Πρόκειται για ένα δυσεπίλυτο αισθητικό πρόβλημα και είναι το αποτέλεσμα ενός ολόκληρου συνδυασμού παραγόντων, όπως τα προβλήματα στο κυκλοφορικό και τη λέμφο, η μειωμένη ελαστικότητα των ινών του συνδετικού ιστού, η κατακράτηση υγρών, οι κακές διατροφικές συνήθειες και η καθιστική ζωή.
Πού οφείλεται;
Επιβαρυντικοί παράγοντες
Η κυτταρίτιδα πλήττει κυρίως τις γυναίκες από την ηλικία της εφηβείας και μετά, λόγω της επίδρασης των ορμονών στο λιπώδη ιστό και το δέρμα. Ο λόγος μάλιστα που δεν πλήττει τους άντρες είναι, επειδή έχουν πολύ χαμηλότερα επίπεδα οιστρογόνων από τις γυναίκες. Ένας ακόμη λόγος εμφάνισής της είναι το γεγονός ότι το χόριο, το στρώμα του δέρματος πάνω από το λιπώδη ιστό είναι λιγότερο ανθεκτικό στις γυναίκες, με αποτέλεσμα να φθείρεται ευκολότερα υπό την επίδραση της ηλικίας και του περιβάλλοντος. Σημαντικό μερίδιο ευθύνης έχει και η κληρονομικότητα.
Στις περιοχές λοιπόν που το χόριο αρχίζει και φθείρεται, χάνει νερό και αποδυναμώνεται. Τελικά καταστρέφεται σε τέτοιο βαθμό, ώστε το λίπος που υπάρχει από κάτω αρχίζει να εισχωρεί ορατά στο χόριο. Αν η επιδερμίδα εξασθενήσει, αφυδατωθεί και λεπτύνει, η κυτταρίτιδα γίνεται τελικά ορατή στην επιφάνεια. Άρα, ακόμα και σε περιοχές με μικρή συγκέντρωση λίπους στις γυναίκες, όταν το υπερκείμενο του λίπους στρώμα (χόριο) δεν είναι ανθεκτικό, το λίπος (συγκεντρωμένο σε σακουλάκια, τα λόβια) προβάλλει με τη χαρακτηριστική αντιαισθητική εμφάνιση στην επιδερμίδα.
Πώς δημιουργείται;
Το δέρμα μας αποτελείται από τρία στρώματα: την επιδερμίδα, το κυρίως δέρμα και το υπόδερμα. Αυτό που ενδιαφέρει στο θέμα της κυτταρίτιδας είναι το υπόδερμα ή αλλιώς λιπώδης ιστός. Πρόκειται για ένα στρώμα προστασίας του δέρματος, πλούσιο σε σφαιρικά κύτταρα, που ονομάζονται λιποκύτταρα που συσσωρεύονται σε λοβίδια, σε αθροίσεις σαν σε σακουλάκια γεμάτα λίπος κάτω από το χόριο. Ανάλογα με τις ανάγκες του οργανισμού, τα λιποκύτταρα μπορούν καθημερινά να αποθηκεύουν ή να απελευθερώνουν λίπη.
Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας της αποθήκευσης, τα λίπη μεταφέρονται στα λιποκύτταρα σε μορφή ελεύθερων λιπαρών οξέων και ενώνονται με τη γλυκόζη για να δημιουργήσουν τριγλυκερίδια, που αποθηκεύονται στις αποθήκες του κυττάρου. Όλες αυτές οι λειτουργίες ορίζονται από την ινσουλίνη, ορμόνη η οποία δίνει το μήνυμα αποθήκευσης του λίπους. Η κυτταρίτιδα εγκαθίσταται όταν οι αποθηκευτικοί χώροι του δέρματος γεμίσουν, με αποτέλεσμα να αναγκαστούν να διογκωθούν για να χωρέσει ακόμη περισσότερο λίπος. Λόγω της συσσώρευσης των λιποκυττάρων προκαλείται συμπίεση των αιμοφόρων αγγείων που βρίσκονται πάνω στον συνδετικό ιστό, προξενώντας σημαντική κατακράτηση υγρού και μειωμένη αποβολή τοξικών λιπών με επιπτώσεις στην επιφάνεια του δέρματος, το οποίο παίρνει την όψη φλούδας πορτοκαλιού.
Θεραπεία
Η θεραπεία της κυτταρίτιδας επιτυγχάνεται όταν παράλληλα με τη σωστή διατροφή που εξασφαλίζει τη διατήρηση του ιδανικού για τον καθένα μας βάρους, ακολουθείται και κάποιο πρόγραμμα άσκησης για την ενίσχυση της μικροκυκλοφορίας. Η δερματολογία ενισχύει αυτή την προσπάθεια με τη βοήθεια της μεσοθεραπείας, επεμβαίνοντας στους μηχανισμούς της λιπογένεσης και λιποδιάλυσης.
Μεσοθεραπεία (ενεσοθεραπεία). Γίνεται με υποδόριες εγχύσεις λιποδιαλυτικών ουσιών στις πάσχουσες περιοχές. Πρόκειται για μια αρκετά διαδεδομένη και αποτελεσματική μέθοδο. Οι ενέσεις περιέχουν μία ή περισσότερες δραστικές ουσίες. Συνήθως χρησιμοποιείται κοκτέιλ ουσιών (καφεΐνη, εκχύλισμα αγγινάρας,θεοφυλλίνη, βιταμίνη Ε). Μια άλλη ουσία, η φωσφατιδοχολίνη (προέρχεται από λεκιθίνη σόγιας), διασπά το συσσωρεμένο λίπος με θεαματικά αποτελέσματα σε μικρές περιοχές συσσωρευσης λίπους (ψωμάκια, προγούλι, πλαϊνά μέσης, γόνατα ). Πραγματοποιείται μόνο από τον εξειδικευμένο δερματολόγο, ενώ απαιτούνται 4-8 θεραπείες ανάλογα με την έκταση και το βαθμό της κυτταρίτιδας, ανα 10 -15ημέρες. Συνήθως υπάρχει μικρή ευαισθησία και πρήξιμο τοπικά μετά τις εγχύσεις τα οποία υποχωρούν εντός 48 ωρών. Άλλη ανεπιθύμητη ενέργεια είναι οι μικρές εκχυμώσεις (μελανιές) που μπορεί να προκληθούν στα σημεία των εκχύσεων και υποχωρούν εντός 7 ημερών. Ο συνδυασμός μεσοθεραπείας και λεμφικού μασάζ φέρνει ακόμα πιο εντυπωσιακά αποτελέσματα.
Endermologie (LPG): Προκαλεί τη διέγερση της λεμφικής και αγγειακής κυκλοφορίας, ενεργοποιεί το μεταβολισμό και έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του όγκου των λιποκυττάρων. Παράλληλα, μειώνει την τοπική συσσώρευση λίπους και βελτιώνει την ποιότητα της επιδερμίδας. H διάρκεια της συνεδρίας είναι 40 λεπτά. Συνήθως χρειάζεται ένα πρόγραμμα 20 συνεδριών.
Λεμφικό μασάζ: Το λεμφικό σύστημα λειτουργεί ως σύστημα ‘αποχέτευσης’ του οργανισμού. Το λεμφικό μασάζ αποσκοπεί στη διέγερση της άντλησης του λεμφικού συστήματος. Έτσι, με ήπιες σταθερές κυκλικές κινήσεις στους λεμφαδένες απομακρύνονται ταχύτερα τα απόβλητα από τα κύτταρα και τους ιστούς, βοηθώντας τον οργανισμό να αποβάλει τις τοξίνες, τονώνει τη μικροκυκλοφορία και συντελεί στην εξάλειψη του οιδήματος που συνοδεύει τη συσσώρευση λίπους.
Γράφει: Μουσάτου Βασιλική, Δερματολόγος- Αφροδισιολόγος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου