Διακοπές στις Καλύτερες Τιμές!

Booking.com

Μυστικά για σωστή διατροφή για Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά…

Οι γιορτές των Χριστουγέννων και του νέου έτους μας δημιουργούν αισθήματα χαράς, αγάπης, ξενοιασιάς και οικογενειακής θαλπωρής. Είθισται, την περίοδο αυτή, να παραμερίζεται κάθε είδους δίαιτα. Ωστόσο, αρκετοί είναι αυτοί που βασανίζονται από ερωτήσεις του τύπου «μπορώ να φάω χωρίς τύψεις στις εορτές;» ή «θα χαλάσει η σιλουέτα μου από την κατανάλωση των εορταστικών εδεσμάτων;»



Η απάντηση είναι ότι γνωρίζοντας κάποια μικρά μυστικά που θα μας βοηθήσουν  να τηρήσουμε τους  βασικούς κανόνες υγιεινής διατροφής μπορούμε  να απολαύσουμε τα νόστιμα  εδέσματα της γιορτής και της παρέας αυτής  της περιόδου χωρίς τύψεις και στερήσεις.



Τα μυστικά αυτά είναι τα  εξής:
1. Προτιμάμε  άσπρο κρέας (κοτόπουλο, γαλοπούλα) αντί για κόκκινο κρέας (μοσχάρι, χοιρινό, αρνί).
2. Αφαιρούμε  το ορατό λίπος από το κρέας (π.χ. την πέτσα)
3. Συνοδεύουμε  πάντοτε τα γεύματα με σαλάτες φρέσκων λαχανικών.
4. Δεν επιβαρύνουμε  τη γέμιση με επιπλέον θερμίδες και τα λεγόμενα «κακά» λιπαρά ( όπως εντόσθια), αλλά προτιμάμε  τα λαχανικά, τα φρούτα και κάποιους ξηρούς καρπούς ( όπως οι σταφίδες και το κουκουνάρι).
5. Αποφεύγουμε  να τρώμε όταν στεκόμαστε  όρθιοι. Έτσι επιτυγχάνουμε  καλύτερο έλεγχο των ποσοτήτων των τροφών που καταναλώνουμε.
6. Μην ξεχνάμε να έχουμε  αργή μάσηση της τροφής. Αποφεύγουμε  τυχόν δυσπεψία και απολαμβάνουμε περισσότερο τις πλούσιες γεύσεις των νόστιμων εδεσμάτων.
7. Αποφεύγουμε  να «τσιμπάμε» με το χέρι από τα πιάτα που υπάρχουν στο τραπέζι.
8. Χρησιμοποιούμε  μαχαιροπίρουνα και  σερβίρουμε  στο πιάτο μας την ποσότητα του φαγητού που πρόκειται να καταναλώσουμε.
9. Αποφεύγουμε  τα γλυκά που περιέχουν πολλά λιπαρά (λ.χ. πάστες, γλυκά με κρέμες, σοκολάτα).
10. Προτιμάμε  γλυκά όπως τα μελομακάρονα και οι δίπλες, τα οποία εν συγκρίσει με τους κουραμπιέδες, έχουν μεγαλύτερη διατροφική αξία.
11. Προτιμάμε  τη χρήση ελαιολάδου κατά το μαγείρεμα.
12. Προτιμάμε  την ήπια κατανάλωση κόκκινου κρασιού και μπίρας (είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες ), αντί για άλλα αλκοολούχα ποτά και πίνουμε  άφθονο νερό.
13. Καταναλώνουμε ένα ελαφρύ σνακ ή ένα φρούτο πριν πάμε σε ένα εορταστικό δείπνο που θα είμαστε  καλεσμένοι. Έτσι θα μετριάσουμε  το αίσθημα της πείνας και θα είμαστε  σε θέση να ελέγξουμε  καλύτερα το τι θα φάμε.
14. Προσπαθούμε να έχουμε  ένα ουδέτερο ενεργειακό ισοζύγιο. Δηλαδή, αν τη μια μέρα φάμε παραπάνω από το κανονικό , φροντίζουμε  την επόμενη μέρα να κάνουμε  πιο λιτή διατροφή έτσι ώστε να μην επιβαρυνθεί ο οργανισμός  με δύο απανωτά πλούσια σε λιπαρά και θερμίδες γεύματα.
15. Αν και περίοδος διακοπών, συστήνεται ελαφριά άσκηση όπως το περπάτημα, το ποδήλατο γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η γυμναστική είναι κίνηση και υγεία για το σώμα και «συγκίνηση» και χαρά  για την ψυχή.


Καλές Γιορτές με Υγεία και Χαρά.















Δημοσχάκη Ζωή
Κλινική διαιτολόγος – διατροφολόγος
   Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Unique Visitor Counter