Διακοπές στις Καλύτερες Τιμές!

Booking.com

Επικίνδυνο για την υγεία το κρασί;

Κρασιά από 13 χώρες (μεταξύ αυτών και ελληνικά), κόκκινα και άσπρα, που κυκλοφορούν στην αγορά, περιέχουν εν δυνάμει επικίνδυνα επίπεδα μετάλλων, σύμφωνα με βρετανική έρευνα που προχώρησε σε χημική ανάλυση των κρασιών.

Τα ευρήματα, σύμφωνα με τους Times του Λονδίνου, σημαίνουν ότι τα γνωστά οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση κόκκινου κρασιού μπορεί συχνά να υπεραντισταθμίζονται από τους κινδύνους εξαιτίας της παρουσίας μεγάλων επιπέδων μετάλλων, κυρίως χαλκού, μαγγάνιου και βανάδιου, όπως δήλωσαν οι ερευνητές του πανεπιστημίου Κίνγκστον του Λονδίνου.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα κρασιά θα πρέπει πλέον να φέρουν ετικέτες για το περιεχόμενό τους σε ιόντα μετάλλων και οι παραγωγοί πρέπει να εφαρμόσουν νέες μεθόδους για να αφαιρέσουν τα εν δυνάμει επικίνδυνα υλικά από τα κρασιά τους. Τα ιόντα μετάλλων (π.χ. σιδήρου ή χαλκού) είναι φορτισμένα άτομα που παίζουν σημαντικό και ωφέλιμο ρόλο στην ανθρώπινη βιοχημεία, αλλά μπορεί να αποβούν επικίνδυνα και τοξικά σε υπερβολικές ποσότητες.

Η βρετανική έρευνα, υπό τον καθηγητή Ντέκλαν Νότον, που δημοσιεύεται στο χημικό περιοδικό "Chemistry Central Journal", χρησιμοποίησε το σύστημα αξιολόγησης κινδύνου που βασίζεται στους λεγόμενους δείκτες THQ (Target Hazard Quotients), το οποίο αναπτύχθηκε από την αμερικανική Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος. Οι δείκτες THQ δίνουν μια ένδειξη για το ρίσκο με βάση πλαφόν (άνω όρια) ασφαλείας για τις ποσότητες των χημικών.

Μόνο τα κρασιά από την Ιταλία, την Αργεντινή και τη Βραζιλία δεν πέρασαν το «κατώφλι» κινδύνου των THQ (που ισούται με ένα), σύμφωνα με τους επιστήμονες, ενώ κρασιά από άλλες χώρες, όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Αυστρία και η Πορτογαλία συχνά ήσαν πάνω από το όριο σε ποσότητες μετάλλων. Οι τυπικοί δείκτες THQ ήσαν, σύμφωνα με την έρευνα, από 30 έως 80, ενώ τα ουγγρικά και τα σλοβακικά κρασιά έφθαναν μέχρι και 300.

«Ανησυχητικά» χαρακτήρισαν οι ερευνητές τα στοιχεία και επεσήμαναν ότι η λήψη υπερβολικών ποσοτήτων μετάλλων (ιδίως οξειδίων του σιδήρου) μπορεί να ευθύνεται για νευρολογικές ασθένειες όπως το Πάρκινσον, καθώς επίσης να προκαλεί οξειδωτική βλάβη και χρόνια φλεγμονώδη κατάσταση, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο.

Οι υγιεινές ιδιότητες του κόκκινου κρασιού αποδίδονται κυρίως στην παρουσία αντιοξειδωτικών χημικών ουσιών, που καταπολεμούν τη βλάβη του οξυγόνου στα κύτταρα. Όμως τα ιόντα μετάλλων μπορούν, από την άλλη, να επιτείνουν την οξειδωτική διαδικασία και να αντισταθμίσουν τα οφέλη για την υγεία.

Για την Ελλάδα ειδικότερα, αναφέρεται στην έρευνα ότι διαπιστώθηκαν αυξημένες ποσότητες ιόντων ψευδαργύρου και νικελίου (πάνω από 20 στο δείκτη THQ).

πηγή: sigmalive

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Unique Visitor Counter