Διακοπές στις Καλύτερες Τιμές!

Booking.com

Τελικά πρέπει να προτιμώ τα βιολογικά προϊόντα;

Έχεις δοκιμάσει ποτέ βιολογικά προϊόντα; Οι ειδικοί στη διατροφή εξηγούν πως τα τρόφιμα αυτά μπορούν να σου προσφέρουν πολύ περρισότερα θρεπτικά συστατικά από τα απλά προϊόντα, αλλά και να προστατεύσουν την υγεία σου. Ο Κλινικός Διαιτολόγος Διατροφολόγος Ευάγγελος Ζουμπανέας σου εξηγεί τι είναι τελικά τα βιολογικά προϊόντα!



Τι είναι τα Βιολογικά Προϊόντα;

"Με τον όρο «βιολογικά προϊόντα», χαρακτηρίζονται εκείνα τα τρόφιμα που για την παραγωγή τους δεν χρησιμοποιούνται χημικά λιπάσματα και φυτοφάρμακα, ούτε διάφορες συνθετικές ή φυτικές ορμόνες προκειμένου να επιτευχθεί μεγαλύτερος όγκος, καλύτερο χρώμα και ταυτόχρονη ωρίμανση. Στον όρο βιολογικά προϊόντα έρχονται να προστεθούν τώρα και κτηνοτροφικά προϊόντα στα οποία γίνεται έλεγχος όλης της διαδικασίας παραγωγής (ζωοτροφές, εκτροφή, μεταποίηση, πώληση)".


Τι παραπάνω προσφέρουν;
Εκείνο που κάνει τα βιολογικά προϊόντα πιο υγιεινά είναι όπως καταλαβαίνει κανείς η έλλειψη όλων εκείνων των βλαβερών ουσιών που χρησιμοποιούνται στις απλές καλλιέργειες για να αυξηθεί η παραγωγή.
Μεταξύ άλλων τα επικίνδυνα  αυτά συστατικά μπορεί να ευθύνονται για την ελάττωση του σπέρματος στους άνδρες, ανωμαλίες στο νευρικό και ανοσοποιητικό σύστημα και γενετικά προβλήματα. Αυτό ισχύει σε πιο ανησυχητικό βαθμό για τα λεγόμενα "μεταλλαγμένα" προϊόντα!

Ο Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Ευάγγελος Ζουμπανέας επισημαίνει τους κινδύνους όλων εκείνων των τροφίμων που καλλιεργούνται με την χρήση φυτοφαρμάκων: "Στην συμβατική γεωργία χρησιμοποιούνται για την καλλιέργεια των φυτών σύνθετα χημικά λιπάσματα, ζιζανιοκτόνα, φυτοφάρμακα, ορμόνες και άλλες εξίσου επικίνδυνες χημικές ουσίες με αποτέλεσμα:

1.  Αυτά τα χημικά υπολείμματα συσσωρεύονται στα φυτά και στους καρπούς και μέσω της τροφικής αλυσίδας μεταφέρονται στον ανθρώπινο οργανισμό.

2.  Οι ειδικοί στον τομέα της υγείας επισημαίνουν ότι η έκθεση σε περιβαλλοντικές τοξίνες μπορεί να προκαλέσει όχι μόνο άμεσες αρρώστιες αλλά και να αυξήσει τον κίνδυνο για μακροχρόνια (χρόνια) προβλήματα. Μπορεί ακόμα και να πυροδοτήσει την κυτταρική βλάβη η οποία τελικά οδηγεί στον καρκίνο. Τα καρκινικά κύτταρα είναι το αποτέλεσμα πολλαπλών γενετικών ελλείψεων ως αποτέλεσμα της έκθεσης σε περιβαλλοντικούς, διαιτητικούς και άλλους λοιμογόνους παράγοντες.

3. Υπάρχουν επίσης ισχυρά αποδεικτικά στοιχεία τα οποία επιδεικνύουν μια σημαντική απώλεια θρεπτικών συστατικών και αύξηση γενετικών κινδύνων και καρκίνου με την ακτινοβόληση των συμβατικών τροφίμων. Η ακτινοβόληση, η οποία πραγματοποιείται για την καταπολέμηση των νοσογόνων μικροοργανισμών, οδηγεί στην διάσπαση πολυάριθμων χημικών δεσμών στο τρόφιμο, η οποία δημιουργεί ένα πλήθος άγνωστων χημικών ουσιών και άλλων τοξικών κινδύνων.


Αντίθετα έρευνες δείχνουν πως τα προϊόντα βιολογικής καλλιέργειας και τα βιολογικά τρόφιμα επιδρούν ευεργετικά στον ανθρώπινο οργανισμό, προστατεύοντας ιδιαίτερα τα μικρά παιδιά, τις ευπαθείς ομάδες και τις εγκύους. Ο κ. Ζουμπανέας εξηγεί: "Η απουσία της αλόγιστης χρήσης χημικών και βλαβερών ουσιών και η φυσική ωρίμανση των προϊόντων της βιολογικής καλλιέργειας έχουν σαν αποτέλεσμα τα τρόφιμα να είναι υψηλής διατροφικής αξίας":

1. "Τα βιολογικά προϊόντα περιέχουν 20-30% λιγότερο νερό, περισσότερα ιχνοστοιχεία, μεταλλικά άλατα, βιταμίνες, και αντιοξειδωτικές ουσίες απ’ ότι τα συμβατικά. Τα μικροστοιχεία έχει αποδειχθεί ότι προστατεύουν τον οργανισμό μας από χρόνιες νόσους, συμπεριλαμβανομένων των καρδιοπαθειών και ορισμένων μορφών καρκίνου".

2. "Η στροφή προς τα βιολογικά προϊόντα κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική για τα νεογνά, τα βρέφη και τα παιδιά, λόγω των αυξημένων απαιτήσεων για μια επαρκή, ασφαλή και πλήρη σε θρεπτικά συστατικά διατροφή για την αύξηση και ανάπτυξή τους".
 
3. "Οι έγκυες καθώς και οι ηλικιωμένοι αποτελούν επίσης «ευαίσθητα τμήματα του πληθυσμού», τα οποία είναι ανάγκη να πληροφορηθούν για την χρησιμότητα των βιολογικών προϊόντων»". Η επιλογή Βιολογικών προϊόντων θα βοηθήσει την έγκυο, αλλά και το έμβρυο να αποφύγουν ουσίες που εισβάλουν στον οργανισμό και αργούν πολύ να αποβληθούν από αυτόν!

Εννέα τροφές μόνο, για άνδρες...

Η δίαιτα είναι γένους θηλυκού; Έτσι πιστεύουν οι περισσότεροι αφού το γυναικείο σώμα βρίσκεται στο επίκεντρο. Οι διατροφολόγοι όμως, έχουν διαφορετική άποψη. Για του λόγου το αληθές δημιούργησαν μία λίστα τροφών που δυναμώνουν τον ανδρικό οργανισμό και παράλληλα βοηθούν στην γράμμωση του σώματος!


Άπαχο κόκκινο κρέας
Αν στην ερώτηση «ποιο είναι το αγαπημένο σου φαγητό», κάποιος απαντά χωρίς δεύτερη σκέψη «το κρέας με τις πατάτες», τότε βρίσκεται στον…σωστό διατροφικό δρόμο. Το κόκκινο κρέας δυναμώνει τους άνδρες, λέει η Leslie Bonci, διατροφική σύμβουλος της ομάδας ράγκμπι των ΗΠΑ «Pittsburgh Steelers».

Το άπαχο μοσχαρίσιο και χοιρινό κρέας αποτελεί πηγή πρωτεΐνης ενώ σε ό,τι αφορά το λίπος έχει μόλις λίγο περισσότερο σε σχέση με το μαγειρεμένο στήθος κοτόπουλου. Επιπλέον, το κόκκινο κρέας τρέφει τον οργανισμό και με λευκίνη – ένα από τα αμινοξέα που «χτίζει» μυς.

Σοκολάτα
Το είδος της σοκολάτας είναι αυτό που κάνει την διαφορά. Έρευνες δείχνουν πως οι φλαβανόλες, οι αντιοξειδωτικές ουσίες που βρίσκονται στην μαύρη σοκολάτα, πιθανόν να συνεισφέρουν στην μείωση της κακής χοληστερόλης, στην καλή κυκλοφορία του αίματος αλλά και στην διατήρηση της πίεσης σε κανονικά επίπεδα. Συνεπώς, η μαύρη σοκολάτα λειτουργεί προληπτικά και κατά της στυτικής δυσλειτουργίας.

Η Bonci όμως συνιστά προσοχή, δεδομένου πως τα γλυκά παχαίνουν.

Οστρακοειδή
Ο ψευδάργυρος που «κολυμπάει» στα οστρακοειδή, καθώς επίσης και σε άλλους τύπους ψαριών, είναι ζωτικής σημασίας για την καρδιά, το μυϊκό αλλά και το αναπαραγωγικό σύστημα. Έρευνες έχουν δείξει πως η έλλειψη ψευδάργυρου σχετίζεται με εμφάνιση προβλημάτων όπως είναι το κακής ποιότητας σπέρμα και η ανδρική υπογονιμότητα.

Για εκείνους που δεν αντέχουν την μυρωδιά του ψαριού, τα φιστικιά και τα σπόρια είναι μια καλή εναλλακτική.

Αβοκάντο
Το αβοκάντο έχει πάρει …διαζύγιο από τις θερμίδες, αφού είναι πλούσιο σε λίπος – οι ειδικοί όμως επιμένουν πως το λίπος τουείναι καλό! Τα μονοακόρεστα λίπη ρίχνουν την κακή χοληστερόλη, αρκεί οι προσλαμβανόμενες ημερήσιες θερμίδες από όλα τα είδη λίπους να μην ξεπερνούν το 25% - 35%.

Σημειώνεται πως στην ίδια κατηγορία ανήκει το ελαιόλαδο και οι ξηροί καρποί (ανάλατοι).

Σολομός
Το μυστικό του κρύβεται στα Ω-3 λιπαρά οξέα. Οι σαρδέλες, το σκουμπρί, η ρέγκα, ο κολιός και η πέστροφα επίσης ανήκουν στην λίστα των λιπαρών ψαριών που προσφέρουν προστασία από την εκδήλωση ασθενειών όπως είναι ο καρκίνος και η αρθρίτιδα.

Ο κανόνας των ειδικών: δύο φορές την εβδομάδα ψάρι…

Σόγια
Όπως προκύπτει από έρευνα που διεξήχθη σε 40 κράτη, η τροφή που πιθανόν προσφέρει την υψηλότερη προστασία κατά της εμφάνισης του καρκίνου του προστάτη είναι η σόγια.

Είναι ενδεικτικό πως στις Ασιατικές χώρες, οι άνθρωποι τρώνε 90 φορές περισσότερο τροφές με σόγια σε σχέση με τους Αμερικάνους. Και όπως δείχνουν τα στατιστικά δεδομένα, ο καρκίνος του προστάτη χτυπάει συχνότερα στις ΗΠΑ.

Πορτοκαλί λαχανικά
Το χρώμα κάνει την διαφορά; Έτσι φαίνεται, αφού οι πορτοκαλί πιπεριές, τα καρότα, οι κολοκύθες, τα πορτοκάλια και οι γλυκοπατάτες είναι λαχανικά πλούσια σε β- καροτίνη,λουτεΐνη και βιταμίνη C.

Και όπως έδειξε πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στην Αμερικανική Επιθεώρηση Κλινικής Διατροφής, οι ουσίες αυτές μειώνουν τις πιθανότητες εμφάνισης διογκωμένου προστάτη.



Μούρα
«Τα μούρα βοηθούν στην νοητική και σωματική απογείωση» λέει η Bonci. Παράλληλα είναι ενισχυμένα με αντιοξειδωτικές ουσίες, οι οποίες σύμφωνα με έρευνες καταπολεμούν την εμφάνιση καρκίνου.

Επειδή όμως, τα μούρα δεν μπορεί να τα αγοράσει κανείς όλες τις εποχές – ή ακόμη κι αν τα βρει εκτός εποχής η τιμή του είναι «τσιμπημένη» - οι ειδικοί συνιστούν και την κατανάλωση κατεψυγμένων.

Πιπερόριζα
Το τζίντζερ, όπως αποκαλούν οι Δυτικοί την πιπερόριζα, φαίνεται πως έχει αντιφλεγμονώδη δράση. Συνεπώς, οι άντρες που αθλούνται συστηματικά, πιέζοντας το σώμα τους για ακόμη καλύτερες αποδόσεις, ωφελούνται σημαντικά.
Μάλιστα, έρευνες έχουν δείξει πως η συχνή κατανάλωση πιπερόριζας μειώνει τον πόνο που προκαλείται από μυϊκές κακώσεις. 


Tip: θετική σκέψη και στην διατροφή
Το σκληρό διατροφικό πρόγραμμα δεν είναι δύσκολο μόνον για τις γυναίκες, αφού όλα δείχνουν πως «λυγίζει» και τους άντρες. Η Bonci ωστόσο, επιμένει πως όλα έχουν να κάνουν με την σκέψη – έτσι αρκεί κανείς να πείσει τον εαυτό του πως δεν στερείται τις «κακές» τροφές αλλά αντίθετα προσθέτει στο διαιτολόγιο του ωφέλιμα τρόφιμα.

Και συμπληρώνει πως όλα είναι συνήθεια: όταν κάποιος συνηθίσει να τρώει περισσότερα φρούτα, λαχανικά, άπαχο κρέας και ολικής αλέσεως τρόφιμα, αυξάνονται οι πιθανότητες να μειώσει τις παχυντικές λιχουδιές.


Πηγή : Web Only

Τι πρέπει να τρως τις "δύσκολες μέρες"

Νεύρα, πόνος, ακεφιές! Δεν είσαι σε θέση να δεις άνθρωπο. Το μόνο που θέλεις είναι να κάτσεις σπίτι και να τσακίσεις οτιδήποτε υπάρχει στα ντουλάπια, στο ψυγείο, στο ψιλικατζίδικο της γειτονιάς.

Και με το τέλειο άλλοθι αρχίζεις και τρως λιπαρά, γλυκά... τα πάντα. Λάθος! Αν κατά τη διάρκεια της περιόδου σου τρως σωστά ανακουφίζεσαι από τα ενοχλητικά συμπτώματα, νιώθεις καλύτερα και φυσικά μπορείς ακόμα και να αδυνατίσεις!!!

ΠΡΟΣΟΧΗ! Μην ζυγίζεσαι. Τρεις μέρες πριν την έναρξη της περιόδου και κατά τη διάρκειά της είναι ό, τι χειρότερο μπορείς να κάνεις για τον εαυτό σου. "Η αυξημένη κατακράτηση υγρών, πριν την έναρξη της περιόδου και κατά τη διάρκειά της, εμφανίζει αύξηση της τιμής του σωματικού βάρους ΜΟΝΟ στη ζυγαριά. Στην πραγματικότητα αν ακολουθείται συγκεκριμένη δίαιτα μπορεί και να χάσεις βάρος" εξηγεί ο διαιτολόγος διατροφολόγος Νικόλαος Κριαράς.

Με λίγα λόγια, είσαι πρησμένη. Δεν έχεις παχύνει. Δεύτερον, δεν υπάρχει κανένας λόγος να διακόψεις τη δίαιτά σου. Συνεχίζεις κανονικά. Δεν ζυγίζεσαι γιατί τα νούμερα που βλέπεις δεν ισχύουν και για να νιώσεις καλύτερα ακολουθείς τις συμβουλές του ειδικού....

Δύσκολες μέρες

Ο διαιτολόγος διατροφολόγος Νικόλαος Κριαράς διευκρινίζει ότι "ενδέχεται, η παρούσα φάση να χρίζει περισσότερης προσοχής και ίσως να πρέπει να ακολουθήσεις πιο αυστηρή διατροφή, ώστε να αποφευχθούν συμπτώματα υπογλυκαιμίας, αναιμίας και υποθρεψίας του οργανισμού".

Η διατροφή!

"Η περίοδος συνδέεται άρρηκτα, με τη διατροφή. To γεγονός της σύνδεσης, έγκειται στο ότι αποβάλλεται σημαντική ποσότητα αίματος. Η σημαντικού βαθμού απώλειας αίματος, εμφανίζει μια μικρή ή μεγάλη φάση αναιμίας λόγω έλλειψης σιδήρου και βιταμίνης Β12. Επίσης, αποβάλλονται, σημαντικές ποσότητες μικροθρεπτικών συστατικών, τα οποία σε άλλη περίπτωση τροφοδοτούν τον οργανισμό με ενέργεια και του καλύπτουν τις ανάγκες" επισημαίνει ο διαιτολόγος διατροφολόγος Νικόλαος Κριαράς.

Μια τυπική διατροφή, η οποία θα πρέπει να συνταχθεί, θα στηρίζεται στους εξής άξονες:

- Κατανάλωση άφθονων φρούτων και λαχανικών. Μην ξεχνάς πως τις ημέρες αυτές αποβάλεις πολλά υγρά και έχεις περισσότερη ανάγκη.

- Κατανάλωση κόκκινου κρέατος και τροφών πλούσιων σε σίδηρο - φακές, μπρόκολο, πράσο, σπανάκι κτλ. Δεν είναι ανάγκη να είσαι επιστήμονας για να καταλάβεις το γιατί! Η απώλεια αίματος ενέχει τον κίνδυνο συμπτωμάτων αναιμίας και οι τροφές αυτές σε βοηθήσουν.

