Αποκαλυπτική μελέτη: Ο καφές δεν προκαλεί εγρήγορση
Εκατομμύρια ανθρώπων εξαρτώνται από μία «δόση» καφέ προκειμένου να ξεκινήσουν την ημέρα τους. Ωστόσο, αυτό δεν τους καθιστά πιο ενεργητικούς από αυτούς που δεν πίνουν καφέ. Αυτό είναι το συμπέρασμα μελέτης η οποία δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό Neuropsychopharmacology.
Σύμφωνα με τη μελέτη, ένα φλιτζάνι καφέ αντισταθμίζει μόνο τις επιδράσεις της έλλειψης καφεΐνης εν μία νυκτί. «Κάποιος που καταναλώνει καφεΐνη τακτικά κατά τη διάρκεια της εργασίας του αλλά όχι τα Σαββατοκύριακα διατρέχει τον κίνδυνο να αισθάνεται χάλια την Κυριακή» δηλώνει ο Peter Rogers, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ. «Είναι καλύτερο είτε να κολλήσεις με την καφεΐνη είτε να μείνεις τελείως μακριά της».
Όσοι πίνουν καφέ σπάνια και σε περιπτώσεις που νιώθουν την ανάγκη να το κάνουν βιώνουν έντονο συναίσθημα ανησυχίας και συμπτώματα στέρησης την επόμενη ημέρα.
Η έρευνα εξέτασε επιπλέον το ενδεχόμενο οι γενετικές διαφορές να παίζουν κάποιο ρόλο. Ελήφθησαν δείγματα αίματος από 379 εθελοντές, οι οποίοι κλήθηκαν να αποφύγουν την καφεΐνη για 16 ώρες. Αφού πέρασε το διάστημα αυτό, τους δόθηκε ένα χάπι καφεΐνης ή κάποιο ψευδοφάρμακο. Αργότερα τους χορηγήθηκε μεγαλύτερη δόση. Στη συνέχεια οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα τυποποιημένο ερωτηματολόγιο με την ονομασία MAPSS το οποίο αποτελεί μία «ζυγαριά» της διάθεσης, της ετοιμότητας και της σωματικής εγρήγορσης.
Οι απαντήσεις των συμμετεχόντων εξαρτώνται από την κατανάλωση καφέ που κάνουν. Περίπου οι μισοί συμμετέχοντες απάντησαν ότι πίνουν καφέ τακτικά και σε μεγάλες ποσότητες – μερικές κούπες καφέ φίλτρου την ημέρα. Οι υπόλοιποι πίνουν λίγο ή και καθόλου καφέ.
Η καφεΐνη δεν αύξησε πάντως την ετοιμότητα που έλαβαν το χάπι καφεΐνης σε σχέση με αυτούς που έλαβαν το ψευδοφάρμακο. Ωστόσο, όσοι φίλοι του καφέ έλαβαν το ψευδοφάρμακο μετά την αποχή από τον καφέ για 16 ώρες ένιωθαν έλλειψη εγρήγορσης και χειρότερους πονοκεφάλους από εκείνους που έλαβαν τη συνήθη δόση τους. Τέσσερις άνθρωποι μάλιστα αναγκάστηκαν να διακόψουν τη συμμετοχή τους στη μελέτη λόγω σοβαρότατων ημικρανιών. Όσοι πάλι έπιναν σπάνια καφέ είχαν περισσότερους πονοκεφάλους μετά τη λήψη των χαπιών καφεΐνης αλλά δεν αισθάνονταν μεγαλύτερη από το κανονικό εγρήγορση.
Μεταξύ των ανθρώπων που καταναλώνουν μικρές ποσότητες ή και καθόλου καφέ, η δόση καφεΐνης αύξησε τα επίπεδα τους άγχους τους. Ιδιαίτερα οι συμμετέχοντες που διέθεταν μία παραλλαγή του γονιδίου ADORA2A, το οποίο συνδέεται με τις κρίσης πανικού, ένιωσαν ιδιαίτερα ανήσυχοι αφού έλαβαν μία δόση καφεΐνης.
Μεσοπρόθεσμα πάντως οι φίλοι του καφέ δεν ένιωσαν περισσότερο ανήσυχοι κάτι που θεωρήθηκε ως απόδειξη ότι η τακτική κατανάλωση βοηθά στην οικοδόμηση μίας ασπίδας αντίστασης στο άγχος.
Σύμφωνα με τη Guardian η έρευνα είναι σημαντική διότι οι προηγούμενες μελέτες για τις επιδράσεις της καφεΐνης συμπεριλάμβαναν πολύ λιγότερους συμμετέχοντες.
«Τα στοιχεία είναι εξαιρετικά ενδιαφέροντα και η μελέτη πολύ φιλόδοξη» τονίζει Lorenzo Stafford, ψυχολόγος από το Πανεπιστήμιο του Portchmouth. «Το να ληφθούν δείγματα DNA από τόσους συμμετέχοντες απαιτεί τεράστια προσπάθεια».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου