Διακοπές στις Καλύτερες Τιμές!

Booking.com

Το σπανάκι «φουσκώνει» τους μυς

Το σπανάκι «φουσκώνει» τους μυς αποδεικνύει νέα έρευνα, η οποία έρχεται να καταρρίψει το μύθο ότι μόνο η πρωτεΐνη βοηθά στη μυϊκή ενίσχυση, ενώ παράλληλα δικαιώνει και την Ένωση Σπανακοπαραγωγών ΗΠΑ, η οποία εφηύρε τον Ποπάι για την προώθηση του λαχανικού.
Οι ερευνητές του Τμήματος Φυσιολογίας και Φαρμακολογίας του έγκριτου Ινστιτούτου Καρολίνσκα της Στοκχόλμης, με επικεφαλής τον δρ Έντι Βάϊτσμπεργκ, διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση 300 γραμμαρίων σπανακιού καθημερινά βοηθάει στην αύξηση της μυϊκής μάζας.
Αυτό συμβαίνει επειδή ένα χημικό συστατικό που βρίσκεται στα πράσινα φύλλα, αυξάνει τις «αποθήκες» ενέργειας του κυττάρου, τα μιτοχόνδρια, η οποίες με τη σειρά τους καθιστούν το σώμα πιο δυνατό.



Η «δύναμη» του σπανακιού βρίσκεται στα νιτρικά άλατα που περιέχει σε αφθονία, τα οποία καθιστούν πιο αποδοτικά τα μιτοχόνδρια των κυττάρων. «Είναι σαν να βάζει κανείς ένα βελτιωτικό καυσίμου στους μυς και να τους κάνει να αναπτύσσονται πιο ομαλά και αποδοτικά», ανέφερε ο καθηγητής Έντι Βάιτσμπεργκ από το Ινστιτούτο Καρολίνσκαν.



Στο πλαίσιο των ερευνών, οι ειδικοί έδιναν καθημερινά σπανάκι σε εθελοντές για τρεις μέρες. Στην αρχή και στο τέλος του πειράματος οι εθελοντές έκαναν έντονη άσκηση σε ένα ποδήλατο γυμναστικής, ενώ ταυτόχρονα μετρούσαν τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα.
Διαπιστώθηκε ότι χάρη στα νιτρικά άλατα οι εθελοντές χρειάζονταν 3% έως 5% λιγότερη ενέργεια για να παράγουν το ίδιο αποτέλεσμα, επειδή οι μυς τους λειτουργούσαν πιο αποτελεσματικά.

Complex carbohydrates:
Some very popular muscle building complex carbohydrates are oatmeal, brown rice, sweet potatoes, yogurt, and spinach.

Επιπλέον, οι σουηδοί ερευνητές έδειξαν ότι η διατροφή με νιτρικά άλατα αυξάνει το επίπεδο του νιτρικού οξέος στο σώμα, με τη βοήθεια «φιλικών» βακτηρίων. Το νιτρικό οξύ είναι ωφέλιμο, επειδή ανοίγει τις αρτηρίες, μειώνει την πίεση του αίματος και βελτιώνει την κυκλοφορία του.
Ο ναυτικός Ποπάι, δημοφιλής ήρωας καρτούν από τη δεκαετία του ΄30, έγινε διάσημος χάρη τυχαία, καθώς είχε πρωταγωνιστήσει, εν αρχή, σε διαφήμιση της Ένωσης Σπανακοπαραγωγών ΗΠΑ. Για άγνωστους λόγους, το κοινό τον «αγάπησε» και έτσι έγινε σειρά κινουμένων σχεδίων, περιοδικό κ.ά.

Ας αναφέρουμε ότι ακόμα και το σπανάκι πρέπει να τρώγετε με μέτρο στους άνδρες, όχι περισσότερο από 2-3 φορές την εβδομάδα αφού είναι μεγάλη πηγή σιδήρου και δεν πρέπει να επιβαρύνετε ο οργανισμός με περισσότερα ιχνοστοιχεία αποτι χρειάζεται. 

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Cell Metabolism.

Σπανάκι: ατσαλώνει τον οργανισμό

Το σπανάκι ανήκει στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, μία κατηγορία λαχανικών με τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά αναλογικά με τις θερμίδες που περιέχουν. Αν και το σπανάκι είναι διαθέσιμο στην αγορά όλο το χρόνο, οι περίοδοι στις οποίες έχει καλύτερη σύσταση και γεύση είναι από το Μάρτιο έως το Μάιο και από το Σεπτέμβριο έως τον Οκτώβριο, κατά τις οποίες είναι και πιο φρέσκο.

Είναι ένα τρόφιμο πλούσιο σε πολλά θρεπτικά συστατικά, όπως σε βιταμίνη Κ, βιταμίνη Α, μαγγάνιο, φυλλικό οξύ, μαγνήσιο, αλλά επιπλέον περιέχει μαγνήσιο, σίδηρο (αν και στη λιγότερο απορροφήσιμη μορφή), βιταμίνη C, ασβέστιο, βιταμίνες συμπλέγματος Β και,φυσικά, φυτικές ίνες.
Όλοι θυμόμαστε τον Ποπάι να τρώει πολύ σπανάκι για να γίνει δυνατός, αλλά αυτό που ανακαλύπτουμε από επιστημονικά δεδομένα είναι ότι το σπανάκι προστατεύει τον οργανισμό και από διάφορες ασθένειες, όπως οστεοπόρωση, καρδιαγγειακές παθήσεις, αρθρίτιδα, και καρκίνο του παχέος εντέρου.

Μέχρι σήμερα έχουν βρεθεί τουλάχιστον 13 διαφορετικά είδη φλαβονοειδών συστατικών στο σπανάκι, τα οποία έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες, ενώ μελετώνται πλέον εκτενώς και οι πιθανές αντικαρκινικές του ιδιότητες. Σε μία μελέτη που δημοσιεύτηκε το Νοέμβριο του 2007, στο περιοδικό 'Int J Cancer', βρέθηκε ότι ορισμένα είδη φλαβονοειδών, τα οποία βρίσκονται και στο σπανάκι, μπορεί να μεώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου των ωοθηκών στις γυναίκες.
Συγκεκριμένα, βρέθηκε μεταξύ των άλλων, ότι οι γυναίκες που προσλαμβάνουν σημαντική ποσότητα λουτεολίνης, η οποία βρίσκεται σε αρκετά λαχανικά, μεταξύ των των οποίων και στο σπανάκι, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο σε αυτή τη μορφή καρκίνου κατά 34%.

Αντίστοιχα θετικά αποτελέσματα για τη δράση του σπανακιού έχουν καταγραφεί και από άλλη μία πρόσφατη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο ίδιο περιοδικό το Δεκέμβριο του 2007. Σε αυτή τη μελέτη, φάνηκε μεταξύ των άλλων ότι η πρόσληψη σπανακιού σχετίζεται αρνητικά (δηλαδή προστατεύει) με την εμφάνιση καρκίνου του οισοφάγου.

Το σπανάκι αποτελεί μία από τις καλύτερες πηγές βιταμίνης Κ. Συγκεκριμένα, ένα φλιτζάνι φρέσκου σπανακιού καλύπτει το 200% της Συνιστώμενης Ημερήσιας Ποσότητας, ενώ ένα φλιτζάνι βρασμένου σπανακιού έως και 6 φορές περισσότερο. Η βιταμίνη Κ είναι είναι μία βιταμίνη με σημαντική δράση στην υγεία των οστών, καθώς ενεργοποιεί την οστεοκαλσίνη, η οποία είναι μία πρωτεϊνη που συμμετέχει στην εναπόθεση ασβεστίου στα οστά.

Ελλείψει οστεοκαλσίνης, η διαδικασία μεταλλοποίσης των οστών (εναπόθηση μετάλλων) διαταράσσεται. Επιπλέον, το σπανάκι είναι μία εναλλακτική πηγή μαγνησίου, αλλά και ασβεστίου ως ένα βαθμό, οπότε συνολικά ο ρόλος του στην υγεία των οστών είναι σημαντικός.

Το σπανάκι είναι γνωστό κυρίως για την περιεκτικότητά του σε σίδηρο, αν και τα τελευταία χρόνια οι διαιτολόγοι επισημαίνουν ότι ο σίδηρος που βρίσκεται σε λαχανικά και όσπρια δεν απορροφάται στον ίδιο βαθμό με αυτόν του κρέατος. Η αλήθεια είναι ότι ο σίδηρος στο σπανάκι είναι μη-αιμικός, όπως ονομάζεται, δηλαδή σε μία μορφή που δεν είναι καλά απορροφήσιμη από τον οργανισμό. Γι’ αυτό το λόγο, οι διαιτολόγοι επισημαίνουν ότι η βιοδιαθεσιμότητα του σιδήρου του σπανακιού είναι μικρή.
Βέβαια, ακόμα και σε αυτή την περίπτωση, η προσθήκη βιταμίνης C (π.χ. λεμόνι, πιπεριά, ντομάτα κ.α.) σε ένα γεύμα που περιέχει σπανάκι διπλασιάζει την απορρόφηση του σιδήρου, όπως δείχνουν επιστημονικές μελέτες.

Η λουτεΐνη είναι ένα καροτενοειδές με τεκμηριωμένη προστατευτική δράση κατά της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας και πιθανόν και του καταράκτη, η οποία βρίσκεται σε διάφορα λαχανικά, μεταξύ των οποίων και το σπανάκι. Ωστόσο, η λουτεΐνη που περιέχεται σε άλλα τρόφιμα, όπως στον κρόκο του αυγού, φαίνεται ότι έχει πολλές φορές μεγαλύτερη βιοδιαθεσιμότητα, σε σχέση με το σπανάκι. Για να αυξήσετε την απορρόφηση της λουτεϊνης από το σπανάκι, μπορείτε να το συνοδέψετε με ελαιόλαδο, καθώς τα λιπαρά ευνοούν την απορρόφηση της λουτεϊνης, όπως και των υπόλοιπων καροτενοειδών.

 Γράφει: Πυρογιάννη Βασιλική MSc, Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Unique Visitor Counter