Διακοπές στις Καλύτερες Τιμές!

Booking.com

Η διατροφή μετά τη γυμναστική

Η γυμναστική είναι απαραίτητο να συνδυάζεται με μια σωστή διατροφή προκειμένου να είναι αποτελεσματική. Ωστόσο, μετά από άσκηση πρέπει να προσέχουμε τις τροφές που θα καταναλώσουμε.

Διαβάστε τις απαντήσεις σε ερωτήματα που σχετίζονται με τη γυμναστική και τη διατροφή...




Πόσο σημαντικό είναι το φαγητό μετά τη γυμναστική;

H κατανάλωση τροφής, μετά την οποιαδήποτε φυσική δραστηριότητα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της έννοιας μίας ολοκληρωμένης γυμναστικής. Στην ουσία, είναι η τροφή των μυών.

Εάν δεν τραφούμε σωστά και σε σύντομο χρονικό διάστημα στο πέρας της άσκησης, τότε ακυρώνουμε την ουσία της εκάστοτε γυμναστικής, η οποία είναι η προάσπιση της υγείας,η τόνωση των μυών και η μείωση του σωματικού βάρους.

Μπορούν οι λάθος επιλογές να «ακυρώσουν» την προσπάθεια για εξάσκηση;

Οι λαθεμένες διατροφικές επιλογές, όχι μόνο θα δράσουν ενάντια των ενδεχομένων θετικών σημείων της άσκησης αλλά παράλληλα θα μειώσουν την απόδοση του αθλούμενου στην επόμενη ημέρα της άσκησης και δη αν είναι διαδοχικών ημερών.




Για παράδειγμα, ένας αθλητής bodybuilding αν δεν καλύψει τόσο τις ενεργειακές όσο και τις πρωτεϊνικές του ανάγκες, τότε σε επόμενη ημέρα άσκησης δεν θα μπορέσει να υπερκεράσει τις προηγούμενες επιδόσεις του και θα παραμείνει στάσιμος με πιθανότατα να εμφανίσει και τάση μειωμένης ψυχολογίας.

Ένα άλλο παράδειγμα, είναι όταν ένας αθλούμενος δεν προσέξει το τι θα καταναλώσει και αρχίζει να τρέφεται με αυξημένες ποσότητες φρούτων, θεωρώντας ότι δεν κάνει κάτι μεμπτό. Όμως, αν δεν έχει μελετηθεί το είδος της άσκησης του από τον εκάστοτε διαιτολόγο – διατροφολόγο τότε η φρουκτόζη θα αποθηκευθεί σε μέγιστο βαθμό στο ήπαρ, δίχως να προσφερθούν θετικά αποτελέσματα.

Είναι λύση να μην τρώμε καθόλου μετά την εξάσκηση για να κάψουμε λίπος;

Το πλεονάζον σωματικό λίπος, δεν μεταβολίζεται αν δεν φάμε μετά την άσκηση τόσο γρήγορα, όσο αν έχουμε ακολουθήσει μία ορθά δομημένη γυμναστική και διατροφή.

Η λύση, της αφαγίας μετά την άσκηση αποτελεί μελανό σημείο διότι μόνο στην σφαίρα της φαντασίας του αθλητή υφίσταται, ενώ στην πραγματικότητα το σωστό μετα-προπονητικό γεύμα θα αποτελέσει δομικό λίθο στην επιδίωξη του στόχου της μείωσης του σωματικού βάρους.

Μετά την γυμναστική, δεν πρέπει να καταναλώνουμε:

- Τρόφιμα, με υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα διότι αν η γυμναστική σας δεν ήταν τόσο έντονη τότε δεν θα μεταβολιστούν ταχέως και ορθά.

- Τρόφιμα, με υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος όπως κίτρινα τυριά ή αλλαντικά ή κρεατικά.

- Ροφήματα, με σύσταση διαφόρων τροφίμων υψηλού γλυκαιμικού δείκτη όπως smoothies διότι δε θα τονώσουν το μυικό σύστημα και δεν θα καλύψουν σημαντικά και ορθά τις ενεργειακές ανάγκες σας.

- Ροφήματα, με βάση το ανθρακικό όπως η σόδα ή ροφήματα με βάση το ανθρακικό και τα σάκχαρα όπως προϊόντα τύπου cola, διότι θα επιφέρουν σημαντικές αλλαγές στους ηλεκτρολύτες ή στη διαδικασία μεταβολισμού των σακχάρων αντιστοίχως. Προτιμήστε το φυσικό ανθρακούχο νερό, το οποίο είναι πλούσιο σε ιχνοστοιχεία και μέταλλα.

- Ροφήματα όπως η μπύρα ή το παγωμένο τσάι εμπορίου διότι δεν καλύπτουν τις ανάγκες της αντλίας νατρίου / καλίου και προσφέρουν μεγαλύτερο ποσό θερμίδων από όσες καταναλώθηκαν. Προτιμήστε ένα ζεστό τσάι.


Πηγή : iator.gr

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πρέπει να φάμε αμέσως μετά τη γυμναστική ή πρέπει να περάσει κάποια ώρα? Το ρωτάω αυτό γιατί μετά το τέλος της προπόνησης ο οργανισμός εκρίνει αυξητική ορμώνη (HGH), τα οφέλη της οποιάς χάνονται με το που δώσουμε τροφή στον οργανισμό μας.

Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος είπε...

Η χρονική λήψη και η σύσταση του προτεινόμενου γεύματος ή σνακ μετά την άσκηση εξαρτάται από τη διάρκεια και την ένταση της άσκησης. Ο ακριβής χρόνος πρόσληψης του γεύματος επηρεάζει τη σύνθεση του γλυκογόνου και τη μυϊκή ανάπτυξη στο χρονικό διάστημα μετά την άσκηση. Ένα γεύμα με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες υψηλού γλυκαιμικού δείκτη και πρωτεΐνη πρέπει να προσλαμβάνεται το συντομότερο δυνατόν μετά τη λήξη της άσκησης. Οι υδατάνθρακες θα βοηθήσουν στην αποκατάσταση του μυϊκού και ηπατικού γλκογόνου, ενώ τα αμινοξέα των πρωτεϊνών συμμετέχουν στην επιδιόρθωση των μυϊκών ινών και βοηθούν στη βέλτιστη μυϊκή ανάπτυξη. Η περιεκτικότητα του μετασκησιακού γεύματος σε λίπος δε φαίνεται να επηρεάζει τις παραπάνω διεργασίες αποκατάστασης.
Το γεύμα πριν και μετά το γυμναστήριο βοηθά στην βελτίωση της ποιότητας της προπόνησης και μπορεί να οδηγήσει στην επίτευξη των βέλτιστων αποτελεσμάτων στο σώμα του αθλουμένου. Ποτέ δεν ασκούμαστε μετα από νηστεία ωρών, ούτε όμως και με γεμάτο στομάχι, ενώ όσο γρηγορότερα προσλάβουμε γεύμα μετά το πέρας της προπόνησης, τόσο καλύτερα θα είναι τα αποτελέσματα αυτής.

Παρόλα αυτά, θα πρέπει πάντα να δίδεται έμφαση στις ατομικές ανάγκες του κάθε αθλουμένου. Οι ίδιοι οι αθλούμενοι σε συνεργασία με ειδικούς σε θέματα διατροφής πρέπει να πειραματίζονται και να ανιχνεύουν τη βέλτιστη πρακτική διατροφής πριν την άσκηση που οδηγεί στη μεγιστοποίηση της απόδοσης τους.

Δημητρούλης Μ. Εμμανουήλ, Msc
Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Ανώνυμος είπε...

Meta apo 30 min entono kokimpi timdiatrofi sistinete?

Ανώνυμος είπε...

Ευχαρτιστώ για την απάντηση σας. Αλλά τι γίνεται με την αυξητική ορμώνη?

Αξίζει να περιμένει κανείς 1 ώρα πρωτού να καταναλώσει το μεταπροπονητικό έτσι ώστε να δράσει η HGH?(η οποία εκτός του ότι καίει λίπος, προστατεύει και τους μύες) Και επιπλέον, είναι τόσο σημαντικοί οι υδατάνθρακες μαζί με την πρωτείνη στο μεταπροπονητικό?

Συγγνώμη που ρωτάω απλά έχω διαβάσει για κάποιες μετρήσεις που έχουν γίνει κατά καιρούς στο εξωτερικό και γεμίζω με απορίες..

*Όλα αυτά με το σκεπτικό ότι τα υπόλοιπα γεύματα της ημέρας είναι πλούσια σε πρωτείνες.

Admin είπε...

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλώ αποταθείτε στην ιστοσελίδα του διατροφολόγου http://www.dietstories.gr/contact.html, δεν δίνονται συγκεκριμένες απαντήσεις από εδώ. Ευχαριστώ

Unique Visitor Counter