- Κατανάλωση τροφών με υψηλή βιολογική αξία. Πιο συγκεκριμένα, η καλύτερη επιλογή είναι να συνδυάσεις τροφές πλούσιες σε πρωτεϊνη και υδατάνθρακες - αυγό, κρέας με χαμηλά λιπαρά, δημητριακά, ρύζι, αλεύρι, πατάτες, καλαμπόκι. Η αυξημένη ανάγκη σου σε ενέργεια πρέπει να καλύπτεται και με το παραπάνω, για να μην εξαντλήσεις τον οργανισμό σου και χάσεις μυϊκή μάζα.

- Κατανάλωση τροφών πλούσιων σε βιταμίνη C - Ακτινίδιο, πορτοκάλι, πιπεριές. Με τον τρόπο αυτό θα βοηθήσεις τον οργανισμό σου να απορροφήσει καλύτερα το σίδηρο, πράγμα πολύ σημαντικό αυτή την περίοδο του μήνα. Επίσης τροφές που περιέχουν βιταμίνη Β12 - Λάχανο, πράσινα λαχανικά, αμύγδαλα.

Τι να αποφύγεις

Σε γενικές γραμμές η σωστή διατροφή δεν έχει εποχές και περιόδους. Πολύ απλά πρέπει να αποφύγεις τα πολλά λιπαρά και η διατροφή σου να είναι ισορροπημένη.

- Φρόντισε να μην το παρακάνεις με το αλάτι στα φαγητά. Το αλάτι είναι υπεύθυνο για την κατακράτηση υγρών, κάτι που θα επιδεινώσει το φούσκωμα και το πρήξιμο που αισθάνεσαι αυτές τις μέρες.

- Μπορεί να έχεις ανάγκη από κόκκινο κρέας για να αναπληρώσεις σε σίδηρο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορείς να τρως βαριά φαγητά με πολλά λιπαρά. Ένα φιλέτο ψητό θα "κάνει τη δουλειά", χωρίς να σε επιβαρύνει με έξτρα θερμίδες. Στις θερμίδες πρόσθεσε και την κατακράτηση υγρών που προκαλούν τα πολλά λιπαρά.

- Τα αναψυκτικά δεν θα σου προσφέρουν τίποτα. Σε κάθε περίπτωση όταν έχεις περίοδο τα αναψυκτικά θα επιβαρύνουν το φούσκωμα που νιώθεις.

- Αν δεν μπορείς να ζήσεις χωρίς καφέ, ίσως πρέπει να κάνεις υπομονή για μια εβδομάδα. Η κατανάλωση καφέ και τσάι, αλλά και ο συνδυασμός κρέατος με γαλακτοκομικά εμποδίζουν την απορρόφηση σιδήρου.
 
Του Λευτέρη Σαββίδη
Με την πολύτιμη συνεργασία του διαιτολόγου διατροφολόγου Νικόλαου Κριαρά

Αλκοόλ και Σπορ θαλάσσης δεν πάνε μαζί!

Η κατανάλωση αλκοόλ και τα σπορ θαλάσσης είναι στοιχεία ψυχαγωγίας για ορισμένους το καλοκαίρι, αλλά ο συνδυασμός τους μπορεί να αποβεί επικίνδυνος, σημειώνει το National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism, των ΗΠΑ.



Το αλκοόλ μπορεί να ευθύνεται για μεγάλο ποσοστό θανάτων σχετικών με την αναψυχή. Δυνητικά επικίνδυνα σενάρια είναι τα ακόλουθα.

Το αλκοόλ μπορεί να βλάψει την κρίση ενός κολυμβητή και να αυξήσει την τόλμη του. Για παράδειγμα, κολυμβητές μπορεί να απομακρυνθούν περισσότερο από ότι πρέπει και να μην μπορέσουν να επιστρέψουν στην ακτή ή μπορεί να μην προσέξουν πόσο κρυώνουν και να εμφανίσουν υποθερμία. Γύρω από την πισίνα, όσοι κάνουν βουτιές έχοντας καταναλώσει αλκοόλ μπορεί να συγκρουστούν με τον αλτήρα ή να πέσουν σε νερά που είναι πολύ ρηχά. Όσοι κάνουν surf και πίνουν μπορεί ενδεχομένως να αυξήσουν υπέρμετρα την αυτοπεποίθησή τους και να προσπαθήσουν να ‘δαμάσουν’ ένα κύμα που είναι πολύ δύσκολο για αυτούς.

Μεταξύ των χειριστών σκαφών, το αλκοόλ μπορεί να βλάψει την κρίση, την ισορροπία, την όραση και το χρόνο αναψυχής. Ορισμένοι θάνατοι οφείλονται σε πτώση. Χειριστές με συγκέντρωση αλκοόλ στο αίμα μεγαλύτερη από 0.1% έχουν 16 φορές περισσότερες πιθανότητες να σκοτωθούν σε δυστύχημα με σκάφος σε σχέση με κάποιον που δεν έχει καταναλώσει αλκοόλ.

πηγή: lifepositive.gr

Διατροφή μετά την άσκηση, για σμιλεμένο σώμα

Το καλοκαίρι είναι προ των πυλών και η άνοιξη ενδείκνυται για να ξεκινήσετε τη συστηματική άσκηση και το γυμναστήριο. Το γεύμα μετά την άσκηση, μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο, καθώς είναι απαραίτητο για την ανακατασκευή των μυών και την αναπλήρωση της χαμένης ενέργειάς τους.


Ένα γεύμα που αποτελείται από πρωτεΐνες και υδατάνθρακες υψηλού γλυκαιμικού δείκτη θεωρείται ιδανικό για την αποκατάσταση των μυών. Φροντίστε να το καταναλώνετε αμέσως μετά την άσκηση (30 λεπτά). Επιλέξτε 'έξυπνα' τρόφιμα που σας εφοδιάζουν και με άλλα θρεπτικά συστατικά, όπως:
  • γιαούρτι χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά με σταφίδες: παίρνετε επιπλέον ασβέστιο, καθώς και προβιοτικά που ενισχύουν γαστρεντερικό και ανοσοποιητικό σύστημα.
  • 100% φυσικό χυμό πορτοκάλι και αυγό βραστό: Ένα ποτήρι χυμό πορτοκάλι περιέχει περίπου 2 φορές την ποσότητα Βιταμίνης C που χρειάζεται καθημερινά ο οργανισμός μας.
  • 1 μπανάνα και 2 φέτες γαλοπούλα βραστή: Περιέχει βιταμίνες A, C, B6, καθώς και το πολύτιμο κάλιο που χάνεται κατά την άσκηση μέσω του ιδρώτα.
  • σαλάτα με τόνο ή σολωμό: Τα ω-3 λιπαρά που σας προσφέρουν δρουν προστατευτικά για τα νοσήματα της καρδιάς.
  • 1 ποτήρι αποβουτυρωμένο γάλα με δημητριακά πρωινού: Το αποβουτυρωμένο γάλα αποτελεί πηγή πρωτεΐνης, βιταμινών και μετάλλων, ενώ μελέτες δείχνουν πως βοηθά στην αναπλήρωση υγρών μετά την άσκηση καλύτερα από ότι το νερό.
  • Αν δεν έχετε εύκολη πρόσβαση σε κάποιο υδατανθρακούχο σνακ, και η άσκησή σας διήρκεσε περισσότερο από μία ώρα, επιλέξτε ένα ισοτονικό αθλητικό ποτό, ώστε να αναπληρώσετε τόσο τις απώλειες υδατανθράκων, όσο και τις απώλειες σε ηλεκτρολύτες (π.χ. νάτριο).
Τέλος, φροντίστε να καταναλώνετε επαρκείς ποσότητες υγρών ημερησίως. Η σωστή ενυδάτωση είναι ιδιαίτερα σημαντική και δυστυχώς η δίψα τις περισσότερες φορές δεν είναι επαρκές ερέθισμα για τη διατήρηση της υδατικής ισορροπίας.



Δοκιμάστε να ζυγιστείτε πριν και μετά την προπόνηση. Η διαφορά στο βάρος σας δείχνει την απώλεια των υγρών. Κατά τη διάρκεια της επόμενης προπόνησης πιείτε τόσα υγρά όσα φαίνεται πως αποβάλλετε.
Θυμηθείτε πως όλα τα μη αλκοολούχα ροφήματα και ποτά, όπως το γάλα, οι χυμοί, ο καφές, το τσάι και τα αναψυκτικά, μπορούν να συμβάλλουν στην ενυδάτωση μας, καθώς περιέχουν έως και 99% νερό.
 Αισθάνεστε καλύτερα;


Πηγές: nutrimed.gr

Ασκήσεις στη θάλασσα...για όλους

Κάθε καλοκαίρι όλοι σταματούμε τις αθλητικές δραστηριότητες. Η ζέστη μας καταβάλει κι έτσι ρίχνουμε τους ρυθμούς μας. Να μια πρόταση "δροσιάς" για να μη βγείτε απο το πρόγραμμά σας. Για άλλους, να η ευκαιρία να μπουν σε πρόγραμμα..



