Διακοπές στις Καλύτερες Τιμές!

Booking.com

Τι να τρώμε από τον Ιανουάριο ως το Δεκέμβριο;

«Κάθε πράγμα στον καιρό τον κι ο κολιός τον Αύγουστο». Παραφράζοντας τη λαϊκή ρήση, θέτουμε υπόψη σας την άποψη των βιοκαλλιεργητών : ας μάθουμε να τρώμε κάθε φρούτο και λαχανικό στην εποχή του. «Σε μια εποχή κατά την οποία η ποιότητα ζωής βάλλεται από παντού, η καθημερινή μας διατροφή είναι από τα λίγα πράγματα όπου ο καθένας μας έχει το περιθώριο επιλογών και αντίστασης» ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ; Πορτοκάλια, λεμόνια, μανταρίνια, γκρέιπ φρουτ, μήλα, λάχανα, κουνουπίδι, μαρούλι, καρότα, σέλινο, σταφίδες «μελαχρινές» και «ξανθές», καρύδια, αμύγδαλα, κάστανα. ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ; Λεμόνια, πορτοκάλια, μήλα («ψυγείου» - συγκομιδή Οκτωβρίου), κουνουπίδι, λάχανο, καρότα, μαρούλια, ραδίκια, σταφίδες «ξανθές» και «μαύρες», κάστανα, αμύγδαλα, καρύδια. ΜΑΡΤΙΟΣ; Λεμόνια, πορτοκάλια (τελευταία), μήλα («ψυγείου» -συγκομιδή Οκτωβρίου), αγκινάρες, καρότα, λάχανο, κουνουπίδι, μαρούλια, ραδίκια, σπανάκι, σέλινο. ΑΠΡΙΛΙΟΣ: Μήλα («ψυγείου» - συγκομιδή Οκτωβρίου), φράουλες (αρχίζουν), αγκινάρες, κρεμμύδια φρέσκα, καρότα, μαρούλια. ΜΑΙΟΣ: Καλοκαιρινά πορτοκάλια (τύπος Βαλένσια), φράουλες, κεράσια (αρχίζουν),αρακάς, αγκινάρες, κολοκύθια, παντζάρια, κρεμμύδια φρέσκα, πατάτα (ανοιξιάτικη), βλήτα. ΙΟΥΝΙΟΣ; Βερίκοκα (πρώιμα), κεράσια, φράουλες, πρώιμες ποικιλίες σε ροδάκινα, φασολάκια, αγγούρια, βλήτα, κρεμμύδια φρέσκα, ντομάτες (πρώτες υπαίθριες), πατάτα (ανοιξιάτικη). ΙΟΥΛΙΟΣ: Βύσσινα, κεράσια, βερίκοκα, ροδάκινα, καρπούζια, πεπόνια (αρχίζουν), ντομάτες, φασολάκια, αγγούρια, κολοκυθάκια, βλήτα, πιπεριές, μελιτζάνες. ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ; Πεπόνια, σύκα, καρπούζια, αχλάδια, σταφύλια αχλάδια, τα πρώτα μήλα, δαμάσκηνα, καρπούζια, πεπόνια, κολοκυθάκια, ντομάτες, μπάμιες, (πρώιμες ποικιλίες), κολοκυθάκια, ντομάτες, μελιτζάνες, πιπεριές, μπάμιες, κρεμμύδια ξερά, φασολάκια. ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ; Πολλές ποικιλίες σταφυλιών, σύκα, κρεμμύδια ξερά, καλοκαιρινή πατάτα, φρέσκα (νωπά) καρύδια και «νέας εσοδείας» φιστίκια Αιγίνης. ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ: Σταφύλια (όψιμες ποικι­λίες), ρόδα, μήλα, μαρού­λια, καρότα, σπανάκι και «νέας εσο­δείας» ξερά σύκα, σταφίδες, αμύγδαλα, καρύδια. ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ; Αχλάδια, μήλα, ρόδια , αρχίζουν λεμόνια , μανταρίνια, πορτοκάλια. Το μήνα αυτόν «κυκλοφορούν» ξερά σύκα, σταφίδες, φουντούκια, κάστανα και αμύγδαλα. ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ; Μανταρίνια, πορτοκάλια, λεμόνια, μήλα, αχλάδια, καρότα, σπανάκι, λάχανο, κουνουπίδι, σέλινο, ραδίκια, πατάτα (φθινοπωρινή), σταφίδες («μαύρες» και «ξανθές»), ξερά σύκα, φουντούκια, αμύγδαλα και κάστανα. Βιταμίνες Α: Περιέχεται στο σπανάκι, στο μαρούλι, στο λάχανο, στο καρότο, στα πράσινα μπιζέλια. Β: Περιέχεται στα λαχανικά, στα δημητριακά, στα πορτοκάλια, στα λεμόνια, σε όλους τους ωμούς ξηρούς καρπούς, στη μαγιά της μπίρας. C: Περιέχεται στα λεμόνια, στα πορτοκάλια, στις πιπεριές, στο χυμό ντομάτας, στα φρέσκα φρούτα, στα λαχανογογγύλια, κυρίως σε ωμή μορφή. D: Περιέχεται στα λαχανικά, στο μουρουνέλαιο, στα αβγά, στο βούτυρο, στο συκώτι. Ε: Περιέχεται στο μαρούλι, στα αράπικα φιστίκια, στα φυτικά έλαια, στον κρόκο του αβγού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Unique Visitor Counter