Τελευταία, διερευνάται και η δράση της ρητίνης που περιέχει η μαστίχα Χίου έναντι του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού. Ωστόσο, παρόλο που δεν είναι απόλυτα διευκρινισμένος ο ρόλος της στη θεραπεία του πεπτικού έλκους, το σίγουρο είναι ότι ανακουφίζει από τα συμπτώματά του. Και η απλή μάσηση της ρητίνης ως τσίχλας μπορεί να μας παρέχει σε μεγάλο βαθμό τα ευεργετικά συστατικά της μαστίχας.
Ευχαριστούμε για τη συνεργασία τον δρ Ηλία Νάστο, γαστρεντερολόγο, διευθυντή της Γαστρεντερολογικής Κλινικής του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών.
Χαίρετε, στην ιστοσελίδα κατά διαστήματα δημοσιεύονται άρθρα κυρίως από έρευνες, γνώστες του αντικειμένου και ειδικευμένους σε θέματα διατροφής, ιατρικής, βοτανολογίας, γυμναστικής κ.α. αναφέροντας χαρακτηριστικά ευεξίας, ιδιότητες και όχι μόνο, που σκοπό έχουν την καλύτερη υγεία και ψυχολογία του ανθρώπου και ποιο ποιοτικό τρόπο ζωής!
Γερό στοµάχι σε 10 βήµατα
Ολοι, κάποια στιγμή στη ζωή μας, έχουμε παραπονεθεί για ορισμένα ενοχλήματα στο στομάχι. Πότε κάτι που φάγαμε και μας έπεσε βαρύ, πότε κάποια καούρα, πότε ένα φούσκωμα, μια κράμπα, ένα ενοχλητικό σφίξιμο ή ένας πόνος. Αυτά είναι τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα που μας ειδοποιούν ότι κάτι δεν πάει καλά, ειδικά αν παρουσιάζονται συχνά. Οι διαταραχές του πεπτικού συστήματος είναι από τις πιο συνηθισμένες ενοχλήσεις και τις περισσότερες φορές σχετίζονται με την κακή διατροφή και τον τρόπο ζωής. Γι’ αυτό, το Vita σάς δίνει τις πιο αποτελεσματικές συμβουλές για γερό στομάχι, αλλά και σας ενημερώνει για τα συμπτώματα που θα πρέπει να σας κινητοποιήσουν, ώστε να απευθυνθείτε στον ειδικό.
Πριν βγάλετε μόνοι σας διάγνωση, επιβάλλεται πρώτα από όλα να επισκεφτείτε ένα γαστρεντερολόγο, για να σιγουρευτείτε ότι δεν υποφέρετε από κάποια πάθηση του πεπτικού συστήματος.
Τα συμπτώματα, λοιπόν, που χρήζουν διερεύνησης είναι:
(άνω κοιλιά), που συνοδεύονται από εμετούς, μπορεί να σημαίνουν πεπτικό έλκος ή χολολιθίαση.
κοιλιακό άλγος και διαταραχές των κενώσεων (διάρροια, δυσκοιλιότητα) αποτελούν συνήθη συμπτώματα του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου.
που ενδεχομένως συνοδεύονται από εμετούς, μπορεί να οφείλονται σε γαστρεντερίτιδα.
κοντά στο στήθος, που αντανακλούν και πίσω. Σε αυτή την περίπτωση, εκτός από το στομάχι σας, επιβάλλεται να ελέγξετε και την καρδιά σας.
κάψιμο δηλαδή στο στήθος που μερικές φορές ανεβαίνει και στο λαιμό ή στο στόμα, μπορεί να σημαίνουν γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (το οξύ του στομάχου παλινδρομεί προς τον οισοφάγο και τον ερεθίζει).
απότομη απώλεια βάρους (χωρίς δίαιτα), εμετοί, αίσθημα πνιγμού, δυσκολία κατάποσης της τροφής είναι τα πλέον ανησυχητικά συμπτώματα που πρέπει να σας οδηγήσουν άμεσα στο γιατρό. Ο γιατρός, αφού πάρει το ιστορικό σας και του περιγράψετε τα συμπτώματα που έχετε, θα σας υποβάλει στις κατάλληλες εξετάσεις (αιματολογικό και βιοχημικό έλεγχο, γαστροσκόπηση, υπερηχογράφημα, κολονοσκόπηση, ανάλογα με την περίπτωση), ώστε να γίνει διάγνωση, και θα σας συστήσει την κατάλληλη θεραπεία, εφόσον χρειάζεται.
Τις περισσότερες φορές, πάντως, επειδή πίσω από τις ενοχλήσεις στο στομάχι δεν κρύβεται κάποια σοβαρή πάθηση, αλλά ορισμένες κακές συνήθειες, είναι απαραίτητο να λάβετε τα μέτρα σας, ώστε να απαλλαγείτε από τα δυσάρεστα συμπτώματα, που επιδρούν αρνητικά στην ποιότητα ζωής σας.
Την εύρυθμη λειτουργία του πεπτικού συστήματος επηρεάζουν, σε σημαντικό βαθμό, αυτά που τρώτε. Αποφεύγετε, λοιπόν, τις τροφές που ερεθίζουν το στομάχι, ιδιαίτερα τις περιόδους που έχετε έντονα πεπτικά ενοχλήματα. Τέτοιες είναι:
● που περιέχουν πολλά χημικά πρόσθετα. Φροντίστε το μεγαλύτερο μέρος της καθημερινής σας διατροφής να στηρίζεται σε μη επεξεργασμένα τρόφιμα.
● (π.χ. τουρσιά κλπ.), γιατί το ξίδι ερεθίζει το στομάχι και προκαλεί φούσκωμα.
● , γιατί ερεθίζουν το στομάχι.
● με υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ, γιατί καίνε τον οισοφάγο, όταν φυσικά γίνεται κατάχρηση.
● γεύματα, γιατί συχνά προκαλούν καούρες, δυσκολεύουν την πέψη και χαλαρώνουν το σφιγκτήρα του οισοφάγου.
● ειδικά όταν πίνονται με άδειο στομάχι, αυξάνουν την έκκριση γαστρικών υγρών. Συνήθως, συνιστάται ένας καφές την ημέρα.
● , γιατί συνήθως διεγείρουν τη γαστρική έκκριση.
● (σπανακόπιτες, τυρόπιτες, λουκανικόπιτες), γιατί το φύλλο τους είναι δύσπεπτο και ερεθιστικό για το στομάχι, ειδικά σε συνδυασμό με τις λιπαρές ύλες που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή τους.
● γιατί μπορεί προσωρινά να σας δίνουν την αίσθηση ότι ανακουφίζουν, στην πραγματικότητα όμως προκαλούν φούσκωμα και η υπερκατανάλωσή τους διαταράσσει τη φυσιολογική έκκριση του στομάχου.
Υιοθετήστε μικρά και συχνά γεύματα, γιατί ηρεμούν το στομάχι. Είναι σημαντικό να κρατάτε τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα σταθερά κατά τη διάρκεια της ημέρας και αυτό θα το πετύχετε με 5 μικρά γεύματα (πρωινό, δεκατιανό, μεσημεριανό, απογευματινό, βραδινό). Επίσης, η τροφή στο στομάχι βοηθά γιατί απορροφά τα οξέα.
Αν είστε υπέρβαροι, χάστε βάρος. Σίγουρα θα μειωθούν και τα συμπτώματα.
Από τη μια, το στρες του σύγχρονου τρόπου ζωής μπορεί να προκαλέσει ή να επιδεινώσει πολλές ασθένειες του πεπτικού, ενώ, από την άλλη, δεν υπάρχει πάθηση που να μην είναι στρεσογόνος. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να βρείτε τρόπους να διαχειρίζεστε το στρες σας, μεταξύ άλλων με τεχνικές για σωματική και ψυχική χαλάρωση.
Μην το παρακάνετε και τρώτε μεγάλες ποσότητες φαγητού. Μάθετε να αρκείστε σε κανονικές μερίδες. Όταν υπερφορτώνετε το στομάχι σας, δεν γλιτώνετε τη δυσπεψία.
Το φαγητό «στο πόδι» είναι από τους χειρότερους εχθρούς της καλής λειτουργίας του πεπτικού συστήματος. Γι’ αυτό, φροντίστε να αφιερώνετε λίγο χρόνο στην ώρα του φαγητού: Είναι σημαντικό να μην τρώτε λαίμαργα και βιαστικά και να μασάτε καλά την τροφή σας. Οι μπουκιές πρέπει να είναι μικρές και καλά μασημένες, ώστε να διευκολύνεται η πέψη.
Μία από τις πιο κακές συνήθειες είναι να τρώτε και να πέφτετε αμέσως για ύπνο. Αφήστε να περάσουν τουλάχιστον 2 ώρες, ώστε να έχετε χωνέψει. Η στάση που έχει το σώμα σας, όταν είναι ξαπλωμένο, δεν βοηθά καθόλου την καλή λειτουργία της πέψης. Αντίθετα, το χαλαρό περπάτημα μετά το φαγητό βοηθά να χωνέψετε πιο γρήγορα.
Το κάπνισμα ενοχοποιείται, μεταξύ άλλων, και για την εμφάνιση, αλλά και την επιδείνωση του στομαχικού έλκους. Επιπλέον, χαλαρώνει τον οισοφαγικό σφιγκτήρα. Άλλος ένας, λοιπόν, λόγος για να το κόψετε.
Η ασπιρίνη, τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη και ειδικά τα φάρμακα που χορηγούνται για εκφυλιστικές παθήσεις ερεθίζουν το στομάχι. Αν δεν μπορείτε να τα διακόψετε, συνοδεύστε τη λήψη τους με ειδικά φάρμακα για γαστροπροστασία, σε συνεννόηση πάντα με το γιατρό σας.
Όταν τρώτε, μη φοράτε πολύ σφιχτά ρούχα, γιατί επηρεάζουν τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος και δημιουργούν δυσφορία, τόσο κατά τη διάρκεια του φαγητού όσο και κατά τη διάρκεια της πέψης.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου