Διακοπές στις Καλύτερες Τιμές!

Booking.com

Να δεχτούμε κριτική χωρίς Θυμοό; Γιατί;

Ας παραδεχτούμε ότι σε κανένα από εμάς δεν αρέσει να τον κρίνουν, και δη, αρνητικά. Πώς μπορούμε όμως να επωφεληθούμε από την κριτική που μας ασκούν, και να μην νιώθουμε θυμό όταν την δεχόμαστε; Όπως αναφέρει η κλινική ψυχολόγος και ψυχοθεραπεύτρια Δρ. Ίλια Θεοτοκά, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε και να αποδεχτούμε την αρνητική κριτική, χωρίς να νιώσουμε και να εκφράσουμε τον θυμό μας, με ειλικρίνεια, ψυχραιμία και αυτοκριτική.

Η ψυχραιμία είναι απαραίτητη για να μας αποτρέψει από οποιαδήποτε αρνητική αντίδραση της πρώτης στιγμής. Η ψύχραιμη στάση είναι ικανή να μας βοηθήσει να αναλύσουμε το περιεχόμενο της κριτικής και να διαχωρίσουμε ποια από όλα αυτά που μας καταλογίζουν ισχύουν, και ποια όχι. Επίσης, η ψυχραιμία μας βοηθάει να δούμε αν η κριτική προέρχεται από επιφανειακή κρίση ή κακεντρεχή διάθεση, οπότε σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει είτε να την αγνοήσουμε είτε να επισημάνουμε το λάθος στο άτομο που την εξέφρασε.

Το δεύτερο στοιχείο το οποίο θα μας βοηθήσει να μην αντιδράσουμε με θυμό στην κριτική, είναι αυτό της ειλικρίνειας με τον εαυτό μας, ιδιαίτερα αν η κριτική μας ασκήθηκε από κάποιο καλοπροαίρετο άτομο ή από κάποιο που χαίρει της εκτίμησής μας. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας όσα μας είπε ώστε να βελτιώσουμε στοιχεία του εαυτού μας και ενδεχομένως να αναπτύξουμε ικανότητες που δεν έχουμε. Με λίγα λόγια μπορούμε να εκμεταλλευτούμε οποιαδήποτε καλοπροαίρετη κριτική και να επωφεληθούμε από αυτή.

Το σημαντικότερο από όλα όμως, είναι να κάνουμε πάντα την αυτοκριτική μας. Να βάλουμε δηλαδή τον εαυτό μας απέναντι και να σκεφτούμε τι γνώμη θα είχαμε εμείς για αυτό που κάναμε αν το είχε κάνει κάποιος άλλος. Με τον τρόπο αυτό θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε κριτική μας ασκηθεί ψύχραιμα και χωρίς θυμό και, να την αξιοποιήσουμε προς όφελός μας.

Πηγή: offsite

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Unique Visitor Counter