Χαίρετε, στην ιστοσελίδα κατά διαστήματα δημοσιεύονται άρθρα κυρίως από έρευνες, γνώστες του αντικειμένου και ειδικευμένους σε θέματα διατροφής, ιατρικής, βοτανολογίας, γυμναστικής κ.α. αναφέροντας χαρακτηριστικά ευεξίας, ιδιότητες και όχι μόνο, που σκοπό έχουν την καλύτερη υγεία και ψυχολογία του ανθρώπου και ποιο ποιοτικό τρόπο ζωής!
Τι να τρώμε από τον Ιανουάριο ως το Δεκέμβριο;
«Κάθε πράγμα στον καιρό τον κι ο κολιός τον Αύγουστο». Παραφράζοντας τη λαϊκή ρήση, θέτουμε υπόψη σας την άποψη των βιοκαλλιεργητών : ας μάθουμε να τρώμε κάθε φρούτο και λαχανικό στην εποχή του. «Σε μια εποχή κατά την οποία η ποιότητα ζωής βάλλεται από παντού, η καθημερινή μας διατροφή είναι από τα λίγα πράγματα όπου ο καθένας μας έχει το περιθώριο επιλογών και αντίστασης»
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ; Πορτοκάλια, λεμόνια, μανταρίνια, γκρέιπ φρουτ, μήλα, λάχανα, κουνουπίδι, μαρούλι, καρότα, σέλινο, σταφίδες «μελαχρινές» και «ξανθές», καρύδια, αμύγδαλα, κάστανα.
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ; Λεμόνια, πορτοκάλια, μήλα («ψυγείου» - συγκομιδή Οκτωβρίου), κουνουπίδι, λάχανο, καρότα, μαρούλια, ραδίκια, σταφίδες «ξανθές» και «μαύρες», κάστανα, αμύγδαλα, καρύδια.
ΜΑΡΤΙΟΣ; Λεμόνια, πορτοκάλια (τελευταία), μήλα («ψυγείου» -συγκομιδή Οκτωβρίου), αγκινάρες, καρότα, λάχανο, κουνουπίδι, μαρούλια, ραδίκια, σπανάκι, σέλινο.
ΑΠΡΙΛΙΟΣ: Μήλα («ψυγείου» - συγκομιδή Οκτωβρίου), φράουλες (αρχίζουν), αγκινάρες, κρεμμύδια φρέσκα, καρότα, μαρούλια.
ΜΑΙΟΣ: Καλοκαιρινά πορτοκάλια (τύπος Βαλένσια), φράουλες, κεράσια (αρχίζουν),αρακάς, αγκινάρες, κολοκύθια, παντζάρια, κρεμμύδια φρέσκα, πατάτα (ανοιξιάτικη), βλήτα.
ΙΟΥΝΙΟΣ; Βερίκοκα (πρώιμα), κεράσια, φράουλες, πρώιμες ποικιλίες σε ροδάκινα, φασολάκια, αγγούρια, βλήτα, κρεμμύδια φρέσκα, ντομάτες (πρώτες υπαίθριες), πατάτα (ανοιξιάτικη).
ΙΟΥΛΙΟΣ: Βύσσινα, κεράσια, βερίκοκα, ροδάκινα, καρπούζια, πεπόνια (αρχίζουν), ντομάτες, φασολάκια, αγγούρια, κολοκυθάκια, βλήτα, πιπεριές, μελιτζάνες.
ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ; Πεπόνια, σύκα, καρπούζια, αχλάδια, σταφύλια αχλάδια, τα πρώτα μήλα, δαμάσκηνα, καρπούζια, πεπόνια, κολοκυθάκια, ντομάτες, μπάμιες, (πρώιμες ποικιλίες), κολοκυθάκια, ντομάτες, μελιτζάνες, πιπεριές, μπάμιες, κρεμμύδια ξερά, φασολάκια.
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ; Πολλές ποικιλίες σταφυλιών, σύκα, κρεμμύδια ξερά, καλοκαιρινή πατάτα, φρέσκα (νωπά) καρύδια και «νέας εσοδείας» φιστίκια Αιγίνης.
ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ: Σταφύλια (όψιμες ποικιλίες), ρόδα, μήλα, μαρούλια, καρότα, σπανάκι και «νέας εσοδείας» ξερά σύκα, σταφίδες, αμύγδαλα, καρύδια.
ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ; Αχλάδια, μήλα, ρόδια , αρχίζουν λεμόνια , μανταρίνια, πορτοκάλια. Το μήνα αυτόν «κυκλοφορούν» ξερά σύκα, σταφίδες, φουντούκια, κάστανα και αμύγδαλα.
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ; Μανταρίνια, πορτοκάλια, λεμόνια, μήλα, αχλάδια, καρότα, σπανάκι, λάχανο, κουνουπίδι, σέλινο, ραδίκια, πατάτα (φθινοπωρινή), σταφίδες («μαύρες» και «ξανθές»), ξερά σύκα, φουντούκια, αμύγδαλα και κάστανα.
Βιταμίνες
Α: Περιέχεται στο σπανάκι, στο μαρούλι, στο λάχανο, στο καρότο, στα πράσινα μπιζέλια.
Β: Περιέχεται στα λαχανικά, στα δημητριακά, στα πορτοκάλια, στα λεμόνια, σε όλους τους ωμούς ξηρούς καρπούς, στη μαγιά της μπίρας.
C: Περιέχεται στα λεμόνια, στα πορτοκάλια, στις πιπεριές, στο χυμό ντομάτας, στα φρέσκα φρούτα, στα λαχανογογγύλια, κυρίως σε ωμή μορφή.
D: Περιέχεται στα λαχανικά, στο μουρουνέλαιο, στα αβγά, στο βούτυρο, στο συκώτι.
Ε: Περιέχεται στο μαρούλι, στα αράπικα φιστίκια, στα φυτικά έλαια, στον κρόκο του αβγού.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου