο βαθμό που της αναλογεί, μπορεί να παίξει ρόλο στη μείωση του άγχους. Υπάρχουν κάποιες τροφές που μπορείτε να τις έχετε στο συρτάρι του γραφείου σας και να τις καταναλώνετε σαν ένα υγιεινό και ‘αγχολυτικό’ σνακ.

Ξεφλουδίστε ένα πορτοκάλι. Όλα τα εσπεριδοειδή, όπως για παράδειγμα τα πορτοκάλια, τα μανταρίνια, το γκρέιπφρουτ, είναι καλές πηγές σε βιταμίνη C, η οποία φαίνεται να βοηθάει στη μείωση του στρες. Επίσης η βιταμίνη C επειδή συμμετέχει στη διαδικασία παραγωγής του κολλαγόνου, βοηθάει στη διατήρηση της ελαστικότητας του δέρματος με αποτέλεσμα να ‘κρύβονται’ οι επιπτώσεις του στρες στο πρόσωπό σας.

Φυλάξτε ανάλατους ξηρούς καρπούς στο συρτάρι σας. Οι ξηροί καρποί μπορούν να μειώσουν το αίσθημα της πείνας, η οποία από μόνη της μπορεί να σας ‘τσιτώσει’ ακόμη περισσότερο. Επιπλέον, οι ξηροί καρποί (καρύδια, αμύγδαλα, φουντούκια κ.α.) περιέχουν μεγάλες ποσότητες του συμπλέγματος της βιταμίνης Β και μαγνησίου, δηλαδή ουσιών που βοηθούν στην παραγωγή σεροτονίνης. Η σεροτονίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής που συνδέεται με την καλή διάθεση και την ευφορία. Όσον αφορά τους ξηρούς καρπούς προσέξτε να μην παρασυρθείτε στην υπερκατανάλωσή τους, γιατί μπορεί να έχουν μικρό όγκο αλλά δεν στερούνται θερμίδων.

Κριτσίνια ολικής άλεσης, μπάρες δημητριακών ολικής άλεσης, ακόμη και σπιτικά ποπ κορν. Τα προϊόντα δημητριακών ολικής άλεσης που είναι πλούσια σε υδατάνθρακες μπορούν να βοηθήσουν στην παραγωγή σεροτονίνης και να συμβάλλουν στη μείωση του στρες. Επιπρόσθετα, οι φυτικές ίνες που υπάρχουν σε αυτές τις τροφές μειώνουν το αίσθημα της πείνας.

Έχετε μαζί σας μια μπανάνα. Η μπανάνα είναι ένα φρούτο πλούσιο σε μαγνήσιο και κάλιο, συστατικά τα οποία συντελούν στη χαλάρωση των μυϊκών συσπάσεων. Επίσης, η μπανάνα περιέχει σημαντικές ποσότητες τρυπτοφάνης. Η τρυπτοφάνη αποτελεί πρόδρομο ουσία της ουσίας της ‘χαράς’, της σεροτονίνης.

‘Φακελώστε’ το χαμομήλι. Όταν είστε σε κατάσταση έντονου στρες, είναι καλό να αποφύγετε ροφήματα που περιέχουν καφεΐνη, όπως ο καφές, γιατί θα σας κάνουν ακόμη πιο νευρικούς. Αποθηκεύστε φακελάκια χαμομηλιού στο συρτάρι, καθώς έρευνες δείχνουν πως τα ροφήματα χαμομηλιού έχουν ηρεμιστική και καταπραϋντική δράση.

Γράφει: Σταματάκη Αστερία, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Αυξήστε την εργασιακή σας επίδοση σε 10’

Άλλη μία από αυτές τις περίεργες μέρες στη δουλειά, που το μυαλό υπολειτουργεί και το σώμα επιτελεί μηχανικά τις λειτουργίες του. Από αυτές που οι λέξεις στην οθόνη του υπολογιστή αρχίζουν να μοιάζουν με καρικατούρες και τα βλέφαρά σας έχουν μία πτωτική τάση, σαν να σας προκαλούν να τα παρατήσετε όλα και να πέσετε για ύπνο… Ένα δεκάλεπτο διάλειμμα σίγουρα θα βοηθούσε. Μπορεί να μη συγκρίνεται με ένα 10ήμερο αδείας, παρόλα αυτά θα σας προμηθεύσει με την ενέργεια που χρειάζεστε προκειμένου να εργαστείτε αποτελεσματικά. Πώς να το αξιοποιήσετε;






‘Η καλή μέρα, απ’ το πρωί φαίνεται’: αλλά οι έντονοι ρυθμοί ζωής συχνά μας αναγκάζουν να παραλείπουμε το πρώτο και βασικότερο γεύμα της ημέρας. Αν κι εσείς ανήκετε στην κατηγορία των ανθρώπων που φτάνουν στη δουλειά τους νηστικοί, τουλάχιστον φροντίστε να κάνετε ένα διάλειμμα και να καταναλώσετε εκεί το πρωινό σας. Πώς αλλιώς θα εξασφαλίσετε τα απαραίτητα επίπεδα ενέργειας για να αντεπεξέλθετε στις αυξημένες απαιτήσεις;

Προσθέστε κίνηση: Επιλέξτε τα σκαλιά αντί για το ασανσέρ, φροντίστε να αναλάβετε οι ίδιοι κάποιες εξωτερικές δουλειές ή περπατήστε λίγη ώρα στους διαδρόμους της εταιρίας σας. Ένας σωματικά δραστήριος τρόπος ζωής συμβάλλει στη μεταφορά οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών στους ιστούς, εξασφαλίζοντας μέσα σε όλα τ’ άλλα και την αντοχή σας!

Πιείτε ένα φλιτζάνι καφέ: Η καφεΐνη που περιέχει ο καφές ασκεί ήπια διεγερτική δράση στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η προσοχή, η συγκέντρωση και η βραχυπρόθεσμη μνήμη σας. Δώστε λοιπόν 10 λεπτά ‘άδεια’ στον εαυτό σας να απολαύσετε τον παγωμένο φραπέ σας ή ένα φλιτζάνι ελληνικό καφέ. Η καφεΐνη τους θα σας διεγείρει το πνεύμα, ενώ ταυτόχρονα θα προσλάβετε και μια ισχυρή δόση αντιοξειδωτικών.

Καταναλώστε σοκολάτα: Λόγω της περιεκτικότητάς της σε αντιοξειδωτικά συστατικά, έχει συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων, ενώ άλλες μελέτες υποστηρίζουν πως συμβάλλει στην ενίσχυση της μνήμης. Μπορεί να είναι ‘διεγερτική’, όμως μην ξεχνάτε πως μια πλάκα σοκολάτας 100γρ. έχει κατά μέσο όρο 500 - 550 θερμίδες. Εντάξτε τη στη διατροφή σας με μέτρο όταν πραγματικά χρειάζεστε ένα γλυκό break!

Γελάστε: Μπορεί ακόμη να μην υπάρχουν μελέτες που δείχνουν συσχέτιση ανάμεσα στο γέλιο και την υγεία, κανένας όμως δεν μπορεί να αμφισβητήσει πως γελώντας θα φτιάξετε τη διάθεσή σας. Έτσι κατά τη διάρκεια του διαλείμματός σας αναζητήστε κάτι που θα ‘σπάσει’ το χειλάκι σας. Εντοπίστε αστεία videos, διαβάστε το αγαπημένο σας blog, ή πειράξτε κάποιον συνάδελφό σας. Άλλωστε, εργασία και χαρά πρέπει πάντοτε να πάνε…. ‘πακέτο’!

Γράφει η Ελίζα Τζιόβα, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Μείνε σε φόρμα χωρίς να ξοδέψεις ούτε ένα ευρώ

Αν έχεις την εντύπωση πως για να βρίσκεσαι απλά σε φόρμα πρέπει να ξοδεύεις ένα μηνιάτικο σε διαιτολόγους και ακριβά γυμναστήρια ή personal trainers, τότε είμαστε στην ευχάριστη θέση να σου ανακοινώσουμε πως μπορούμε να σου αλλάξουμε την εντύπωση αυτή. Διότι μπορεί από οικονομικής απόψεως οι καιροί να είναι πονηροί, αλλά η εμφάνισή σου και κυρίως η υγεία σου δεν μπορούν να περιμένουν πότε θα έχεις λεφτά να διαθέσεις. Καιρός να οργανώσεις διαφορετικά το καθημερινό σου lifestyle, έτσι ώστε να αξιοποιήσεις καλύτερα το χρόνο σου και να διατηρήσεις τη φυσική σου κατάσταση σε εξαιρετικά επίπεδα, χωρίς έξτρα κόστος.



Just do it: Επαγγελματίες προπονητές, αλλά και ιατρικά ινστιτούτα όπως της περίφημης κλινικής MAYO στις Ηνωμένες Πολιτείες διαβεβαιώνουν: Δε χρειάζεται εξειδικευμένη προπόνηση για να διατηρείσαι σε φόρμα και να αποφύγεις τις καρδιακές παθήσεις, τον νούμερο 1 δολοφόνο στο Δυτικό κόσμο. Απλά χρειάζεσαι άσκηση. Και γι αυτό, δεν απαιτείται απαραίτητα πρόγραμμα. Ασκήσου σε οτιδήποτε – όπως θα έκανες αν ήσουν μικρό παιδί. Αν έχεις παιδιά, ανήψια, βαφτιστήρια βρες την ευκαιρία για σύσφιξη σχέσεων, παίρνοντας μέρος στο παιχνίδι τους: παίξε μπάλα, κυνηγητό, φρίσμπι, ό,τι να’ναι (τα παιδιά είναι οι πιο στυγνοί personal trainers, με άπειρα αποθέματα ενέργειας και μηδέν χρόνο ανάπαυλας. Θα εκπλαγείς πόσο σύντομα θα βγεις νοκ άουτ). Αν δεν έχεις παιδιά, βάλε μουσική και ρίξτο στο χορό. Σύμφωνα με το αμερικανικό κολλέγιο ιατρικών επιστημών, θα κάψεις περίπου 320 θερμίδες την ώρα. Μπορείς επίσης να βάλεις 20 λεπτά γρήγορο περπάτημα καθημερινά στο πρόγραμμά σου, ή να κάνεις οποιαδήποτε δουλειά – από σφουγγάρισμα έως ξεχορτάριασμα στον κήπο. Ο,τι σε κρατά σε κίνηση, καλό είναι. Σαν έξτρα μπόνους, θα δεχτείς μια τονωτική «ένεση» ενδορφίνης από τον οργανισμό σου, που θα σε κάνει να νιώσεις ευεξία και να γεμίσεις με θετική ενέργεια.

Ασκήσου έξυπνα: Ένα από τα αποτελεσματικότερα προγράμματα γυμναστικής είναι το cross training. Εφαρμόζοντάς το, αυξάνεις στο μάξιμουμ την αποτελεσματικότητα των ασκήσεων ενώ παράλληλα αποφεύγεις τη γυμναστηριακή «ρουτίνα» που είναι ό,τι χειρότερο. Ακόμα κι απλές ασκησούλες που κάναμε στο σχολείο, όπως κάμψεις, αν παρεμβάλλονται στο πρόγραμμα, είναι ό,τι πρέπει.

Γίνε «ενεργός πολίτης»: Ξέρεις πόσες αθλητικές δραστηριότητες διαθέτουν οι δήμοι και οι κοινότητες της χώρας εντελώς δωρεάν; (όχι κι εντελώς, τα έχεις πληρώσει ως φορολογούμενος χωρίς να το ξέρεις). Γιατί να μην το εκμεταλλευτείς; Δεν έχεις παρά να ρωτήσεις με ένα τηλεφώνημα στις δημοτικές υπηρεσίες ή να μπεις στα σχετικά internet sites των Δήμων. Ο Δήμος Αθηναίων για παράδειγμα διοργανώνει δραστηριότητες όπως ποδηλατοδρομίες και μαραθώνιους, ενώ άλλοι δημοι διαθέτουν δωρεάν γυμναστήρια και κολυμβητήρια στους δημότες τους. Μπορεί να φοβάσαι πως οι παρεχόμενες υπηρεσίες θα είναι κακές ή θα υπάρχει κοσμοσυρροή, αλλά μην το καταδικάζεις εξ’αρχής. Όπως εσύ δεν το ‘ξερες μέχρι τώρα, έτσι δεν το ξέρουν και πολλοί άλλοι – χώρια το γεγονός πως ο μέσος Ελληνάρας ως γνωστόν το μόνο workout στο οποίο επιδίδεται με χαρά είναι οι άρσεις του φραπέ.

Λίγες ασκήσεις και καλές: Μπορεί μια ολόκληρη ώρα στο γυμναστήριο να μη χωράει στο καθημερινό σου πρόγραμμα, μικρά σετάκια όμως ασκήσεων στο σπίτι ή και στο γραφείο χωράνε μια χαρά. Ακόμα και με μια απλή καρέκλα μπορείς να κάνεις κοιλιακούς, να ασκήσεις τους τρικέφαλους και να δυναμώσεις την καρδιά σου με μερικές αεροβικές ασκήσεις. Ακόμα και λίγα push ups στο γραφείο αρκούν, αρκεί να τα κάνεις καθημερινά. Αν δεν μπορείς να υπολογίσεις πόσες επαναλήψεις να κάνεις, απλά κάνε κάθε άσκηση για ένα λεπτό και συνέχισε με την επόμενη – αν έχεις χρόνο.

Σωστή διατροφή: Η υγιεινή διατροφή είναι το άλφα και το ωμέγα για τη διατήρηση του σωστού βάρους και της σωματικής υγείας. Σίγουρα γνωρίζεις πολύ καλά ποιες είναι οι βασικές αρχές της υγιεινής διατροφής (κι εμείς οι Μεσόγειοι τα ξέρουμε από πρώτο χέρι), καλό θα είναι όμως να μην αρχίζεις τους πειραματισμούς με αμφιλεγόμενες ή ακραίες δίαιτες. Ακόμα λοιπόν κι αν η επίσκεψη σε έναν διατροφολόγο είναι εκτός budget, δε χρειάζεται να σου τονίσει κανείς κάποιους χρυσούς κανόνες, όπως: αποχή από λίπη, τηγανητά, γλυκά και junk food, καλό πρωινό, «φτωχό» βραδινό, πολλές σαλάτες, πολλά φρούτα και πολλά μικρά γεύματα μέσα στην ημέρα. Βάζοντας σε τάξη το διαιτολόγιό σου, βάζεις σε τάξη ολόκληρο τον οργανισμό σου – κι αυτό είναι το καλύτερο που μπορείς να κάνεις για να παραμείνεις fit στο σύνολο του οργανισμού σου. Αλλωστε, μια και μιλάμε για κόστη και budget, έχεις αναρωτηθεί ποτέ πόσο κοστίζουν οι πίτσες κι όλα τα ανθυγιεινά «μπινελίκια» που αγοράζεις έξτρα μέσα στην εβδομάδα;

menslounge.gr

Πώς διατηρούμε τον εγκέφαλό μας σε φόρμα

Το μυαλό μας για να λειτουργήσει καλά και να διατηρήσει την ενέργεια και τη ζωτικότητά του απαιτεί (όπως και το υπόλοιπο σώμα μας): Καλή διατροφή, σωστή ανάπαυση και κατάλληλη άσκηση!’
Ακόμη και αν κάποιος είναι έξυπνος ή εξαιρετικά μορφωμένος μπορεί να βελτιώσει και να αναπτύξει ακόμη περισσότερο τις ικανότητες και δεξιότητες του.
Οι έρευνες γύρω από τις ικανότητες του ανθρώπινου εγκεφάλου είναι ποικίλες και όλες επιβεβαιώνουν ότι η λειτουργία αυτού του πολύτιμου οργάνου είναι πολύπλοκη και απαιτεί πολλούς γνωστούς και άγνωστους παράγοντες για να λειτουργεί σωστά και on timing!
Υπάρχουν όμως άμεσοι τρόποι με σκοπό να διατηρούμε ομαλή την λειτουργία του, να τον συντηρούμε σωστά και να ενισχύουμε τις ικανότητές του.
Το μυαλό μας για να λειτουργεί σωστά δεν απαιτεί από εμάς να είμαστε κλεισμένοι σε μία βιβλιοθήκη περιτριγυρισμένοι από βιβλία. Αντίθετα, απαιτεί σφαιρική αντιμετώπιση. Υπάρχουν αρκετά ‘κόλπα’ και τεχνικές και αν αλλάξουν κάποιες συνήθειές μας, η συμπεριφορά μας, η διατροφή μας, τότε μπορούμε να τονώσουμε τη φαιά μας ουσία και να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο δυνατό τα εγκεφαλικά μας κύτταρα. Αυτό θα μας βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό να προλάβουμε ή να καθυστερήσουμε νόσους ή φθορές λόγω γήρατος.

Συμβουλές για μυαλό ‘ξυράφι’

Έξυπνες’ τροφές
Ο εγκέφαλός μας είναι το πλέον λαίμαργο όργανο στο σώμα μας, με συγκεκριμένες διατροφικές απαιτήσεις. Ό,τι τρώμε μπορεί να επηρεάσει τη νόησή μας και να ενισχύσει τηνλειτουργία του. Το πρωινό είναι απαραίτητο και όταν το παραλείπουμε οι επιδόσεις πέφτουν.Τα πολλά αεριούχα ποτά και σάκχαρα επιβραδύνουν έντονα τη μνήμη και την προσοχή, ενώ αντίθετα για πρωινό το ψωμί (κυρίως το μαύρο) ιδίως σε συνδιασμό με τα φασόλια (πλούσια σε πρωτείνες και φυτικές ίνες) ή τα marmitos(πολτός με βάση τη μαγιά μπύρας) βοηθούν σημαντικό σε ένα δυνατό ‘ξύπνημα’ της ημέρας. Για μεσημεριανό, η ομελέτα με σαλάτα βοηθούν σημαντικά. Το αυγό είναι πλούσιο σε χολίνη, που αυτή παράγει ακετυλοχολίνη, ένα νευροδιαβιβαστή που συνδέεται με τηνμνήμη, ενώ η σαλάτα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, καροτένιο και βιταμίνες C και Ε που συντηρούν τον εγκέφαλο. Επιδόρπιο με βάση το γιαούρτι, λόγω της τυροσίνης (αμινοξύ), βοηθά στην αντιμετώπιση του στρες και έχει σε εγρήγορση τηνμνήμη μας. Ένα απογευματινό βοηθάει στη διατήρηση των επιπέδων γλυκόζης στον εγκέφαλό μας. Αντίθετα, τα ‘junk foods’, κέικ, μπισκότα και trans λιπαρά οξέα εμπλέκονται σε νοητικές διαταραχές. Τέλος το 'καλό' λίπος για τον εγκέφαλό μας,τα ω3 λιπαρά βοηθούν στην ανάπτυξή του και την αποφυγή της άνοιας. Ένα βραδινό με φράουλες ή μύρτιλλα βελτιώνει τον συντονισμό, τη συγκέντρωση και τη βραχύβια μνήμη (πειράματα σε ποντίκια).

‘Μνήμη εργασίας’
Οι επιστήμονες θεωρούσαν ότι το IQ καθορίζεται από τα γονίδια. Όμως νέες μελέτες δείχνουν ότι μία βασική λειτουργία του εγκεφάλου, η βραχύβια μνήμη ή μνήμη εργασίας μπορεί να είναι το θεμέλιο της γενικής νοημοσύνης, οπότε αν βελτιώσουμε τη συγκεκριμένη λειτουργία, μπορούμε να βελτιώσουμε και το IQ μας.
Η μνήμη εργασίας είναι το βραχυπρόθεσμο σύστημα αποθήκευσης του εγκεφάλου και αποτελεί το ‘εργαστήριό’ του για την επίλυση πνευματικών προβλημάτων.
Αν για παράδειγμα υπολογίσουμε πόσο κάνει 73-6+7, η μνήμη εργασίας σας θα αποθηκεύει τα άμεσα βήματα που είναι απαραίτητα για τη λύση. Η ποσοτική πληροφορία που μπορεί να αποθηκεύσει η μνήμη εργασίας έχει σχέση με τη γενική μας νοημοσύνη!
Στο Ινστιτούτου Καρολίνσκα, με πειράματα σε παιδιά και ενήλικες διαπιστώθηκε ότι τα συστήματα μνήμης εργασίας μπορούν να αναπτυχθούν με την εκγύμναση! Αυτό μπορεί να οδηγήσει και στη βελτίωση του IQ!
‘Η γενετική καθορίζει πολλά’, αναφέρει ο Τόρκελ Κλίνγκμπεργκ, ‘αλλά ένα μικρό ποσοστό-δεν ξέρουμε ακόμη πόσο- μπορεί να βελτιωθεί με την εξάσκηση’.
‘Τα θαύματα της μνήμης’
600 άτομα μπαίνουν με τη σειρά σε ένα αμφιθέατρο λέγοντας το όνομά τους. Μία ώρα μετά σας ζητούν αν μπορείτε να τα θυμηθείτε όλα. Είστε σε θέση; Οι περισσότεροι τρομάζουν και μόνο με την ιδέα. Στην πραγματικότητα όμως όλοι μπορούμε να το κάνουμε. Απλώς χρειάζεται την τεχνική και την προσήλωση.
Μελετώντας τους ‘μνημοτέχνες’, δηλαδή ανθρώπους που απομνημονεύουν χιλιάδες νούμερα, η Έλινορ Μαγκουάιρ, από το University College στο Λονδίνο, διαπίστωσε ότι δεν έχουν ιδιαίτερα υψηλό IQ, ούτε διαφορετική διάπλαση στον εγκέφαλό τους. Απλώς όταν απομνημονεύουν, δραστηριοποιούνται περιοχές στον εγκέφαλο που δείχνουν ότι έχουν στρατηγική. Π.χ για να θυμούνται τη σειρά των χαρτιών σε μία τράπουλα, αποδίδουν στο κάθε ένα όνομα προσώπου ή αντικειμένου και φτιάχνουν μία ιστορία. Κάτι παρόμοιο κάνουν και οι ηθοποιοί για να θυμούνται τα λόγια τους κτλ. Μελέτες φανερώνουν ότι η τεχνική αυτή βελτιώνει την απομνημόνευση και σε μη ηθοποιούς.
Η Μπάρι Γκόρντον από το Πανεπιστήμιο του Τζον Χόπκινς στην Βαλτιμόρη, τονίζει ότι η στρατηγική είναι σημαντική και στην καθημερινότητά μας. Απλές κινήσεις, όπως το να βάζεις τα κλειδιά στο ίδιο σημείο ή να σημειώνεις, έχει ως αποτέλεσμα να αυξήσει σημαντικά ο εγκέφαλος τη χωρητικότητά του σε πληροφορίες. Αν το αδύνατο σημείο σας είναι π.χ τα ονόματα, προσπαθήστε να κάνετε συνδυασμούς και συνειρμούς!

‘Ευεργετικός Ύπνος’
‘Η έλλειψη ύπνου είναι κακή συνθήκη για τον εγκέφαλό μας. Ο σχεδιασμός, η ικανότητα επίλυσης προβλημάτων, η μάθηση, η συγκέντρωση, η μνήμη εργασίας, η εγρήγορση, μειώνονται δραματικά, όπως και το IQ μας. Αν είστε ξύπνιοι επί 21 ώρες, οι ικανότητές σας ισοδυναμούν με ενός ανθρώπου, ο οποίος κατά το νόμο είναι σε κατάσταση μέθης’, αναφέρει ο Σον Ντράμοντ του Πανεπιστημίου της
Καλιφόρνια στον Σαν Ντιέγκο. Το ίδιο ισχύει αν έχουμε κοιμηθεί για λίγες ώρες επί 3 συνεχόμενες ημέρες.
Τα αποτελέσματα είναι αναστρέψιμα, ενώ οι επιδόσεις αυξάνονται, καθώς και η ικανότητα συγκέντρωσης. Ο καλός νυχτερινός ύπνος έχει όμως και άλλα οφέλη.
Ο εγκέφαλός μας επεξεργάζεται νέες μνήμες, εξασκείται και τελειοποιεί νέες ικανότητές του, λύνει μέχρι και προβλήματα. Επιπλέον, ένας μικρός υπνάκος μετά την εκμάθηση κάτι νέου, μπορεί να μας βοήθησε, υποστηρίζουν οι ειδικοί.
Το μυαλό μας έχει δύναμη! Για να την αξιοποιήσουμε θέλει τον σωστό τρόπο!

Πηγές: Βήμα science, Kate Douglas, Bob Holmes et al, healthylifetree.com

Unique Visitor Counter