Διακοπές στις Καλύτερες Τιμές!

Booking.com

Η προετοιμασία του σχολικού γεύματος των Παιδίων μας

Τρώνε υγιεινά τα παιδιά σας στο σχολείο; Πολύ συχνά οι μαθητές προσπερνάνε ένα ισορροπημένο γεύμα τρώγοντας τσιπς και αναψυκτικά ή διαλέγουν τροφές από την καντίνα πλούσιες σε λιπαρά και άλλες ακατάλληλες ουσίες.

Οι γονείς μπορούν να ασχοληθούν ενεργά με τη διατροφή των παιδιών τους ετοιμάζοντας γεύμα για να πάρει μαζί του στο σχολείο, τουλάχιστον ορισμένες μέρες κάθε εβδομάδας.

Για την προετοιμασία υγιεινού γεύματος ειδικοί προτείνουν να θυμάστε απλά τον κανόνα ‘ABC’. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνες A,B,C πρέπει να περιέχονται σε κάθε γεύμα. Το Α υποδεικνύει και το ασβέστιο, άλλο σημαντικό θρεπτικό συστατικό.

Τροφές πλούσιες σε τέτοιες ουσίες, συνήθως περιέχουν και άλλες ποσότητες από σημαντικές ουσίες όπως βιταμίνη D, σίδηρο, πρωτεΐνη και υδατάνθρακες.

Ορισμένες τροφές είναι ιδιαίτερα καλές πηγές για τέτοιες ουσίες και περιλαμβάνουν:

  • Βιταμίνη Α. Βρίσκεται σε φρούτα και λαχανικά με βαθύ κίτρινο και βαθύ πορτοκαλί χρώμα. Σε αυτά περιλαμβάνονται καρότα και βερύκοκα
  • Βιταμίνη Β. Δημητριακά ολικής αλέσεως, κρέας, σπόροι και καρύδια
  • Βιταμίνη C. Βρίσκεται σε εσπεριδοειδή και χυμούς
  • Ασβέστιο. Γάλα με χαμηλά λιπαρά, τυρί και γιαούρτι. Τροφές πλούσιες σε ασβέστιο συνήθως προσφέρουν στον οργανισμό και πρωτεΐνη, όπως και βιταμίνη D.

Γενικά, είναι προτιμότερο να ετοιμάζει κανείς το δικό του γεύμα παρά να καταφεύγει σε έτοιμες τροφές που είναι λιγότερο θρεπτικές και πιο ακριβές.

Παρά την προσπάθεια που καταβάλλει ο γονιός, ορισμένα παιδιά αποφεύγουν τις υγιεινές τροφές. Είναι πιο πιθανό το παιδί να καταναλώσει υγιεινές τροφές αν έχει συμμετάσχει και το ίδιο στην επιλογή.

Ρωτήστε το για τα γεύματα και σνακς που προτιμά. Ενθαρρύνετέ το να προτείνει αγαπημένα φρούτα, σούπες, λαχανικά και άλλες τροφές.

Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί να κάνετε συμβιβασμό. Για ένα παιδί που αρνείται να φάει σάντουιτς με γαλοπούλα χωρίς μαγιονέζα, συμφωνείστε να αλείψετε μια λεπτή στρώση μαγιονέζας χαμηλής σε λιπαρά.

Αν το παιδί δεν μπορεί χωρίς επιδόρπιο, ψήστε κάτι σχετικά υγιεινό.

Η απόφαση να ετοιμάσετε ένα υγιεινό γεύμα για το σχολείο μπορεί να το αρρωστήσει αν ξεχάσετε την ασφάλεια τροφίμων. Το να παίρνει κανείς τις απαραίτητες προφυλάξεις μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου να εκτεθεί το παιδί σε βλαβερά βακτήρια.

Κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας χρησιμοποιείστε καθαρά σκεύη και σύνεργα, πλυμένα με ζεστή σαπουνάδα. Μην κόβετε κρέας και ανόμοιες τροφές στον ίδιο πάγκο εκτός αν τον πλύνετε.

Όταν προετοιμάζετε ένα γεύμα να διατηρείτε στο ψυγείο τα τρόφιμα που το χρειάζονται και τις ζεστές τροφές προστατευμένες.Τροφές που γενικά δεν χρειάζονται ψυγείο ή θερμότητα είναι το ψωμί, τα κρακεράκια, φρούτα, σκληρά τυριά, ζελέ, μουστάρδα, πίκλες, φυστικοβούτυρο, λαχανικά, τσιπς και κονσερβοποιημένο κρέας ή ψάρι.

Τέλος, ενθαρρύνετε το παιδί σας να πλένει τα χέρια του πριν και μετά το φαγητό.

Πηγή: iatronet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Unique Visitor Counter