Διακοπές στις Καλύτερες Τιμές!

Booking.com

Oι παγίδες του γυμναστηρίου

Οι απειλές για το δέρμα των αθλητών


Όταν πηγαίνετε στο γυμναστήριο πλένετε τα χέρια σας πριν χρησιμοποιήσετε τον εξοπλισμό και μετά; Έχετε το δικό σας επίπεδο στρωματάκι για τις ασκήσεις εδάφους, το οποίο πλένετε συχνά; Κάνετε ντους με αντιβακτηριακό προϊόν και φοράτε καθαρά ρούχα αμέσως μετά την άσκηση; Χρησιμοποιείτε μόνο τις δικές σας πετσέτες, τα δικά σας σαπούνια και τα δικά σας μπουκαλάκια με νερό;




Αν απαντήσατε «όχι» σε κάποια από τις παραπάνω ερωτήσεις, μπορεί να σας ταλαιπωρήσει μια από τις πολλές δερματικές λοιμώξεις που μπορεί να μεταδοθούν στα γυμναστήρια και τους χώρους άθλησης. Η Εθνική Εταιρεία Αθλητικών Προπονητών των ΗΠΑ, γνωστή ως ΝΑΤΑ, τον περασμένο Ιούνιο ανακοίνωσε μια μελέτη για τις αιτίες, την πρόληψη και τη θεραπεία των δερματικών νόσων σε αθλητές, η οποία θα μπορούσε εξίσου να έχει εφαρμογή σε οποιονδήποτε ασκείται στο σχολείο ή στο γυμναστήριο.



Οι συγγραφείς της μελέτης σημειώνουν ότι «οι λοιμώξεις του δέρματος στους αθλητές είναι εξαιρετικά συχνές και αποτελούν την αιτία σε περισσότερες από τις μισές περιπτώσεις λοιμωδών ασθενειών που παρουσιάζονται στους συμμετέχοντες σε ανταγωνιστικά αθλήματα. Και αν νομίζετε ότι τα δερματικά προβλήματα είναι μικρής σημασίας, διαβάστε τι συνέβη στον Κάιλ Φρέι, έναν 21χρονο παλαιστή στο Πανεπιστήμιο Ντρέξελ στη Φιλαδέλφεια. Ο Φρέι παρατήρησε ένα εξάνθημα στο μπράτσο του τον περασμένο χειμώνα, αλλά δεν έδωσε σημασία. Αγωνίστηκε σε ένα ματς και το επόμενο πρωί το εξάνθημα είχε γίνει τόσο μεγάλο όσο ο δικέφαλος μυς του και πονούσε πολύ. Ο προπονητής του τον πήγε αμέσως στο τμήμα επειγόντων περιστατικών, όπου έγιναν εξετάσεις. Δύο ημέρες αργότερα ο αθλητής έμαθε ότι είχε ΜRSΑ, τη δυνητικά θανατηφόρο μόλυνση από σταφυλόκοκκο, ο οποίος είναι ανθεκτικός στα περισσότερα αντιβιοτικά. Ο Φρέι, που πέρασε πέντε ημέρες στο νοσοκομείο, υποβλήθηκε σε χειρουργικό καθαρισμό και θεραπεία με ισχυρά αντιβιοτικά, δήλωσε ότι το μικρόβιο πρέπει να μεταδόθηκε από κάποιον με τον οποίο πάλεψε ή από τον εξοπλισμό του αθλητικού χώρου.


Οι κίνδυνοι 

Οι αθλητές, είτε αγωνίζονται μεμονωμένα είτε σε ομαδικά σπορ, είναι επιρρεπείς στις λοιμώξεις από μύκητες, ιούς και μικρόβια. Ο ιδρώτας, οι εναγκαλισμοί με τους άλλους αθλητές, η άμεση ή έμμεση επαφή με τις κακώσεις και τις εκκρίσεις των άλλων καθιστούν κάθε αθλητή ευάλωτο. Αν και η ΜRSΑ είναι η πιο σοβαρή λοίμωξη του δέρματος, το «πόδι του αθλητή», ο απλός έρπης, τα εκζέματα, η δερματοφύτωση, τα αποστήματα του δέρματος, τα εξανθήματα στη βουβωνική χώρα και άλλα, δεν είναι καθόλου ευχάριστα.



Οι αθλητές που έχουν μολυνθεί πρέπει να μένουν εκτός αγωνισμάτων για μία εβδομάδα ή και περισσότερο. Οι συγγραφείς της μελέτης προειδοποιούν ότι δεν είναι σωστή η τακτική της απλής επικάλυψης των δερματικών λοιμώξεων προκειμένου να επιστρέφουν οι αθλητές στους αγώνες. Οσοι ασκούνται σε γυμναστήριο ή κολυμπούν σε πισίνα, πρέπει επίσης να απέχουν από αυτές τις δραστηριότητες μέχρις ότου ο δερματολόγος βεβαιώσει ότι δεν έχουν πλέον πρόβλημα.



Ο Στίβεν Ζίντερ, προπονητής στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας στο Chapel Ηill και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, τόνισε: «Πρέπει να κρατάτε τον εαυτό σας και τον εξοπλισμό σας καθαρά. Δεν γνωρίζετε ποτέ ποιος χρησιμοποίησε τελευταίος τον εξοπλισμό του γυμναστηρίου». Και ο Τζακ Φόλεϊ, αθλητικός προπονητής και διευθυντής του Τμήματος Αθλητιατρικής στο Πανεπιστήμιο Legih στη Βηθλεέμ της Πενσυλβάνιας, που είναι επίσης ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, ανέφερε ότι στις ΗΠΑ ένας στους τρεις υποφέρει από κάποια δερματική ασθένεια, την οποία μπορεί να μεταδώσει στους άλλους.



Πώς να προφυλαχθείτε

Η έκθεση, που δημοσιεύθηκε στο τεύχος του Αυγούστου της επιθεώρησης «Τhe Journal of Αthletic Τraining», συμβουλεύει «οι αθλητές να κάνουν ντους ύστερα από κάθε προπόνηση με αντιβακτηριακό σαπούνι και νερό σε όλο το σώμα τους».


Ο δρ Ζίντερ ανέφερε πως οι γυναίκες συνηθίζουν να μην κάνουν ντους στα γυμναστήρια, ενώ οι άνδρες κάνουν συνήθως, αλλά δεν καθαρίζουν καλά όλο το σώμα τους, όπως π.χ. τα πέλματα και τα δάκτυλα των ποδιών. Τα καλά εξοπλισμένα γυμναστήρια πρέπει να παρέχουν υγρά αντιβακτηριακά σαπούνια και μαντιλάκια.


«Μετά το ντους, πρέπει να φοράτε καθαρά ρούχα τα οποία θα κρατάτε χωριστά από τα βρώμικα», λέει ο δρ Ζίντερ. «Το καλύτερο είναι να έχετε δύο τσάντες, μία μόνο για τα καθαρά ρούχα και μία για τα ακάθαρτα, τα οποία θα πηγαίνετε μετά για πλύσιμο». Η υγιεινή προϋποθέτει επίσης να αλλάζετε καθημερινά τις αθλητικές κάλτσες και τα εσώρουχα και να στεγνώνετε προσεκτικά τις περιοχές ανάμεσα τα δάκτυλα των ποδιών. 

πηγή: tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Unique Visitor Counter