Διακοπές στις Καλύτερες Τιμές!

Booking.com

«Αποτοξίνωση» μετά το Πάσχα

«Βαρύ» σε κιλά και ανεπιθύμητα συμπτώματα είναι το τίμημα της διατροφικής κραιπάλης κατά τη διάρκεια των πασχαλινών διακοπών. Μετά τα λουκούλλεια γεύματα -τόσο σε είδος τροφίμων όσο και ποσότητα- δεν πρέπει να ξαφνιάζει η ανιούσα πορεία της βελόνας στη ζυγαριά ούτε η εμφάνιση στομαχικών διαταραχών, που συνήθως συνοδεύονται από επιδείνωση του λιπιδαιμικού προφίλ και αυξημένη αρτηριακή πίεση. Αλλωστε, είναι γνωστό ότι τα παραδοσιακά εδέσματα του εορταστικού μενού σαν τον οβελία, το κοκορέτσι, τα κόκκινα αβγά και τα τσουρέκια, σε συνδυασμό με την υπερκατανάλωση αλκοόλ, «φορτώνουν» τον οργανισμό με κορεσμένα λίπη, αλάτι και παραπανίσιες θερμίδες.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι, στην προσπάθεια της ταχύτατης απώλειας των περιττών κιλών, πολλοί άνθρωποι –κυρίως, γυναίκες νεαρής ή μέσης ηλικίας- υιοθετούν διατροφικά σχήματα αποτοξίνωσης που μπορούν να αποδειχθούν επιβαρυντικά για την υγεία. Κι αυτό γιατί βασίζονται στον υποσιτισμό, ο οποίος θεωρείται επιζήμιος από την εποχή του Ιπποκράτη.

Η φιλοσοφία τους στηρίζεται στο ότι το σώμα πρέπει να απαλλάσσεται τακτικά από τις τοξίνες. Τέτοιες ουσίες, που θεωρούνται «δηλητήρια» για τον οργανισμό, μπορούν να προέρχονται και από την τροφική αλυσίδα. Η αλήθεια, ωστόσο, είναι πως τοξίνες περιέχονται σε όλα τα τρόφιμα, ενώ παράγονται και κατά το μεταβολισμό τους. Γι’ αυτό, άλλωστε, ζωτικά όργανα του σώματος, όπως το ήπαρ και τα νεφρά, έχουν την ιδιότητα να τις διασπούν, ώστε να απεκκρίνονται μέσω των ούρων και του ιδρώτα.

Συνεπώς, ο όρος αποτοξίνωση με την έννοια της μονοφαγίας ή της αυστηρής νηστείας, που εμπεριέχει τη στέρηση θρεπτικών συστατικών, διαταράσσει την ομαλή οργανική λειτουργία και δημιουργεί τις κατάλληλες προϋποθέσεις για την εμφάνιση διαταραχών. Από διατροφικής απόψεως, «αποτοξινωτικές» θεωρούνται οι ολιγοθερμιδικές δίαιτες-αστραπή, που περιλαμβάνουν, κυρίως, υγρά και ωμά τρόφιμα (σούπες, χυμούς, κηπευτικά), ενώ αποκλείουν τα ζωικής προέλευσης προϊόντα (κρέας, ψάρι, αβγό, γάλα, γιαούρτι, τυρί) και τα αμυλούχα (πατάτες, ψωμί, δημητριακά). Η εφαρμογή τους σε καμία περίπτωση δεν συστήνεται για πάνω από μία έως τρεις ημέρες, διάστημα κατά το οποίο ο οργανισμός κάνει «delete» και επαναρυθμίζει την ομαλή του λειτουργία. Τέτοιου είδους διατροφικά προγράμματα δεν πρέπει να στοχεύουν στο αδυνάτισμα αλλά μόνο σε ένα «ξεφούσκωμα» της κοιλιακής περιοχής. Αν διαρκέσουν παραπάνω και χαθούν περισσότερα από δύο με τρία κιλά, αυτά, κατά τους ειδικούς, αντιστοιχούν αποκλειστικά σε υγρά και μυϊκή μάζα, οπότε μετά το τέλος της δίαιτας επαναπροσλαμβάνονται ως λίπος, αλλάζοντας προς το χειρότερο τη σύσταση του σώματος.

