Διακοπές στις Καλύτερες Τιμές!

Booking.com

Καταπολεμώντας τις καρδιοπάθειες χωρίς φάρμακα!!

Στην Ελλάδα θα εκδηλώσουν κάποιο πρόβλημα από την καρδιά ή τον εγκέφαλο 90.000 άνδρες και 50.000 γυναίκες. Αυτό δεν αποτελεί νέο. Το νέο είναι πως μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι ότι οι παθήσεις αυτές μπορούν να καταπολεμηθούν. Υπάρχουν χώρες όπου αυτό έγινε πράξη. Στις Ηνωμένες Πολιτείες για παράδειγμα οι θανάτοι από στεφανιαία νόσο μειώθηκαν κατά 40% μέσα σε μια εικοσαετία (περίπου 300.00 λιγότεροι θανάτοι το 2000).

Η ανάλυση των στοιχείων έδειξε πως αυτή η μείωση οφειλόταν στο μεγαλύτερο ποσοστό στην καταπολέμηση των παραγόντων κινδύνου της χοληστερόλης, του καπνίσματος και της αρτηριακής υπέρτασης. Και οι άλλες θεραπείες, όπως η αγγειοπλαστική και των μπαϊπάς; Οφέλησαν και αυτά αλλά σε μικρότερο βαθμό. Τα ίδια συμπεράσματα προκύπτουν και από τις άλλες χώρες όπου μειώθηκαν οι θανάτοι από την στεφανιαία καρδιοπάθεια. Και το μήνυμα γλινεται περισσότερο αισιόδοξο, αν αναλογιστεί κανείς πως η αντιμετώπιση αυτών των παραγόντων κινδύνου μπορεί να επιτευχθεί σε μεγάλο βαθμό χωρίς φαρμακευτικά αγωγή. Κατάλληλη διατροφή και στοιχειώδης καθημερινή άσκηση μπορεί να επιφέρουν θαυματουργά αποτελέσματα. Μειώνουν την αρτηριακή πίεση, την κακή χοληστερόλη, ενώ η καλή χοληστερόλη αυξάνεται.

Αν αλλάξουμε την διατροφή μας μπορούμε να μειώσουμε την χοληστερόλη μας μέχρι και 30%. Αυτό σημαίνει πως μια τιμή ολικλης χοληστερόλης 260 mg% μπορεί να κατέβει μέχρι και στα 190mg%. Από στοιχεία κατοίκων της Αττικής διαπιστώσαμε πως όποιοι έτρωγαν περισσότερο απο 3 φορές την εβδομάδα όσπρια είχαν 20% χαμηλότερη χοληστερόλη. Σαν να  έπαιρναν δηλαδή υπολιπιδαιμικό φάρμακο. Το ίδιο και με τα φρούτα και τα λαχανικά, των οποίων η κατανάλωση συνδεόταν με μείωση της κακής και αύξηση της καλής χοληστερόλης, ενώ ήταν σαφώς μειωμένος ο κίνδυνος να παρουσιάσουν καρδιακό επεισόδιο στο μέλλον. Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο : η στεφανιαία νόσος μπορεί να νικηθεί, αυτό δεν είναι ουτοπία. Στην Ελλάδα βρισκόμαστε ακόμα στην απέναντι όχθη, με τα καρδιαγγειακά να  πέρνουν την ανηφόρα. Κι όμως η χώρα μας προσφέρει όλες τις δυνατότητες από πλευράς διατροφικών αγαθών για μια ζωή χωρίς καρδιοπάθειες.

Γράφει ο Χρήστος Πίτσαβος αναπληρωτής καθηγητής καρδιολογίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Unique Visitor Counter