ΖΕΣΤΑΜΑ
Ελαφρό κολύμπι 5 - 15 λεπτά, ή γρήγορο περπάτημα στην αμμουδιά ή σε ρηχά νερά σέρνοντας τα πόδια.

Χέρια
Μέσα στο νερό μέχρι τον λαιμό. Έλξεις και εκτάσεις των χεριών με την παλάμη τεντωμένη. Η παλάμη «κοιτάζει» προς τη φορά της κίνησης. Η άσκηση μοιάζει με τις έλξεις δικεφάλων με βαράκια και τις πιέσεις τρικέφαλων στην τροχαλία. (4x20)





Τα χέρια μέσα στο νερό, παλάμες τεντωμένες και οι αγκώνες σε ορθή γωνία. Λυγίζεις και τεντώνεις τους καρπούς με έντονες κινήσεις. Για τους καρπούς (4x15)






Στήθος, πλάτη και ώμοι 



Τα χέρια μέσα στο νερό, ελαφρά λυγισμένα, στην λοξή έκταση. Κλείνεις τα χέρια μέχρι την πρόταση και τα ανοίγεις έως την αρχική θέση. Οι παλάμες τεντωμένες. (4x20)




Τα χέρια σε γροθιές. Οι αγκώνες σε ορθές γωνίες δίπλα στα πλευρά. Παίζεις μποξ... Γρήγορες και δυνατές κινήσεις μπρος και πίσω. (4x20-30)





Τα χέρια μέσα στο νερό ελαφρά λυγισμένα στην έκταση. Τα κατεβάζεις δίπλα στους γοφούς και τα ανεβάζεις γρήγορα και δυνατά. (4x20)





Πόδια 


Στηρίζεσαι στο ένα πόδι. Ανεβάζεις το άλλο λυγισμένο ή τεντωμένο και το κατεβάζεις γρήγορα και δυνατά. Τελειώνεις το ένα πόδι και μετά κάνεις το άλλο. (3x20) Προσοχή εάν πονάει η μέση σου.






Κάνεις τροχάδην μέσα στο νερό. Εάν θέλεις, είσαι μέσα στο νερό μέχρι τους ώμους για να γυμνάσεις έτσι και το άνω μέρος του σώματος. (4x20-30’’) (χρόνος)





Στηρίζεσαι στο ένα πόδι, το άλλο τεντωμένο το απάγεις και το προσάγεις γρήγορα και δυνατά. Μπορείς να πιάνεσαι κιόλας. (4x20).




Πιάνεσαι από ένα σταθερό σημείο και κάνεις ψαλιδάκια με τα πόδια σου στην επιφάνεια του νερού τεντωμένα (πρέπει να ελέγχεις την σύσπαση όλων των μυών του κάθε ποδιού). Σταματάς εάν σε ενοχλεί η μέση σου. (4x30΄΄-60΄΄) (χρόνος)
Στην ίδια θέση με την παραπάνω άσκηση ανοίγεις και κλείνεις τα πόδια σου. Προσοχή στη μέση σου. (4x20)

ΙΔΕΑ...
ωραία άσκηση είναι το περπάτημα σε ρηχή θάλασσα, το νερό είναι ποιο κάτω από το γόνατο. Περπατάς με τα πόδια τεντωμένα «ξυλοπόδαρα».

Μέση

Κάνεις κοιλιακούς στην παραλία ή στο σπίτι...
  1. Ροκανίσματα (μικρούς κοιλιακούς χωρίς να σηκώνετε η μέση 3x20
  2. Ροκανίσματα με ελαφρά στροφή στο αντίθετο πόδι 3x(15+15)
  3. Ροκανίσματα με τα πόδια σε ορθές γωνίες, ψηλά 3x15
  4. Ραχιαίοι: Μπρούμυτα, άρσεις του άνω μέρους του σώματος. Τα πόδια είναι σταθερά κάτω. Τα χέρια στο ύψος των ώμων 3x15 



ΠΡΟΣΟΧΗ: Εάν έχετε πρόβλημα με την μέση σας οι ασκήσεις αυτές πρέπει να γίνονται με την επίβλεψη ενός γυμναστή.
Προσοχή!!!
  • Ρώτησε τον γιατρό σου εάν σου επιτρέπει να ασκηθείς
  • Εάν έχεις προβλήματα υγείας οι παρακάτω ασκήσεις απαγορεύονται… όπως και κάθε άλλη άσκηση.
  • Τρως 3 ώρες πριν την άσκηση
  • Εάν έχεις καθίσει στον ήλιο πολλή ώρα απέφευγε να ασκηθείς
  • Πίνε πολύ νερό...
  • Επέλεξε ώρες της ημέρας που η θερμοκρασία είναι χαμηλότερη
  • Φόρεσε και κανένα καπέλο... και καλή γυμναστική!!! 

    Γράφει: Σταυρόπουλος Λεωνίδας, Σύμβουλος Υγείας και Ευεξίας, Καθηγητής Φυσικής Αγωγής

    Το σπανάκι «φουσκώνει» τους μυς

    Το σπανάκι «φουσκώνει» τους μυς αποδεικνύει νέα έρευνα, η οποία έρχεται να καταρρίψει το μύθο ότι μόνο η πρωτεΐνη βοηθά στη μυϊκή ενίσχυση, ενώ παράλληλα δικαιώνει και την Ένωση Σπανακοπαραγωγών ΗΠΑ, η οποία εφηύρε τον Ποπάι για την προώθηση του λαχανικού.
    Οι ερευνητές του Τμήματος Φυσιολογίας και Φαρμακολογίας του έγκριτου Ινστιτούτου Καρολίνσκα της Στοκχόλμης, με επικεφαλής τον δρ Έντι Βάϊτσμπεργκ, διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση 300 γραμμαρίων σπανακιού καθημερινά βοηθάει στην αύξηση της μυϊκής μάζας.
    Αυτό συμβαίνει επειδή ένα χημικό συστατικό που βρίσκεται στα πράσινα φύλλα, αυξάνει τις «αποθήκες» ενέργειας του κυττάρου, τα μιτοχόνδρια, η οποίες με τη σειρά τους καθιστούν το σώμα πιο δυνατό.



    Η «δύναμη» του σπανακιού βρίσκεται στα νιτρικά άλατα που περιέχει σε αφθονία, τα οποία καθιστούν πιο αποδοτικά τα μιτοχόνδρια των κυττάρων. «Είναι σαν να βάζει κανείς ένα βελτιωτικό καυσίμου στους μυς και να τους κάνει να αναπτύσσονται πιο ομαλά και αποδοτικά», ανέφερε ο καθηγητής Έντι Βάιτσμπεργκ από το Ινστιτούτο Καρολίνσκαν.



    Στο πλαίσιο των ερευνών, οι ειδικοί έδιναν καθημερινά σπανάκι σε εθελοντές για τρεις μέρες. Στην αρχή και στο τέλος του πειράματος οι εθελοντές έκαναν έντονη άσκηση σε ένα ποδήλατο γυμναστικής, ενώ ταυτόχρονα μετρούσαν τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα.
    Διαπιστώθηκε ότι χάρη στα νιτρικά άλατα οι εθελοντές χρειάζονταν 3% έως 5% λιγότερη ενέργεια για να παράγουν το ίδιο αποτέλεσμα, επειδή οι μυς τους λειτουργούσαν πιο αποτελεσματικά.

    Complex carbohydrates:
    Some very popular muscle building complex carbohydrates are oatmeal, brown rice, sweet potatoes, yogurt, and spinach.

    Επιπλέον, οι σουηδοί ερευνητές έδειξαν ότι η διατροφή με νιτρικά άλατα αυξάνει το επίπεδο του νιτρικού οξέος στο σώμα, με τη βοήθεια «φιλικών» βακτηρίων. Το νιτρικό οξύ είναι ωφέλιμο, επειδή ανοίγει τις αρτηρίες, μειώνει την πίεση του αίματος και βελτιώνει την κυκλοφορία του.
    Ο ναυτικός Ποπάι, δημοφιλής ήρωας καρτούν από τη δεκαετία του ΄30, έγινε διάσημος χάρη τυχαία, καθώς είχε πρωταγωνιστήσει, εν αρχή, σε διαφήμιση της Ένωσης Σπανακοπαραγωγών ΗΠΑ. Για άγνωστους λόγους, το κοινό τον «αγάπησε» και έτσι έγινε σειρά κινουμένων σχεδίων, περιοδικό κ.ά.

    Ας αναφέρουμε ότι ακόμα και το σπανάκι πρέπει να τρώγετε με μέτρο στους άνδρες, όχι περισσότερο από 2-3 φορές την εβδομάδα αφού είναι μεγάλη πηγή σιδήρου και δεν πρέπει να επιβαρύνετε ο οργανισμός με περισσότερα ιχνοστοιχεία αποτι χρειάζεται. 

    Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Cell Metabolism.

    Σπανάκι: ατσαλώνει τον οργανισμό

    Το σπανάκι ανήκει στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, μία κατηγορία λαχανικών με τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά αναλογικά με τις θερμίδες που περιέχουν. Αν και το σπανάκι είναι διαθέσιμο στην αγορά όλο το χρόνο, οι περίοδοι στις οποίες έχει καλύτερη σύσταση και γεύση είναι από το Μάρτιο έως το Μάιο και από το Σεπτέμβριο έως τον Οκτώβριο, κατά τις οποίες είναι και πιο φρέσκο.

    Είναι ένα τρόφιμο πλούσιο σε πολλά θρεπτικά συστατικά, όπως σε βιταμίνη Κ, βιταμίνη Α, μαγγάνιο, φυλλικό οξύ, μαγνήσιο, αλλά επιπλέον περιέχει μαγνήσιο, σίδηρο (αν και στη λιγότερο απορροφήσιμη μορφή), βιταμίνη C, ασβέστιο, βιταμίνες συμπλέγματος Β και,φυσικά, φυτικές ίνες.
    Όλοι θυμόμαστε τον Ποπάι να τρώει πολύ σπανάκι για να γίνει δυνατός, αλλά αυτό που ανακαλύπτουμε από επιστημονικά δεδομένα είναι ότι το σπανάκι προστατεύει τον οργανισμό και από διάφορες ασθένειες, όπως οστεοπόρωση, καρδιαγγειακές παθήσεις, αρθρίτιδα, και καρκίνο του παχέος εντέρου.

    Μέχρι σήμερα έχουν βρεθεί τουλάχιστον 13 διαφορετικά είδη φλαβονοειδών συστατικών στο σπανάκι, τα οποία έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες, ενώ μελετώνται πλέον εκτενώς και οι πιθανές αντικαρκινικές του ιδιότητες. Σε μία μελέτη που δημοσιεύτηκε το Νοέμβριο του 2007, στο περιοδικό 'Int J Cancer', βρέθηκε ότι ορισμένα είδη φλαβονοειδών, τα οποία βρίσκονται και στο σπανάκι, μπορεί να μεώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου των ωοθηκών στις γυναίκες.
    Συγκεκριμένα, βρέθηκε μεταξύ των άλλων, ότι οι γυναίκες που προσλαμβάνουν σημαντική ποσότητα λουτεολίνης, η οποία βρίσκεται σε αρκετά λαχανικά, μεταξύ των των οποίων και στο σπανάκι, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο σε αυτή τη μορφή καρκίνου κατά 34%.

    Αντίστοιχα θετικά αποτελέσματα για τη δράση του σπανακιού έχουν καταγραφεί και από άλλη μία πρόσφατη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο ίδιο περιοδικό το Δεκέμβριο του 2007. Σε αυτή τη μελέτη, φάνηκε μεταξύ των άλλων ότι η πρόσληψη σπανακιού σχετίζεται αρνητικά (δηλαδή προστατεύει) με την εμφάνιση καρκίνου του οισοφάγου.

    Το σπανάκι αποτελεί μία από τις καλύτερες πηγές βιταμίνης Κ. Συγκεκριμένα, ένα φλιτζάνι φρέσκου σπανακιού καλύπτει το 200% της Συνιστώμενης Ημερήσιας Ποσότητας, ενώ ένα φλιτζάνι βρασμένου σπανακιού έως και 6 φορές περισσότερο. Η βιταμίνη Κ είναι είναι μία βιταμίνη με σημαντική δράση στην υγεία των οστών, καθώς ενεργοποιεί την οστεοκαλσίνη, η οποία είναι μία πρωτεϊνη που συμμετέχει στην εναπόθεση ασβεστίου στα οστά.

    Ελλείψει οστεοκαλσίνης, η διαδικασία μεταλλοποίσης των οστών (εναπόθηση μετάλλων) διαταράσσεται. Επιπλέον, το σπανάκι είναι μία εναλλακτική πηγή μαγνησίου, αλλά και ασβεστίου ως ένα βαθμό, οπότε συνολικά ο ρόλος του στην υγεία των οστών είναι σημαντικός.

    Το σπανάκι είναι γνωστό κυρίως για την περιεκτικότητά του σε σίδηρο, αν και τα τελευταία χρόνια οι διαιτολόγοι επισημαίνουν ότι ο σίδηρος που βρίσκεται σε λαχανικά και όσπρια δεν απορροφάται στον ίδιο βαθμό με αυτόν του κρέατος. Η αλήθεια είναι ότι ο σίδηρος στο σπανάκι είναι μη-αιμικός, όπως ονομάζεται, δηλαδή σε μία μορφή που δεν είναι καλά απορροφήσιμη από τον οργανισμό. Γι’ αυτό το λόγο, οι διαιτολόγοι επισημαίνουν ότι η βιοδιαθεσιμότητα του σιδήρου του σπανακιού είναι μικρή.
    Βέβαια, ακόμα και σε αυτή την περίπτωση, η προσθήκη βιταμίνης C (π.χ. λεμόνι, πιπεριά, ντομάτα κ.α.) σε ένα γεύμα που περιέχει σπανάκι διπλασιάζει την απορρόφηση του σιδήρου, όπως δείχνουν επιστημονικές μελέτες.

    Η λουτεΐνη είναι ένα καροτενοειδές με τεκμηριωμένη προστατευτική δράση κατά της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας και πιθανόν και του καταράκτη, η οποία βρίσκεται σε διάφορα λαχανικά, μεταξύ των οποίων και το σπανάκι. Ωστόσο, η λουτεΐνη που περιέχεται σε άλλα τρόφιμα, όπως στον κρόκο του αυγού, φαίνεται ότι έχει πολλές φορές μεγαλύτερη βιοδιαθεσιμότητα, σε σχέση με το σπανάκι. Για να αυξήσετε την απορρόφηση της λουτεϊνης από το σπανάκι, μπορείτε να το συνοδέψετε με ελαιόλαδο, καθώς τα λιπαρά ευνοούν την απορρόφηση της λουτεϊνης, όπως και των υπόλοιπων καροτενοειδών.

     Γράφει: Πυρογιάννη Βασιλική MSc, Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

    Τα γνώριζες όλα αυτά για την πατάτα;

    Πιθανώς έχεις ακούσει πολλά για την πατάτα. Υπάρχουν όμως… νόστιμες πληροφορίες για το δημοφιλές λαχανικό, που αποκαλύπτουν τη σχέση του με την ευτυχία και τα διαστημικά ταξίδια, τις ιστορικές έριδες που προκάλεσε το τηγάνισμά του, καθώς και λεπτομέρειες για το χρώμα, τη διατροφική αξία, τις ποικίλες χρήσεις και τον τρόπο συντήρησής του.

    Και άμυλο και C
    Η πατάτα είναι πρωτεϊνούχο τρόφιμο. Περιέχει αμινοξέα απολύτως απαραίτητα για το σώμα και η αναλογία των πρωτεϊνών της είναι εκείνη που έχει ανάγκη ο ανθρώπινος οργανισμός. Αν μάλιστα καταναλωθεί μαζί με γαλακτοκομικά, έχει πολύ ανώτερη πρωτεϊνική αξία από μια μπριζόλα. Είναι ένα από τα λίγα αμυλούχα τρόφιμα που περιέχουν και αντιοξειδωτική βιταμίνη C, που βοηθά στην καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου, τον οποίο επίσης περιλαμβάνει στο υγιεινό οπλοστάσιό της (μαζί με κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο και φώσφορο). Για να διαφυλαχθεί καλύτερα η βιταμίνη C, η πατάτα θα πρέπει να φυλάσσεται στο σκοτάδι και να μαγειρεύεται στον ατμό, με τη φλούδα.

    Ειδικές ωφέλειες
    Οι αθλητές, οι ηλικιωμένοι, όσοι υποφέρουν από ρευματικές παθήσεις και γαστρικές ενοχλήσεις έχουν κάθε λόγο να την αγαπούν: 400 γρ. πατάτας πριν από έναν αθλητικό αγώνα δίνουν την απαραίτητη ενέργεια που χρειάζονται οι αθλητές, προλαμβάνοντας μυϊκές κράμπες και υπογλυκαιμία. Επίσης, αποτρέπει τον υποσιτισμό και την έλλειψη καλίου στη διατροφή των ηλικιωμένων, ενώ η κατανάλωση φρεσκοστυμμένου χυμού πατάτας το πρωί με άδειο στομάχι προτείνεται από πρακτικούς ως γιατροσόφι για πεπτικά προβλήματα. Επειδή κατατάσσεται στα αλκαλικά τρόφιμα, τα οποία διατηρούν τη βιολογική ισορροπία οξέων και βάσεων στο σώμα, είναι εξαιρετική στην αντιμετώπιση ρευματικών παθήσεων και αρθρίτιδας, βοηθώντας επίσης στη δέσμευση του υπερβολικού ουρικού οξέως.

    Παχαίνει η πατάτα;
    Σε αντίθεση με την πεποίθηση που επικρατεί, η πατάτα (βραστή ή στον ατμό) δεν παχαίνει, ακόμα και αν καταναλώνεται σε κάθε γεύμα, αφού οι θερμίδες της (82/100 γρ.) είναι λιγότερες σε σχέση με άλλα αμυλούχα τρόφιμα (ζυμαρικά: 115, λευκό ρύζι: 120). Μόνο ο ακατάλληλος τρόπος μαγειρέματος ή ο συνδυασμός της με μια λιπαρή σάλτσα μπορούν να μετατρέψουν την άπαχη, κυριολεκτικά, πατάτα σε βόμβα θερμίδων.

    Πώς διατηρείται
    Αν φυλαχτεί σε σκοτεινό, ξηρό, αεριζόμενο χώρο και θερμοκρασία γύρω στους 10 βαθμούς Κελσίου, η πατάτα μπορεί να συντηρηθεί έως και 2 μήνες. Η θερμοκρασία δωματίου την κάνει να βλαστάνει και να αφυδατώνεται, ενώ η πλαστική σακούλα να μουχλιάζει.

    Στο τηγάνι όλη η χαρά του κόσμου
    Οι τηγανητές πατάτες προκαλούν ηρεμία και χαρά, όπως διαπίστωσαν ερευνητές του Πανεπιστημίου Aston στο Birmingham. Όπως πιστεύουν, αυτό οφείλεται είτε στους υδατάνθρακες που περιέχουν είτε στο ότι μας θυμίζουν την ανέμελη παιδική ηλικία. Όμως, τους είχε προλάβει δεκάδες χρόνια πριν ο Χιλιανός συγγραφέας και ποιητής Pablo Neruda, γράφοντας την βραβευμένη «Ωδή στην τηγανητή πατάτα». Ο ύμνος του στις τηγανητές πατάτες με σκόρδο και πιπέρι ξεκινά με τα λόγια: «Τσιτσιρίζει το λάδι, ζεσταίνοντας τη χαρά του κόσμου – οι τηγανητές πατάτες μπαίνουν στο τηγάνι, σαν χιονισμένα φτερά πρωινού κύκνου» (από τη συλλογή «Ωδή στα μικρά και ασήμαντα», βραβείο Νόμπελ 1971).

    Πώς να την τηγανίσεις
    Οι τηγανητές πατάτες προστατεύονται καλύτερα από την οξείδωση αν: Είναι χοντροκομμένες, μαγειρευτούν σε μπόλικο παρθένο ελαιόλαδο (να τις σκεπάζει) και χαμηλή θερμοκρασία (120 βαθμούς), σερβιριστούν μόλις αρχίζουν να χρυσίζουν και ραντιστούν με μπόλικο λεμόνι.

    Κόκκινες και μπλε ποικιλίες
    Η χρωματική παλέτα των λαχανικών δεν άφησε παραπονεμένη την πατάτα: Εκτός από ανοικτές κίτρινες, υπάρχουν κόκκινες και μπλε πατάτες. Οι τελευταίες δεν είναι γενετικά τροποποιημένες, αλλά οφείλουν το ασυνήθιστο κυανό χρώμα τους (που διατηρείται και μετά το βράσιμο) στη φυσική χρωστική ανθοκυανίνη.

    Άγνωστες χρήσεις
    Στο Μουσείο της Πατάτας στο Μόναχο ο επισκέπτης μπορεί να ενημερωθεί για τις άγνωστες χρήσεις της πατάτας σε ξύδια, ποτά, καφέδες, πουτίγκες, κέικ, ψωμιά και ως πρώτη ύλη για την παραγωγή χαρτιού, πούδρας, σαπουνιού, βιολογικού καυσίμου.

    Έτοιμη για μετάλλαξη;
    Οι επιστήμονες καταβάλλουν συντονισμένες προσπάθειες να απαλλάξουν την πατάτα από τα γονίδια που ευθύνονται για την παραγωγή του ακρυλαμιδίου, ουσίας που ενοχοποιείται για δημιουργία καρκίνου και περιέχεται σε πατάτες ψημένες στο φούρνο ή το τηγάνι, σε θερμοκρασίες μεγαλύτερες των 120 βαθμών. (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2607532/)

    Η πρώτη τηγανιά, το διάστημα, τα τσιπς και άλλα άγνωστα για το γεώμηλο
    • Υπάρχουν περισσότερες από 3.000 ποικιλίες πατάτας σε όλο τον κόσμο, αλλά μόλις 100 προορίζονται για κατανάλωση από τον άνθρωπο.
    • Η πατάτα πιστεύεται ότι έκανε την πρώτη εμφάνισή της στα ψηλά οροπέδια των Άνδεων πριν από 8 χιλιετίες. Οι Ίνκας, που λάτρευαν τη θεά της πατάτας Axomama, άρχισαν να την καλλιεργούν τον 12ο αιώνα, θεωρώντας την σύμβολο γονιμότητας και χαρίζοντάς της το όνομα “Papas”. Η πατέντα που επινόησαν για να συντηρούν τις πατάτες, ήταν να τις αφήνουν τη νύχτα να παγώνουν και μετά να αφυδατώνονται στον καύσωνα της ημέρας: Ένα μούλιασμα στο νερό και ήταν έτοιμες για κατανάλωση.
    • Στην Ιρλανδία η πατάτα πρωτοκαλλιεργήθηκε το 1588. Στη Γερμανία, η πρώτη συνταγή με πατάτες έκανε την εμφάνισή της το 1581. Η αρχική της χρήση στη Γαλλία του 17ου αιώνα ήταν ως ζωοτροφή και η επίσημη αναγνώρισή της ως τρόφιμο υψηλής θρεπτικής αξίας για τον άνθρωπο στην ίδια χώρα έγινε μόλις το 1785.
    • Η αρχική άγνοια για το δηλητηριώδες του στελέχους, των φύλλων και των πράσινων καρπών της προκάλεσε πολλές δηλητηριάσεις στους Ευρωπαίους και έκανε τους καταναλωτές επιφυλακτικούς, ενώ η γεύση που είχαν οι πρώτες παραγωγές ήταν τραχιά και προκαλούσε κάψιμο στο λαιμό.
    • Το όνομά της άλλαξε πολλές φορές στο πέρασμα του χρόνου, από τρούφα σε γεώμηλο και από γήινο αχλάδι σε γήινη αγκινάρα. Ποικιλίες της έχουν βαπτιστεί με ονόματα όπως «ευλογία των αγρών» ή «μωβ κουκουνάρι».
    • Οι ιστορικοί Γαλλίας και Βελγίου ερίζουν για τον τόπο και τον χρόνο της γέννησης της πρώτης μερίδας τηγανητής πατάτας: κάποιοι Βέλγοι την… κατακυρώνουν στο Namur των Κάτω Χωρών όπου τον 17ο αιώνα ένα συνηθισμένο γεύμα για τους φτωχούς ψαράδες ήταν μικροσκοπικά ψάρια που τα μαγείρευαν σε τηγάνι με καυτό λάδι. Μια χρονιά που τα νερά του ποταμού είχαν παγώσει και δεν είχαν ψάρια κάποιος είχε την εναλλακτική ιδέα να κόψουν μια πατάτα κατά μήκος σε μικρά κομμάτια και να την ρίξουν στο τηγάνι. Αυτή, όπως εικάζεται, ήταν η αρχή για ένα από τα δημοφιλέστερα γεύματα όλων των εποχών.
    • Το 1781 είναι η ιστορική χρονιά κατά την οποία καταγράφηκε η πρώτη αναφορά της τηγανητής πατάτας σε… κιτάπια μαγειρικής.
    • Οι Ευρωπαίοι ανακάλυψαν τα τσιπς το 1920 χάρη στον Άγγλο Frank Smith, η εταιρεία του οποίου παρήγαγε το 1961 τα πρώτα τσιπς με γεύση κοτόπουλου.
    • Η ηλεκτρική φριτέζα έκανε την εμφάνισή της στην αγορά το 1955.
    • Οι γλυκύτεροι συγγενείς της πατάτας, οι γλυκοπατάτες, ήταν το πρώτο λαχανικό που τέθηκε σε τροχιά στο διάστημα και αναπτύχθηκε με επιτυχία σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας. Το 1995, δώδεκα μοσχεύματα ταξίδεψαν για πέντε ημέρες με το διαστημικό λεωφορείο Columbia, στα πλαίσια πειράματος για την παραγωγή τροφής στο διάστημα σε μακρόχρονες διαστημικές αποστολές.

    πηγή: goldenmag

    Υδατάνθρακες – Εχθρός ή φίλος της διατροφής;

    Μια από τις πιο αμφιλεγόμενες συζητήσεις για τη διατροφή τα τελευταία χρόνια είναι η κατανάλωση υδατανθράκων. Μερικοί ειδικοί στο χώρο της διατροφής και ιατρικής υποστηρίζουν την πολύ χαμηλή κατανάλωση υδατανθράκων και μερικοί υποστηρίζουν τη μέτρια κατανάλωση ημερησίως. 

    Μεγάλη σύγχυση επικρατεί ανάμεσα στους καταναλωτές και αυτό το άρθρο θα προσπαθήσει να βάλει φως στην όλη υπόθεση απαντώντας τα επόμενα ερωτήματα. 
    • Ποιοι είναι οι υδατάνθρακες και τι προσφέρουν; 
    • Τι αντιστοιχεί με χαμηλή ή μέτρια κατανάλωση υδατανθράκων; 
    • Υπάρχουν καλοί και κακοί υδατάνθρακες; 
    • Τι είναι ο γλυκαιμικός δείκτης υδατανθράκων; 
    • Πόσους υδατάνθρακες πρέπει να καταναλώνουμε για την αντιμετώπιση ή πρόληψη παχυσαρκίας και τη διατήρηση της υγείας;


    Για αρκετά χρόνια η καυτή συζήτηση σε θέματα διατροφής ήταν τα λιπαρά, πόσα και ποια λιπαρά έπρεπε να καταναλώνουμε. Μετά την επαναφορά της δίαιτας Άτκινς (υποστηρικτές της πολύ χαμηλής κατανάλωσης υδατανθράκων) στην αγορά πριν από περίπου 8 χρόνια, το φως της διασημότητας τράβηξαν οι υδατάνθρακες. Με λίγα λόγια οι υδατάνθρακες πήραν τον τίτλο ως ο κύριος «εχθρός» για την παχυσαρκία και για άλλα προβλήματα υγείας όπως ο διαβήτης. Δυστυχώς οι υδατάνθρακες όπως θα δούμε στη συνέχεια έχουν παρεξηγηθεί. Οι υδατάνθρακες είναι μια από τις κύριες πηγές ενέργειας για τον οργανισμό. Οι άλλες δύο πηγές ενέργειας είναι οι πρωτεΐνες και τα λιπαρά. Υπάρχουν απλοί υδατάνθρακες, όπως η φρουκτόζη, η γλυκόζη και η λακτόζη, και οι σύνθετοι υδατάνθρακες όπως το άμυλο και οι φυτικές ίνες. Όλοι οι υδατάνθρακες, εκτός από τις φυτικές ίνες, μετά τη διαδικασία της πέψης μετατρέπονται και απορροφώνται στο αίμα ως γλυκόζη. Η γλυκόζη στο αίμα, με τη βοήθεια της ορμόνης ινσουλίνης, διοχετεύεται σε όλα τα κύτταρα για ενέργεια. Όταν οι ανάγκες όλων των κυττάρων εκπληρωθούν, παίρνουν σειρά οι αποθήκες γλυκόζης στο συκώτι και στους μυς (γλυκογόνο). Ό,τι περισσεύει μετά αποθηκεύεται ως λίπος. 

    Οι κύριες πηγές απλών υδατανθράκων είναι η επιτραπέζια ζάχαρη, το μέλι, τα φρούτα και το γάλα / γιαούρτι. Η κύρια πηγή σύνθετων υδατανθράκων είναι τα δημητριακά και τα παράγωγά τους όπως το ψωμί, τα μακαρόνια, τα δημητριακά προγεύματος κ.ά. Τα φρούτα, τα λαχανικά και τα όσπρια περιέχουν μείγμα από απλούς και σύνθετους υδατάνθρακες. Οι υδατάνθρακες εκτός από πηγή ενέργειας είναι και πηγή πολύ σημαντικών βιταμινών και ιχνοστοιχείων, όπως βιταμίνες συμπλέγματος Β, σίδηρο, ασβέστιο, κάλιο κ.ά. Τα δημητριακά, τα όσπρια, τα φρούτα και τα λαχανικά είναι η βάση της μεσογειακής διατροφής, ένα πρότυπο υγιεινής διατροφής πολύ καλά τεκμηριωμένο για τη συμβολή του στην υγεία.



    Οι δίαιτες που υποστηρίζουν χαμηλή κατανάλωση υδατανθράκων εισηγούνται 20 με 60 γραμμάρια υδατανθράκων ημερησίως. Για παράδειγμα, για ένα άτομο που πρέπει να καταναλώνει περίπου 1800 θερμίδες ημερησίως, αυτό θα αντιστοιχούσε με 80 μέχρι και 240 θερμίδες από υδατάνθρακες. Μια φέτα ψωμί (~30 γραμμάρια βάρος), ή 1 μικρό μήλο, ή 1 φλιτζάνι γάλα, ή ½ φλιτζάνι μπουλγούρι κτλ. είναι ισοδύναμα με περίπου 15 γραμμάρια υδατανθράκων. Αυτές οι δίαιτες συνήθως επιτρέπουν αυτή τη πολύ μικρή ποσότητα υδατανθράκων να προέρχεται από λαχανικά μόνο. Επίσης αφήνουν ελεύθερη την κατανάλωση λιπαρών και πρωτεϊνών, ακόμη και κορεσμένων λιπαρών και χοληστερόλης, λιπαρά που γνωρίζουμε ότι συντείνουν σε καρδιαγγειακά προβλήματα. Η πολύ χαμηλή κατανάλωση υδατανθράκων καθημερινά μπορεί να προκαλέσει υπογλυκαιμία, δηλαδή χαμηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, με αποτέλεσμα το αίσθημα της αδυναμίας, έντονης κούρασης, και χαμηλής συγκέντρωσης. Επίσης ο οργανισμός αναγκάζεται να χρησιμοποιεί το λίπος ως την πρώτη πηγή για να δημιουργήσει γλυκόζη, αλλά δυστυχώς συνάμα μπορεί να χρησιμοποιεί και τη μυϊκή μάζα (με αποτέλεσμα την μείωση του λίπους αλλά και του μυϊκού ιστού). Με τη συνεχή διάσπαση λίπους ως κύρια πηγή για τη δημιουργία γλυκόζης δημιουργούνται κετόνες στο αίμα που είναι τοξικές για τον οργανισμό και συντείνουν επίσης στην κακοσμία του στόματος και πιθανόν σε πονοκεφάλους και τάσεις για εμετό. Τα άτομα με διαβήτη, κατά πόσο είναι ινσουλινοεξαρτώμενα ή παίρνουν φαρμακευτική αγωγή από το στόμα, και οι αθλητές, πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν τέτοιου είδους δίαιτες για την αποφυγή σοβαρών επεισοδίων υπογλυκαιμίας και συνάμα αποφυγή αυξημένων κετόνων στο σύστημα. Τέλος, η χαμηλή κατανάλωση υδατανθράκων θα έχει ως αποτέλεσμα τη χαμηλή κατανάλωση φυτικών ινών και στη συνέχεια τη δυσκοιλιότητα και άλλες εντερικές διαταραχές.



    Οι υποστηρικτές της μέτριας κατανάλωση υδατανθράκων εισηγούνται το 40% με 50% των ημερήσιων θερμίδων να προέρχονται από υδατάνθρακες. Για παράδειγμα, για ένα άτομο που πρέπει να καταναλώνει γύρω στις 1800 θερμίδες ημερησίως αυτό θα αντιστοιχούσε με περίπου 720 και 900 θερμίδες, ή με 180 και 220 γραμμάρια υδατανθράκων. Κατά πόσο ένα άτομο πρέπει να καταναλώνει το 40% ή το 50% αυτό θα πρέπει να αξιολογηθεί από την/τον διαιτολόγο του ανάλογα με τις ανάγκες και κατάσταση υγείας του. Οι υπόλοιπες θερμίδες που απομένουν προέρχονται από τις πρωτεΐνες και τα λιπαρά σε ποσοστά ιδανικά για την κάλυψη των θρεπτικών αναγκών του κάθε οργανισμού (ποσοστά επιστημονικά τεκμηριωμένα ως ιδανικά). Την μέτρια κατανάλωση υδατανθράκων υποστηρίζουν παγκοσμίως οι σύνδεσμοι διαιτολόγων, οργανισμοί υγείας, και σύνδεσμοι διαβήτη.


    Παρόλο που δεν είναι σωστό να ταυτίζουμε τρόφιμα ως «κακά» ή «καλά», σίγουρα μερικοί υδατάνθρακες είναι καλύτεροι από άλλους. Αρχικά ας πάρουμε τα δημητριακά τα οποία προτιμούμε να είναι ολικής αλέσεως επειδή είναι πιο πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία σε σύγκριση με τα ανάλογα υπέρ-βιομηχανοποιημένα, «άσπρα» προϊόντα. Συνάμα τα δημητριακά ολικής αλέσεως είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Τα φρούτα, τα λαχανικά, και τα όσπρια είναι επίσης πλούσια σε φυτικές ίνες και πολλές βιταμίνες / ιχνοστοιχεία. Με λίγα λόγια οι υδατάνθρακες που επιλέγουμε πρέπει να είναι όσο πιο ανεπεξέργαστοι γίνεται. Επίσης αυτοί οι σύνθετοι υδατάνθρακες χρειάζονται περισσότερο χρόνο να διασπαστούν και να μετατραπούν σε γλυκόζη με αποτέλεσμα μια πιο ήπια αύξηση γλυκόζης στο αίμα και στη συνέχεια μια πιο καλά ελεγχόμενη παραγωγή ινσουλίνης στο σύστημα. Αντιθέτως οι απλοί υδατάνθρακες (επεξεργασμένα δημητριακά π.χ. μπισκότα, άσπρο ψωμί, άσπρο ρύζι, γλυκά, ή γλυκά ποτά, κτλ.) δίνουν άμεση ενέργεια δίνοντας μια γρήγορη αύξηση γλυκόζης στο αίμα και αν καταναλωθούν σε μεγάλη ποσότητα θα προκύψουν σε μεγάλη παραγωγή ινσουλίνης πράγμα που συντείνει σε εύκολη αποθήκευση λίπους. Αν αυτός ο τρόπος κατανάλωσης (μεγάλη ποσότητα απλών υδατανθράκων) επαναλαμβάνεται καθημερινά και μακροχρόνια τότε έχουμε ως αποτέλεσμα την αύξηση λίπους / βάρους και συνάμα μπορεί να συντείνει σε αυξημένα επίπεδα ινσουλίνης στο αίμα, μια κατάσταση υγείας που θεωρείται ως το πρώτο βήμα προς την εξέλιξη του τύπου 2 διαβήτη. Ο γλυκαιμικός δείκτης (ΓΔ) υδατανθράκων είναι ένας τρόπος ταξινόμησης των υδατανθράκων ανάλογα με το πόσο γρήγορα καταλήγουν σε γλυκόζη στο αίμα. Για παράδειγμα το άσπρο ψωμί έχει τον πιο ψηλό ΓΔ ενώ οι πλείστοι σύνθετοι υδατάνθρακες που είναι συνάμα ψηλοί σε φυτικές ίνες έχουν μέτριο προς χαμηλό ΓΔ. Ο ΓΔ μπορεί όμως να διαφέρει στο ίδιο προϊόν ανάλογα με την ωριμότητα (π.χ. αν είναι φρούτο), τρόπο ψησίματος, συνδυασμό με άλλα τρόφιμα κτλ. Με λίγα λόγια ο ΓΔ υδατανθράκων είναι ένα βοήθημα, ας το πούμε, αλλά όχι οδηγός για το πώς πρέπει να τρώμε. Με την αποφυγή επεξεργασμένων υδατανθράκων θα είστε ήδη μεταξύ μέτριου και χαμηλού ΓΔ έτσι κι αλλιώς. Αλλά ας μην ξεχνάμε ότι είτε ψηλός είτε χαμηλός ΓΔ, το κλειδί είναι η ποσότητα που θα καταναλώσουμε.



    Δεν φταίει λοιπόν ένα συγκεκριμένο φαγητό ή μια ομάδα τροφίμων για τα προβλήματα παχυσαρκίας που αντιμετωπίζουμε. Το τι σίγουρα φταίει είναι η υπερκατανάλωση θερμίδων ημερησίως σε συνδυασμό με χαμηλά επίπεδα σωματικής δραστηριότητας. Όταν το άτομο καταναλώνει περισσότερες θερμίδες από ό,τι χρειάζεται καθημερινά για να διατηρήσει ένα υγιές βάρος, τότε θα αποθηκεύσει λίπος κατά πόσο αυτές οι έξτρα θερμίδες προέρχονται από λιπαρά ή από υδατάνθρακες ή από πρωτεΐνες. Έτσι πρέπει πρώτα να δίνουμε σημασία στην καλά ισορροπημένη διατροφή (μεσογειακή διατροφή), τροφές από όλες τις ομάδες τροφίμων και δεύτερον να γνωρίζουμε περίπου τι ποσότητες (ή τι θερμίδες) πρέπει να καταναλώνουμε καθημερινά για τη διατήρηση ή απώλεια βάρους. Και φυσικά να μην ξεχνάμε τη σωματική άσκηση!

    Ξένια Αβερκίου, MS, RD, Κλινική Διαιτολόγος
    xenia.ave@cytanet.com.cyΑυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. 

    Πως προστατευόμαστε από τη θερμοπληξία

    Στον άνθρωπο δημιουργείται το αίσθημα του ψύχους όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι χαμηλή, και αντιθέτως το αίσθημα του καύσωνα όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι υψηλή.


    Το εύρος διακύμανσης των τιμών της θερμοκρασίας, της σχετικής υγρασίας, και της κίνησης του αέρα, όταν εξετάζονται πάντα σε ένα καλό συνδυασμό με την καλή ψυχική διάθεση, την άνεση και την αποδοτικότητα του ατόμου, καλείται ζώνη ευεξίας ή ζώνη ευφορίας.

    Η ζώνη ευεξίας χαρακτηρίζεται από τις εξής τιμές:

    1) Θερμοκρασία: καλοκαίρι 22ο C έως 26ο C

    2) Χειμώνας 18ο C έως 22ο C

    3) Υγρασία: 40% έως 60%

    4) Κίνηση του αέρα : Ο όγκος του αέρα ενός κλειστού χώρου θα πρέπει να ανανεώνεται 1 έως 3 φορές / ώρα

    Όταν οι αποκλίσεις από το εύρος διακύμανσης των τιμών της ζώνης ευεξίας είναι μικρές, είναι ανεκτές από τον ανθρώπινο οργανισμό, χάρη στην ικανότητα προσαρμογής και τους προστατευτικούς μηχανισμούς που διαθέτει. Όταν όμως οι αποκλίσεις είναι μεγάλες ο οργανισμός αδυνατεί να προσαρμοστεί και εμφανίζονται παθολογικές καταστάσεις ακόμη και ο θάνατος.

    Θερμοπληξία: Όταν το σώμα αδυνατεί να αποβάλλει θερμότητα, λόγω της υψηλής θερμοκρασίας, της αυξημένης σχετικής υγρασίας και της απουσίας της κίνησης του αέρα του περιβάλλοντος, εμφανίζεται βαριά νοσηρή κατάσταση, η οποία ονομάζεται θερμοπληξία.

    Στις ελαφρές περιπτώσεις το άτομο εμφανίζει κεφαλαλγία, μειωμένη αποδοτικότητα στην εργασία του, ταχύπνοια, ταχυκαρδία, αυξημένη εφίδρωση, ερυθρότητα στο πρόσωπο και λιποθυμία. Σε βαρύτερες καταστάσεις παρατηρείται θερμοκρασία 40-41ο C, ηλεκτρολυτική διαταραχή, παραλήρημα, απώλεια συνείδησης, κώμα, ακόμα και θάνατος.

    Παράγοντες οι οποίοι ευνοούν την πρόκληση θερμοπληξίας είναι η βαριά μυϊκή εργασία, η βαριά ενδυμασία, η υπερκατανάλωση τροφής, η παχυσαρκία και η κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών.

    Πρόληψη

    Συνιστάται η αποφυγή άσκοπης, και πολύωρης παραμονής και εργασίας στο ύπαιθρο κατά τη διάρκεια ημερών που χαρακτηρίζονται από νηνεμία, υψηλή θερμοκρασία και υγρασία. Αν παρόλα αυτά είναι αναπόφευκτη η εργασία μας στο ύπαιθρο, φροντίζουμε να κάνουμε τακτικά διαλείμματα και να ξεκουραζόμαστε σε σκιερά μέρη, να πίνουμε νερό, και να καταναλώνουμε αλμυρή τροφή ώστε να αναπληρώνουμε τους ηλεκτρολύτες που χάνουμε μέσω της εφίδρωσης. Φροντίζουμε πάντα να φορούμε ελαφριά ρούχα τα οποία διευκολύνουν την εφίδρωση.

    Η παροχή πρώτων βοηθειών σε άτομα τα οποία έχουν υποστεί θερμοπληξία μπορεί να αποβεί σωτήρια για τη ζωή τους, δηλαδή η μεταφορά του ατόμου σε σκιερό και δροσερό μέρος, απομάκρυνση των ενδυμάτων, ράντισμα του σώματος με δροσερό νερό, πόση άφθονων υγρών, και επικοινωνία με ιατρό.

    ΠΗΓΗ: iatronet.gr

    Unique Visitor Counter