Στην πιο ακίνδυνη εκδοχή της, η αποτοξίνωση περιλαμβάνει έως πέντε ελαφρά γεύματα, ενώ καλό είναι να αποφεύγονται τελείως το αλκοόλ και ο καφές. Επιπλέον, η ημερήσια θερμιδική πρόσληψη δεν πρέπει να μειωθεί πολύ κάτω των 1.000 θερμίδων, γιατί, στην αντίθετη περίπτωση, η παρατεταμένη έλλειψη σε θρεπτικά συστατικά αποδεικνύεται «μπούμερανγκ», αφού προκαλεί επιβράδυνση του μεταβολισμού και αδυναμία διατήρησης του επιθυμητού βάρους.

Τέλος, απαγορεύεται η υιοθέτηση τέτοιων προγραμμάτων από τις ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού, όπως παιδιά, ηλικιωμένοι, έγκυοι, θηλάζουσες και άτομα με κλινικά προβλήματα.

Συμβουλές

▪ Στη διάρκεια της δίαιτας αποφύγετε τη μονοφαγία, ώστε να μην περιορίσετε ακόμα περισσότερο την πρόσληψη σε απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Το ιδανικό μοντέλο διατροφής αυτών των ημερών πρέπει να περιλαμβάνει συνδυασμό από σούπες, φρούτα, λαχανικά και σαλάτες, αντί για μόνο μία από αυτές τις κατηγορίες.

▪ Συμπληρώστε το καθημερινό μενού με ένα ή δύο κεσεδάκια γιαούρτι χαμηλό σε λιπαρά, το οποίο μπορείτε να καταναλώσετε μεταξύ των γευμάτων ως σνακ. Εναλλακτικά, και αν πεινάτε πολύ, προτιμήστε μια χούφτα (μέχρι 25 γραμ.) ανάλατα αμύγδαλα, τα οποία δίνουν συμπυκνωμένη ενέργεια, ενώ παράλληλα είναι και πιο χορταστικά, λόγω της αυξημένης περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες και ωφέλιμα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα.

▪ Προτιμήστε τους φυσικούς χυμούς από τους τυποποιημένους και καταναλώστε τους αμέσως μόλις τους στύψετε, ώστε να μην αλλοιωθεί το βιταμινούχο περιεχόμενό τους από το φως ή το ατμοσφαιρικό οξυγόνο.

▪ Για να αυξηθεί η θρεπτική αξία των χυμών συνδυάστε φρούτα με λαχανικά στο μπλέντερ. Μια εξαιρετική πρόταση είναι μήλο, με φράουλες και καρότο, που προσφέρουν στον οργανισμό ένα ισχυρό κοκτέιλ από βιταμίνη C, βιταμίνη Α και καροτενοειδή συστατικά. Εναλλακτικά, φτιάξτε δροσερά «smoothies», πολτοποιώντας φρούτα μαζί με ημι-αποβουτυρωμένο γάλα ή γιαούρτι χαμηλό σε λιπαρά. Τα ροφήματα αυτά ενυδατώνουν τον οργανισμό και, επιπλέον, παρέχουν ασβέστιο, που είναι πολύτιμο για τα οστά και την πήξη του αίματος.

▪ Για να γίνουν πιο χορταστικές οι σαλάτες, πασπαλίστε τις με λιναρόσπορο, σουσάμι, ωμή καρυδόψιχα, ανάλατα αμύγδαλα ή άψητα φιστίκια Αιγίνης.

▪ Φτιάξτε τις σούπες προσθέτοντας ελάχιστο νερό, για να περιορίσετε την απώλεια των υδατοδιαλυτών βιταμινών.

πηγή: e-tipos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Unique Visitor Counter