Ότι εισπνέουμε: Το κάπνισμα και η ζωή σε μολυσμένη ατμόσφαιρα έχουν σαν συνέπεια τη σημαντική οξείδωση του οργανισμού μας. Όλοι μας έχουμε αισθανθεί τη διαφορά όταν βρισκόμαστε στην εξοχή ανάμεσα στα δέντρα και την βλάστηση. Επιλέξτε … η απόφαση δική σας.
Η διατροφή μας: Τα υλικά που προμηθεύουμε τον οργανισμό μας είναι καθοριστικής σημασίας. Ποτέ δεν θα επιλέγαμε να βάλουμε στο αυτοκίνητό μας χαμηλής ποιότητας λάδια ή ‘νοθευμένη’ βενζίνη. Τότε γιατί να επιλέξουμε να βάλουμε στον οργανισμό μας ‘σκάρτα’ υλικά που εκ των προτέρων τα γνωρίζουμε; Για τη διατροφή μας λοιπόν πρέπει να επιλέγουμε τροφές με υψηλή διατροφική αξία, λαμβάνοντας υπόψη μας και τον ρόλο που μπορούν να παίξουν ως προληπτικού μέσου για διάφορες ασθένειες.
Κατάλογος 15σούπερ τροφών
- Ντομάτες: είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικό λυκοπένιο. Εάν μαγειρεύονται και με ελαιόλαδο, η απορρόφησή τους βελτιώνεται εξαιρετικά.
- Ελαιόλαδο: Αποτελεί εξαιρετική πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων.
- Πορτοκάλια: Αποτελούν μια από τις καλύτερες πηγές βιταμίνης C και συμβάλλουν στην πρόληψη της βλάβης που επιφέρουν οι ελεύθερες ρίζες στα κύτταρά μας.
- Μπρόκολο: Περιέχει βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία όπως βιταμίνη C και Β-καροτένη και φυλικό οξύ που προστατεύουν από καρδιαγγειακά νοσήματα.
- Πιπεριές: Αποτελούν βασική πηγή Β-καροτένης και βιταμίνης C που είναι από τα πιο ισχυρά αντιοξειδωτικά.
- Όσπρια: Είναι σημαντική πηγή διαλυτών φυτικών ινών που βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης και επίσης περιέχουν σίδηρο, φολικό οξύ και κάλιο.
- Νιφάδες βρώμης: Η βρώμη είναι σημαντική πηγή μαγνησίου και ψευδαργύρου εκτός των διαλυτών ινών.
- Ξηροί καρποί: Είναι γεμάτοι σελήνιο και βιταμίνη Ε και συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης.
- Γιαούρτι χαμηλών λιπαρών: Πλούσιο σε ασβέστιο που θεωρείται ζωτικής σημασίας για τα οστά μας.
- Ψάρια: πλούσια σε Ω λιπαρά οξέα. Ο τόνος, ο σολομός, το σκουμπρί, η σαρδέλα και η πέστροφα είναι λιπαρά ψάρια που βοηθούν εκτός των άλλων στον έλεγχο των επιπέδων χοληστερόλης.
- Σπανάκι: Είναι πλούσια τροφή σε φολικό οξύ, λουτεϊνη και βιταμίνη Ε, με εξαιρετικές αντιοξειδωτικές ιδιότητες.
- Κόκκινα σταφύλια: Περιέχουν πολλά αντιοξειδωτικά.
- Μούρα: Περιέχουν υψηλές ποσότητες ινών, βιταμινών Β και C. Περιέχουν επίσης φλαβονοειδή που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και δρουν ως αντιοξειδωτικά.
- Λιναρόσποροι: Είναι πλούσιοι σε Ω3 λιπαρά οξέα που χρησιμεύουν στην πρόληψη για την υπέρταση και την χοληστερόλη.
- Κινόα: Δεν περιέχει γλουτένη και έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες και πρωτεΐνες.
- Δημητριακά από την Νότιο Αμερική: Περιέχουν, φυτικές ίνες, Ω3 λιπαρά οξέα, αρκετό μαγνήσιο, φώσφορο και σίδηρο. Δεν περιέχουν γλουτένη και χωνεύονται εύκολα. Ενδείκνυνται σε ασθενείς με νόσο της Κοιλιοκάκης.
Είμαστε τόσο τυχεροί … αλλά λίγο αδιάφοροι για την ποιότητα! Νομίζουμε ότι τρώγοντας μονίμως κρέας δηλώνουμε το κοινωνικό μας status…
Βεβαίως υπάρχουν και άλλα πολλά τρόφιμα που περιέχουν αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως:
- Βιταμίνη Α: Γλυκοπατάτες, καρότα, λάχανο, μπρόκολο, σπανάκι, πιπεριές, βερίκοκα, πεπόνι συκώτι, αυγά.
- Βιταμίνη C: Μπανάνες, σπαράγγια, μπρόκολο, λάχανο πιπεριές, ντομάτες, μούρα, γκρέιπφρουτ, ακτινίδιο, πεπόνι, πορτοκάλι, ανανάς, φράουλες.
- Β-καροτένιο: Πορτοκάλια, μανταρίνια, διάφορα λαχανικά, ντομάτες και σε μικρότερες ποσότητες βερίκοκα, γλυκοπατάτες, καρπούζι, κολοκύθα.
- Βιταμίνη Ε: Ελαιόλαδο, ηλιόσποροι, δημητριακά ανεπεξέργαστα, σόγια, αμύγδαλα, καρύδια, φουντούκια, λαχανικά σκουροπράσινα, φύτρα σταριού, αυγά, γαρίδες.
- Σελήνιο: Αναποφλοίωτο ρύζι, φύτρο σταριού, ψωμί ολικής άλεσης, πουλερικά, ψάρια (ειδικά ο τόνος) οστρακοειδή (ιδιαιτέρα τα στρείδια), συκώτι, αβοκάντο, ελιές, ξηροί καρποί (ειδικά αμύγδαλα Βραζιλίας), φρούτα και λαχανικά που καλλιεργούνται στο έδαφος.
- Φλαβονοειδή: Αρακάς, βατόμουρα, εσπεριδοειδή, κόκκινο κρασί, κρεμμύδια, μέλι, μήλα, μπρόκολο, πικρή σοκολάτα, σόγια, σταφύλια, τσάι πράσινο και μαύρο, φασολάκια φρέσκα, φύκια.
- Ψευδάργυρος: Γαλακτοκομικά, συκώτι, πουλερικά, αστακός, στρείδια, φασολάκια, σόγια, όσπρια, αυγά.
- Ανθοκυανίτες: Γογγύλια, κάρδαμο, κεράσια, κουνουπίδι, λάχανο κατσαρό, μούρα, μύρτιλλα, σπαράγγια, σταφύλια, φράουλες, μπρόκολο.
- Ελλαγικό οξύ: Βατόμουρα, κεράσια, σταφύλια, φράουλες, φρούτα του δάσους.
- Λυκοπένιο: Ντομάτες (φρέσκιες, λιαστές ή προϊόντα από αυτές), λιγότερο περιέχουν τα γκρέιπφρουτ, οι πιπεριές και το καρπούζι.
- Φαινόλες: Ελαιόλαδο, ελιές, εσπεριδοειδή, κακάο, κόκκινο κρασί, λιναρόσποροι, μπρόκολο, τσάι πράσινο, σοκολάτα πικρή, σκόρδο.
- Συνένζυμο Q10: Σαρδέλα, σκουμπρί, σόγια
Η έλλειψη άσκησης και γενικά φυσικής δραστηριότητας
Η άσκηση είναι καθοριστικής σημασίας, για την υγεία και την ευεξία. Συνεπώς πρέπει να υπάρχει στο καθημερινό μας πρόγραμμα μια ήπιας μορφής δραστηριότητα. Με τον όρο υγεία δεν αναφερόμαστε μόνο στην απουσία κάποιας νόσου αλλά και στην άριστη κατάσταση σωματικής, πνευματικής και ψυχικής υγείας.
Προσοχή, αυξημένο οξειδωτικό στρες μπορεί να προκαλέσει και η έντονη άσκηση.
Η υπερβολική έκθεση στον ήλιο
Το δέρμα μας αποτελεί το μεγαλύτερο όργανο στο σώμα μας, καλύπτει μια έκταση περίπου 5 τετραγωνικών μέτρων. Συνήθως δεν το φροντίζουμε ιδιαίτερα, αλλά μην ξεχνάτε ότι είναι υπεύθυνο για την προστασία των εσωτερικών οργάνων από το τοξικό εξωτερικό περιβάλλον. Μας προστατεύει από τη ζέστη, το κρύο και τους τυχόν τραυματισμούς. Μας παρέχει πληροφορίες αίσθησης και επαφής με το εξωτερικό περιβάλλον. Επίσης αποτελεί την πρώτη γραμμή άμυνας στις επιθέσεις των βακτηρίων, των ιών και άλλων τοξικών στοιχείων. Επιπροσθέτως, μέσω αυτού ο οργανισμός μας απομακρύνει τοξίνες μέσω της εφίδρωσης. Η έκθεση του δέρματος στις ακτίνες UV είναι υπεύθυνη για βλάβες στο DNA, το αυξημένο οξειδωτικό στρες και την ανισορροπία στο ανοσοποιητικό σύστημα. Μπορεί να εμφανιστούν από φακίδες, κηλίδες και αχνές ρυτίδες έως σκληρές κόκκινες ελιές και καρκίνος.
ΣΥΜΒΟΥΛΗ:
Ο οργανισμός μας χαρακτηρίζεται από μια ‘θεϊκή’ αρμονία και ισορροπία… Προσπαθήστε να την διατηρείτε αποκτώντας καλές συνήθειες και φροντίζοντας με αγάπη τον εαυτό σας. Το αξίζετε!
Γράφει: Σταυρόπουλος Λεωνίδας, Σύμβουλος Υγείας και Ευεξίας, Καθηγητής Φυσικής Αγωγής
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου