Διακοπές στις Καλύτερες Τιμές!

Booking.com

Οι τροφές που ενισχύουν το ανοσοποιητικό

Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι η άμυνα του οργανισμού και βρίσκεται στην…πρώτη γραμμή, προκειμένου να σας προστατεύσει από κάθε είδους επίδοξο «εισβολέα». Οι 9 ευεργετικές τροφές, που ενισχύουν την άμυνα του ανοσοποιητικού σας συστήματος.



Το ανοσοποιητικό σύστημα αποτελείται από μία περίπλοκη και οργανωμένη ομάδα ιστών και κυττάρων, που προστατεύουν τον ανθρώπινο οργανισμό από αλλεργιογόνα, βακτήρια, ιούς και άλλους οργανισμούς.
Η «άμυνα» του οργανισμού είναι υπεύθυνη για τη διάκριση μεταξύ των δυνητικά επιβλαβών αντιγόνων και των υγιών κυττάρων του σώματος και βασική πηγή ενίσχυσής της είναι τα 9 τρόφιμα που ακολουθούν.

Εσπεριδοειδή
Η βιταμίνη C, η οποία εμπεριέχεται στα εσπεριδοειδή, είναι ένα πανίσχυρο αντιοξειδωτικό, γνωστό για την καταπολέμηση των λοιμώξεων και τη διατήρηση της καλής υγείας του οργανισμού. Επιπλέον, ενισχύει την άμυνα του ανοσοποιητικού συστήματος του ανθρώπου αυξάνοντας την παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων και αντισωμάτων, των απαραίτητων δηλαδή στοιχείων για την ανοσολογική ανταπόκριση.
Παράλληλα η βιταμίνη C, που βρίσκεται σε αφθονία σε εσπεριδοειδή όπως το πορτοκάλι, το μανταρίνι, το κίτρο, το λεμόνι, το γκρέιπφρουτ κλπ μειώνουν τον κίνδυνο χρόνιων προβλημάτων, όπως είναι τα καρδιοαγγειακά νοσήματα, η υψηλή πίεση και ο καρκίνος.

Σκόρδο
Το σκόρδο φημίζεται για τις ικανότητές του να ενισχύει την άμυνα του οργανισμού. Διεγείρει την αναπαραγωγή της λοίμωξης, που καταπολεμά τα λευκά αιμοσφαίρια, ενισχύει τις ικανότητες των φυσικών «φονικών» κυττάρων του οργανισμού και αυξάνει τη δυνότητα των αντισωμάτων.
Το σκόρδο είναι ένα φυσικό αντιοξειδωτικό, που μειώνει τις ελεύθερες ρίζες στην κυκλοφορία του αίματος και προστατεύει τον οργανισμό από την ανάπτυξη όγκων.
Ακόμα και η δυσοσμία, που κάνει πολλούς να μην το πλησιάζουν, έχει το σκοπό της. Η αλισίνη, όπως είναι γνωστή η θειούχα ένωση του σκόρδου, έχει αντιβακτηριδιακή, αντιμυκητιακή και αντιική δράση.

Γιαούρτι
Το γιαούρτι εμπεριέχει όλα εκείνα τα προβιοτικά ή καλά βακτηρίδια, που βρίσκονται στο γαστρεντερικό σωλήνα. Όταν αρρωσταίνετε, για παράδειγμα τα συστατικά του γιαουρτιού συμβάλλουν στην συμβίωση των καλών και κακά βακτηρίων, βοηθώντας στην αποκατάσταση των πρώτων.
Το γιαούρτι είναι επίσης μια καλή πηγή μεταλλικού σεληνίου, ένα αντιοξειδωτικό που κινητοποιεί τα κύτταρα κατά του καρκίνου.

Πράσινο τσάι
Πλούσιο σε πολυφαινόλες το πράσινο τσάι προστατεύει τον οργανισμό ενάντια σε μικροοργανισμούς, που επιχειρούν να εισβάλλουν στο σώμα σας. Αναστέλλει την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων και χάρη στις πολυφαινόλες ενισχύει τον οργανισμό απέναντι στις οξειδωτικές βλάβες, που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες και τα επιβλαβή συστατικά, που προκαλούν πρόωρη γήρανση.
Το τσάι έχει φυσικά οφέλη, βοηθώντας τον άνθρωπο να χαλαρώσει και να ανακουφιστεί από την πίεση.

Τζίντζερ
Τα ενεργά συστατικά του τζίντζερ, που βρίσκονται στη ρίζα, είναι πτητικά έλαια. Τα gingerol και shogalo είναι πικάντικές φαινολικές ενώσεις, που δίνουν τη χαρακτηριστική γεύση και τις φαρμακευτικές ιδιότητες του τζίντζερ.
Στα ατού του τζίντζερ θυμηθείτε ότι αυξάνει την παραγωγή του ιδρώτα, γεγονός που βοηθά το σώμα να διαλύσει τα μικρόβια και τις τοξίνες. Παρά τις φήμες ότι το τζίντζερ δεν βοηθά το στομάχι, η αλήθεια είναι ότι σύμφωνα με έρευνες, είναι ιδανική θεραπεία για την καούρα, τη ναυτία, τον έμετο και τις ημικρανίες ενώ σημαντική είναι και η αντιφλεγμονώδης δράση του.

Ψάρια και οστρακοειδή
Τα ψάρια είναι μία από τις καλύτερες πηγές λιπαρών οξέων Ωμέγα 3, δηλαδή των οξέων εκείνων που ενισχύουν άμεσα το ανοσοποιητικό σύστημα. Η κατανάλωσή τους αυξάνει την δραστικότητα των φαγοκυττάρων, των λευκών δηλαδή αιμοσφαιρίων, που... καταπίνουν τα βακτήρια και προστατεύουν τον οργανισμό ενάντια στις μολύνσεις.
Από την άλλη, τα οστρακοειδή όπως είναι τα στρείδια, ο αστακός, τα καβούρια και τα μύδια είναι πλούσια σε σελήνιο, το οποίο βοηθά τον οργανισμό στην παραγωγή των κυτοκινών, των πρωτεϊνών δηλαδή που εξαλείφουν τους ιούς από το σώμα.

Χρωταμιστά λαχανικά
Οι πολύχρωμες πιπεριές, οι κολοκύθες, οι γλυκοπατάτες, οι ντομάτες, τα καρότα και τα υπόλοιπα χρωματιστά λαχανικά είναι πλούσια πηγή σε καροτίνη βήτα, την ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία που αποτρέπει την καταστροφική δράση των ελευθέρων ριζών, προστατεύοντας έτσι τα κύτταρα. Το γνωστό και ως βήτα-καροτένιο έχει σπουδαίες αντιγηραντικές ιδιότητες, καθώς όχι μόνο μετατρέπεται σε βιταμίνη A μέσα στο σώμα αλλά ενισχύει και την παραγωγή της.

Μοσχάρι
Το κρέας και ειδικά το κόκκινο κρέας, είναι μια καλή πηγή ψευδάργυρου, τονώνοντας έτσι το ανοσοποιητικό σύστημα. Έστω και μία ήπια ανεπάρκεια ψευδαργύρου μπορεί να σας κάνει πιο επιρρεπείς σε μολύνσεις και να αυξήσει τις πιθανότητές σας να αρρωστήσετε.
Ο ψευδάργυρος είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη των λευκών αιμοσφαιρίων, το «τμήμα» δηλαδή του ανοσοποιητικού συστήματος που είναι υπεύθυνο για την αναγνώριση και καταστροφή των βλαβερών μικροοργανισμών.

Μπρόκολo
Αν και στην περίπτωση του μπρόκολου, οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν σχέση λατρείας ή μίσους, η αλήθεια είναι ότι το λαχανικό αυτό είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, C και Ε, γεγονός που το καθιστά ως ένα ιδανικό φυτικό «εργαστήριο παραγωγής» αντιοξειδωτικών.
Ωστόσο τα δυνατά του...χαρτιά είναι οι γλυκοζινόλες, οι οποίες διεγείρουν το ανοσοποιητικό σύστημα και οι σουλφοραφάνες, οι οργανοθειούχες ενώσεις, που παρουσιάζουν αντικαρκινικές, αντιδιαβητικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Unique Visitor Counter