Διακοπές στις Καλύτερες Τιμές!

Booking.com

Το καλοψημένο κρέας αυξάνει τις πιθανότητες καρκίνου

Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων κρέατος, ιδιαίτερα αν είναι καλοψημένο, αυξάνει την πιθανότητα καρκίνου στην ουροδόχο κύστη, σύμφωνα με νέα έρευνα.



Το τηγάνισμα, το ψήσιμο και το μπάρμπεκιου, για να καταστεί καλοψημένο το κρέας, μπορούν να δημιουργήσουν χημικές ουσίες που προκαλούν καρκίνο, υπέδειξε η έρευνα. Στην έρευνα, άνθρωποι που κατανάλωναν καλοψημένο κρέας είχαν υπερδιπλάσεις πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο της ουροδόχου κύστης σε σχέση με όσους προτιμούσαν σπάνια το κρέας.
Τα ευρήματα της έρευνας, που βασίζονται σε 1.700 ανθρώπους, παρουσιάστηκαν σε Συνέδριο για τον καρκίνο στις ΗΠΑ.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τέξας ανακάλυψαν ότι ο κίνδυνος ήταν υψηλότερος για όσους κατανάλωναν καλοψημένο κόκκινο κρέας, όπως μπριζόλες, χοιρινό και μπέικον. Ακόμα και το κοτόπουλο και το ψάρι όταν τηγανίζονται αυξάνουν σημαντικά τις πιθανότητες καρκίνου.
Ορισμένοι άνθρωποι εμφανίστηκαν γενετικά πιο ευάλωτοι στο συγκεκριμένο κίνδυνο που σχετίζεται με τη διατροφή, ανακάλυψαν οι ερευνητές. Στην έρευνα, που διήρκεσε 12 χρόνια, οι επιστήμονες ανέλυσαν το DNA των συμμετεχόντων, ερευνώντας για τυχόν διαφορές στον τρόπο μεταβολισμού του κρέατος.

Όσοι έφεραν συγκεκριμένα γονίδια είχαν σχεδόν πενταπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο στην κύστη αν κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες κόκκινου κρέατος.
Ο επικεφαλής της έρευνας, Xifeng Wu, δήλωσε ότι η νέα μελέτη υπογραμμίζει τη σχέση μεταξύ της διατροφής και του καρκίνου.

Ειδικοί στον καρκίνο δηλώνουν ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα πριν σιγουρευτούμε ότι η τακτική κατανάλωση κρέατος επηρεάζει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στην κύστη και αν έχει επίδραση ο τρόπος μαγειρέματος.

πηγή: iatronet

Επικίνδυνο το κρέας στα κάρβουνα

Αν σας αρέσει το φαγητό που ψήνεται στα κάρβουνα, καλό είναι να αρχίσετε να ψήνετε λαχανικά και μανιτάρια. Νέα μελέτη έδειξε πως η συστηματική κατανάλωση «καρβουνιασμένου», πολύ καλά ψημένου στα κάρβουνα κρέατος αυξάνει τον κίνδυνο να αναπτυχθεί καρκίνος του παγκρέατος, αλλά ευτυχώς δεν διαπιστώθηκε κάτι ανάλογο και με τα λαχανικά.

Όπως είπαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα σε πρόσφατο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Μελέτης του Καρκίνου (AACR), επί εννέα χρόνια παρακολουθούσαν την πορεία της υγείας και κατέγραφαν τις διατροφικές συνήθειες περισσοτέρων από 62.000 εθελοντών, δίνοντας έμφαση στην κατανάλωση κρέατος, τον προτιμώμενο τρόπο μαγειρέματος και το πόσο καλά ήθελαν ψημένο το κρέας τους.

Όσοι εθελοντές προτιμούσαν το κρέας ή/και τα προϊόντά του στα κάρβουνα και πολύ καλά ψημένα - είτε ήταν μπριζόλα είτε χάμπουργκερ, λουκάνικο ή άλλο κρέας - έτειναν να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του παγκρέατος.

Η αύξηση του κινδύνου έφτανε το 60% - και επειδή ο μέσος άνθρωπος έχει μία πιθανότητα στις 100 να αναπτύξει τον καρκίνο αυτό, η αύξηση σημαίνει πως οι λάτρεις του καλοψημένου κρέατος αύξαναν τον κίνδυνό τους στο 1,6%.

Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι το μαγείρεμα του κρέατος σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες (στο γκριλ, στα κάρβουνα ή στο τηγάνι) προκαλεί τη δημιουργία μιας ομάδας χημικών ουσιών, οι οποίες λέγονται ετεροκυκλικές αμίνες (ή HAs) και ενδέχεται να αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου.

«Τα ευρήματά μας συνιστούν περαιτέρω ένδειξη πως η μείωση της θερμοκρασίας κατά το ψήσιμο σε γκριλ, κάρβουνα ή τηγάνι, ώστε να αποφευχθεί η υπερβολική καύση και το "καρβούνιασμα" του κρέατος, πιθανώς αποτελούν λογικό τρόπο για να μειωθεί ο κίνδυνος να αναπτυχθεί καρκίνος του παγκρέατος», είπαν οι ερευνητές.

Εκτός από τη μείωση της θερμοκρασίας, η Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου (ACS) συνιστά επίσης να προτιμάτε να ψήνετε στα κάρβουνα κρέας χωρίς ορατά λίπη (για να μη στάζει το λίπος στα κάρβουνα και να μειώνεται έτσι η κάπνα), να βάζετε πάνω στην ψηστιέρα αλουμινόχαρτο στο οποίο θα έχετε ανοίξει τρύπες (και πάλι μειώνεται ο καπνός πάνω στο κρέας) και, βεβαίως, να ψήνετε όσο πιο συχνά μπορείτε λαχανικά αντί για κρέας, διότι σε αυτά δεν έχει βρεθεί να αναπτύσσονται αμίνες...


Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Ένθετο Υγεία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Unique Visitor Counter