Διακοπές στις Καλύτερες Τιμές!

Booking.com

Κάνει καλό η εισπνοή ατμού στο κρυολόγημα;


Η χρήση θερμότητας για την αντιμετώπιση του κρυολογήματος μοιάζει σχεδόν αυτονόητη. Λίγες εισπνοές θερμού ατμού ή η τοποθέτηση ενός υγραντήρα πιστεύεται ότι καταπραΰνουν το μπούκωμα, βελτιώνουν την αναπνοή και σκοτώνουν τους ιούς που προκαλούν τη νόσο και οι οποίοι είναι ευαίσθητοι στη θερμότητα.

Οντως, μελέτες στο εργαστήριο δείχνουν ότι ο ρινοϊός (η πιο συνηθισμένη αιτία του κρυολογήματος) απενεργοποιείται σε θερμοκρασίες πάνω από 42 βαθμούς Κελσίου.

Ωστόσο, τα στοιχεία από τις έως τώρα κλινικές (σε ανθρώπους) μελέτες είναι αντιφατικά, αναφέρει η εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς».

Στην ηλεκτρονική επιθεώρηση «The Cochrane Database of Systematic Reviews» έχει δημοσιευτεί ανάλυση έξι προγενέστερων μελετών, στις οποίες πάσχοντες από κρυολόγημα εκτέθηκαν σε θερμούς ατμούς νερού.

Τρεις από αυτές έδειξαν πως υπήρχε όφελος, αλλά στις υπόλοιπες είτε επιδεινώθηκε η κατάσταση των ασθενών είτε δεν υπήρξε διαφορά.

Τελικά, η ανάλυση του Cochrane κατέληξε στο συμπέρασμα πως δεν μπορεί να συνιστάται εισπνοή θερμού και υγρού αέρα ως θεραπεία για το κρυολόγημα, εάν δεν εξακριβωθεί η αξία της μέσα από νέες μελέτες.


Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Ένθετο Υγεία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Unique Visitor Counter