Διακοπές στις Καλύτερες Τιμές!

Booking.com

Τριχόπτωση - Πρόβλημα εμφάνισης

Το θέμα με την τριχόπτωση είναι ότι τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζεται ως ασθένεια, ασχέτως αν τα άτομα με τριχόπτωση μπορούν να ζήσουν φυσιολογικά και χωρίς τα χαμένα τους μαλλιά. Από την άλλη όμως, όσοι την βιώνουν, έχουν μειωμένη αυτοπεποίθηση. Έχοντας αυτό σαν δεδομένο, οι προσπάθειες των ειδικών έχουν στραφεί στην αντιμετώπιση τρόπων που θα λύσουν το πρόβλημα από την ρίζα του. Τα μαλλιά μπορεί να πέφτουν για διάφορους λόγους τόσο στον άντρα όσο και στη γυναίκα. Το στρες, η χρήση φαρμάκων, η κακή διατροφή, κάποιες φλεγμονώδεις παθήσεις του δέρματος αλλά και ορισμένες ενδοκρινολογικές διαταραχές προκαλούν συνήθως τριχόπτωση. Αν αντιμετωπίζετε και εσείς πρόβλημα τριχόπτωσης ή αν θέλετε να προλάβετε τυχόν εμφάνισή της, μην το παίρνετε κατάκαρδα. Σήμερα η επιστήμη διαθέτει αρκετούς θεραπευτικούς τρόπους που σταματούν την τριχόπτωση και αποκαθιστούν τα χαμένα μαλλιά.



Πότε υπάρχει πρόβλημα;
Σύμφωνα με τους ειδικούς της Ελληνικής Δερματολογικής Εταιρείας, όλοι χάνουμε 50-100 τρίχες καθημερινά. Αυτός ο αριθμός όμως είναι απόλυτα φυσιολογικός και δεν δημιουργεί πρόβλημα τριχόπτωσης. Τα πράγματα γίνονται ανησυχητικά όταν μετά το λούσιμο πέφτουν ολόκληρες τούφες μαλλιών ή όταν πλέον η αραίωση των μαλλιών είναι εμφανής. Σε αυτή την περίπτωση απευθυνθείτε αρχικά σε ενδοκρινολόγο, ο οποίος θα σας καθοδηγήσει για τις απαραίτητες εξετάσεις, και στην συνέχεια, εφόσον χρειαστεί, σε δερματολόγο.


Μέθοδοι αντιμετώπισης του προβλήματος
Στις περισσότερες περιπτώσεις θα πρέπει να ακολουθήσετε φαρμακευτική αγωγή για την ενίσχυση των μαλλιών σας, που μπορεί να περιορίζεται στη χρήση καθαρά φαρμακευτικών ουσιών. Στη θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνονται και ειδικές φόρμουλες βιταμινών, τροφοτονωτικές λοσιόν και προϊόντα που έχουν στόχο να δυναμώσουν τις αδύναμες τρίχες και να ενεργοποιήσουν την τριχοφυΐα.


Βέβαια, όπως τονίζουν οι ειδικοί, όλες οι θεραπείες βοηθούν στην αποκατάσταση του προβλήματος στο τριχωτό του κεφαλιού ανάλογα με το μέγεθος και τα αίτια της τριχόπτωσης. Για παράδειγμα, αν το πρόβλημα οφείλεται σε ανδρογενετική αλωπεκία (φαλάκρα), οι ρίζες είναι ήδη νεκρές και δεν υπάρχει πιθανότητα να ενεργοποιηθούν με φαρμακευτική θεραπεία. Σήμερα ωστόσο, η ανδρογενετικού τύπου αλωπεκία μπορεί να αντιμετωπιστεί με αναίμακτες επεμβάσεις αισθητικής χειρουργικής (μικρομεταμοσχεύσεις). Απαραίτητη προϋπόθεση για μια τέτοια θεραπεία είναι η διάγνωση με τη βοήθεια του τριχογράμματος (εξέταση της τρίχας με το μικροσκόπιο), με το οποίο διαπιστώνεται αν η αλωπεκία είναι σε εξέλιξη ή έχει σταθεροποιηθεί. Η εξέταση αυτή, μαζί με κάποιες άλλες, θα δείξει επίσης αν επιτρέπεται το άτομο που αντιμετωπίζει το πρόβλημα να προχωρήσει σε μικρομεταμόσχευση ή όχι.


Τα «ναι» και τα «όχι» για υγιή μαλλιά



Τα «Ναι»
-Στο συχνό λούσιμο, γιατί η εφίδρωση, η έκκριση λίπους και η ατμοσφαιρική ρύπανση επιβαρύνουν την τρίχα και ευνοούν την τριχόπτωση.
-Στο προσεκτικό ξέβγαλμα με άφθονο χλιαρό νερό ώστε να αναπνέει το τριχωτό της κεφαλής.
-Στο συχνό μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής με τις άκρες των δακτύλων ώστε να ενεργοποιείται η κυκλοφορία του αίματος, που μεταφέρει στις τρίχες τα ιχνοστοιχεία και τις βιταμίνες που είναι απαραίτητα για την τροφή των μαλλιών.
-Στα φυτικά τονωτικά σαμπουάν και λοσιόν και στα προϊόντα που βοηθούν στην αντιμετώπιση της περιστασιακής ή μόνιμης τριχόπτωσης.
-Στις μικρές δόσεις ήλιου, που ευεργετεί και βοηθά στην ανάπτυξη γερών μαλλιών.
-Στη χρήση κάποιου θεραπευτικού ή ενυδατικού προϊόντος ύστερα από κάθε λούσιμο.
-Στις μαλακές βούρτσες μαλλιών με στρογγυλεμένες φυσικές τρίχες.

Τα «Όχι»
-Στις πολύ σφιχτές αλογοουρές και τους κότσους, που ταλαιπωρούν και αδυνατίζουν τις ρίζες των μαλλιών.
-Στις σκληρές βούρτσες και στα μεταλλικά ή πλαστικά ρόλεϊ (μπικουτί),που καταστρέφουν και σπάνε την τρίχα.
-Στα συστήματα κλιματισμού, διότι ο σκληρός αέρας συμβάλλει συχνά στην καταστροφή των θυλάκων των τριχών (χώρος μέσα στον οποίο ζει και αναπτύσσεται η τρίχα)
-Στο καθημερινό στέγνωμα των μαλλιών με πιστολάκι, που τους στερεί την απαραίτητη για την ελαστικότητα και τη λάμψη τους φυσική υγρασία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Unique Visitor Counter