Διακοπές στις Καλύτερες Τιμές!

Booking.com

Μελομακάρονα

Τα μελομακάρονα είναι από τα δημοφιλέστερα χριστουγεννιάτικα γλυκά. Κάθε Ελληνικό σπίτι τη περίοδο των γιορτών έχει αυτό το πατροπαράδοτο γλυκό στο τραπέζι. Ένα μελομακάρονο (30 γραμμάρια) περιέχει 115 θερμίδες. Από την θρεπτική τους ανάλυση συμπεραίνουμε ότι τα μελομακάρονα περιέχουν λίπη και κυρίως μονοακόρεστα λιπαρά οξέα που προέρχονται από το ελαιόλαδο Το ελαιόλαδο βοηθά την καρδία λόγω των φαινολών που περιέχει. Οι ενώσεις αυτές έχουν αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές και αντιπηκτικές ιδιότητες, οι οποίες εξηγούν τις γνωστές ευεργετικές για την υγεία επιδράσεις της Μεσογειακής διατροφής.


Επίσης στο γλυκό αυτό περιέχονται υδατάνθρακες και φυτικές ίνες, που οφείλονται στην χρήση του μελιού κατά την παρασκευή της συνταγής. Έχουν αναγνωρισθεί πάνω από 180 διαφορετικές ουσίες στο μέλι που το καθιστούν πολύτιμη τροφή. Περιέχει νερό σε ποσοστό 16%, οργανικά οξέα (δεκαοκτώ τον αριθμό), πρωτεΐνες και αμινοξέα, μεταλλικά στοιχεία σε μικρές ποσότητες (κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο κ.ά.), ένζυμα, συμπλέγματα πρωτεϊνών, βιταμίνες (Β2, Β6, C, D, E, παντοθενικό οξύ, φολικό οξύ κ.ά), φυσικές αρωματικές ουσίες κ.ά.

Τα ανόργανα στοιχεία του μελιού συμμετέχουν σε διάφορα ενζυμικά συστήματα και παίζουν σημαντικό ρόλο στο μεταβολισμό. Το μέλι έχει σημαντική θεραπευτική δράση. Επίσης περιέχει ακετυλοχολίνη που βοηθά τη λειτουργία της καρδιάς. Τελευταία γίνονται μελέτες για τη δράση των αντιοξειδωτικών και φλαβονοειδών που περιέχονται στο μέλι για την καταπολέμηση του καρκίνου.

Εξαιτίας της υψηλής θρεπτικής πυκνότητας, τα μελομακάρονα αποτελούν την πιο ενδεδειγμένη λύση σε σχέση με τα άλλα γλυκά των γιορτών. Χωρίς το σιρόπι ένα μελομακάρονο περιέχει 60 θερμίδες. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί από τα άτομα τα οποία είναι παχύσαρκα, με διαβήτη, υπέρταση κ.α.

Χριστίνα Φοντόρ
Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου

Θρεπτική Ανάλυση

Ενέργεια σε Kcal......................

185

Πρωτείνες σε g .........................

1.4

Λίπη σε g ..................................

5.8

Υδατάνθρακες σε g ...................

14.8

Κορεσμένα Λιπαρά σε g ............

0.8

Μονοακόρεστα Λιπαρά σε g.....

3.5

Πολυακόρεστα Λιπαρά σε g.....

1.2

Χοληστερόλη σε mg ..................

0

Φυτικές Ίνες σε g .....................

0

Κάλιο σε mg ..............................

24.47

Νάτριο σε mg ............................

0.52

Ασβέστιο σε mg ........................

4.00

Φώσφορος σε mg ......................

18.5

Μαγνήσιο σε mg .......................

2.61

Σίδηρος σε mg ..........................

0.2

Σελήνιο σε mg ..........................

3.08

Βιταμίνη Ε σε mg ......................

0.57

Νιασίνη Β3 σε mg ......................

0.17

Β6 σε mg ...................................

0.14

Ω-6 Λιπαρά οξέα σε g ...............

0,36

Η διατροφική ανάλυση της συνταγής έγινε με την χρήση του λογισμικού διατροφικής υποστήριξης Horizon®ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΟ


Παρασκευή

Βαθμός δυσκολίας (από 1 - 5): 3 - Μέτρια
Χρόνος παρασκευής: 30 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 25 λεπτά

Συστατικά
Τι θα χρειαστείτε
[για 110 τεμάχια]

Για τη ζύμη

  • ½ λίτρο ελαιόλαδο
  • 200 γραμμάρια φρουκτόζη
  • 1.100 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 100 γραμμάρια σιμιγδάλι ψιλό
  • 200 γραμμάρια καρύδια χοντροκομμένα
  • 1 κουταλιά κανέλα
  • 1 κουταλιά τριμμένο γαρύφαλλο
  • ξύσμα ενός πορτοκαλιού και ενός λεμονιού
  • 125 γραμμάρια χυμό πορτοκαλιού
  • 125 γραμμάρια κονιάκ
  • 1 κουταλάκι σόδα
  • 2 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ

Για το σιρόπι

  • 500 γραμμάρια φρουκτόζη
  • 500 γραμμάρια μέλι
  • 240 γραμμάρια νερό

1. Λιώνουμε το ελαιόλαδο και προσθέτουμε τη φρουκτόζη. Λιώνουμε τη σόδα στο χυμό του πορτοκαλιού και μαζί με το κονιάκ τα ρίχνουμε στο μίγμα.

2. Ανακατεύουμε το μπέικιν πάουντερ με το σιμιγδάλι και το αλεύρι, και το προσθέτουμε στο υγρό μίγμα.

3. Προσθέτουμε το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα, το γαρύφαλλο και το ξύσμα λεμονιού και πορτοκαλιού.

4. Ζυμώνουμε το μείγμα ελαφρώς μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη.

5. Κόβουμε από τη ζύμη μικρά κομματάκια (γιατί φουσκώνουν) και τα τοποθετούμε σε λαμαρίνα αλειμμένη με ελαιόλαδο και τα ψήνουμε για περίπου 25 λεπτά στους 180 βαθμούς.


Για να ετοιμάσουμε το σιρόπι βράζουμε το μέλι, το νερό και τη φρουκτόζη μέχρι να δέσει, δηλαδή περίπου 10 λεπτά. Πριν κρυώσουν τα μελομακάρονα βάζουμε μερικά στο ζεστό σιρόπι για ένα λεπτό, μετά τα στρώνουμε σε μεγάλο δίσκο και τα πασπαλίζουμε με καρυδόψιχα ανακατεμένη με κανέλα. Συνεχίζουμε
σε στρώσεις μέχρι να τελειώσουν.

Και μην ξεχνάτε, τρώτε πάντα με μέτρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Unique Visitor Counter